Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ε.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Justitia

 

ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΣΤΑΘΗΚΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του ελεγκτικού συνεδρίου ήταν αρνητική και έτσι ο εκδότης του Πρώτου Θέματος θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο – μαμούθ για την υπόθεση των 5 εκατομμυρίων.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ 

 

Δεσμευθηκαν με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για εικαζόμενη φοροδιαφυγή Ελλήνων μεγαλοκαταθετών, οι προσωπικοί λογαριασμοί του εκδότη  Στ. Ψυχάρη. Η δεσμευση αφορά  τους τραπεζικούς…


λογαριασμούς και θυρίδες στο όνομα του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ.  Η έρευνα στηρίζεται στην περίφημη λίστα καταθετών που δημιουργήθηκε με βάση 65 cd τα οποία περιέχουν τραπεζικά στοιχεία από όλες τις ελληνικές τράπεζες.


Η υπόθεση ερευνάται από το ΚΕΦΟΜΕΠ ενώπιον του οποίου έχει κληθεί , σύμφωνα με πληροφορίες, προ διμήνου ο επιχειρηματίας για να αποδείξει με στοιχεία την προέλευση των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών που φέρονται να έχουν αποκλίσεις περί τα 10 εκ. Ευρω.

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ



ψυχαρης 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κυρίου Ψυχάρη δεσμεύθηκε…για υπόθεση φορολογικών παραβάσεων. Η δέσμευση αφορά ακίνητα, κινητή πριουσία, θυρίδες κλπ.

 olympiada

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Έκθεση σοκ για την Deutsche Bank


deutsche-bank-708_1 

 

ΤΩΡΑ: Deutsche Bank και Santander ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΑ STRESS TESTS ΤΗΣ FED!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Επικρατεί πανικός αυτή την στιγμή και το ΔΝΤ έβγαλε ανακοινωση με την οποία χτυπά καμπανάκι για την Γερμανική οικονομία και χαρακτηρίζει την Deutsche Bank ως τον…μεγαλύτερο κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα!

Ως συνήθως, εδώ άχνα για τις ραγδαίες αυτες εξελίξεις.

 olympiada

Ο Μαρινόπουλος και η νοσηρότητα της μεταπρατικής οικονομίας

"Ο Μαρινόπουλος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει την διαχρονική σαπίλα της ελληνικής οικονομίας." λέει το άρθρο. Και αυτή η ...χαρακτηριστική περίπτωση σε πλήρωνε για να αγοράζεις το Πρώτο Θέμα... Τυχαίο;

τoυ Ανδρέα Ζαμπούκα*

Αναβλήθηκε τελικά η συζήτηση για την υπαγωγή της «Μαρινόπουλος» στο άρθρο 99, για την 1η Ιουλίου, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως και το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Τα ανοίγματα της κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς δημοσιευμένους ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια! Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός μέχρι το τέλος του 2014, έφτασε στα 346.237254 ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος στα 100,729 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, οι διάφορες μαύρες τρύπες μπορεί να ξεπερνούν το 1 δις, δεδομένου πως κανένας φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να ελέγξει προς τα πού τραβάει το καράβι που μπάζει από παντού νερά!

Το deal εν τω μεταξύ, με τον Σκλαβενίτη, ναυαγεί οριστικά, ενώ είναι απορίας άξιον πώς μια σοβαρή εταιρεία, ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία σε αχαρτογράφητα νερά, με τον Μαρινόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, το τραγικό είναι πως , αργά ή γρήγορα, πάνω από 10.000 άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο. Και προφανώς, ούτε η Αλεξίου θα κάνει συναυλία ούτε το ΠΑΜΕ διαδήλωση. "Άκλαυτοι" θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας και στην ανασφάλεια.

Και πέρα από αυτούς, οι προμηθευτές που θα κλείσουν;  Όλοι αυτοί που συνέδεσαν την δράση τους γύρω από μία "παθητική" μονάδα διακίνησης αγαθών, χωρίς καμία δυναμική ώθηση σε ευρύτερες αγορές;

Ο Μαρινόπουλος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει την διαχρονική σαπίλα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς βεβαίως, να φταίει μόνο η ίδια η εταιρεία για την έκβαση της πορείας της. Πρόκειται για ένα μείγμα κρατισμού, αδιαφάνειας, πελατειασμού, ατιμωρησίας και κυρίως μεταπρατικής φιλοσοφίας. Το σενάριο είναι περίπου το εξής: 
Δανείζομαι, με τις εγγυήσεις πολιτικών φίλων (αυτοί έχουν την ασυλία), εισάγω προϊόντα, τα διαθέτω στην ελληνική αγορά, πλουτίζω και αν κάτι δεν πάει καλά, χρεοκοπώ. Με λίγα λόγια, ακολουθώ κατά γράμμα τους νοσηρούς κανόνες της μεταπρατικής οικονομίας, χωρίς να παράγω τίποτα για το ΑΕΠ της χώρας και διογκώνω μια εξαρτημένη οικονομία από δανεικά κεφάλαια άμεσου ή έμμεσου κρατικού χρήματος.
Διερωτάται λοιπόν, κανείς γιατί η εταιρεία δεν δημοσίευε ισολογισμούς, γιατί δεν υφίστατο τον έλεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους και τέλος, ποιες εγγυήσεις είχαν οι τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που μέρος τους, πλήρωσε ο ελληνικός λαός με την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ο καρκινικός συνδυασμός για την ελληνική οικονομία και γενικότερα για το νεοελληνικό μόρφωμα: Οι μεταπράτες που δεν έγιναν ποτέ αστοί και το τραπεζικό σύστημα που συνδέθηκε με τον κρατισμό και το πελατειακό κράτος.

Και στην αντίπερα όχθη, οι «ήρωες» που προσπάθησαν να παράγουν και να εξάγουν, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως σήμερα. 

Πώς αντιμετωπίστηκαν άραγε όλοι αυτοί από την ελληνική πολιτεία και ειδικά από τις τράπεζες; 

Πόσα δάνεια πήραν και πόσα κεφάλαια τους διέθεσε η αγορά, για να μεταποιήσουν αγροτικά προϊόντα, να φτιάξουν ποδήλατα, αυτοκίνητα, ψυγεία και σήμερα, να ιδρύσουν ίσως, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και να εξάγουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο;

Από τους υψηλούς δασμούς του Τρικούπη, μέχρι την φορολογία και το φράγμα του δανεισμού στις μεταπολεμικές δεκαετίες (αυτοκινητοβιομηχανίες ATTICA, ENFIELD- NEORION κτλ) το πολιτικό σύστημα κατέστρεφε κάθε προσπάθεια μαζικής παραγωγικότητας στην χώρα. .

Αλλά και σήμερα, ποιος εξαγωγέας απολαμβάνει τα προνόμια του μεταπράτη, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας; Ποιος μπορεί να διαθέσει την ζωή του, τις ιδέες του και τα χρήματά του για να ιδρύσει μονάδες παραγωγής, χωρίς να αισθανθεί την αδιαφορία του κράτους και του τραπεζικού συστήματος;

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν με τα ίδια κεφάλαια που διέθεσε το σύστημα στον Μαρινόπουλο, μπορούσε να λειτουργήσει μια βιομηχανία που θα δημιουργούσε αντί για 10.000, 50.000 θέσεις εργασίας;

Κάθε φορά που ακούω γι αυτό το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, θέλω δεν θέλω, φαντάζομαι διάφορα. Κι αν το παρακάνω και τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι, τουλάχιστον έχω το δικαίωμα να τους υποψιάζομαι. Να βλέπω από τη μία, τον «πτωχευμένο» να κάνει τη ζωή του στην Μύκονο και από την άλλη, τον άλλον, τον «υγιή» να παλεύει να εξάγει τα προϊόντα του και να δουλεύει για το κράτος και τις μαύρες τρύπες που ο πρώτος δημιούργησε!

Παράξενη χώρα η Ελλάδα. Και δε φταίνε πάντα οι δημόσιοι υπάλληλοι…

Πάει και ο «αντιστασιακός» Αλαφούζος – Αίτηση ΣΚΑΪ να μπει στον διαγωνισμό


Υπέστειλε ακόμη και ο ΣΚΑΪ την σημαία της αντίστασης στην κυβέρνηση των «μουτζαχεντίν» του Τσίπρα; Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου είναι ο πρώτος σταθμός που κατέθεσε αίτηση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης!
Αύριο αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις το Star και ο ΑΝΤ1, ενώ υπάρχει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας και από τη Θεσσαλονίκη.
Κρίμα για τον Αλαφούζο. Ο Κούλης είχε πιστέψει πολλά σε αυτόν…

Αυγή: Αυτά είναι τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων ( αναλυτικά ) !





Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Λεωνίδα Φραγκιαδάδης CEO της ΕτΕ και τα οποία δημοσιεύει η «Αυγή» προκύπτει ότι:
Στις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. του ομίλου Αλαφούζου χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3.400.000 ευρώ με λήξη 31/10/2010 και με εξασφάλιση εκχώρησης επιδότησης του ελληνικού Δημοσίου. Το ποσό αυτό, μέχρι σήμερα, δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις. Ταυτόχρονα, ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύτηκε από τα 35 εκατ. ευρώ το 2009 στα 106 εκατ. το 2015, παρότι ο κύκλος των εργασιών σε επίπεδο ομίλου στις Καθημερινές Εκδόσεις μειώθηκε στα 66 εκατ. το 2014 (από 91 εκατ. το 2009). Παράλληλα, σε 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου, με την Εθνική να συμμετέχει σε ποσοστό 95%.

Στον Πήγασο, οι συνολικές οφειλές πλησιάζουν τα 156 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2016 η Εθνική συμμετείχε σε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, ύψους 80 εκατ. ευρώ με συμμετοχή 30 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο τζίρος έπεσε κατά 80% (από 162 εκατ. ευρώ το 2009, σε 33 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ υπήρξαν και ληξιπρόθεσμοι τόκοι από παλαιότερο δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΟΛ από την πλευρά του σύνηψε το 2014 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 98,6 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να συμμετέχει σε ποσοστό 47% (45 εκατ. ευρώ), για το οποίο υπάρχει μόνο μια εμπράγματη ασφάλεια των 600.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Τηλέτυπος, τον Σεπτέμβριο του 2014 εκταμιεύτηκε ποσό 96.756.000 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών. Παράλληλα, χορηγήθηκε δάνειο ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της Εθνικής να ανέρχεται σε 45% ή 6.449.000 ευρώ.

Με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας, στις 27/7/2010 και στις 21/12/2010, το Πρώτο Θέμα και δύο επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 3 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση φαίνεται πως δεν υπήρξαν θετικές εξασφαλίσεις, παρά μόνο η εγγύηση των μετόχων. Το ίδιο συνέβη και στις 22/2/2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατ. ευρώ, με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ στις 17/2/2016, η Εθνική με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4.000.000 ευρώ και στις 22/3/2016, λόγω αδυναμίας της εταιρίας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, εγκρίθηκε νέα ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΝΤ1, οι διαπραγματεύσεις για κοινοπρακτικό δάνειο στο οποίο η Εθνική συμμετείχε με 43,5 εκατ. ευρώ ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 και υλοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2015. Στο δάνειο αυτό δεν υπήρξε ενεχυρίαση απαιτήσεων από τον μέτοχο σε ποσοστό 30% του δανείου, όπως οριζόταν αρχικά. Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2011 ο ΑΝΤ1 πήρε δάνειο ύψους 15.000.000 ευρώ και με δέσμευση καταθέσεων ίσου τουλάχιστον ποσού, η οποία εξασφαλίστηκε από τη θυγατρική της εταιρεία «Progressco Limited» στην Κύπρο. Αν και το δάνειο δεν είχε εξοφληθεί, η θυγατρική μετέφερε το προϊόν της σε άλλη τράπεζα του εξωτερικού και η Εθνική δεν κατήγγειλε τη σύμβαση.

Όσον αφορά τα δάνεια της Εθνικής στα κόμματα, συνολικά είναι σήμερα 29 εκατ. ευρώ, με το ύψος των προβλέψεων στα 13 εκατ. Από αυτά τα 14 είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς

* Δεν εξυπηρετούνται 5 εκατ. της Ν.Δ.

* Δεν εξυπηρετούνται 8,7 εκατ. του ΠΑΣΟΚ.

* Εξυπηρετούνται εν μέρει 7 εκατ. του ΚΚΕ.

* Εξυπηρετούνται 8,8 εκατ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η Ν.Δ. πήρε δάνεια τον Ιούλιο του 2010 και έχει βάλει εγγύηση την επιχορήγηση του 2019 και του 2020! «Αν το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ΑΦΜ και όνομα, θα χάσετε τα λεφτά σας;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. «Δεν είμαι βέβαιος να σας απαντήσω. Όμως, έτσι όπως το λέτε, μπορεί να είναι ορατό αυτό το πρόβλημα» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αποκάλυψε ότι τα δάνεια των τραπεζών στα ΜΜΕ είναι 900 εκατ. συνολικά (εξ αυτών τα 357 εκατ. στην Εθνική). Όμως αποδεικνύεται ότι οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 50% έως 90%! Συγκεκριμένα ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι:

* Πήγασος: Το 88% των κεφαλαίων που πήρε.

* ΔΟΛ: Το 70% των κεφαλαίων που πήρε.

* Πρώτο Θέμα: Το 70% των κεφαλαίων που πήρε.

* Star: Το 82% των κεφαλαίων που πήρε.


thefaq.gr

Ξηλώνονται 40 χρόνια κομματικού κράτους ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ) τους επόμενους μήνες. Ξεκίνημα τον Σεπτέμβριο




Εως τον Ιούνιο του 2018 θα έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα στις επιτελικές θέσεις του Δημοσίου, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων για την αποδοτικότητά τους κατά το τρέχον έτος.
Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που ανάρτησε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, με το οποίο προτείνει δεσμευτικά χρονικά ορόσημα για την εφαρμογή πλήθους αλλαγών, που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό, την ανασυγκρότηση, την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Αναφορικά με την κατάληψη επιτελικών θέσεων του Δημοσίου, έως και αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων, το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται είναι το εξής:
■ Εως τις 30.6.2016 εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις συγκρότησης του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων.
■ Εως 31.7.2016 τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (όπως προβλέπει και ο Ν. 4369/2016).
■ Εως 30.9.2016 εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων καθώς και των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.
■ Εως 30.9.2016 προκηρύσσονται όλες οι θέσεις των Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων Υπουργείων και οι Διοικήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δημοσίου. Η πλήρωσή τους προβλέπεται έως 31.12.2016.
■ Εως 31.12.2016 εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αποδοχές και τα επιδόματα των θέσεων που καλύπτονται από το Μητρώο.
■ Εως 30.9.2017 προκηρύσσονται όλες οι θέσεις των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων. Η πλήρωσή τους προβλέπεται έως 31.12.2017.
■ Εως 31.12.2017 με απόφαση πρωθυπουργού παύονται οι υπηρετούντες Γενικοί Γραμματείς και οι Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκτός και αν οι θέσεις αυτές έχουν ήδη καταργηθεί.
■ Εως 30.6.2018 με απόφαση πρωθυπουργού παύονται οι υπηρετούντες Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς και οι προϊστάμενοι Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, εκτός και αν οι θέσεις αυτές έχουν ήδη καταργηθεί.
Πηγή: efsyn.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΒΟΜΒΑ Τσίπρα στη συνοδο κορυφής Είπε αυτο που δεν τολμά να πει κανεις άλλος


image


Να δημιουργήσουμε μια ελκυστική Ευρώπη γιατί δεν εμπνέει τους λαούς της
Για «ένα ιστορικό γεγονός» που «συγκλονίζει» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των 27 για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος» που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να «αναρωτηθούμε» αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού.
«Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο «ελκυστική» ΕΕ».
«Η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι τέτοιο καιρό, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει «κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» στην ΕΕ και καλώντας σε αλλαγή πορείας.
Επιπρόσθετα έκανε για λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης».
Συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκης» να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα «ξαναεμπνεύσει» τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πριν την κρίση, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν όσο είναι στη Γερμανία, στο 7%, αλλά τώρα έχει φτάσει στο 26% και στη Γερμανία είναι στο 4%», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως μια Ευρώπη «με τόσο μεγάλες ανισότητες δεν μπορεί να έχει μέλλον».
Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Καμένη γη άφησαν και μιλάνε! Το 80% των Ελλήνων δεν θα κάνουν διακοπές ούτε μέρα

venizelos-mitsotakis-samaras-aftodioikisi-630x400


Έρευνα που αποτυπώνει την πραγματική πραγματικότητα κάνει γνωστή σήμερα το ΙΝΚΑ αναφέροντας πως οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, ενώ ακόμη και για όσους τα καταφέρουν μειώνεται περαιτέρω ο χρόνος των διακοπών.  
Η πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 Ιουνίου  – 27 Ιουνίου 2016, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 869 άτομα. Από τα 869 άτομα μόνο οι 174 θα κάνουν διακοπές το 2016.
Συγκεκριμένα:
Πάνω από 80% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει ούτε πιστεύει ότι τελικά θα πραγματοποιήσει διακοπές το καλοκαίρι, ενώ οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι:
  • οικονομικοί λόγοι 77 %
  • επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 13%
  • επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%
Από την άλλη πλευρά ο τόπος καταγωγής και τα σπίτια φίλων κερδίζουν έδαφος, αφού εκεί στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Αναλυτικότερα, οι Έλληνες διαμένουν:
  • σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 42%,
  • σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 36%,
  • σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 22%.
Επίσης, η διάρκεια των διακοπών της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο, αφού το καλοκαίρι του 2016, θα πραγματοποιήσει:
  • 4 ήμερες διακοπές το 42%,
  • 7 ημέρες το 26%,
  • 10 ήμερες το 20%,
  • 15 ήμερες το 11% και
  • 20 ήμερες μόλις το 1%.
Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει την προτίμηση του 80% των Ελλήνων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.
Τέλος, υπάρχει μείωση περίπου 80% για τις κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας, ενώ σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.550 ευρώ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η μεγάλη δικαίωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το Brexit





Τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με το αποτέλεσμα του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάστηκε να μιλήσει. Πολλοί ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν κάνει ήδη δηλώσεις για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε δημόσια. Αυτά που είπε ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορεί να συμπυκνωθούν νοηματικά σε μια πρόταση: Εμείς τα λέγαμε!

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε από το Brexit και συμπεραίνει εμμέσως ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους χρηματοδότες» αναφέρει αναλυτικά, το γερμανικό δημοσίευμα.

Παρομοιώσεις Τσίπρα με τον Μπόρις Τζόνσον

Η εφημερίδα Tagesspiegel από την άλλη πλευρά, προχωρά σε μια άμεση σύγκριση του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό με τη στάση του υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., και του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο Τζόνσον ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη το κακόβουλο παιχνίδι του δημοψηφίσματος. Η απλή αποχώρηση από την διαβολεμένη Ε.Ε. δεν του είναι και τόσο σημαντική. Αποφασιστικής σημασίας γι’ αυτόν είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο deal στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου. Ο Τζόνσον ποντάρει ίσως σε επαναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ίσως σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αυτό μοιάζει με τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέρυσι, όταν εκείνος τραβούσε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους στα άκρα μέχρι να φτάσει σχεδόν στην χρεοκοπία. Επειδή η Μ. Βρετανία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ό,τι η Ελλάδα ο Τζόνσον και οι φίλοι του που στηρίζουν το Brexit θεωρούν ότι βρίσκονται σε ισχυρή θέση. Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της πάντως δεν θα έπρεπε να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κερδοσκοπία».

Αναξιόπιστη η Ε.Ε.

Ανάλυση για την κατάσταση και την πορεία της Ε.Ε. με αφορμή την έξοδο της Βρετανίας δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο γόητρο της Ε.Ε. που πλήττεται από την εν λόγω εξέλιξη. «Με την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν πάλι την ΕΕ μετά από 43 χρόνια επιβεβαιώνεται κάθε επιφυλακτικότητα απέναντι στην ΕΕ. Οι Βρετανοί δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε και η Ευρώπη».

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η κρίση που περνάει η Ε.Ε. οφείλεται μεταξύ άλλων και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προκλήσεις: «Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008 και τη μάχη για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, η ΕΕ ασχολείται κυρίως με τον εαυτό της.

Με το να μην αποτύχουν τελείως οικονομικά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με τη διαχείριση του προσφυγικού και με το να σκεπάσει τη διαφορά μεταξύ εκείνων που ζητούν περισσότερη κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων εντός της ΕΕ και εκείνων που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Αυτή η ανθυγιεινή ομφαλοσκόπηση της Ευρώπης ενδέχεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση».

Πηγή



Υπόθεση Τσατάνη: Η πολιτεία να πείσει τους πολίτες ότι ουδείς βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο

 Η-δικαιοσύνη-και-ο-ψευτο-άγγελοςΟι μεθοδεύσεις τύπου Τσατάνη – Βενιζέλου δεν προσβάλλουν πλέον μόνον το πολίτευμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Εδώ και τώρα η πολιτεία πρέπει να στείλει αυστηρό μήνυμα ότι ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να παραμένει στο απυρόβλητο. Ούτε η κυρία Τσατάνη ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να χαίρει καθεστώς ατιμωρησίας και ασυλίας

Η κα Τσατάνη εμφανίστηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λέγοντας με στόμφο ότι δεν εμφανίζεται ως φυσικό πρόσωπο, αλλά εκπροσωπεί την δικαιοσύνη! Ποιά; Η κα Τσατάνη που παρουσιάζει συνεχή προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής και δεν…ανταποκρίνεται στα αιτήματα της. Επιδεικνύοντας έτσι μία σταθερά απαξιωτική και παράτυπη συμπεριφορά της απέναντι στο θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, η οποία ξεπέρασε τα όρια του θράσους με το αίτημά της να παρουσιαστεί ως μάρτυρας μαζί με τους συνηγόρους της! Πράγμα πρωτοφανές για την ιστορία του κοινοβουλίου όπου ούτε κατηγορούμενοι για βαρύτατα κακουργήματα δεν είχαν αποτολμήσει. Πρωτοφανής όμως είναι και η περίπτωση της κυρίας Τσατάνη και δικαιολογημένος ο πανικός της.

Η κα Τσατάνη, αρχικά, αρνήθηκε να στείλει αντίγραφα της δικογραφίας Βγενόπουλο και του πορίσματος αρχειοθέτησης της επικαλούμενη το άρθρο 147 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας την αρχή της μυστικότητας. Πώς λοιπόν η ίδια η Εισαγγελέας αιτιολογεί την κάμψη της αρχής της μυστικότητας  έναντι ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ που μετά την κατακραυγή, ο Βενιζέλος ως νονός, τους βάπτισε «βοηθούς»; Όλα αυτά φυσικά παράλληλα με την άρνηση της να παραστεί ενώπιον της επιτροπής και έπειτα να απαιτήσει από την επιτροπή να την επισκεφθεί στο γραφείο της!

Τελικά, ήρθε στην Επιτροπή με τους συνηγόρους της εκτός της αιθούσης της Επιτροπής, καθώς ορθά και νόμιμα δεν τους επετράπη η είσοδος, όπως επιβάλλεται  από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο λόγος που δέχτηκε τελικά, να παρουσιαστεί στην Επιτροπή,ήταν η στήριξη Βενιζέλου, Αθανασίου, Βορίδη, Τραγάκη κλπ οι οποίοι φαίνεται να έχουν αναλάβει την προστασία της, αντί της προστασίας των Ελλήνων πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν σε αυτά τα έδρανα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν επιτρέπεται ένας δικηγόρος, που βαπτίζεται από τον κύριο Βενιζέλο ως «βαστάζος ή κομιστής εγγράφων» να αναλάβει τέτοιον ρόλο προς βοήθεια της Τσατάνη που καλείται ως μάρτυρας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η ίδια η κα Τσατάνη μάλιστα στην αίτηση που κατέθεσε μετά το βάπτισμα, δηλώνει ότι τους χρειάζεται για χρήση τυχόν αποδεικτικών εγγράφων κατά τις απαντήσεις της προς την Επιτροπή! ΤΥΧΟΝ ΕΓΓΡΑΦΑ! Η «Τύχη» όμως παίζει ρόλο στα καζίνο και σε χαρτοπαιχτικές λέσχες. όχι στην επιτροπή της βουλής/

Και φυσικά οι ρόλοι του βαστάζου – κομιστή δεν μπορούν να ανατεθούν σε εν ενεργεία δικηγόρο γιατί αντίκεινται στις γενικές και ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013):

«Αποβάλλει αυτοδίκαια την ιδιότητα του δικηγόρου και διαγράφεται από το μητρώο του συλλόγου του οποίου είναι μέλος: ε) Εκείνος που ασκεί άλλο επάγγελμα, και ιδιαίτερα εμπόρου ή μεσίτη, καθώς και κάθε άλλη εργασία, υπηρεσία ή απασχόληση που δεν συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα.»

«Επιτρέπεται στον δικηγόρο, ύστερα από έγγραφη γνωστοποίηση στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει: η) Να εκτελεί έργα πραγματογνώμονα ή τεχνικού συμβούλου.»

Επίσης και το άρθρο 140 παράγραφος 1 περίπτωση ε’ του Κώδικα Δικηγόρων με τίτλο «Πειθαρχικά παραπτώματα», αναφέρει ότι:«1. Το πειθαρχικό παράπτωμα συντελείται με υπαίτια και καταλογιστή πράξη, ενέργεια ή παράλειψη του δικηγόρου στο πλαίσιο του λειτουργήματός του ή και έξω από αυτό, εφόσον αυτή: ε) θίγει το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος.»

Πως λοιπόν και οι ίδιοι, οι ακριβοπληρωμένοι, πασίγνωστοι δικηγόροι δέχονται να παραβούν κάθε αρχή του επαγγέλματος τους και να παραστήσουν τους κομιστές εγγράφων για λογαριασμό της κυρίας Τσατάνη; Πως θέτουν σε τέτοιον κίνδυνο την καριέρα τους; Για ποιό τίμημα στα αλήθεια; Κάποιο αόριστο ηθικό, το οποίο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αφού η καταστρατήγηση των κανονισμών του κοινοβουλίου και του Κώδικα δικηγόρων, μόνον σε ηθικούς λόγους δεν παραπέμπει.

Θα παρασταθούν λοιπόν αμισθί; Διότι η κυρία Τσατάνη με τον πενιχρό της μισθό, αποκλείεται να μπορεί να καλύψει κάποια τέτοια επαγγελματική συνεργασία, χωρίς αντίκρυσμα μάλιστα. Δεν υπάρχει προηγούμενο δικηγόρου που να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο του βοηθού σε μαρτυρία ατόμου ενώπιον Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, ώστε να γνωρίζουμε εάν γίνεται με το «αζημίωτο».

Πως λοιπόν δέχονται άπαντες, η κυρία Τσατάνη και οι δικηγόροι με όποιον ρόλο και αν παρουσιάζονται να καταστρατηγήσουν τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ όπου με απόλυτη σαφήνεια που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας προβλέπει τα κάτωθι:

«Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147.»

Σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Κανονισμού της Βουλής, με τίτλο «Συλλογή πληροφοριών και εγγράφων», το οποίο στις παραγράφους 1 και 2 αναφέρει ότι: «1. H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες αρχές, διoικήσεις νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ και ιδιωτικoύ δικαίoυ, καθώς και από τoυς πoλίτες, με τoυς όρoυς των επόμενων διατάξεων τoυ κεφαλαίoυ αυτoύ.» , και «2. H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί να πρoσκoμιστoύν δημόσια και άλλα έγγραφα πoυ υπάρχoυν στα αρχεία τoυ Kράτoυς.»

Και στο Άρθρο 147: «Προσφυγή σε άλλα αποδεικτικά μέσα» στην παράγραφο 1 ορίζεται ότι: «1. H επιτρoπή έχει δικαίωμα να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτoψία ή να διατάσσει πραγματoγνωμoσύνη με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις πoυ πρoβλέπoνται από τις διατάξεις τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας».

Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξέταση μάρτυρα με τη βοήθεια συνηγόρου του ή οποιουδήποτε άλλου ατόμου και με οποιαδήποτε ιδιότητα (εκτός βέβαια από την περίπτωση του διερμηνέα, παιδοψυχολόγου και του νόμιμου εκπροσώπου για ανηλίκους). Οπότε, οι μάρτυρες δεν εξετάζονται έχοντας τον δικηγόρο τους δίπλα. Και πολύ περισσότερο δεν εξετάζονται έχοντας δίπλα τους βοηθό, βαστάζο ή κομιστή εγγράφων.

Είχαν όμως το θράσος να υποστηρίξουν ότι και ο Υπουργός ως μάρτυρας καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνοδευόμενος από ειδικό επιστημονικό συνεργάτη που είναι και δικηγόρος. ιδιότητα που όμως είναι θεσμοθετημένη και πλήρως νομικά κατοχυρωμένη από τον Δικηγορικό Σύλλογο και από τον Κανονισμό της Βουλής και από τον νομο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 8 περίπτωση στ’ του Κώδικα Δικηγόρων με τίτλο «Έργα που επιτρέπονται στον δικηγόρο»

«Επιτρέπεται στον δικηγόρο, ύστερα από έγγραφη γνωστοποίηση στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει: στ) Να είναι διορισμένος σε θέση μετακλητή στη Βουλή, σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, σε θέση μέλους της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και Επιστημονικών Συνεργατών βουλευτών.»

Ακόμη και ο Κώδικας Δικηγόρων λοιπόν έχει προβλέψει και επιτρέπει την περίπτωση ειδικού συνεργάτη του Υπουργού. Και όχι απλώς την επιτρέπει, αλλά την χαρακτηρίζει ως πλήρως συμβατή με το δικηγορικό λειτούργημα.

Η μάρτυρας που τυγχάνει και Εισαγγελέας και δηλώνει ότι χρειάζεται βοήθεια στη διαχείριση των εγγράφων της, ενώ έχει φροντίσει να επικαλεστεί την εφαρμογή του άρθρου 147 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να μην δώσει την δικογραφία Βγενόπουλου στην επιτροπή. Και τώρα μας λέει ότι θα δώσει σε «απλούς βαστάζους» ή δικηγόρους ή όπως αλλιώς τους βαπτίζει πρόσβαση στα ίδια έγγραφα; Διότι πέραν του δισέλιδου υπομνήματος της που προφανώς δεν χρειάζεται βοήθεια για να το προσκομίσει, πέραν της δικογραφίας Βγενόπουλου, δεν υπάρχουν άλλα έγγραφα.

Η κυβέρνηση, το κράτος, η πολιτεία, οι θεσμοί λοιπόν οφείλουν να καταδείξουν ότι συμπεριφορές τύπου Τσατάνη δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Και όλοι πρέπει να πάρουν το μήνυμα.
Πηγή

"Το Brexit προκαλεί σοκ στη γερμανική οικονομία" ή όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες...






 


Οι γερμανοί εδώ και καιρό ξυπνούν τον οικονομικό εθνικισμό των ευρωπαϊκών χωρών επειδή τον εφαρμόζουν για πάρτη τους .  H Ευρώπη- εσωτερική αγορά της Γερμανίας δεν είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο: ήδη απομάκρυνε έναν βασικό οικονομικό εταίρο-πελάτη της Γερμανίας.... 
Το τι θα ακολουθήσει δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. 
Ένα είναι όμως σίγουρο: αν παίζεις με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο τέλος θα μαζέψεις τα κομμάτια της και θα χάσεις άλλον ένα πόλεμο - οικονομικό αυτήν την φορά. 
Και θα φέρεις τον εθνικισμό πίσω, ως κυρίαρχη πραγματικότητα στην Ευρώπη μετά από 60+ χρόνια. 
Σπουδαίο επίτευγμα κε Σόιμπλε....

Διαβάζουμε στην Deutsche Welle: 
"Το Brexit προκαλεί σοκ στη γερμανική οικονομία"
Μήνες μεγάλης ανασφάλειας αναμένονται για τη γερμανική εξαγωγική οικονομία. Εκπρόσωποί της κάνουν λόγο για μια "καταστροφή" με πολλαπλές επιπτώσεις
Η ωστική δύναμη της βόμβας που πυροδότησαν χθες οι Βρετανοί μετά το δημοψήφισμα προκάλεσε σοκ και στη γερμανική οικονομία, η οποία κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας διατηρεί στενούς δεσμούς με το Λονδίνο. Για τη Γερμανία η Βρετανία αποτελεί τον τρίτο εξαγωγικό εταίρο με έναν όγκο εξαγωγών γύρω στα 90 δις ευρώ. Στην ίδια τη Γερμανία, 750.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις γερμανοβρετανικές εμπορικές σχέσεις, ενώ 400.000 άνθρωποι εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε γερμανικά υποκαταστήματα. 
"Αιφνιδιάστηκε η γερμανική οικονομία" 
Για ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και τη Γερμανία και ιδιαίτερα για τη γερμανική οικονομία, έκανε λόγο ο πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου BGA, Άντον Μπέρνερ. «Εκείνο που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι μια ρήξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ειδάλλως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες με αποτέλεσμα τη διάσπαση της Ευρώπης». Ο πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK, Έρικ Σβάιτσερ, έκανε λόγο για αιφνιδιασμό της γερμανικής οικονομίας. Ο Σβάιτσερ προέβλεψε θεμελιακές αλλαγές σε πολλές από τις συνολικά 2500 γερμανικές εταιρείες που έχουν την έδρα και την παραγωγή τους στη Βρετανία. «Θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα μειωθεί η παραγωγή τους».
«Το αποτέλεσμα εξασθενεί την ίδια τη Βρετανία, την ΕΕ και τη Γερμανία, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά», τόνισε ο Μάρκους Κέρμπερ, διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών BDI. Για το BDI χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή στην ΕΕ, και κυρίως κοινός παρανομαστής των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με τη Βρετανία για τη ρύθμιση των μελλοντικών της σχέσεών τηε με την ΕΕ να είναι ο περιορισμός των ζημιών για τις εταιρείες, τους απασχολούμενος και το εισόδημά τους. Ιδιαίτερα πλήττονται οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχναία, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στους τομείς ηλεκτρονικής και μετάλλου αλλά και στο λιανεμπόριο. 
Φράτσερ: "Να παρέμβουν οι τράπεζες" 
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων BVMW Μάριο Οχόβερ εκτίμησε ότι το Brexit θα πλήξει κυρίως τον κλάδο των ΜμΕ με την επιβολή δασμών κι άλλων εμπορικών περιορισμών. Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις για τη Γερμανία. Ο όμιλος ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes υπολογίζει ότι δεν είναι μόνο ο τομέας αυτοκινήτου που θα πληγεί, αλλά και οι τομείς χημείας και κατασκευής μηχανών.
Από την πλευρά του ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, ζήτησε άμεση παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. «Έχει θεμελιακή σημασία να επιδράσουν κατευναστικά» δήλωσε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προσθέτοντας ότι περιμένει ένα ισχυρό μήνυμα των σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών για να μετριαστεί ο πανικός και οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Είπε πάντως ότι δεν περιμένει αναζωπύρωση της δημοσιονομικής κρίσης λόγω αναταραχών στον τραπεζικό τομέα. «Το Brexit είναι καταστροφή για την Ευρώπη» πρόσθεσε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις τελευταίες του προβλέψεις ότι το DIW μείωσε κατά 0,5% το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2017. 

Πηγή: Deutsche Welle, tvxs

Ποιοι και γιατί τρέμουν την επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας

Ξεχάστε επιτέλους την αριστερή παρένθεση 

Τρέμουν στην ιδέα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει. Διότι αν τα καταφέρει και κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, τα μαγαζάκια τους κινδυνεύουν από την εκλογική ύφεση"
Το να ζητάς την παραίτηση μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης τρεις μόλις μήνες μετά την επανεκλογή της και την εντολή των πολιτών είναι ασφαλώς υπερβολή. Το να την ζητάς ακόμα και εν μέσω μιας σκληρής και παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αφροσύνη. Δυστυχώς η Ν.Δ. δεν αισθάνεται καλά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ένα στερητικό σύνδρομο για την εξουσία την σπρώχνει στις υπερβολές. Υπερβολές επικίνδυνες για τα συμφέροντα του τόπου, τουλάχιστον τούτη τη στιγμή, πριν δηλαδή η κυβέρνηση καταφέρει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η Ν.Δ. όμως είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που διεκδικεί την εξουσία και ακόμα και έτσι θα μπορούσε να βρει δικαιολογίες. Έχει, λέει ο νέος πρόεδρος, συνταγή ανάπτυξης πολύ καλύτερη από αυτήν της κυβέρνησης. Στην δική του συνταγή δεν θα χρειάζονται τόσοι φόροι, διότι οι φόροι είναι -λέει- αναπτυξιακό φρένο.
ΑΠΟ πού όμως θα εξοικονομούσε τα ποσά που δεν θα προέρχονται από φόρους; Στο σημείο αυτό η συνταγή γίνεται μυστική, διότι δεν συμφέρει να πεις ότι θα πέσει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, παρ' ότι τα προηγούμενα μαχαίρια των κυβερνήσεων που υπηρέτησε ο κ. Μητσοτάκης δεν δημιούργησαν καμιά αναπτυξιακή δυναμική. Το αντίθετο μάλιστα. Βάθυναν την ύφεση και περιόρισαν δραματικά τη ζήτηση. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, οι παραγωγικές τάξεις δεν αντιλαμβάνονται τη βιασύνη του για την εξουσία και συχνά δεν κρύβουν την αντίθεσή τους με τη φανατική προσέγγιση στα θέματα της οικονομίας και της πολιτικής, ενός κόμματος που σε μεγάλο βαθμό στήριζαν.
ΚΑΙ καλά η Ν.Δ., που είναι ακόμα κόμμα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ γιατί ακολουθεί; Τι έχει να κερδίσει από την πτώση της κυβέρνησης; Θα σιγοντάρει πάλι τη Ν.Δ. υπό τον νεοφιλελεύθερο πρόεδρό της; Δεν έμαθε τίποτα από την καταστροφή που υπέστη από την προηγούμενη σχέση μαζί της; Θα μπορούσε από θέσεις αρχών να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες και να συνεργαστεί με την αριστερή κυβέρνηση όπως επιμένουν τα ευρωπαϊκά κέντρα της σοσιαλδημοκρατίας; Θα μπορούσε, αν υπήρχαν δυνατότητες σοβαρής ανανέωσης στον κομματικό και κοινοβουλευτικό μηχανισμό. Με την ομάδα Βενιζέλου να ελέγχει τα πάντα και να απαγορεύει επαφές με την Αριστερά, σε συνδυασμό με τη δειλία της κ. Γεννηματά, που δείχνει μετέωρη και ελεγχόμενη από το εναπομείναν κομματικό κατεστημένο, δεν προκύπτει καμία σαφής ένδειξη για νέες αναζητήσεις. Γι' αυτό άλλωστε και όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες διευρύνσεων δεν καρποφορούν.
ΑΝ η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της νέας ηγεσίας είναι να επανέλθει ως μικρός εταίρος σε κυβερνητικό σχήμα με τη Ν.Δ., φοβάμαι πως θα χάσει και άλλη από την ήδη μικρή εκλογική του δύναμη και αυτό φαίνεται από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.
Δικό τους πρόβλημα. Με τους άλλους που δεν έχουν κυβερνητικές βλέψεις αλλά ούτε και κυβερνητικό πρόγραμμα, τι γίνεται; Παρακάμπτουμε το μαγαζί του Σταύρου που αναζητεί αγοραστή και το κόμμα Λεβέντη. Γιατί, για παράδειγμα, το ΚΚΕ να θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης; Γιατί ο Π. Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχουν κηρύξει ιερό αγώνα για την ανατροπή της, απειλώντας τον Αλ. Τσίπρα με πρωτοφανή πολιτική αγριότητα, μέχρι και με ειδικά δικαστήρια; Όταν συσκέπτονται μεταξύ τους όλα αυτά τα στελέχη (που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου ή αμειβόμενοι από κομματικά ταμεία), αναλογίζονται την επόμενη μέρα; Ρίχνουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι μετά η εναλλακτική κυβερνητική λύση; Ρωτάει κανείς; Να αναλάβουν και πάλι την κυβέρνηση οι καταδικασθέντες από τη λαϊκή ετυμηγορία;
ΠΟΙΑ λοιπόν είναι η στρατηγική στην πανσπερμία της Αριστεράς για την επόμενη μέρα και μετά τον απαγχονισμό (!) του πρωθυπουργού; Δεν έχουν και ούτε πρόκειται να ενδιαφερθούν να κατασκευάσουν στρατηγική. Το οξυγόνο για την ύπαρξή τους είναι η αναταραχή, ως θαυμάσια κατάσταση για επαναστατική γυμναστική. Κατά βάθος όμως, τρέμουν στην ιδέα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει. Διότι αν τα καταφέρει και κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, τα μικρά μαγαζάκια τους θα χρεοκοπήσουν πολιτικά από τη μείωση της πελατείας τους. Αυτός είναι και ο φόβος της Ν.Δ. Αν η κυβέρνηση της Αριστεράς τα καταφέρει και η ελληνική οικονομία μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, η πιθανότητα της εξουσίας πάει πολύ μακριά. Και ο Κυριάκος βιάζεται, διότι αν η πιθανότητα της εξουσίας πάει πολύ μακριά, δεν θα είναι αυτός που όταν έρθει η ώρα θα τη διεκδικήσει.
ΟΜΩΣ η χώρα σήμερα δεν έχει τις πολυτέλειες του παρελθόντος, όπου ο δικομματισμός έμπαινε και έβγαινε και καζανάκι δεν τράβαγε, όπως έλεγε προφητικά και ο μεγάλος Χάρρυ Κλυνν στη δεκαετία του 1980. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πολιτική σταθερότητα και ενότητα δράσεων είναι κάτι σαν εθνική υποχρέωση για να ξεχρεώσουμε και να ανακτήσουμε πραγματικά την ανεξαρτησία μας ως χώρα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται συντονισμένες συνεργασίες και νέες ιδέες για την παραγωγή εθνικού πλούτου. Ξεχάστε επιτέλους την αριστερή παρένθεση. Και όπως είπε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ: “Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα”.
avgi.gr

ΣΟΚ προκαλούν τα ποσά των 10 πρώτων Ελλήνων καταθετών στη λίστα Μπόργιανς

UBS
UBS


1.200 δικογραφίες "γεννούν" εκατομμύρια από τη λίστα Μπόργιανς

Χίλιες διακόσιες δικογραφίες μετά τις αντίστοιχες εντολές ελέγχων που έχουν αποστείλει οι οικονομικοί εισαγγελείς , με μεγάλες προσδοκίες για εισροή εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία έχουν σχηματιστεί με βάση την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, η οποία εστάλη στα τέλη του 2015 από το κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη χώρα μας. Πρόκειται για δικογραφίες από τις οποίες προσδοκούν οι αρχές να εισπράξουν εκατομμύρια από φοροδιαφυγή, την ύπαρξη των οποίων  επιβεβαίωσε πρόσφατα  ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ).  Αυτά άλλωστε είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, η εικόνα που έχει σχηματιστεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς  είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Εκατομμύρια 
Στη λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνονται 10.588 Έλληνες καταθέτες της UBS της περιόδου 2006-08. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 6,5 δισ. ευρώ,  όμως αυτά που προκαλούν αίσθηση είναι τα ποσά που διαθέτουν οι πρώτοι 10 καταθέτες της λίστας. Ο πρώτος διαθέτει 56 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 52 εκατ., ο τρίτος 50 εκατ. και ουδείς από την πρώτη δεκάδα δεν πέφτει κάτω από τα 43 εκατ. Είναι πλήρως αντιληπτό λοιπόν ότι η χώρα μας μπορεί να περιμένει υψηλά οικονομικά αποτελέσματα από τις έρευνες. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να συμβούν ουσιαστικά πράγματα και.. θαύματα:
-Νόμος για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων: Ο συγκεκριμένος νόμος στη Γερμανία οδήγησε 120.000 παραβάτες να αυτοκαταγγελθούν . Το κρατίδιο εισέπραξε πάνω από 2 δισ. και η Γερμανία συνολικά σχεδόν 5 δισ. Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος νόμος είναι έτοιμος αλλά απορρίπτεται από την τρόικα που δεν θέλει "μπόνους" στους φοροφυγάδες.  Δηλαδή έκπτωση φόρου. Μόνο που αν δεν υπάρχουν κίνητρα ουδείς βέβαια θα βάλει μόνος του το κεφάλι στου στην (φορολογική) γκιλοτίνα.
-Αριθμός ελεγκτών. Οι περίπου 50 ελεγκτές ζήτησαν από τους εισαγγελείς να κάνουν "κράττει"  γιατί απλώς δεν επαρκούν για να τα προλάβουν όλα. Το πάγιο αίτημα για πρόσληψη κι άλλων ελεγκτών, ειδικών επιστημόνων, πληροφορικάριων και ειδικών στα χρηματοοικονομικά έχει πέσει στο κενό. Εκκρεμεί επίσης αίτημα για πρόσληψη νομικών που θα αντικρούουν τις αιτιάσεις των ελεγχομένων και θα παρίστανται στα δικαστήρια.  
Εκπαίδευση εξπρές 
Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης αποκάλυψε πως "στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα… Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα".
Ουσιαστικά στη Γερμανία θα πάνε για ταχύρυθμα (1-2 βδομάδων)  δυο ομάδες από 25 Έλληνες ελεγκτές.
capital.gr

Διάλυση της ΕΕ ή ανακατασκευή με οικονομική ολοκλήρωση


Η Βρετανία υποχρεώθηκε να μπει στην ΕΕ μετά από αμερικάνικες πιέσεις για να έχει, για λογαριασμό της Ουάσιγκτον, ρόλο ρυθμιστή, ως ατλαντικό αντίβαρο απέναντι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Φυσικά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν οι Βρετανοί και εν προκειμένω οι Άγγλοι, να εγκαταλείψουν τα χαρτονομίσματα με τη Βασίλισσα για κάτι χρωματιστά χαρτιά με διάφορα σχέδια όπως θα τους έμοιαζαν τα ευρώ. Η Βρετανία έπαιζε το ρόλο για τον οποίο μπήκε στην Ένωση αξιοποιώντας και τα πλεονεκτήματα της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, αναδεικνύοντας το Λονδίνο σε οικονομική πρωτεύουσα της Ένωσης και ας ήταν εκτός ευρωζώνης. Και το ρόλο αυτόν θα συνέχιζε να τον παίζει, εάν ο οπορτουνιστής Ντέιβ Κάμερον για να λεηλατήσει τις ψήφους των ευρωσκεπτικιστών και να κερδίσει τις εκλογές, δεν είχε την ιδέα- για να τους δελεάσει- να υποσχεθεί δημοψήφισμα για το 2016 με διακύβευμα την παραμονή ή την έξοδο της χώρας στην ΕΕ. Ο Κάμερον έριξε τη ζαριά τότε, κέρδισε την κατοικία στην Ντάουνιγκ Στριτ 10, έμεινε εκεί για έξι χρόνια, μέχρι το μπούμερανγκ να επιστρέψει και να τον τραυματίσει θανάσιμα. Διότι όπως λένε και οι δικηγόροι, ποτέ μη θέσετε ένα ερώτημα, αν δεν είστε σίγουροι για την απάντηση που θα λάβετε.
Κάθε εμπόδιο σε καλό λέει η λαϊκή ρήση και νομίζω ότι οι πιθανότητες να εξελιχθεί η έξοδος της Βρετανίας σε καλό για την για καλά ταρακουνημένη ΕΕ, είναι μεγαλύτερες από ότι πριν, στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών. Πώς να ξεχάσεις τις εικόνες με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κουνάει στη μικρή Ελλάδα το δάκτυλο, μετά από πέντε χρόνια σκληρής ύφεσης που δημιούργησε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και επιπλέον να απειλεί, ότι θα την διώξει από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Πώς να ξεχάσεις ότι, τουλάχιστον στην πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν αντέδρασε στις γερμανικές απειλές κατά της Ελλάδας; Είναι γεγονός πλέον ότι το Brexit άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της ΕΕ.
Ο μονόδρομος του Σόιμπλε δεν οδήγησε πουθενά. Η μάλλον οδήγησε μόνο τη γερμανική οικονομία στην ανάπτυξη και την κερδοφορία. Αυτές οι οδυνηρές ντιρεκτίβες έχουν προκαλέσει στασιμότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιλαμβάνονται ότι, μόνο με τη νομισματική ένωση, η ΕΕ δεν έγινε ουσιαστικά μια ηπειρωτική οικονομία με κοινούς κανόνες που να διασφαλίσουν ίδιους και ίσους όρους ανταγωνισμού. Διότι αν η ΕΕ δε συζητήσει για την οικονομική της ολοκλήρωση, δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει λύσεις επιλογές δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας.
Οι πρώτες κινήσεις δείχνουν ότι ο γερμανικός μονόδρομος θα μπει στο τραπέζι για επανεξέταση. Ο πρόεδρος Ολάντ πριν συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ είχε συνάντηση για κοινή στρατηγική της κεντροαριστεράς με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Ολάντ και Ρέντζι δέχονται σοβαρές πολιτικές πιέσεις από το εσωτερικό των χωρών τους, για τις συνέπειες που έχει και στις δικές τους οικονομίες η κεντρική επιλογή των ευρωπαϊκών οργάνων που έως σήμερα πειθαρχούσε στις επιλογές του Βερολίνου. Αν βάλουν την ουρά στα σκέλια και κρυφθούν, δεν είναι μόνο ότι θα βρεθούν εκτός εξουσίας, αλλά στη θέση τους θα έρθουν δυνάμεις με δηλητηριώδη ευρωσκεπτικισμο και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σοβαρές προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι αντιδράσεις των δύο σημαντικότερων στελεχών του Γερμανικού Σοσιαλιστικού κόμματος, του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ και του υπουργού εξωτερικών Σταϊνμάγερ. Πρέπει να τα δούμε όλα από μηδενική βάση διότι αν συνεχίσει έτσι η ΕΕ δεν θα αργήσει πολύ η μέρα που θα διαλυθεί. Και δεν χρειάζονται πολλές οικειοθελείς αποχωρήσεις για να συμβεί αυτό. Αρκεί και μόνο η ηγέτης της εθνικιστικής ακροδεξιάς στη Γαλλία, η Μαρί Λεπέν να πετύχει την προκήρυξη δημοψηφίσματος για Frexit. Και η Λεπέν δεν είναι Φάραντζ, ούτε η Αγγλία είχε ποτέ το ειδικό βάρος στην ΕΕ που είχε η Γαλλία, όσο και αν επί Σαρκοζί, αυτό το ειδικό βάρος δεν χρησιμοποιήθηκε. Η εδραιωμένη επιρροή της Λεπέν στην γαλλική κοινωνία είναι μεγάλη και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είδους εκρηκτικό κοκτέιλ μπορεί να δημιουργήσει. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις συγκλίνουσες κινήσεις στην ΕΕ όπως υπόσχονται οι πάντες.
Σε πολιτικό επίπεδο οι διαλυτικές πιέσεις στην ΕΕ προέρχονται από τη σκληρή εθνικιστική δεξιά που αξιοποιεί τις επιπτώσεις από την πολιτική της λιτότητας και τις αντιδημοκρατικές λειτουργίες της Ένωσης. Η εθνικιστική και συχνά μισαλλόδοξη δεξιά, είναι μια εν δυνάμει απειλή για επιστροφή στην Ευρώπη σε ανταγωνισμούς που μπορεί να οδηγήσουν εκτός από τη διάλυση, μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις. Και αυτό, διότι με γερμανική ευθύνη η ΕΕ κατάφερε το «ο καθένας μόνος του» να είναι ελκυστικότερο, από το «όλοι μαζί».

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ PANAMAPAPERS ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΠΑΝΓΑΙΑ»!

ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΑΦΑ ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ, ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ!

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Την υπόθεση της Πανγαία μάς τη θύμισαν, όσο και αν ακούγεται… άσχετο, τα Panama Papers και ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde». Μια ιστορία που εμπλέκει κάποιες χώρες, κάποια πρόσωπα…

Την υπόθεση της Πανγαία μάς τη θύμισαν, όσο και αν ακούγεται… άσχετο, τα Panama Papers και ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde». Μια ιστορία που εμπλέκει κάποιες χώρες, κάποια πρόσωπα…

Ήταν το 2006, στο Κονακρί, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Γουινέας στη δυτική Αφρική, όταν ηΜαμαντί Τουρέ, τέταρτη σύζυγος του ασθενούντος προέδρου Λανσάνα Κοντέ, προσεγγίζεται, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, από τον έμπορο διαμαντιών Μπένι Στάινμετς -ναι, αυτόν που αγόρασε την Πανγαία- προκειμένου να του πουλήσει το μεγαλύτερο -αναξιοποίητο- κοίτασμα σιδήρου στον κόσμο! Τη χρόνια που κατέληξε ο πρόεδρος της χώρας, το 2008, η Μ. Τουρέ πουλάει το κοίτασμα στον ενδιαφερόμενο. Ήταν ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο, με κερδισμένες και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Μ. Τουρέ διασυνδέεται με μια εταιρεία ονόματι “Matinda Partners & Co”. Με τη “Matinda”, όμως, συνεργάζεται μια εταιρεία διαχείρισης πλούτου με έδρα τη Γενεύη, ονόματι “Agefor”. Μια εταιρεία που εργάσθηκε, σύμφωνα με τη «Monde», προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η Πρώτη Κυρία της Γουινέας.

Ποια όμως είναι η «Agefor»; Όπως έχει δημοσιευτεί («Κουτί της Πανδώρας» κ.α.) και δεν έχει διαψευσθεί, είναι η εταιρεία του Γιάννη Παγίδα, ο οποίος ήταν και είναι ένας δραστήριος επιχειρηματίας (Βέλγιο, Κονγκό, Καζακστάν κ.α.) και μία από τις πηγές εσόδων του ήταν τα ορυχεία (όπως και του Μπ. Στάινμετς).

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Γ. Παγίδα περιορίστηκαν να μας πουν (γραπτώς) ότι «δεν επιθυμεί περαιτέρω συζήτηση των υποθέσεών του, οι οποίες άλλωστε δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο ενδιαφέρον». Ο Γ. Παγίδας, πεθερός του αδελφού τουΑντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρου, διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Μικρός ο κόσμος, θα έλεγε κανείς…

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Εκφοβιζαν με το Grexit Ήρθε το #Brexit

brexit


Πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαϋλώθηκαν μετά την επικράτηση του Brexit από τα διεθνή χρηματιστήρια.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Αν και οι πιο συγκλονιστικές αλλαγές από το Brexit δεν θα προκύψουν σε επίπεδο Οικονομίας, αλλά σε αυτό της πολιτικής, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος, το πώς εξελίχθηκαν οι αγορές και τι είναι τελικώς αυτό που συμπύκνωναν στις κινήσεις τους.
Οι εναλλαγές στα χρηματιστήρια, στις δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων, μπροστά σε ένα φαινόμενο όπως το πιθανό Brexit, μάλλον απέδειξαν, πόσο συνυφασμένα με τον τυχοδιωκτισμό και με την στοιχηματική λειτουργία της λεγόμενης αγοράς είναι όλα αυτά που εμφανίζονται ως Οικονομία.
Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν μια τάση, αυτή δημιουργούσε κινητικότητα στα χρηματιστήρια, ενώ την ίδια ώρα τα στοιχήματα για το αποτέλεσμα, δημιουργούσαν μια εικόνα στην κοινή γνώμη που με τη σειρά της επηρέαζε το αποτέλεσμα. Είναι άγνωστο αν αυτή η αλληλεπίδραση, έφτανε τελικώς στο επίπεδο, κάποιοι να επεδύουν στις στοιχηματικές εταιρείες, ώστε να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να κερδίσουν στο χρηματιστήριο ή αντίστροφα. Η ομοιότητα των αγορών με τις στοιχηματικές πρακτικές, ακόμη και με το ίδιο το στοίχημα, μάλλον αποδείχθηκε περίτρανα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι αντιδράσεις των αγορών δεν είναι και τόσο προβλέψεις οικονομολόγων και ειδικών επιστημόνων, αλλά περισσότερο αλογομούρηδων και ρισκαδόρων. Αν αυτό είναι Οικονομία, τότε ναι , μπορεί οι διευθυντές των στοιχηματικών του Λονδίνου, μπορούν να γίνουν Υπουργοί Οικονομίας.
Η Βρετανία μετά το Brexit, θα χρειαστεί να κάνει διάφορες διορθωτικές κινήσεις που αφορούν το νόμισμά της και την Οικονομία της. To σημαντικό όμως με το Brexit , δεν επέρχεται στην Οικονομία. Η αποχώρηση μιας ισχυρής χώρας από την Ε.Ε, κλονίζει το πολιτικό οικοδόμημα της ίδιας της Ευρώπης. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο, το ντόμινο των εξελίξεων που αφορούν σε αιτήματα για δημοψηφίμστα παντού. Ούτε το αν οι φορείς αυτών των αιτημάτων είναι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές και λαϊκιστές. Αν μια Ευρωπαική Ένωση , δεν μπορεί με τις δομές και τη λειτουργία της , να είναι πιο ελκυστική από μια χούφτα ακραίων ή γραφικών, τότε έχει αποτύχει έτσι κι αλλιώς
Αυτό που απειλείται αυτή τη στιγμή, δεν είναι μια ιδεαλιστική και ρομαντική αντίληψη για την ενιαία Ευρώπη. Δεν έχει νόημα να επιστρατεύεται ο πολιτικός συναισθηματισμός απέναντι σε μια πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με δομικά λάθη. Με μοναδικό στοιχείο το κοινό νόμισμα, χωρίς ενιαία πολιτική και Οικονομία, έπρεπε να ανταποκριθεί σε σχεδιασμούς ενός πυρήνα κρατών με συγκεκριμένα συμφέροντα. Την εποχή της κρίσης, αυτό φάνηκε έντονα. Η Γερμανία πλούτιζε την ώρα που ο Νότος κατέρρεε. Η αλληλεγγύη και οι πανανθρώπινες αξίες, έδωσαν τη θέση τους σε ωμούς σχεδιασμούς και βαρβαρότητα.
Η κοινωνική πρόνοια της παλιάς Σοσιαλοδημοκρατίας μετατράπηκε σε οικονομικό κυνισμό πολιτικών νεοφιλελεύθερων μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρωπαικό οικοδόμημα και οι συντηρητικές του δομές, δεν ασκούσαν καμιά έλξη στους χειμαζόμενους πληθυσμούς που είναι υπόλογοι μιας συνεχούς δημοσιονομικής τάξης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι λαοί καλούνταν να είναι ανθεκτικοί και υπομονετικοί όπως οι Γερμανοί για να κερδίσουν όλοι, ενώ στην πραγματικότητα κερδίζουν οι οικονομικές ελίτ.
Το οικοδόμημα αυτό δεν απειλήθηκε από το Φάρατζ και τη Λεπέν, αλλά από αυτούς που το διοικούν. Απ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η άτακτη,σπάταλη Ελλάδα όπως ήθελαν να δείχνουν, αλλά το δομικό της λάθος και η επιμονή των κυρίαρχων σε αυτή, να μην τη μετασχηματίζουν.
Ως χθες, η ελληνική κυβέρνηση, φάνταζε εμμονική στις τοποθετήσεις της για μια άλλη Ευρώπη. Ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι μια παρεκτροπή των ακραίων. Άλλωστε υπάρχουν λόγοι που αυτός ο ευρωσκεπτικισμός έχει οπαδούς οι οποίοι μάλιστα βλέπουν γοητευτικότερο τον εθνοκεντρισμό από την ενοποιημένη σύγχρονη Ευρώπη. Όποιος βλέπει στον ακραίο τους λόγο ένα δικό τους πρόβλημα και όχι ένα αντικειμενικό υπόβαθρο μιας προβληματικής Ευρώπης, στο μέλλον θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες εκπλήξεις από το Brexit.
Όσοι εκφόβιζαν με το Grexit χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό ως πολιτικό μέσο, βρίσκονται απέναντι στο Brexit και σε μια πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να επιχειρηματολογείς λέγοντας πως αυτοί που θέλουν τη διάλυση είναι οι «κακοί», πέρα από υποκρισία είναι και αμφισβήτηση της Δημοκρατίας και του δικαιώματος των επιλογών.
Πηγή

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Χωρίς προηγούμενο: Η διαδικασία για το δύσκολο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ




Η ιστορική απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ έφερε και τις δύο πλευρές αντιμέτωπες με μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο, υποχρεώνοντάς τες να χτίσουν μια νέα σχέση γεμάτη αβεβαιότητες έπειτα από έναν γάμο που διήρκεσε περισσότερα από 40 χρόνια.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται γύρω από το διαζύγιο αυτό είναι τα εξής:

Πώς αντέδρασε η ΕΕ;

Ήδη από χθες το πρωί άρχισε ένας κύκλος εντατικών συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όλοι επέμειναν σε ένα σημείο: Το Λονδίνο πρέπει να ξεκινήσει "το ταχύτερο δυνατό" τη διαδικασία για την αποχώρησή του για να εμποδιστεί η παγίωση μιας ασταθούς κατάστασης. Ήδη φαίνεται να προετοιμάζεται ένα μπρα ντε φερ όσον αφορά το σημείο αυτό με το Λονδίνο, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι τη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να την ξεκινήσει ο διάδοχός του, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο, καθώς ο ίδιος προτίθεται να παραιτηθεί τον Οκτώβριο.
Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο;

Μια διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ προβλέπεται στις συνθήκες: πρόκειται για τη "ρήτρα της αποχώρησης" (άρθρο 50) το οποίο εισήχθη από τη συνθήκη της Λισσαβόνας (2009). Αυτό καθορίζει τις λεπτομέρειες μιας εκούσιας και μονομερούς αποχώρησης, η οποία συνιστά δικαίωμα για το οποίο δεν απαιτείται καμία δικαιολογία.

Το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια "συμφωνία αποχώρησης", που θα συναφθεί εξ ονόματος της ΕΕ από το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο μετέχουν τα 28 κράτη μέλη, με ειδική πλειοψηφία, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πάψουν να εφαρμόζονται στη Βρετανία από την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία ή δύο χρόνια μετά την κοινοποίηση της αποχώρησης αν στο μεταξύ δεν έχει καταστεί δυνατό να συναφθεί μια συμφωνία. Η ΕΕ και το Λονδίνο θα μπορούν ωστόσο να αποφασίσουν να δοθεί παράταση σε αυτήν την διορία κατόπιν κοινής τους συμφωνίας.

Εν αναμονή μιας συμφωνίας, "η νομοθεσία της ΕΕ θα συνεχίσει να έχει ισχύ στη Βρετανία, όσον αφορά τα δικαιώματά της, αλλά και τις υποχρεώσεις της", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
"Δέκα χρόνια αβεβαιότητας;"

Μολονότι η διαδικασία του διαζυγίου υπάρχει, δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί μέχρι σήμερα: από αυτό προκύπτουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν για να καθοριστεί μια νέα σχέση, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες που η Βρετανία ήταν ενωμένη με την υπόλοιπη ΕΕ.

Η νέα αυτή σχέση θα πρέπει να ρυθμιστεί ήδη από τη συμφωνία αποχώρησης ή θα χρειαστούν δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις; Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται η πιο πιθανή. Το Λονδίνο θα πρέπει επίσης να τροποποιήσει τη νομοθεσία του για να αντικαταστήσει σε αυτήν το πλήθος των κειμένων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, όπως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών της υπηρεσιών.

"Είναι πιθανόν αυτό να πάρει χρόνο, πρώτα για να διαπραγματευτούμε την έξοδό μας από την ΕΕ, στη συνέχεια τις μελλοντικές μας συμφωνίες με την ΕΕ και τέλος τις εμπορικές μας συμφωνίες με τις χώρες εκτός ΕΕ", διευκρίνιζε η βρετανική κυβέρνηση σε μια μελέτη της που κοινοποιήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο.

Σε αυτήν αναφερόταν σε "έως μια δεκαετία αβεβαιότητας", η οποία θα βάραινε στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή ακόμη στην αξία της λίρας.

Ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί: της Νορβηγίας, της Ελβετίας;

Η πιο απλή υπόθεση θα ήταν η Βρετανία να ακολουθήσει την Ισλανδία ή τη Νορβηγία ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), το οποίο θα της δώσει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά. Ωστόσο το Λονδίνο θα πρέπει τότε να σέβεται τους δεσμευτικούς κανονισμούς αυτής της αγοράς, χωρίς να μετέχει στην επεξεργασία τους, και θα έχει μια ισχυρή οικονομική συμβολή.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελβετίας. Όμως "είναι απίθανο η Βρετανία να θελήσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο", κρίνει ο πρώην επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Πιρίς, ο οποίος είναι σήμερα σύμβουλος.

Σε μια μελέτη των σεναρίων στην περίπτωση ενός Brexit, ο Ζαν-Κλοντ Πιρίς αποκαλύπτει ότι η Ελβετία έχει συνάψει περισσότερες από εκατό τομεακές συμφωνίες με την ΕΕ, αποκλείοντας τις υπηρεσίες, και ότι η ΕΕ δεν είναι ικανοποιημένη σήμερα με την σχέση της με τη Βέρνη.

Μεταξύ των άλλων επιλογών: η σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ, ή μιας τελωνειακής ένωσης όπως με την Τουρκία. Απουσία συμφωνίας, η Βρετανία "θα γίνει απλώς από την ημερομηνία της αποχώρησής της ένα τρίτο κράτος απέναντι στην ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα", παρατηρεί ο Ζαν-Κλοντ Πιρίς.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για τους Βρετανούς στην ΕΕ;

Το Λονδίνο θα πρέπει να διαπραγματευτεί το καθεστώς για τους περίπου 2 εκατομμύρια Βρετανούς πολίτες που ζουν ή εργάζονται στην ΕΕ. Διακυβεύονται πράγματι τα δικαιώματά τους συνταξιοδότησης ή ακόμη η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας στις 27 άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

"Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων αυτοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί στην Ισπανία, δεν θα μπορούν να θεωρούν ότι θα υπάρχει εγγύηση για τα δικαιώματά τους αυτά", επισήμαινε η βρετανική κυβέρνηση στη μελέτη της.

Επιπλέον κάθε δικαίωμα που θα τίθεται για διαπραγμάτευση προς όφελος των Βρετανών στις χώρες της ΕΕ θα χορηγείται υπό τον όρο της αμοιβαιότητας για τους πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία, σημείωνε επίσης.

Στις Βρυξέλλες μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών που είναι βρετανικής υπηκοότητας, ανησυχία για το μέλλον τους. "Θα κάνω ό,τι μπορώ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να σας υποστηρίξω και να σας βοηθήσω σε αυτήν την δύσκολη διαδικασία", προσπάθησε να τους καθησυχάσει χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε.