Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΟΥΤΕ 5


ΚΑΛΑ ΡΕ, 5, ΠΕΝΤΕ ΡΕ, ΠΕΝΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΒΟΘΡΟΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ, ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΕΛ. ΛΑΟ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ;

ΕΡΤ: Το Spiegel, η… σφαλιάρα και το γερμανικό μοντέλο




Γράφει ο Γιάννης Κριτσαντώνης

Πέντε μέρες μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ήλθε το μεγάλο χαστούκι  για τη συγκυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους «συμβούλους» του Μαξίμου, από τους ίδιους τους Γερμανούς! Το έγκυρο περιοδικό «Der Spiegel» κυκλοφόρησε με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ-κόλαφο του γνωστού δημοσιογράφου και στελέχους του Florian  Dieckmann (Φλόριαν Ντίκμαν) με συνεργάτη του τον επίσης δημοσιογράφο Thomas Riedel (Τόμας Ρίντελ), έχοντας για τίτλο:
«Ακραία θεραπεία για την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση: Γιατί η ARD και  η ZDF δεν χρησιμεύουν ως  παράδειγμα». Κι από κάτω με ένα μακροσκελή υπότιτλο: «Η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση – θέλει δήθεν ένα καινούργιο σχήμα της για να θέσει τέλος στη σπατάλη. Θέλουν ως παράδειγμα το μοντέλο της γερμανικής Τηλεόρασης κι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα» .
Πρόκειται για ένα δημοσίευμα που θάφτηκε κυριολεκτικά από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, εκτός από τη δημοσίευσή του (κι αυτή περιληπτικά) σε ένα blog
Καταρχήν,  ο έγκυρος δημοσιογράφος δίνει στο ρεπορτάζ του μια… καταπληκτική είδηση (κάτι θα ξέρει αυτός…) που μέχρι τώρα το Μαξίμου απέκρυψε επιμελώς: Οι ανεγκέφαλοι της συγκυβέρνησης  σκέφτηκαν, δηλαδή, να εφαρμόσουν αντί για  ΕΡΤ το μοντέλο ενός από τα δύο δημόσια κανάλια της Γερμανίας, αυτό της ZDF (δεύτερο κανάλι χωρίς… Ραδιοφωνία), πράγμα που το αναφέρει λέγοντας ότι «δεν είναι καθόλου καλή ιδέα» (!), τεκμηριώνοντας το ρεπορτάζ του με τηλεθέαση, προϋπολογισμούς και εργαζόμενους στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.
Αφού λοιπόν αναφέρει ότι «μέσα σε μια νύχτα έκλεισαν σε όλη τη χώρα πάνω από 20 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ο ένας μετά τον άλλον και 2600 εργαζόμενοι πήγαν κυριολεκτικά στο πυρ το εξώτερον και ο Σαμαράς συνόδευσε αυτή του τη απόφαση  με έντονη κριτική στις σπατάλες», υπογραμμίζει: «Για μία νέα νοικοκυρεμένη μορφή, διάλεξε η ελληνική κυβέρνηση ένα ευρωπαϊκό πρότυπο και ιδιαίτερα αυτό της Γερμανίας» ! Και αμέσως μετά μπαίνει στο «ψητό»: Εδώ αξίζει μια σύγκριση», γράφει στο Σπίγκελ ο Φλόριαν Ντίκμαν, για να παραθέσει στοιχεία. «Τα έξοδα του γερμανικού τηλεοπτικού συστήματος δεν κολακεύουν καθόλου τη Γερμανία. Στο σύνολό της η γερμανική Δημόσια Τηλεόραση ARD, ZDF μαζί και το Deutschlandsradio, προϋπολογίζουν γι αυτό το χρόνο έξοδα 8.7 δις. Ευρώ! Για κάθε πολίτη είναι 109 ευρώ. Αντίθετα, στην Ελλάδα η δήθεν τόσο ασύμφορη ΕΡΤ κοστίζει 26 ευρώ το χρόνο για κάθε πολίτη. Και η δομή της ΕΡΤ μοιάζει περισσότερο με αυτή της ARD  (εννοεί το πρώτο γερμανικό κανάλι) επειδή “συστεγάζει” μαζί Τηλεόραση και Ραδιοφωνία. Αν υπολογιστεί ακόμα και η διαφορετική οικονομική ευρωστία της Γερμανίας, που στην Ελλάδα είναι περίπου η μισή, τότε το γερμανικό σύστημα στοιχίζει στον φορολογούμενο πολίτη περίπου το διπλάσιο».
Αλλά ο συνάδελφος του Σπίγκελ προχωρεί τώρα σε ακόμα πιο συγκρίσιμα στοιχεία:
To BR (εννοεί τη δημόσια Βαυαρική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, που είναι περιφερειακό κανάλι του κρατιδίου της Βαυαρίας) έχει περίπου 12,4 εκατ. κατοίκους  στην περιοχή εκπομπής του, πράγμα που μπορεί να συγκριθεί με τα 11.3 εκατ. κατοίκους της Ελλάδας. Όμως αυτή τη χρονιά το ΒR ξοδεύει…1,045 δις. ευρώ, δηλαδή πάνω από τρεισήμισι φορές  του μπάτζετ  της ΕΡΤ. Επίσης και στο θέμα του προσωπικού η ΕΡΤ εμφανίζεται ισχνότερη: 2600 εργαζόμενοι  απέναντι στους  3350 υπαλλήλους και περίπου 1500 σταθερούς συμβασιούχους του ΒR, δηλαδή περίπου 5000 εργαζόμενους!»
Αφού αναφέρει στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του Σπίγκελ κι άλλες δυσμενείς για τη Γερμανία συγκρίσεις, όπως π.χ. μικρότερα κανάλια σαν αυτό του SR (στο Σάαρλαντ), όπου μεταδίδει για πληθυσμό 1 εκατ. κατοίκων και το μπάτζετ του φτάνει τα… 111,3 εκατ. ευρώ  με 559 υπαλλήλους και 150 συμβασιούχους ( «δυόμιση φορές παραπάνω  από την ΕΡΤ»), έρχεται και στην είδηση : « Η ZDF, το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι που η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε να προβάλει σαν (…νοικοκυρεμένο) πρότυπο για να στήσει τη νέα μορφή  (εννοεί τη ΝΕΡΙΤ) μοιάζει με το μπάτζετ των 2,2, δις. ευρώ της ΕΡΤ, δηλαδή με 25 ευρώ το χρόνο ανά  Έλληνα κάτοικο. Να σημειώσουμε όμως ότι η ZDF έχει… 8.000 εργαζόμενους χωρίς να διαθέτει  Ραδιοφωνία παρά μόνο τηλεόραση!»
(Σημείωση δική μας: Α, γι αυτό λοιπόν τα σαΐνια του Μαξίμου κατάργησαν και την ΕΡΑ και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».  Σου λέει, δε χρειάζεται, θα κάνουμε την ΕΡΤ…ZDF!!)
Και υπογραμμίζει: «Αν, λοιπόν συγκρίνουμε τα κόστη και το προσωπικό, δεν ενδείκνυται το γερμανικό μοντέλο για αντιγραφή στην Ελλάδα. Η δήθεν σπάταλη ΕΡΤ είναι σε καλύτερη θέση». Όμως συμπληρώνει, «παρά τη χαμηλή τηλεθέαση, οι πολίτες της Ελλάδας παραδέχονται ότι η ΕΡΤ είναι πιο έγκυρη στην πληροφόρηση από τα ιδιωτικά κανάλια. Μάλιστα και το διεθνές αλμανάκ για τα ΜΜΕ του Ινστιτούτου Hans -Bredow, αναφέρει ότι οι ειδήσεις στην ΕΡΤ είναι πιο σοβαρές, υπεύθυνες και όχι ακραίες».
Ακόμη ο Φλόριαν Ντίκμαν, επικαλείται και τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστίδη (ανταποκριτή του Spiegel -ONLINE),που μιλάει για σπατάλες και λέει ότι «κάθε φορά που αλλάζει η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί δικούς της ανθρώπους σε πόστα με υπέρογκες αμοιβές, ενώ οι συνηθισμένοι συνεργάτες της ΕΡΤ, που τώρα βρίσκονται στο δρόμο, μόλις κατάφερναν να επιβιώνουν. Σε σύγκριση με τις εξωφρενικές αμοιβές των “διαλεχτών” της κυβέρνησης, ένας παρουσιαστής παίρνει μόλις 1200 ευρώ το μήνα. Η ΕΡΤ προσφέρει πολιτισμό και τεκμηρίωση, που απλώς δεν υπάρχει στον εγχώριο ανταγωνισμό. Εκτός αυτού, μόνο η ΕΡΤ εκπέμπει πραγματικά σε όλη την Ελλάδα και τώρα οι Έλληνες πολίτες κοντά στα σύνορα, «πιάνουν» μόνο τούρκικα κανάλια…» !
Ο Φλόριαν Ντίκμαν, κλείνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στο Spiegel, με την τελειωτική… σφαλιάρα στο Μαξίμου, την οποία… μεταφράζω κατά λέξη:  «Ερώτημα παραμένει αν το γερμανικό μοντέλο ταιριάζει στην Ελλάδα. Αφού και στη Γερμανία είναι κοινό μυστικό ότι μερικά καλοπληρωμένα στελέχη της γερμανικής δημόσιας  Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης  χρωστάνε αυτές τις θέσεις τους  στο πολιτικό τους πατρονάρισμα, παρά στο δημοσιογραφικό τους ταλέντο». (!!)
Κακοί, κάκιστοι  μαθητές και ανίκανοι οι Μουρουτολαζαροκεδικογλουστουρνάρες. Τόσο κακοί που ούτε ένα έτοιμο «σκονάκι» δεν  μπορούν να αντιγράψουν σωστά. Κι έβαλαν τον Καψή να φτιάξει… γερμανική ΕΡΤ.  Εκτός και αν το κάνουν επίτηδες. Αν  ναι, τότε εγκληματούν κατά της ίδιας της  χώρας τους.

Γιατί η Νορβηγία δεν είναι εργοστάσιο παραγωγής “χρέους”;

Γράφει ο Νίκος Κλειτσίκας

Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κι όχι μόνον, είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής χρέους, σε πλήρη αντίθεση με την Νορβηγία.
Γιατί συμβαίνει αυτό;

1. Η Νορβηγία δεν αποδέχτηκε να συμμετέχει στη λεγόμενη Νομισματική Ένωση. Έχει εθνικό νόμισμα την “krone ” (νορβηγική κορόνα) και εκτυπώνεται από την ΚΡΑΤΙΚΗ (χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή) Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας…

2. Η Νορβηγία δεν έχει ιδιωτικοποιήσει καμία κρατική Τράπεζα της χώρας (DnB NOR)…

3. Δεν έχει ιδιωτικοποιήσει ΚΑΜΙΑ από τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα (Statoil, κρατική πετρελαιοειδών), (Statkraft, κρατική υδροηλεκτρική), (Norsk Hydro, αλουμινίου) και την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor. Φυσικά κανείς δεν τολμάει καν ν’ αναφερθεί σε ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς…

4. Το 30% των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο του Όσλο είναι ΚΡΑΤΙΚΕΣ…

5. Τα Κρατικά Ομόλογα αποδίδουν καθαρό κι εγγυημένο επιτόκιο 6,75% στους αποταμιευτές…

6. Αν και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη, δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ…

7. Η Δημόσια Παιδεία αποτελεί επένδυση. Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία φθάνουν το 6,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,9%. 15.000 Νορβηγοί φοιτητές χρηματοδοτούνται από Κρατικό Ταμείο Σπουδών για σπουδές στο εξωτερικό και 7.000 φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Και όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις για την Έρευνα, την Ανάπτυξη των σπουδών και παρεμφερείς δραστηριότητες…

8. Tο Εθνικό Σύστημα ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιας Υγείας με το δίκτυο Νοσοκομείων και Κοινωνικές Υπηρεσίες αποτελεί κι αυτό επένδυση. Οι δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία (νέα νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών) κατατάσσουν τη Νορβηγία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το 29,3% του πληθυσμού! (ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 6 εκατομμύρια κάτοικοι) και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από 3.000 και φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Όπως είναι κατανοητό και πασιφανές, στη Νορβηγία κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα, φορέας δεν ονειρεύεται, δεν κάνει καμία αναφορά, σε ζητήματα όπως του να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές ή δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, η συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων (πρόκειται για καθαρά ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις).

Σε αντίθεση, στην Ελλάδα και τις χώρες που είναι “φορτωμένες” με το περιβόητο “δημόσιο χρέος”, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Νορβηγίας είχε μια αύξηση της τάξης του 16,5%, σε αντίθεση με τις χώρες που ιδιωτικοποιούν τα πάντα.

Εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, που οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα των παππούδων, των γονιών μας, όλων των Ελλήνων πολιτών, με «συγχωνεύσεις» Σχολείων, κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με ιδιωτικοποιήσεις Σιδηροδρόμων, Τραπεζών, του νερού κ.ο.κ. τι αναμένουμε;

ΕΛΛΑΣ, ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΟΥ...


Γελοιότητα χωρίς τέλος...




Έλα παραδέξου το ''πρωθυπουργέ'' της πλάκας:
     Το διάγγελμα τις προάλλες δεν το 'κανες για να πανηγυρίσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση!
     Τό  'κανες για να βρεις ευκαιρία να διευκρινίσεις ότι ανήκεις στο υποείδος ''Gamokefalus o Malakas'' !
     Αλλοιώς δεν δικαιολογείται κοτζάμ πρωθυπουργός (λέμε τώρα!), να κάνει διάγγελμα και να παίρνει πάνω του ότι την πορτοκαλάδα στο σουβλατζίδικο θα την πληρώνουμε με ΦΠΑ 13%, ενώ αν έρχεται στο σπίτι με delivery θα την πληρώνουμε με 23% !
     Τέτοιες παπαριές ούτε η Αυτού Χυδαιότης με τον διαφορετικό ΦΠΑ στις μπουγάτσες και στις τυρόπιτες, αν θυμάσαι!
     Εκτός αν λεβεντοπρωθυπουργέ μου σε... υποσκάπτουν..  Αν δηλαδή τα τσιράκια σου (που εσύ επέλεξες), θέλουν να σε κάνουν εντελώς ρεζίλι.
     Λες και δεν μπορείς από μόνος σου, και καλύτερα ακόμα!

     Γιατί άκουσα κι εκείνο το υποκείμενο, το σημιτόπραμα, που σου επέβαλαν για υπουργό οικονομικών, να λέει: ''Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω αλήθεια!''.
     Τί φτύσιμο κι αυτό! Ούτε μπάνιο δεν χρειαζόσουνα το βράδυ, σπίτι!
     Αλλά εσύ εκεί! Απτόητος!
     Έχεις αναλάβει ένα έργο και πρέπει να το ολοκληρώσεις: ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ..

     Κοντά είσαι όμως:
     Τον ΟΠΑΠ ήδη τον ''σκότωσες''..
     Ετοιμάζεσαι να ξεπουλήσεις λιμάνια κι αεροδρόμια..
     Την ΔΕΣΦΑ την χαρίζεις οσονούπω στο 1/4 της αξίας της..
    ''Σαλαμοποιείς'' την ΔΕΗ και την πουλάς σε φέτες..
     Προετοιμάζεις νομικά το άδειασμα των νερών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες..
     Παίρνεις και τα σπίτια του κοσμάκη με την εφορία και της τράπεζες..
     Και έτοιμος !

     Έτοιμος ναι..
     Αλλά για τί πράμα όμως
     Για ''τον γάϊδαρο καβάλα'',  που λεν και στο χωριό σου!
     Για πλήρη διαπόμπευση και  ''εκπαραθύρωση'' !
     Άβε βλάκα! 
     Αυτοί που νομίζεις για μελλοθάνατους, θα σου κουνούν μαντήλια και θα σε αποχαιρετούν..

Αν ο Γεωργιάδης δεν ήταν Πατριώτης…




AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Αγαμέμνων, η Ελένη με τον Μενέλαο θα είχαν μεταναστεύσει μόνοι τους στη Τροια, λαντέρης και χορεύτρια.

AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Λεωνίδας, θα υπέγραφε Μνημόνιο με τους Πέρσες να δώσει “Γη και Υδωρ” και θα το πέρναγε από την Απέλλα ως ΤΑΙΠΕΔ.

AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ  Θεμιστοκλής, θα στήριζε την πρόταση Λυκίδη να έρθουν οι Ξένες Επενδύσεις του Μαρδόνιου στην Αθήνα.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Περικλής, η Ακρόπολη θα ήταν Μέγαρο Μουσικής και ο Σωκράτης θα δούλευε σε ΕΟΖ με τον Πλάτωνα.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Κωνσταντίνος, θα έκανε διαπραγμάτευση με το Μωάμεθ Β’ και θα υπέγραφε την παράδοση της Πόλης σε “Οθωμανικό Δίκαιο”.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Ρήγας, θα ονειρευόταν μια Τραπεζική Ενωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την Ευρώπη…ποιος Μετερνιχ ;
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Κολοκοτρώνης, δε θα έκανε την Επανάσταση μέχρι να έχουμε πλεόνασμα και σωστές δημόσιες Υπηρεσίες.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Μακρυγιάννης, στις 3 του Σεπτέμβρη θα κατηγορούσε τους ξεσηκωμένους, σαν Αριστερούς που θέλουν τη Καταστροφή της Χώρας και των Νόμων.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Μεταξάς, θα υπέγραφε Μνημόνιο με τον Μουσολίνι…ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΛΕΓΕ “ΝΑΙ” ! ! !
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Λοχαγός Κουτρίδηςθα έδινε το ύψωμα 731στο EFSF και θα γλίτωνε το ΙΚΑ από τις συντάξεις αναπήρων και θανόντων.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Ζέρβας, θα πουλούσε τη γέφυρα Γοργοπόταμου στην Χρηματιστηριακή της αξία, στη Siemens.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Γρίβας Διγενής, θα έδινε την Κύπρο σε…”Αγγλικό Δίκαιο”
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Καραμανλής, η Κύπρος δεν θα ήταν μακριά, θα ήταν Αποκρατικοποιημένη ήδη στους Τούρκους, όπως τα λιμάνια του ΤΑΙΠΕΔ.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Σημίτης, ομοίως θα έδινε τα Ιμια στους Τουρκους για να γλιτώσει Μισθούς και Συντάξεις
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Βιβλιοπώλης, κι όχι έμπορος βιβλίων, μπορεί και να διάβαζε αυτά που πουλάει.
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ “Αριστερός”, δεν θα στήριζε τους Τραπεζίτες και τους Εργολάβους από τη ΝΔ, αλλά από το Indymedia. Αλλες καρέκλες, ίδια μυαλά…
AN O ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ Πατριώτης, δεν θα στήριζε πολιτικές που οδηγούν σε γενοκτονία τους ομοεθνείς τους, με αυτοκτονίες, φτώχεια, λιμό, μείωση γεννήσεων, μείωση γάμων και τέλος ξενιτιά ή ΕΟΖ με 6€/μέρα για όσους ζωντανούς.
netakias.com
ΤΕΛΟΣ

Χαρείτε τώρα το #Success_Story γιατι από το 2014 θα σας πάρουν τα Σπίτια για χρεη από €300




Δεν κρατιούνται με τίποτα: Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς προανήγγειλε την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1-1-2014.

Αποδεικνύεται έτσι το αυτονόητο: όλοι οι “παπαγάλοι”, κυβερνητικοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι που έσπευδαν να ρίξουν το θέμα στην επικαιρότητα, απλώς προετοίμαζαν το έδαφος για μια προειλημμένη απόφαση. Όχι της ελληνικής κυβέρνησης, βέβαια. Των πραγματικών αφεντικών αυτού του τόπου. Των δανειστών.

Ο Σκόρδας δηλώνει πως γίνεται κουβέντα για θέσπιση κριτηρίων (κοινωνικά κριτήρια(άνεργοι, πολύτεκνοι), εισοδηματικά κριτήρια, χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού, έκταση ακινήτου, ύψος δανείου) αλλά αυτό το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Η “καλή” κυβέρνηση κάνει κουβέντες για να σώσει τους πολίτες, η “κακή” τρόικα όμως είναι ανένδοτη.

Εφιαλτική πρόβλεψη για ανεργία 34% το 2016

Εφιαλτικά είναι τα συμπεράσματα από την ανάλυση των προβλέψεων του μακροοικονομικού υποδείγματος που αναπτύχθηκε από το Levy Economics Institute σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το real story της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ....
έκθεση του προέδρου του Levy Institute Δημήτρη Β. Παπαδημητρίου και των ερευνητών Μιχάλης Νικηφόρου και Gennaro Zezza, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φθάνοντας το 34% μέχρι το τέλος του 2016 και το πραγματικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι και το 2015, με πιθανή αναστροφή της αρνητικής τάσης το 2016.
Η ανάλυση στηρίζεται στο μακροοικονομικό μοντέλο του Levy Institute για την ελληνική οικονομία, ένα μοντέλο αποθεμάτων-ροών παρόμοιο με το μακροοικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο για τις τάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συγγραφείς ανακαλύπτουν ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας θα μειώσουν το ΑΕΠ και θα αυξήσουν την ανεργία. Συνεπώς, θεωρούν τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερβολικά αισιόδοξες και προτείνουν ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης τύπου Marshall που στοχεύει στη δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρουν η απασχόληση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί από τον Οκτώβριο του 2008, αντιπροσωπεύοντας μια μείωση της απασχόλησης άνω του 28%. Τον Μάρτιο του 2013 η «επίσημη» ανεργία ήταν 27,4%, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων τριάντα ετών σε οποιαδήποτε βιομηχανοποιημένη χώρα του δυτικού κόσμου.

Επισημαίνουν ότι οι τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που απαιτεί η Τρόικα και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συγκεκριμένη πολιτική προβάλλει την «επεκτατική λιτότητα», σε συνδυασμό με την ακραία απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως την καλύτερη συνταγή για τη σταθεροποίηση και τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι προσομοιώσεις των αναλυτών επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τις δυσμενείς επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα.

«Η αντιστροφή των αρνητικών εξελίξεων είναι εφικτή. Προϋπόθεση είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μια συνεκτική και σταθερή διαδικασία δυναμικής αύξησης στις συνιστώσες της συνολικής ζήτησης με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στην ελληνική οικονομία η μεταβολή του ΑΕΠ ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη μεταβολή της κατανάλωσης, καθώς η τελευταία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ζήτηση.
Η δραματική αύξηση της ανεργίας και η δημοσιονομική και εισοδηματική λιτότητα έχουν εγκλωβίσει την οικονομία σε παγίδα ύφεσης, ενώ οι καθαρές εξαγωγές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν την πτώση της εγχώριας ζήτησης, εξαιτίας των διαρθρωτικών παραγωγικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις αποκαλύπτουν το «real story» της ελληνικής οικονομίας και δείχνουν ότι η έξοδος προϋποθέτει αλλαγή μοντέλου οικονομικής πολιτικής, το οποίο πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία απασχόλησης ως εργαλείο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας», αναφέρει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

http://www.voria.gr/

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γκάλμπρεϊθ: Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.

Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της».

Τον φόβο του ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει από την κρίση εκφράζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και...
διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
Ο Γκάλμπρεϊθ καλεί τους Ευρωπαίους να αλλάξουν «ρότα» ενώ προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια. «Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ και αναφέρεται στην «τρομερά υψηλή ανεργία των νέων» αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.

«Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», προσθέτει.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ. «Πρέπει γι' αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ», υποστηρίζει και προβλέπει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα πάψουν να πηγαίνουν καλά και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Έτσι θα ξεκινήσει μια φυγή τραπεζικών κεφαλαίων», σημειώνει και εκτιμά ότι τότε θα επιλεγεί μια λύση πιθανόν στο πρότυπο αυτής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο. «Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν περιουσίες και η οικονομία εντελώς ξαφνικά θα συρρικνωθεί δραστικά. Και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», αναφέρει.
Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: «Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων», δηλώνει.
Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει:
«Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει.
Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».
Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ:
«Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».
Πηγή:  ethnos.gr

Ο Στουρνάρας θαυμάζει το Σόιμπλε κι εμείς εσένα Γιάννη!

stournaras


του Στρατή Μαζίδη

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θαυμάζει το γερμανό ομόλογό του κι εγώ με τη σειρά μου ομολογώ το θαυμασμό μου για αυτόν.
Ο Γιάννης ο Στου μπορεί να μην υποφέρει από κάποια αναπηρία, φανερή τουλάχιστον (μην πάει ο νους σας αλλού, σωματική εννοώ) αλλά πραγματικά έχει ένα αξιοθαύμαστο θράσος που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον τόπο.
Να θυμηθούμε όταν πρωτοανέλαβε καθήκοντα και δήλωνε πως δεν επιθυμεί να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα ενώ κάνει ότι μπορεί για αυτό;
Ή μήπως όταν εξανίστατο λέγοντας πως δεν είναι άλλοι περισσότερο αριστεροί από αυτόν αλλά μας έχει ξεσκίσει στα “φιλολαϊκά” μέτρα;
Η δε πιο δύσκολη στιγμή του δεν ήταν οι οριζόντιες περικοπές ή οι αποφάσεις του που κατά καιρούς οδήγησαν στρατιές στην ανεργία αλλά όταν τον έκανε νταντά το πρότυπό του, ο Σόιμπλε. Εκεί λύγισε, είπε. Δάκρυσε. Λυπήθηκε. Τότε πόνεσε ο Στουρνάρας κορόιδα! Όχι όταν χάσατε τη δουλειά σας, ούτε όταν είπατε στο παιδί σας “όχι” σε κάτι που ζήτησε, ούτε όταν άνθρωποι ξεπάγιαζαν στο δρόμο όπως ο εικονιζόμενος. Παρά μόνο όταν του κούνησε το δάκτυλο ο κακομούτσουνος γιατί τον ταπείνωσε. Του πάτησε τον εγωισμό.
Αμ την άλλη φορά; Όταν έλεγε πως του χρόνου θα βγούμε στις αγορές και σε λίγες ημέρες βγήκε η Κομισιόν και τον διέψευσε λέγοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη πολλά χρόνια για να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές.
Επίσης είχε πει το αξεπέραστο πως δεν προλαβαίνει να συναντά ξένους επενδυτές! Πραγματικά επικρατεί ένας οργασμός επενδύσεων στη χώρα που απλά όπως το παραμύθι με τη φορεσιά του βασιλιά εμείς είμαστε πολύ χαζοί και δεν τον αντιλαμβανόμαστε.
Τώρα μας λέει όχι ότι απλά θαυμάζει το Σόιμπλε, αλλά πως αυτός αξίζει το θαυμασμό όλων μας! Μας λέει δηλαδή και τι να κάνουμε. Αυτό κι αν είναι θράσος.
Για να σε δούμε Γιάννη Στουρνάρα τι θράσος θα μας επιδείξεις όταν αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε πίσω σου με τις φιλικότερες των διαθέσεων!

Ο «ζωτικός χώρος» του Κλάους και του Βόλφγκανγκ




Γράφει
Γιάννης Κριτσαντώνης

Όταν στις 9 Νοεμβρίου του 1989 βρέθηκα για 12 μέρες στο Βερολίνο με δημοσιογραφική τότε αποστολή της ΕΡΤ να καταγράψω τα συγκλονιστικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους (δεν υπήρχαν ακόμη στην Ελλάδα ιδιωτικά κανάλια), ένας Ιταλός συνάδελφος της ΡΑΙ, που βρισκόταν με το συνεργείο του δίπλα μου, πάνω σ ένα από τα όρθια ακόμη κομμάτια του Τείχους, στην πλατεία Πότσδαμ, θυμάμαι ότι  σχολίασε με προβληματισμό: «Τώρα η Γερμανία ενώνεται και ίσως γίνει και πάλι ισχυρή. Μένει να δούμε και φοβάμαι για το τι θα κάνει στο μέλλον, ας πούμε μετά από 20 χρόνια…». Ο συνάδελφος είχε πέσει έξω… μόνο ως προς τον χρόνο…!
Κοντεύουν  βέβαια να συμπληρωθούν 24 γεμάτα χρόνια από τότε, αλλά η Γερμανία, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα (μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ενοποίησή της) να «ανακατώνει» (ήπιος όρος) πάλι την Ευρώπη με τα ηγεμονικά καμώματά της. Και όποιος δεν το βλέπει αυτό σήμερα έχει το κεφάλι του χωμένο στην άμμο!
Κλαους Κίνκελ και Βόλφγκανκ Σόϊμπλε: Δύο άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά τότε για την «επαναφορά» της Γερμανίας στον ηγεμονισμό. Και δεν είχαν περάσει ούτε τέσσερα χρόνια από την πτώση του Τείχους. (Όταν ισοπεδωνόταν η Γερμανία από τους συμμάχους, ο Σόϊμπλε ήταν ήδη 4 ετών. Ο Κίνκελ 9. Άρα θα πρέπει να θυμούνται την καταστροφή. Τουλάχιστον ο ένας).
Κλάους Κίνκελ:  Ο περιβόητος δικηγόρος, φανατικός νεοφιλελεύθερος πρόεδρος του FDP (1993 – 1995), αρχηγός της Καγκελαρίας, επικεφαλής τότε (1979 – 1982) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών της ενοποιημένης πλέον χώρας του (1992 -1998), έκανε το 1993 την κυνικότερη δήλωση για τις προθέσεις της Γερμανίας, (δήλωση που επικαλέστηκε στην υπεράσπισή του στο δικαστήριο ακόμη και ο Μιλόσεβιτς): «Δύο αποστολές κυριαρχούν στο μυαλό μας. Στο εσωτερικό, πρέπει να γίνουμε πάλι έθνος και προς τα έξω να πετύχουμε κάτι που έχουμε αποτύχει δύο φορές πριν..». Φοβερό!. Με αυτό το «δόγμα» ο Κίνκελ και αφού πρώτα κουρελιάζει το γερμανικό Σύνταγμα που απαγόρευε την παρουσία Γερμανών στρατιωτών έξω από τη χώρα, συμμετέχει με Γερμανούς πιλότους και γερμανικά αεροπλάνα (με πρόσχημα και κάλυψη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ) στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Αφού βέβαια πρώτα είχαν φροντίσει οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να υποδαυλίσουν το μίσος μεταξύ χριστιανών Σέρβων και μουσουλμάνων Βόσνιων και Κροατών. Ο Κλάους Κίνκελ άνοιγε δρόμο, δηλαδή, νοτιοανατολικά για «ζωτικό χώρο» της Γερμανίας, διαλύοντας ένα κυρίαρχο κράτος.
Βόλφγκανκ Σόϊμπλε: Νομικός κι αυτός, προέρχεται από το βαθύ συντηρητικό σύστημα εξουσίας (CDU) της Γερμανίας. Διετέλεσε, όπως και ο Κλάους Κίνκελ, αρχηγός Καγκελαρίας, υπουργός «Ειδικών Υποθέσεων» (1984-1991) και υπουργός Εσωτερικών. (1990 επί Κόλ και 2005-2009 επί Μέρκελ). Ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ, του Γκουαντανάμο, του νεοφιλελευθερισμού και της αύξησης της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ως υπουργός Εσωτερικών «ζήτησε την σύλληψη υπόπτων για θέματα τρομοκρατίας, τη χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για την τήρηση της τάξης στο εσωτερικό της Γερμανίας(!), την παρακολούθηση του internet για υποκλοπές e-mail από κυβερνητικές υπηρεσίες και δολοφονίες τρομοκρατών από τις αρχές ασφαλείας», σύμφωνα με το Spiegel (2007). Δούλεψε για λίγο ως δικηγόρος και εφοριακός). Πλασαριζόταν ως «αδιάφθορος», αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το κόμμα, όπως και ο Κόλ, το 2000, αφού παραδέχτηκε ότι κι αυτός είχε λάβει παράνομη δωρεά για το κόμμα του από έμπορο όπλων, μέσω λογαριασμών στην Ελβετία! Έμεινε ανάπηρος μετά από απόπειρα δολοφονίας του από («ψυχονευρωτικό» - έτσι αποφάνθηκε το δικαστήριο) Γερμανό πολίτη το 1990. (Μικρή παρένθεση για την ιστορία: Ο πολίτης αυτός ζητούσε επίμονα επί μήνες με επιστολές του στον Σόιμπλε να πάρει νόμιμη θέση για την απομάκρυνση καλωδίων υψηλής τάσης έξω από το σπίτι του που προκαλούσαν πονοκεφάλους σ αυτόν και στα μικρά παιδιά του… Αλλά ο Σόιμπλε τον «έγραψε κανονικά» μη απαντώντας ποτέ στα δίκαια αιτήματα του πολίτη. Έτσι ο άλλος στην απόγνωσή του, φαίνεται ότι αποφάσισε να βγάλει τον υπουργό από τη μέση..)  Ο Σόϊμπλε, λοιπόν σήμερα συνεχίζει, στην ουσία, το έργο του Κίνκελ (να ανοίγει δρόμο για «ζωτικό χώρο») πάντα νοτιοανατολικά…. Ο Κίνκελ «έφτασε» μέχρι το Κόσσοβο σπέρνοντας τη διχόνοια κι εκεί, με τα γνωστά αποτελέσματα… Ο Σόϊμπλε «ερωτοτροπεί» ακόμα σήμερα με τα Σκόπια, καταστρέφοντας παράλληλα την Ελλάδα, με τους τρόπους που αυτός γνωρίζει πολύ καλά και ζούμε όλοι στο πετσί μας.  Μαζί με τη Μέρκελ, δηλαδή, εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συνταγή Κίνκελ: «Στόχος μας, να πετύχουμε ό,τι δεν πετύχαμε δύο φορές πριν»…
Το είπα και στην αρχή: Όποιος δεν το βλέπει αυτό σήμερα, έχει το κεφάλι του χωμένο στην άμμο! Και όταν το πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι ευρωπαίοι «ηγέτες», θα έχουν περάσει 10 χρόνια (όπως και με τον Χίτλερ), αλλά τότε η Γερμανία του Σόιμπλε και της Μέρκελ θα έχουν σκορπίσει τον (ίσως… οικονομικό αυτή τη φορά) όλεθρο!
 Μικρή και… ασήμαντη λεπτομέρεια: Ο Κλάους Κίνκελ είναι σήμερα πρόεδρος του Ιδρύματος της Deutsche Telecom AG που ασχολείται με φιλανθρωπικά ζητήματα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του και σε άτομα με… αναπηρία.