Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ‘ΜΑΣ…




Κουβέλης: «Το νέο έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο»
Τα έχεις χάσει, εντελώς, Κουρέλη… Το τραγικό, όμως, είναι που υπάρχει ακόμα ένα 2% του Ελ. Λαού που σε πιστεύει! Τα πεντάρια και τα εξάρια που σου δίνουν οι δημοσκοπήσεις του κώλου είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, στα λόγια να βρισκόμαστε… 
Του χρόνου τέτοιο καιρό, θλιβερότατε, αν δεν κάνεις παρέα με τον Τσοχατζόπουλο και το άλλο VIP σινάφι του Κορυδαλλού, θα σε έχει ξεχάσει και η μάνα σου!

11.407 ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΑ ΣΥΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΗΤΙΑΝΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

sisitia-ftoxeia



Στη Θεσσαλονίκη, η ανεργία που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, οι μηδαμινοί τζίροι στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και η δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων ανάγκασαν τη χρονιά που πέρασε 11.407 πολίτες να καταφύγουν στα συσσίτια και στα κοινωνικά παντοπωλεία, που στήνουν καθημερινά ενοριακοί ναοί και δήμοι.
Η οικονομική κρίση δοκίμασε σκληρά όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργώντας τους νεο-απόρους, ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν τις δουλειές τους, ακόμα και τις επιχειρήσεις τους. Η νέα χρονιά προμηνύεται εξίσου δύσκολη, αναγκάζοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν να καταφεύγουν στα συσσίτια, στις τράπεζες τροφίμων και ρουχισμού και στα κοινωνικά παντοπωλεία.
Η φτώχεια είναι περισσότερο εμφανής στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, μιας περιοχής με μεγάλα ποσοστά και φαινόμενα υποσιτισμού ακόμα και μεταξύ μαθητών, καθώς σήμερα 5.000 και πλέον άνθρωποι ζουν καθημερινά από τα συσσίτια της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αριθμός που το 2010 έφτανε μόλις τα 2.000 άτομα. Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αφού το 2010 στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στους 2.445 και φέτος ανήλθε στους 5.252.
Οι υπεύθυνοι των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της μητρόπολης υποστηρίζουν ότι οι δυτικές συνοικίες είναι η φτωχότερη περιοχή της πόλης, καθώς, όπως λένε, οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Αντίστοιχα στις κατά τόπους ενορίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 1.500 άτομα, ενώ η ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζει καθημερινά 3.500 άτομα.
Το προφίλ
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριακών και των δημοτικών συσσιτίων, οι άνθρωποι που σπεύδουν σε αυτά είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα, ακόμη και πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την περιουσία τους. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που εκτός από τα συσσίτια καταφεύγουν και στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων και των ενοριών για ένα δέμα με τρόφιμα, ακόμα και στις τράπεζες ρουχισμού.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο των συσσιτίων της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρα Δαυίδ, η αύξηση των πολιτών στα συσσίτια ήταν θεαματική το 2012, γεγονός που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος τα 3/4 των σιτιζόμενων ήταν αλλοδαποί και το 1/3 Έλληνες, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο ίδιος.
Με τη σειρά τους οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο, ενώ φοβούνται ότι στη διάρκεια του χειμώνα δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες για κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η μεγάλη ζήτηση δεμάτων αναγκάζει τους περισσότερους από τους πολίτες που αιτούνται τα δέματα να περιμένουν από τέσσερις έως και έξι μήνες για να τα εξασφαλίσουν. Σε μεγάλους δήμους, όπως της Καλαμαριάς και του Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600 και 700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων και οι οποίες λαμβάνουν δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου έναν χρόνο. Μάλιστα η ζήτηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αναγκάζει τις κοινωνικές υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους στα νοικοκυριά που αιτούνται δεμάτων, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι τα έχουν πραγματική ανάγκη.
Αλληλεγγύη από εθελοντές
Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εθελοντών ωστόσο καταγράφεται στα ενοριακά συσσίτια της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη, 1.000 άνθρωποι αφιερώνουν καθημερινά τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στα συσσίτια και τη διανομή τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας. Εκτός όμως από τα ενοριακά συσσίτια που λειτουργούν καθημερινά, υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, από συλλόγους, φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μάλιστα τις μέρες των γιορτών, που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι υπεύθυνοι ενοριών και δήμων έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και γλυκά.
Δήμοι και φιλόπτωχα σωματεία εν δράσει
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης που εδώ και χρόνια προσφέρει καθημερινά συσσίτιο στους άπορους πολίτες. Συγκεκριμένα προσφέρει φαγητό καθημερινά σε 100 άπορους και άστεγους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες. Για τις ημέρες των γιορτών έχει ετοιμάσει πακέτα με τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, γλυκά, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, αυγά, βασιλόπιτα και άλλα τρόφιμα για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι υπεύθυνοι της Αδελφότητας σημειώνουν ότι την κρίση τη βιώνουν όλοι, αλλά είναι παρήγορο, όπως λένε, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ, που προσφέρουν τρόφιμα για τις ανάγκες των απόρων.
Από την πλευρά του ο κεντρικός δήμος προσφέρει στο κεντρικό συσσίτιο φαγητό σε 350 άτομα, ενώ τις Κυριακές σιτίζει στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ άλλους 300 πολίτες. Πριν από έναν μήνα μάλιστα, με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, άρχισε να λειτουργεί συσσίτιο για 100 άτομα στη Δ' δημοτική κοινότητα και πριν από δέκα μέρες ένα ακόμα συσσίτιο για άλλα 100 άτομα στην Ε' δημοτική κοινότητα. Επιπλέον, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συσσίτιο διανέμεται σε 60 πολίτες στο ΚΑΠΗ της Τριανδρίας.
Στον δήμο Καλαμαριάς, όπως εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κυριακή Φοροπούλου, τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πάνω από 700 αιτήσεις για όλα τα τμήματα του Οργανισμού Πρόνοιας (συσσίτιο, ιματισμός, κοινωνικό παντοπωλείο), από τις οποίες οι 500 αφορούν αποκλειστικά σε τρόφιμα. «Δυστυχώς έχουμε λίστα αναμονής, γιατί οι οικογένειες που ζητούν δέματα με τρόφιμα αυξήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες και δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση στο 100%», τόνισε η αντιδήμαρχος. Στο δημοτικό συσσίτιο προσέρχονται καθημερινά 100-120 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, γεγονός που θα αναγκάσει τον δήμο να χρειαστεί επιπλέον εθελοντές στα μαγειρεία.
Στον δήμο Παύλου Μελά, από το κοινωνικό παντοπωλείο τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του διατέθηκαν μέσα στο 2012 περισσότερα από 1.500 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε άνεργους. Το κοινωνικό παντοπωλείο, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών του δήμου, εξυπηρετεί κάθε μήνα περίπου 100 οικογένειες, προμηθεύοντας κάθε μία από αυτές με πακέτο ειδών πρώτης ανάγκης, συνολικού βάρους 50 κιλών. Κάθε δέμα περιλαμβάνει φρούτα, πατάτες, κρεμμύδια, λαχανικά, ζυμαρικά, κρέας, γλυκά, ρούχα, υποδήματα, γάλα, παιχνίδια, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα και είδη οικιακού εξοπλισμού.
makthes.gr

TO 2013 ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ...


Βαξεβάνης: Ο Βενιζέλος “αλλοίωσε” ολόκληρη την λίστα!!

Βαξεβάνης: Ο «παπατζής» Βενιζέλος αλλοίωσε 2.059 ονόματα

Ο κ. Βαξεβάνης υποστηρίζει πως ο κ. Βενιζέλος είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το «παπατζιλίκι» που  έχει εξελιχθεί η λίστα Λαγκάρντ παίζοντας μάλιστα πολλούς ρόλους.
Αναλυτικά το κείμενο του κ. Βαξεβάνη:


«Στο γνωστό παιχνίδι στο οποίο πρέπει να βρεις πoιo από τα τρία χαρτιά που κινεί κάποιος γρήγορα μπροστά σου είναι ο “παπάς”, υπάρχουν διάφοροι αφανείς πρωταγωνιστές. Πέρα από τον ταχυδακτυλουργό παπατζή,υπάρχουν και διάφοροι αφανείς πρωταγωνιστές,κράχτες,οι οποίοι παριστάνουν αυτόν που κερδίζει με ευκολία,για να παρασύρουν τα θύματα.
Η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ,μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει τελειώσει όπως στα άλλα ευρωπαικά κράτη,με έρευνα δηλαδή όσων περιέχονται,στην Ελλάδα μετατράπηκε σε “παπά”.Εδώ η λίστα ,εκεί η λίστα,πού είναι η λίστα;Πρωταγωνιστής σε αυτό το παπατζιλίκι,είναι αναμφίβολα ο Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει τρία πράγματα:
Μεταφέρει τις πολιτικές αλλά κυρίως τις νομικές ευθύνες για τη διαχείριση της λίστας στον Παπακωνσταντίνου,παίρνοντάς της από πάνω του.Σε αυτό τον βοηθάει ο Σαμαράς ο οποίος δείχνει να στηρίζει την εικόνα της συμμαχικής κυβέρνησης,στα πενιχρά ποσοστά Βενιζέλου που μετα βίας περνούν πλέον αυτά του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών.
Παράγει διάφορα ερωτήματα που συσκοτίζουν την υπόθεση,για να σωθεί.”Ποιός έδωσε τη λίστα;” ,”γιατί την έδωσε;” “ποιοί θέλουν να εξοντώσουν το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο;”Αποφεύγει βεβαίως το μοναδικό βάσιμο ερώτημα “γιατί δεν αξιοποιήθηκε η λίστα 3 χρόνια από 4 υπουργούς και 3 κυβερνήσεις”.
Παράγει προκαταβολικά “σκοπιμότητες” για όσα πολιτικά και ποινικά προκύπτουν για τον ίδιο,μετατρέποντας ένα σοβαρό νομικό και πολιτικό θέμα σε “ύπαρξη εμμονών και βεντέτας για το πρόσωπό του”.
Ο Βενιζέλος είναι ο ταχυδακτυλουργός- παπατζής σε αυτή την υπόθεση,ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει τοποθετήσει ολόγυρα τους κράχτες στο παιχνίδι.Αναφέρομαι βεβαίως και στις πολιτικές δυνάμεις που αβαντάρουν την απενοχοποίησή του και σε δημοσιογράφους.Ο Βενιζέλος πρέπει να παραπεμφθεί μαζί με τον Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή της Βουλής,γιατί όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη λίστα,αλλά την υπεξαίρεσε αλλοιώνοντας τουλάχιστον 2059 ονόματα.Από πού προκύπτει;
Την 1η Οκτωβρίου,ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε στους Financial Times, «Δεν παρέλαβα καμία λίστα όταν ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Κανείς δεν με ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα”.
Την επόμενη μέρα ο Βενιζέλος,ως δια μαγείας παραδίδει τη λίστα στο γραφείο του Σαμαρά.Είναι μια λίστα που έχει στο γραφείο του και όχι στο υπουργείο όπως πρέπει.Την έχει υπεξαιρέσει δηλαδή και ενδεχομένως να την έχει χρησιμοποιήσει,πάντα με παράνομο τρόπο.Αυτή προφανώς είναι η λίστα με την οποία γίνεται σήμερα αντιπαραβολή.
Δηλαδή ο Βενιζέλος δεν παρέδωσε υπηρεσιακά το ντοκουμέντο στον επόμενο υπουργό Σαχινίδη ,το εξαφάνισε και έτσι δεν έγινε χρήση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το χειρότερο το χειρίστηκε προσωπικά.Κανένας δεν ξέρει τι χρήση έκανε.Ουσιαστικά δηλαδή δεν αλλοίωσε μόνο 3 ονόματα όπως κατηγορείται ο Παπακωνσταντίνου,αλλά 2059.Αλλοίωσε το σύνολο της λίστας.Αν κάποιος πρέπει να παραπεμφθεί είναι ο Βενιζέλος.
Στο σύνολό τους βέβαια οι υπουργοί Οικονομικών έχουν διαπράξει πολλά αδικήματα σε σχέση με τη λίστα.Το πρώτο είναι ότι δεν παρέδωσαν στον Εισαγγελέα,όπως όφειλαν την λίστα. Ο ελληνικός νόμος είναι σαφής:όποιος διαθέτει στοιχεία που μπορεί να είναι αποδεικτικά για εγκληματικές ενέργειες, είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει στη Δικαιοσύνη,διαφορετικά διαπράττει και ο ίδιος έγκλημα.Δεν παρέδωσαν τα στοιχεία,έχουν και σε αυτό ποινικές ευθύνες.
Η παραπομπή Βενιζέλου στην Επιτροπή της Βουλής είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν τα πολιτικά κόμματα.Δεν είναι προσωπικό θέμα όπως θα θελήσει να πει ο ίδιος,αλλά πολιτικό και νομικό.Κανένας δεν θέλει να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ άλλωστε.Τα καταφέρνει μόνος του ο Βενιζέλος.
ΥΓ: Για τους “αναλυτές” που διυλίζουν τον κώνωπα δημιουργημένων ευθυνών,αλλά καταπίνουν την χοντρή κάμηλο των ευθυνών Βενιζέλου ρωτώντας με αγωνία “ποιός έδωσε τη λίστα στο Βαξεβάνη”,έχω να τους ρωτήσω κι εγώ απλοικά με τη σειρά μου: τους νοιάζει ο άγνωστος που αποκάλυψε 2059 ονόματα αλλά όχι οι γνωστοί που έκρυψαν 2062; Γιατί;»
 olympiada

Γιατί 1.000.000 Έλληνες θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα το 2013

Αλέξανδρος Μερκούριος

Όσοι ακούν με καλή διάθεση και πρόθεση τα λόγια των κυβερνώντων και των μιντιακών τους παπαγάλων για το ότι η κρίση θα ξεπεραστεί το 2013 και το 2014 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, ας θυμηθούν τι έγινε το 2012, που αισίως τελειώνει σήμερα και ας αναλογιστούν ποιες είναι πραγματικά οι προοπτικές.

Πριν ξεκινήσω να σας υπενθυμίσω, ότι τόσο μέσα από τις σελίδες του «Π» όσο και από τα σχόλια της ιστοσελίδας μας topontiki.gr έχουμε εξηγήσει ότι η επιστροφή στη δραχμή και η έξοδος από το ευρώ, όσο κι αν τεχνικά ήταν δυνατή, δεν υπήρξε ποτέ μια επιλογή για την Ευρωζώνη. Επομένως, μην ακούτε τους κυβερνώντες που κοκορεύονται ότι πέτυχαν το δυσκολότερο. Δηλαδή να αποτρέψουν την έξοδο.  Κατ αρχήν δεν τέθηκε θέμα. Αλλά κι αν είχε τεθεί τη λύση δεν την έδωσαν οι ίδιοι… Ας αφήσουν λοιπόν τις φανφάρες για τους ανόητους και τους αδιάβαστους.
Τι έγινε λοιπόν το 2012 στην πραγματική οικονομία:

Κάθε ημέρα μεσοσταθμικά έβαλαν λουκέτο σχεδόν 70 επιχειρήσεις, δηλαδή... Και κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι γύρω στις 66.000 εταιρίες έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτές που υπολειτουργούν εμφανίζοντας σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις, και ετοιμάζονται να κλείσουν τα επόμενο δίμηνο, αφού κάνουν τις εισπράξεις των εορτών. Επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά με 36.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, οι περισσότερες που δεν κατάφεραν ή δεν θα καταφέρουν να  πουλήσουν τα απόθεμα τους μέσα στις γιορτές, θα κατεβάσουν ρολά μέσα στις πρώτες μέρες του νέους έτους. Και αυτές υπολογίζονται σε 36.000. Φτάνουμε δηλαδή τα 100.000 λουκέτα.

Από τα λουκέτα και τις απολύσεις σε μεγάλες εταιρίες που δεν έκλεισαν η ανεργία έφτασε το απίστευτο για ελληνικά δεδομένα 25%. Και το χειρότερο:  του χρόνου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 30-32%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.650.000 ανέργους.

Ακόμη και αυτοί που διατηρούν την εργασία τους π[πληρώνονται με χαμηλότερες αποδοχές εξ αίτιας των μειώσεων μισθών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Παράλληλα, δίνει και παίρνει η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (πλέον και με το νόμο), ενώ έμμεσα γίνεται δεκτή από το κράτος (όπως κάνει και το ίδιο άλλωστε) η αναστολή πληρωμών των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες οφείλουν στους εργαζόμενους του από 3 έως 6 μήνες.

Τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις πρακτικά δεν υπήρξαν, ενώ παρά την ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει με τη νέα χρονιά, οι κάνουλες και πάλι δεν θα ανοίξουν. Ο λόγος είναι ότι η τοποθέτηση επιτρόπων και οι αυστηροί κανόνες που θα θεσπιστούν για τις χορηγήσεις θα κάνουν τα κριτήρια τόσο αυστηρά, που η πολυπόθητη ρευστότητα θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός γα τους περισσότερους. Ας μην γελιόμαστε. Τα λογιστικά των περισσότερων επιχειρήσεων είναι τέτοια που δεν μπορούν εύκολα να πάρουν δάνειο που θα δεν θα χαρακτηριστεί επισφαλές. Και αυτό απλά δεν προβλέπεται μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Πώς μπορεί αυτό το κλίμα να αλλάξει. Πολύ δύσκολα. Άλλωστε οι απολύσεις στο δημόσιο και η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου, θα φέρουν ακόμη ισχυρότερες θύελλες στην πραγματική οικονομία. Κάτι που συνδυαζόμενο με την κατάρρευση της αγοράς και της αξίας των ακινήτων θα βάλει την ελληνική οικονομία σε τέλμα και λήθαργο. Τα σχέδια για ξένες επενδύσεις, αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευαστικά και τουριστικά έργα όπου το ζητούμενο είναι η ανειδίκευτη χειρωνακτική εργασία. Δηλαδή όχι η πραγματική ανάπτυξη της χώρας αλλά η ευημερία των αριθμών. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα περιβόητα πετρέλαια, εάν βεβαίως εντοπισθούν…

Το πρόβλημα: Στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα της οικονομίας. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι δομές της. Δηλαδή ο τρόπος που είναι στημένη. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει της ασφυξία, εάν δεν αλλάξει η παραγωγική βάση.

Για να γίνει όμως αυτό, κάπου 1.000.000 Έλληνες θα πρέπει να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Δηλαδή επάγγελμα. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό; 
http://goo.gl/dmki2

ΙΔΟΥ Ο Κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ Ο ΥΜΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΑ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ



Διαβάστε τι έγραφε για τον έγκλειστο απατεώνα του Κορυδαλλού Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το μνημονιακό χοντροπαπαγαλάκι του capital.gr  Θανάσης Μαυρίδης (Διευθυντής παρακαλώ) που μας τον πλασάρουνε για μεγάλο οικονομικό αναλυτή και γνώστη της αγοράς και τον έχουνε κάθε τόσο στον ΣΚΑΪ του Αλαχαβούζου πρώτη φάτσα στο πάνελ για να αμολάει τις παπαριές του και να προπαγανδίζει υπέρ του μνημονίου…
Ο κύριος Θανάσης Μαυρίδης που μόνο για κλωτσιές, χοντρές κλωτσιές όμως, κάνει…
Διαβάστε τους ύμνους που  έγραφε το Μάιο του 2008 για τον αρχιαπατεώνα, αρχικλέφταρο Λαυρεντιάδη και ρίξτε του τη ροχάλα που του αξίζει:



Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο άνθρωπος φαινόμενο
Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό «θαύμα», που όμοιό του θα κάνουμε πολλά χρόνια να ξαναδούμε στην ελληνική πραγματικότητα. Την περασμένη Παρασκευή έκανε τη μεγάλη του κίνηση. Πούλησε τις συμμετοχές του και συγκέντρωσε ρευστότητα για το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα: Τα λιμάνια!
Η δημιουργία χρηματιστηριακών υπεραξιών είναι το όνειρο κάθε επιχειρηματία. Αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα στο βαθμό που το κατάφερε ο κ. Λαυρεντιάδης. Ακόμη πιο λίγοι είναι εκείνοι που είδαν τις μεγάλες χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις να εξαργυρώνονται στο ταμπλό.
Η δημιουργία χρηματιστηριακών υπεραξιών είναι το όνειρο κάθε επιχειρηματία. Αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα στο βαθμό που το κατάφερε ο κ. Λαυρεντιάδης.
Η Νεοχημική δεν είναι η Microsoft. Ούτε η Alapis έγινε η μεγάλη πολυεθνική με την εξαγορά μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Λαυρεντιάδης, όμως, κατόρθωσε να «πουλήσει» σωστά το προϊόν του και γι΄ αυτό και μόνο το γεγονός του αξίζουν συγχαρητήρια.
 Σύμμαχός του σε αυτή του την προσπάθεια οι καλές του σχέσεις με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν είναι από εκείνους τους επιχειρηματίες που έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους. Δεν έκανε επίδειξη του πλούτου του, δεν απασχόλησε τους κουτσομπολίστικες στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών. Τη δουλειά του κοίταζε και οι μέτοχοί του δεν μπορούν παρά να είναι ευχαριστημένοι με τα όσα τους έχει προσφέρει μέχρι σήμερα.
Ο κ. Λαυρεντιάδης στα λιμάνια; Γιατί όχι; Αν κατόρθωσε να βγάλει χρήματα από την Νεοχημική, τότε από τα λιμάνια θα βγάλει χρυσάφι. Και μαζί με τον κ. Λαυρεντιάδη έχει ελπίδες να κερδίσει και το ελληνικό δημόσιο...
Θανάσης Μαυρίδης thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

ΥΓ
Στις 18 Μαΐου του 2012 έγραψα (κλικ εδω)
με αφορμή ένα κατάπτυστο άρθρο του για τον ως άνω ασχετοπαπάρα, που ποιος ξέρει τι σχέση είχε με τον απατεώνα Λαυρεντιάδη, και μόνο που δεν πέσανε πάνω μου να με φάνε τα μνημονιακά σκουπίδια…

ΠΑΙΔΙΑ, Ο ΞΥΛΟΣΟΜΠΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΦΤΥΝΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΓΛΥΦΕ!!!



Πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα έπεσε στα χέρια των τυχαίων. Κι αμέσως μετά βρέθηκε στο στόχαστρο των τυχάρπαστων.

Ήταν η λογική ακολουθία μιας καταστροφής που είχε τα χαρακτηριστικά κοινωνικής τραγωδίας.

Και η οποία εξελίχθηκε σε μια σύγκρουση που πήρε τη μορφή εμφυλίου "χαμηλής έντασης" (για να θυμηθώ την Ιταλία του '70)...

Ένας Ψυχρός Εμφύλιος, χωρίς πολεμικές συγκρούσεις και ένοπλες αναμετρήσεις, αλλά με το πάθος, τον φανατισμό και τον διχασμό μιας τυπικής εγχώριας αναμέτρησης.

Πώς καταντήσαμε, όμως, εδώ που καταντήσαμε; Πώς εκτροχιάστηκε με τόση ευκολία μια ολόκληρη χώρα; Πώς βυθίστηκε τόσο αναπάντεχα κι απροσδόκητα στην αποσταθεροποίηση;

Αυτό θα επιχειρήσω να αφηγηθώ και να εξηγήσω στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Να μιλήσω για ανθρώπους και γεγονότα που είχα την τύχη να παρακολουθήσω προσωπικά από την προνομιακή θέση του επαγγελματία που τα καταγράφει σε καθημερινή βάση, που τα ζει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας - και όχι μόνο από το προσκήνιο.

Η αφήγησή μου ξεκινάει περίπου από το 2009 και ολοκληρώνεται με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μάιου και του Ιουνίου 2012.

Τα πιο πίσω είναι αρμοδιότητα των ιστορικών. Τα μετά θα τα βρουν οι καφετζούδες.

Σε αντίθεση με μια φιλάρεσκη αντίληψη περί δημοσιογραφίας, δεν πιστεύω ότι ο δημοσιογράφος γράφει την αλήθεια. Ο δημοσιογράφος γράφει απλώς αυτά που ξέρει. Στις σελίδες που ακολουθούν, λοιπόν, κατέγραψα όσα ξέρω. Χωρίς, ούτε κατά διάνοια, να προεξοφλώ ότι τα ξέρω όλα. Ούτως ή άλλως, εδώ που φτάσαμε κανείς δεν μπορεί να πει κάτι περισότερο. Ούτε να κάνει κάτι λιγότερο.

Ι.Κ. Πρετεντέρης

*Γιαννάκη κοίτα να εξεταστείς, δεν υπάρχει περίπτωση, πάσχεις απο διχασμό προσωπικότητας... Τι σου λέω τώρα!

MADE IN ANTONIS


Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ!



Τον είχα ονομάσει Πάσχοντα Μανδραβέλη, λόγω του μίσους του στο προσφυγικό στοιχείο και της αρνητικής του θέσης έναντι της Ποντιακής Γενοκτονίας, αλλά ούτε που φανταζόμουν ότι το εν λόγω «μαντρόσκυλο»  ήταν ένα θλιβερό κομμάτι του ξευτιλισμένου πασοκοπελατειακού  κατεστημένου… Και όλα αυτά για μια κωλοθέση στην αυλή του μεγάλου πλαστογράφου… Ουστ ξευτιλόπραμα….

Διαβάστε (από τη sibila):
Πως λέμε δημοσιογράφος Υπηρεσίας… αλλά με περικεφαλαία!
Σχετικό: H σύζυγος του δημοσιογράφου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ & σκληρού μνημονιακού παπαγάλου Υπηρεσίας Πάσχου Μανδραβέλη, υπάλληλος του ΙΚΑ Κοζάνης, αποσπάστηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου ως απολύτου εμπιστοσύνης… Ποιες άλλες σύζυγοι υπηρετούν σε κρίσιμες θέσεις & διαχρονικά υπηρετούν το σύστημα; Εκεί στο mega γνωρίζουν κάτι; Όλα έχουν μια εξήγηση απολύτως λογική σ’ αυτόν τον κόσμο…

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ … ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ





Υπάρχει, εν τοιαύτη περιπτώσει, έστω και ένας από τους μεγαλοσχήμονες του κόμματος των «σάπιων» που βύθισε την Ελλάδα στον οικονομικό όλεθρο και τους Έλληνες στην ατιμωτική φτώχεια, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ;