Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μοσκοβισί: Κοντά στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης Αθήνα και θεσμοί





Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. «Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν σφαιρικές λύσεις. «Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση» τόνισε ο Π. Μοσκοβισί.
Εξάλλου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι η σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ώθησή της. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι’ αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ισορροπίες, είπε ο Π. Μοσκοβισί, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που έχουν το περιθώριο στα δημόσια οικονομικά τους, όπως π.χ. η Γερμανία και η Ολλανδία, να το χρησιμοποιήσουν.

Αποκαλύφθηκε ο βουτηγμένος στη διαπλοκή και τη διαφθορά Μητσοτάκης


Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανένας πλέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μία από τις πλέον φαιδρές περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που έχει... αναδείξει αυτός ο τόπος. 

Δεν θα υπενθυμίσουμε τον παρασιτικό και εθνικά επιζήμιο ρόλο της οικογένειας Μητσοτάκη στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Δεν θα αναφερθούμε στις ιδεολογικές αντικοινωνικές αγκυλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Αγίας Οικογένειας. Δεν θα αναφερθούμε στα σκάνδαλα που έχει εμπλακεί το σόι του αποστάτη δεκαετίες τώρα. Δεν θα αναφερθούμε ούτε στα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η σύζυγός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, ούτε στις παραλείψεις στα πόθεν έσχες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπώντας δήθεν το "νέο". Αυτό ήταν το αφήγημα της διαπλοκής. 

Πέραν της οφθαλμοφανούς ανικανότητάς του να διοικήσει το ίδιο του το κόμμα, ο παλιός γνώριμος και συνομιλητής του Χριστοφοράκου, ο άνθρωπος που λάμβανε δώρα από τη SIEMENS, έχει γελοιοποιηθεί πλέον στο πανελλήνιο που έχει αντιληφθεί τον έναν και μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει στα δημόσια πράγματα αυτού του τόπου.

Στήριξε με πάθος τους καναλάρχες της διαπλοκής στην υπόθεση της επιβεβλημένης αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Τάχθηκε με το μέρος των δανειστών και των υπερεθνικών κέντρων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και αγωνίστηκε με πάθος κατά της χώρας του. Δεν πήρε το μέρος της Ελλάδας, αλλά το μέρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ο έχων μετοχές σε μεγάλη ξένη εταιρεία και μια τεράστια περιουσία, αλάλαζε τις προηγούμενες ημέρες για τις offshore εταιρείες. Και όταν η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία για καθολική και γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, ο υποκριτής Μητσοτάκης, ο οποίος καλύπτει τον Παπασταύρου με τις offshore, πήρε τον θίασό του και αποχώρησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλύφθηκε, γελοιοποιήθηκε στο πανελλήνιο και έχει το θράσος να ζητά εκλογές. Για ποιο λόγο; Για να αποσταθεροποιηθεί η χώρα ενώ είναι ενώ είναι βέβαιο ότι θα τις χάσει...
Πηγή


Ο Αλέξης Τσίπρας λύνει όλες τις απορίες για τη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης


Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας

Η πίστη και η πεποίθηση του πρωθυπουργού

Την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος διαπιστώνει τις «παράλογες απαιτήσεις» από μέρος των πιστωτών, εκτιμά ωστόσο ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψής στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών.
» Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β' προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Αυτή καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».
Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», καταλήγει.
«Μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις» τονίζει προς τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες δείχνουν να μην τηρούν τους κανόνες καλής γειτονίας αμφισβητώντας διεθνείς συνθήκες.
Στο ερώτημά της η εφημερίδα κάνει λόγο για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, η οποία ειδικότερα «διεκδικεί την αναθεώρηση της Συμφωνία της Λωζάννης και δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις της έναντι των ελληνικών νησιών».
«Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:
«Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».Πηγή

Στην απομόνωση ο Άδωνις



Στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται βεβαίως η πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του κόμματος να καταθέσει ερώτηση -μετά από δημοσιεύματα του Documento για τον Θέμο Αναστασιάδη και σχετική αρθρογραφία του Κώστα Βαξεβάνη- μέσω της οποίας ζητεί τη διερεύνηση των αρχείων των τηλεφωνικών κλήσεων του δημοσιογράφου «για να διαπιστωθεί αν έχει προνομιακές ή άλλους είδους σχέσεις με δικαστικούς ή άλλους παράγοντες» και αποκαλεί «παρακρατικό μηχανισμό» τη δημοσιογραφική έρευνα.
Η ερώτηση που κατατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες εν αγνοία της ηγεσίας του κόμματος, προκάλεσε την οργή πολλών στελεχών της Πειραιώς, τα οποία εξέλαβαν την κίνηση του αντιπροέδρου τους ως προσπάθεια εξυπηρέτησης του Θέμου Αναστασιάδη, οι δραστηριότητες του οποίου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας του Documento.
Η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Γεωργιάδης, αποτυπώνεται από σχόλια βουλευτών της ΝΔ τα οποία καυτηριάζουν τη στάση του τονίζοντας ότι το πολιτικό ταπεραμέντο του Άδωνη Γεωργιάδη είναι διαφορετικό από το δικό τους και δείχνοντας ως υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, όπως τονίζουν, τον επέλεξε και τώρα «καλείται να τον χειριστεί». Εξάλλου, όπως ακούγεται σε πηγαδάκια του Μοσχάτου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γεωργιάδης λειτουργεί αυτόνομα, εμφανιζόμενος να χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο ώστε να προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορους μεγαλόσχημους.
Η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα
Η αλήθεια είναι πως η κοινοβουλευτική συμπεριφορά του Άδωνη Γεωργιάδη και οι ανοίκειες επιθέσεις του σε όσους του ασκούν πολιτική κριτική έχει πολλάκις προκαλέσει αρνητικά σχόλια ακόμη και από πολιτικούς συνοδοιπόρους του. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θυμούνται ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε ζήτημα για την αμοιβή του Κώστα Βαξεβάνη από την ΕΡΤ, εμφανίζοντάς τον ως κρατικοδίαιτο και υπαινισσόμενος ότι έλαβε 1,5 εκατ. ευρώ για διάστημα τριών ετών.
Αν και από την απάντηση που έλαβε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προέκυπτε σαφώς ότι η πραγματικότητα απείχε παρασάγγας από τους ισχυρισμούς του (η αμοιβή ήταν 104.000 μεικτά για διάστημα τριών ετών), πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ερώτησή του διέβαλαν τον Κώστα Βαξεβάνη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εφημερίδας Espresso, του εκδότη της Γιάννη Φιλιππάκη και δύο ακόμη δημοσιογράφων η οποία καταδικάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Εφετείο της Αθήνας σε φυλάκιση επτά μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση του Κώστα Βαξεβάνη ακριβώς επειδή αναπαρήγαγαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Άδωνη Γεωργιάδη.
Συμπτωματικά ίσως, η συγκεκριμένη δήθεν αποκάλυψη του αντιπροέδρου της ΝΔ που σήμερα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα και ο Θέμος Αναστασιάδης, συνέπεσε χρονικά με την περίοδο που αποκαλύφθηκε πως η σύζυγός του ήταν αντιπρόσωπος λογαριασμού στη λίστα Λαγκάρντ και ο ίδιος μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξέταζε την υπόθεση.
Καταγγελίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επίσης βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για ερωτήσεις του σχετικές με τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ. Ο ίδιος, μαζί με τον καλό του φίλο Θάνο Πλεύρη κατηγορήθηκαν τότε ότι λειτουργούν ως «μπροστινοί» του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος καταγγελλόταν από πολιτικούς του αντιπάλους για εμπλοκή στην περιβόητη υπόθεση των υποβρυχίων. Γεωργιάδης και Πλεύρης είχαν καταθέσει από το 2007 έως το 2009 δεκάδες ερωτήσεις για τη μη παραλαβή πολεμικών εξοπλισμών, με τον πρώην υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να υπαινίσσεται πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον πίεζε να παραλάβει υποβρύχια κι έβαζε τους βουλευτές του να ασκούν πιέσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ζητούσε μάλιστα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του ρόλου του Γιώργου Καρατζαφέρη στην υπόθεση.
Στο Μοσχάτο εν τω μεταξύ δεν ξεχνούν ούτε ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ μόλις το 2011 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Mediterranean College του ομίλου Ξυνή ο οποίος ελεγχόταν για πλαστογραφία παραστατικών σε βάρος του Δημοσίου, είχε πετύχει σκανδαλώδη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ σε 4.700 δόσεις, με περίοδο αποπληρωμής 400 ετών, ενώ δημοσιεύματα -ήδη από το 2010- έκαναν λόγο για οφειλές του προς το Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αδιαφορώντας για την πραγματικότητα των αριθμών, ο Γεωργιάδης είχε τότε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο του ομίλου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ασκήσει πολιτικές πιέσεις προκειμένου να καμφθούν τα «ιδεολογικά συμπλέγματα» που θέλουν τα δημόσια πανεπιστήμια να υπερισχύουν των ιδιωτικών, τύπου Ξυνή.
Κοστολογώντας την ανθρώπινη ζωή
Ήταν ακόμη η εποχή που ο Γεωργιάδης δεν φορούσε το προσωπείο του κοινωνικά φιλελεύθερου και δεν δίσταζε μέσω ερωτήσεων του στη Βουλή να εγκαλεί την κυβέρνηση για την παροχή ασύλου σε «λαθρομετανάστες» όπως τους αποκαλούσε, να υπονοεί πιέσεις προς την Ελλάδα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και να κοστολογεί την ανθρώπινη ζωή διερωτώμενος πόσο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των υπουργείων η διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων στο Αιγαίο.
Εκείνο ωστόσο που είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και δύσκολα λησμονούν ακόμη και σήμερα πολλά στελέχη της ΝΔ είναι η ερώτηση που είχε καταθέσει ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιπροεδρία του κόμματος μετά από δολοφονική ρατσιστική επίθεση σε κουρείο στη Μεταμόρφωση όπου εργάζονταν δύο Πακιστανοί. Τότε, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και με πρόσχημα την επίθεση, ο Γεωργιάδης καλούσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν «ο συγκεκριμένος αλλοδαπός είχε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι διέμενε νόμιμα στη χώρα μας». Για την ιστορία, το θύμα της επίθεσης για το οποίο ρωτούσε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ Γεωργιάδης, διέθετε άδεια παραμονής αορίστου χρόνου στη χώρα μας, ενώ το κουρείο στο οποίο εργαζόταν είχε επίσης άδεια λειτουργίας.

Ο κρυφός λογαριασμός του Θέμου στο Λονδίνο



Ενας λογαριασμός του Θέμου Αναστασιάδη ο οποίος άνοιξε στο Λονδίνο το 2009 αλλά δεν εμφανίζεται πουθενά στα πορίσματα του ΣΔΟΕ και στις φερόμενες ως επίσημες απαντήσεις των τραπεζών προς τους ελληνικούς διωκτικούς μηχανισμούς προστίθεται στο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων.
Ρεπορτάζ για το Documento: Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Σπυρόπουλος
Πρόκειται για λογαριασμό που βασική του χρήση ήταν να μεταφερθεί από το Λονδίνο σε offshore εταιρεία της Κύπρου ποσό ενός εκατομμυρίου περίπου. Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του λογαριασμού έπρεπε θεωρητικά να έχει ελεγχθεί, αφού το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό και η μεταφορά χρήματος σε εξωχώρια εταιρεία ως αποκλειστικό αντικείμενο είναι από τα βασικά σενάρια μεταφοράς μαύρου χρήματος που ελέγχουν οι αρχές. Ο λογαριασμός αυτός φαίνεται να μην είναι ανιχνεύσιμος από τα ραντάρ των διωκτικών αρχών. Γιατί άραγε;
Το 2009, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο, στην οδό King William 75, δέχθηκε ένα αίτημα να ανοιχθεί λογαριασμός στο όνομα του Θεμιστοκλή Αναστασιάδη. Τα συνοδευτικά έγγραφα-δικαιολογητικά για το άνοιγμα του λογαριασμού πιστοποιούσαν την οικονομική επιφάνεια του πελάτη. Ο Γκάρι Χιούλετ, υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας, δεν γνώριζε ελληνικά, αλλά από το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες που είδε στο διαβατήριο κατάφερε να κάνει μια υποτυπώδη έρευνα για τον πελάτη. Το αποτέλεσμα ήταν μερικές εκατοντάδες δημοσιεύματα, πολλά από τα οποία συνοδεύονταν με φωτογραφίες που φανέρωναν πως ο Themistoklis Anastasiades του διαβατηρίου είχε προβλήματα με τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Χιούλετ απευθύνθηκε στους Ελληνες συναδέλφους του στην τράπεζα, οι οποίοι κατάλαβαν πως πρόκειται για τον γνωστό Θέμο Αναστασιάδη. Τα δε δημοσιεύματα που ο συνάδελφός τους είχε αλιεύσει από το διαδίκτυο αφορούσαν την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ που κατέθεσε στην τράπεζα BNP στην Αθήνα αλλά και τη σύλληψή του με 1,1 εκατ. ευρώ στα γαλλοελβετικά σύνορα.
Επειτα από επίσημη μετάφραση των κειμένων, ο κ. Χιούλετ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το άνοιγμα του λογαριασμού, λέγοντας πως η υπόθεση απαιτεί ειδική έρευνα. Ο Θ. Αναστασιάδης εμφανιζόταν άλλωστε κάτοχος αρκετών τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα στην ίδια την Εθνική, ώστε να διακινδυνεύσει το υποκατάστημα του Λονδίνου μια προβληματική κίνηση.

Οι πιέσεις από την Αθήνα και το ένα εκατομμύριο

Οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο εκείνη την εποχή θυμούνται το βαρύ κλίμα των ημερών, κατά τις οποίες τα στελέχη της τράπεζας εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για το άνοιγμα του λογαριασμού, ενώ διάφορα τηλεφωνήματα από τα κεντρικά της Αθήνας πίεζαν για να «ανοιχθεί οπωσδήποτε ο λογαριασμός». Τελικώς ο λογαριασμός ανοίχθηκε και αμέσως μετά διοχετεύθηκαν σε αυτόν ομόλογα και αξιόγραφα αξίας ενός εκατομμυρίου, τα οποία πολύ γρήγορα μεταφέρθηκαν σε offshore στην Κύπρο. Εκτοτε ο λογαριασμός έπεσε πρακτικά σε αχρηστία.
Ο τότε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο Μαρίνος Βάθης, στον οποίο απευθυνθήκαμε θέτοντας το ερώτημα αν ο ίδιος πήρε την ευθύνη για το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού, μας είπε: «Πραγματικά ανοίχθηκε αυτός ο λογαριασμός το 2009 και αφορά τον κύριο Αναστασιάδη. Δεν υπήρχε όμως κανένα πρόβλημα με το άνοιγμά του. Τα στοιχεία που μας δόθηκαν ήταν νόμιμα και έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που αφορούν άτομα που σχετίζονται με Μέσα Ενημέρωσης και ειδικές κατηγορίες».
Διαφορετική όμως είναι η άποψη του τότε υπεύθυνου κανονιστικής συμμόρφωσης και ελέγχου για διακίνηση μαύρου χρήματος το 2009, Γκ. Χιούλετ, ο οποίος δήλωσε στο Documento σχετικά με αυτό τον λογαριασμό: «Ναι, θυμάμαι την υπόθεση. Είχα πει όχι στην έκδοσή του. Δεν γνώριζα ότι τελικά άνοιξε αυτός ο λογαριασμός. Φαντάζομαι θα άνοιξε με ευθύνη του διευθύνοντος».
Το θέμα ωστόσο δεν είναι αν άνοιξε νόμιμα ή λιγότερο νόμιμα ο λογαριασμός, αλλά γιατί άνοιξε. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές: «Η διαδικασία κατά την οποία κάποιος ανοίγει σε ξένη χώρα λογαριασμό και ενώ μπορεί να καταθέσει τα λεφτά του στο ελληνικό υποκατάστημα τα καταθέτει στο Λονδίνο, ενώ επιπλέον αυτά τα λεφτά μένουν ελάχιστα και διοχετεύονται κατευθείαν σε offshore εταιρεία, είναι τραπεζικά ύποπτη».
Στα πορίσματα του ΣΔΟΕ το 2011 όπου υπάρχουν όλοι οι λογαριασμοί του Θέμου στην Εθνική Τράπεζα,δεν υπάρχει ο λογαριασμός του Λονδίνου ο οποίος κίνησε εκατομμύρια προς offshore εταιρείες.

Τέσσερις λογαριασμοί, πουθενά ο επίμαχος

Το περίεργο όμως είναι πως ο λογαριασμός του Λονδίνου παραμένει αόρατος ως σήμερα για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων. Το 2011 συντάχθηκαν δύο πορίσματα ελέγχου του Θ. Αναστασιάδη για την υπόθεση των 5,2 εκατ. ευρώ, έπειτα από έρευνα τριών χρόνων. Στα δύο αυτά πορίσματα, οι αρχές παραθέτουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ερευνόμενου σε όλες τις τράπεζες. Πουθενά όμως δεν υπάρχει ο επίμαχος λογαριασμός.
Στις 13 Μαΐου 2011, το ΣΔΟΕ γνωστοποιεί στην εισαγγελία ότι με τον Θ. Αναστασιάδη συνδέονται τέσσερις λογαριασμοί. Ενας λογαριασμός σε ευρώ ο οποίος ανοίχθηκε το 2004 και συνδικαιούχος είναι η σύζυγός του Βασιλική Παναγιωτοπούλου, ένας λογαριασμός σε δολάρια που ανοίχθηκε το 2007 με τους ίδιους δικαιούχους, ένας αδρανής λογαριασμός του Θ. Αναστασιάδη που ανοίχθηκε το 1999 και ένας επίσης αδρανής με συνδικαιούχο τη μητέρα του.
Πουθενά δεν αναφέρεται ο λογαριασμός της Εθνικής στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως κάποιος από την Εθνική και κάποιος από το ΣΔΟΕ να τον απέκρυψαν. Η απόκρυψη του λογαριασμού όσο και η έρευνα για το περιεχόμενο και τη «στιγμιαία» χρήση του μάλλον πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας άλλης, σοβαρής αυτήν τη φορά, έρευνας.
Πηγή: Documentonews.gr 

Καθησυχαστική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο της αξιολόγησης



Τη δέσμευση της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό» επανέλαβε η εκπρόσωπός της Ανίκα Μπράιτχαρντ τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινδυνολογία. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, για τα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά. Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία το χρέος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM. «Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. 
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ανέφερε πως η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και τονίζει πως είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει κανείς να σκέφτεται άλλα πιθανά σενάρια, όπως δηλαδή αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει τελικά. «Το Ταμείο έχει υποστηρίξει ότι θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα» υπενθύμισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής, γι 'αυτό και είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε “τι εάν”».
Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένουν στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία από την Κομισιόν με στόχο την άρση των όποιων εμποδίων και την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με τα μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, και από το χώρο της οικονομίας, να δείχνουν ότι ουδείς αυτήν τη στιγμή δεν επιθυμεί την επαναφορά ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ελληνικής κρίσης χρέους, η Αθήνα θεωρεί ότι έχει στείλει το δικό της μήνυμα πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως έγραψε και στο χθεσινό του φύλλο το Documento, είναι έτοιμο σε μία κίνηση καλής θέλησης να τα εντάξει ονομαστικά εντός του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί και στην ποσοτικοποίησή τους. Αν η πρωτοβουλία που αναμένεται από πλευράς του Γιούνκερ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη κάποια δημοσιεύματα θέλουν την Κομισιόν να ζητά από την Αθήνα συγκεκριμένες κινήσεις όπως η άρση των περιορισμών όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η μείωση του αφορολόγητου και η επίσπευση των αλλαγών στην ενέργεια. 
Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση αποκλείει το Μαξίμου είναι τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται εκ νέου στον Τύπο. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έκανε λόγο για «κατασκευασμένα σενάρια». «Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Πηγή

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Την πρόταση της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση αποκαλύπτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την πρόταση της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση αποκαλύπτει σε συνέντευξή του «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος  και επισημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιέχει μια συμφωνία-πακέτο για δημοσιονομικά, Μεσοπρόθεσμο και χρέος.
Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι ανακοινώνεται άμεσα η υποχρεωτική τοποθέτηση POS για 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
periodista

Bloomberg: «Οι δανειστές συμφώνησαν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων»

Δανειστές

Θετικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση αφού όπως όλα δείχνουν η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με την χώρα να μπαίνει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που θα είναι πολύ ευεργετικό για την οικονομία σε μία χρονιά που αναμένεται να υπάρξει ανάπτυξη.
Όπως ανέφερει στο Bloomberg αξιωματούχος της ΕΕ μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός που έλαβε χώρα χθες Παρασκευή, το ΔΝΤ δέχεται πλέον να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τη νομοθέτηση του νέου «κόφτη», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2019.
Αυτό είναι πολύ θετική εξέλιξη διότι δίνει μεγάλη «ανάσα» στην κυβέρνηση, δεν υποχρεώνεται να πάρει νέα μέτρα και ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί μόνο αν στο μεταξύ υπάρξει αποτυχία δημοσιονομικών στόχων.
Υπάρχει όμως διάχυτη αισιοδοξία ότι ο «κόφτης» δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί
Η αλήθεια είναι ότι ο Β.Σόιμπλε «μαλάκωσε» απότομα για δύο λόγους:
Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μια νέα ελληνική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική καταστροφή το CDU, ενώ το SPD φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να κυβερνήσει μαζί με το αριστερό Die Linke.
O δεύτερος λόγος είναι ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα «ρευμα» πατριωτισμού-απομωνοτισμού και στην Γερμανία.
Έτσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να πείσει στο Νταβός, την Γαλλίδα διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει, στις 20 Φεβρουαρίου, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Οι ακραίες απαιτήσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που στην ουσία, τίναζαν στον αέρα τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων δανειστών, το καλοκαίρι του 2015 θα παραμεριστούν
Για αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός Α,Τσίπρας είπε χθες στις οργανώσεις των συνταξιούχων ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται ότι δεν θα νομοθετηθούν επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο δηλαδή θα δοθούν στους δανειστές αυξημένες εγγυήσεις.
Με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας αλλά και τις προβλέψεις θεωρείται ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί.Αυτό μένει να φανεί, πάντως υπάρχουν καλές πιθανότητες
Με βάση όλα αυτά αναμένεται από το Eurogroup, στις 26 Ιανουαρίου, εντολή για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Αθήνα, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 Εκεί θα κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα ώστε εντός του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγκρίνει την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
pronews

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όργια των Μητσοτάκηδων με ύποπτα τραπεζικά δάνεια που ζημίωσαν τον ελληνικό λαό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Προκλητικές δανειοδοτήσεις που ζημίωσαν αποδεδειγμένα τους πολίτες κυρίως της Κρήτης έλαβε η οικογένεια Μητσοτάκη από τη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα του νησιού σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τελικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των MME.
Το τμήμα του πορίσματος που αφορά τα δάνεια της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους περίπου 80.000 μετόχους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας οι οποίοι διαβάζουν με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες για όσα συνέβαιναν πριν από δέκα χρόνια και συνεχίζουν να συμβαίνουν με τις επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που σχετίζονται με τα δάνεια της εταιρείας ΚΗΡΥΞ ΑΕ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεσή της που απέστειλε στην επιτροπή της Βουλής η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το πολυκατάστημα
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το πόρισμα της εξεταστικής η Παγκρήτια Τράπεζα έχει εγκρίνει δύο δάνεια για την εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» συνολικού ύψους 2.150.000 ευρώ με σκοπό την ανέγερση κτιρίου στην οδό Χιωτάκη 22 στο κέντρο της πόλης των Χανίων όπου στεγάζονταν παλαιότερα και τα γραφεία της εφημερίδας Τον Φεβρουάριο του 2007 όταν εγκρίνεται το πρώτο δάνειο (1,3 εκατ. ευρώ) έχει ήδη κλείσει η εφημερίδα (από τον Ιούνιο του 2006) και η εταιρεία χωρίς να έχει προκύψει ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει τους καταστατικούς της σκοπούς αναπτύσσει μόνο οικοδομική δραστηριότητα δανειοδοτούμενη για την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής στο συγκεκριμένο οικόπεδο.
Μόνο που τους όρους του δανεισμού αυτού θα τους ζήλευαν πολλές υγιείς επιχειρήσεις της Κρήτης και όχι μόνο.
Στην έκθεση ειδικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία 29/11/2016, τονίζεται πως τότε δεν ελήφθη υπόψη ότι η εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» κατά τον χρόνο λήψης του δανείου είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα συσσωρευμένες ζημιές και οφειλή από άλλο δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς δεδομένα που σύμφωνα με την έκθεση την κατέτασσαν στη βαθμίδα CCC (υψηλού ρίσκου).
Κυρίως όμως η τότε διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας συμφώνησε σκανδαλωδώς στην εκταμίευση του ποσού του δανείου για την ανέγερση της τετραώροφης οικοδομής χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προηγούμενη προσκόμιση τιμολογίων δαπανών.
Ετσι μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 είχε εκταμιευθεί ποσό 1.144.000 ευρώ (σχεδόν το σύνολο του πρώτου δανείου), ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά 30%.
Παρ όλα αυτά αντί να ζητηθούν από την τράπεζα εγγυήσεις για την αποπεράτωση του κτιρίου τρεις μήνες αργότερα εγκρίνεται από την ίδια τράπεζα και δεύτερο δάνειο 850.000 ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό.
Τελικά για το συγκεκριμένο κτίριο δίνονται στην Κήρυξ ΑΕ συνολικά δάνεια περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει εμφανίσει τιμολόγια δαπανών μόνο για τα 950.000 ευρώ.
Για τη διαφορά που προκύπτει η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση ειδικής έρευνας κάνει λόγο για ποσό 554.000 ευρώ που αναλήφθηκε σε μετρητά χωρίς να καταστεί δυνατή η διερεύνηση της χρήσης του.
Η περιβόητη τριγωνική σχέση MME τραπεζών και πολιτικών φαίνεται πως εκείνη την περίοδο αποκτά σάρκα και οστά μέσω μιας άλλης εταιρείας της «Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ», η οποία αποτελεί σύμπραξη των τεσσάρων επιμελητηρίων του νησιού του Πανεπιστημίου Κρήτης και των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της μεγαλονήσου.
Σημαντική παράμετρος που τονίζεται και στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι πως στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της «Κήρυξ ΑΕ» εκείνη την εποχή είναι το ίδιο πρόσωπο ο Ευάγγελος Σπανουδάκης (έμπιστος συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη) ο οποίος διέθετε και την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ» από τα τέλη του 2006 έως τον Μάρτιο του 2011. Στην ίδια εταιρεία μετείχε (συμπτωματικά;) και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
Με λίγα λόγια στο συγκεκριμένο σχήμα φαίνεται να συναντώνται και να συνεδριάζουν από εκείνη την περίοδο ο δανειστής και ο δανειζόμενος υπό την υψηλή εποπτεία μιας βαριάς πολιτικής οικογένειας της Κρήτης.
Η εταιρεία «Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ» εμφανίζεται ακόμα μία φορά στην έκθεση ειδικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος και στο πόρισμα της εξεταστικής Συγκεκριμένα αναφέρεται πως υπάλληλος της «Αναπτυξιακή ΑΕ» (που δεν κατονομάζεται) εισέπραξε στο πλαίσιο των ίδιων δανείων άλλο ένα ποσό 51.000 ευρώ χωρίς να αναφέρεται για ποιον ακριβώς σκοπό.
Το επίμαχο κτίριο της οδού Χιωτάκη στεγάζει σήμερα το πολυκατάστημα Marks and Spencer, οι ιδιοκτήτες του οποίου πληρώνουν ενοίκιο στην «Κήρυξ ΑΕ».
Το ενοίκιο αυτό βάσει της δανειακής σύμβασης έχει εκχωρηθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα ως μέσο αποπληρωμής του δανείου.
Ωστόσο αν και η μηνιαία δόση του δανείου θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 19.000 ευρώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται ως μέσον εξόφλησης από την αρχή το μίσθωμα του κτιρίου ορίστηκε στις 14.000 ευρώ
Τον Φεβρουάριο του το μίσθωμα του κτιρίου αναπροσαρμόστηκε στις 9.000 ευρώ, κίνηση που η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει επιλήψιμη.
Τελικά η δόση πήγε ακόμα πιο κάτω αφού σήμερα η Παγκρήτια Τράπεζα έχει αποδεχτεί να εισπράττει μόνο 5.500 ευρώ τον μήνα, ώστε να μένουν 3.500 ευρώ στην εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» για την εξυπηρέτηση άλλων οφειλών της προς το Δημόσιο.
Η θέση της Παγκρήτιας Τράπεζας
Ο Γιώργος Κουρλετάκης τότε και σήμερα β αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας που συμμετείχε στο ίδιο συμβούλιο της «Αναπτυξιακή Κρήτης» με τον Ευάγγγελο Σπανουδάκη απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών», τόνισε πως δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό χαρακτηρίζοντας κυνήγι μαγισσών όσα αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής.
Επισήμως πάντως από την Παγκρήτια δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση στις αιτιάσεις περί «επιλήψιμων συμπεριφορών» στελεχών της, ενώ πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν στην «Εφ. Συν.» πως έγινε προσπάθεια τα δάνεια της «Κήρυξ ΑΕ» να εξυπηρετούνται κανονικά πάντα με δεδομένη την πτώση της αξίας των ακινήτων σε πανελλαδική κλίμακα.
Η εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» είναι ελεγχόμενη από την εξεταστική επιτροπή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη και για το δάνειο των 300.000 ευρώ που έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς το 2005.
Στο πόρισμα της εξεταστικής αναφέρεται η περίπτωση της δεύτερης προσημείωσης η οποία ετέθη στο κτίριο των παλαιών εγκαταστάσεων της ιστορικής εφημερίδας στην περιοχή Νεροκούρου Χανίων.
Εκεί σε προάστιο έξω από την πόλη των Χανίων η εταιρεία διαθέτει ένα εγκαταλειμμένο σήμερα ακίνητο σε ισόγειο χώρο παλαιάς κατασκευής υπολογιζόμενης αξίας 324.000 ευρώ (το 2015). Την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εν λόγω κτίριο καταγράφει ο φακός της «Εφ. Συν.»
Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς το προσημειώνει παραβλέποντας πως για το εν λόγω κτίριο υπάρχει ήδη πρώτη προσημείωση για άλλο παλαιότερο δάνειο της εταιρείας από άλλη τράπεζα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος από αυτή την κίνηση ο ακάλυπτος κίνδυνος για την Τράπεζα ήταν 265.312 ευρώ, ήτοι ποσοστό 88,43% του ποσού του δανείου.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως κανένας κοινός θνητός δεν θα έπαιρνε αντίστοιχο δάνειο αν δεν είχε ένα όνομα βαρύ όπως της οικογένειας Μητσοτάκη.
Η συνέχεια για το εν λόγω δάνειο είναι λίγο πολύ γνωστή και έχει ήδη απασχολήσει την επικαιρότητα.
Επί 11 χρόνια και ενώ οι κάνουλες της τραπεζικής αγοράς στερεύουν η Τράπεζα Πειραιώς στην ουσία ξεχνάει το δάνειο αυτό και κανείς δεν ζητά την αποπληρωμή του.
Μήνες μετά τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2016, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Κήρυξ ΑΕ» προβαίνει σε νέα ρύθμισή του.
Εν τω μεταξύ με τις προσαυξήσεις των χρόνων η συνολική απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει πλέον στις 718.000 ευρώ (διπλάσιο ποσό από την αξία που είχε το 2005 το ακίνητο με τη διπλή προσημείωση στην περιοχή Νεροκούρου).
Εφημερίδα των Συντακτών

Νέα ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΟΚ βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Νέα ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΟΚ βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - Δείτε τα αποτελέσματα
Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση

Την πάτησες και πάτησες! Όχι, δυστυχώς για σένα  δεν πρόκειται να διαβάσεις κάποια νέα «έγκυρη» και αποκαλυπτική δημοσκόπηση.
Αλλά πριν συνεχίσουμε στο θέμα μας ,είναι ανάγκη να τεθεί ένα ερώτημα το οποίο όλοι έχουμε κάνει στον εαυτό μας τα τελευταία χρόνια: Πόσο αξιόπιστες είναι οι δημοσκοπήσεις άραγε;
Η απάντηση που μας έχει δώσει η ζωή, λέει ότι δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Προφανώς η απάντηση δεν σχετίζεται ούτε με τις προθέσεις των δημοσκόπων ούτε με την επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Σχετίζεται όμως άμεσα  και αναπόφευκτα με τα αποτελέσματα που μας έχουν δώσει.
Τα παραδείγματα πολλά ,από το ελληνικό δημοψήφισμα και το BREXIT μέχρι την πρόσφατη εκλογή Τράμπ.Φυσικά είναι γνωστό ότι μέρος των δημοσκοπήσεων παγκοσμίως κατασκευάζεται προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτικό «ρεύμα» και κλίμα στην κοινωνία.
Ωστόσο, αυτό  είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι πέτρες του Στοουνχεντζ, επομένως θα ξεκινήσουμε με την αρχή ότι καμία δημοσκόπηση δεν είναι κατασκευασμένη και δεν εξυπηρετεί πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα… καθώς ούτως ή άλλως φαίνεται ότι πλέον αυτή η τεχνική δεν επηρεάζει το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον όσο παλιότερα.
Ξεκινώντας λοιπόν εντοπίζουμε  ένα πρόβλημα που οι ίδιοι οι δημοσκόποι μας έχουν αποκαλύψει,κι αυτό είναι  ότι  κοινωνία δεν συμμετέχει στις δημοσκοπικές τους εκστρατείες και η πιο συνηθισμένη απάντηση που λαμβάνουν είναι ο ήχος που παράγει το «σου κλείνω στα μούτρα το τηλέφωνο».
Με το καλημέρα έχουμε το πρώτο πολύ σημαντικό στοιχείο, ότι δηλαδή ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Έρώτηση: Άρα ποιος απαντάει τελικά; Απάντηση: Σκέψου ποιος απομένει για να απαντήσει ή έχει άμεσο συμφέρον να απαντήσει.
Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια μεταβατική και ρευστή περίοδο σε πλανητικό επίπεδο,όπου οι κοινωνίες δυσπιστούν τόσο απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή όσο και απέναντι στα εργαλεία της, μέρος της οποίας είναι και οι δημοσκοπικές εταιρείες. Σαν αποτέλεσμα αυτής της δυσπιστίας έρχεται και η άρνηση του κόσμου να συμμετάσχει σε αυτού του είδους τις έρευνες, καθώς νιώθουν ή πιστεύουν ότι αυτές αποτελούν μέσα χειραγώγησης.
Τώρα ένα δεύτερο σκέλος που ενδεχομένως  συνδράμει στην αποτυχία των δημοσκοπήσεων σε σχέση με την πραγματικότητα ίσως δεν είναι αυτά καθαυτά τα αποτελέσματα, αλλά ο τρόπος ερμηνείας των αποτελεσμάτων ή μάλλον ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα διαβάσαμε μια δημοσκόπηση της  εταιρείας MARC για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Double Score της Ν.Δ…». Χάριν του συλλογισμού μας βλέπουμε τη δημοσκόπηση της εταιρείας και όχι της εφημερίδας….
Το μάτι μας όπως ήταν φυσικό έπεσε στη γαλάζια μπάρα και την ομολογουμένως μεγάλη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα,δεν άργησε όμως να κινηθεί από την μεγάλη γαλάζια μπάρα του γραφήματος στην ακριβώς δεύτερη  μεγαλύτερη που έγραφε «Αναποφάσιστοι». «Ντάν»,πρώτο κλασσικό καμπανάκι που σου χτυπάει .
Χωρίς να το πολυσκεφτούμε πήγαμε να ελέγξουμε τις συσπειρώσεις του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Η Ν.Δ. σχεδόν με πιασμένο ταβάνι στο 83.4% ,ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 34,3 με τους «Αναποφάσιστους» όμως να αποτελούν το 17,8 % και την «Αποχή» 15,7%, σύνολο δηλαδή 33,5 %. Ουσιαστικά αυτό που αποτυπώνει  το συγκεκριμένο αποτέλεσμα  είναι ότι αυτοί που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά βρίσκονται σε «απόσταση» από την τελευταία τους εκλογική επιλογή. Το αν ,το πότε και το που θα καταλήξουν είναι ένα ζήτημα που καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να αποτυπώσει.
Έτσι φεύγοντας από το παράδειγμά μας και επιστρέφοντας στο ζήτημα που μας απασχολεί, καταλαβαίνουμε ότι  αυτό το δημοσκοπικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αλλά ολόκληρο τον σύγχρονο δυτικό κόσμο. Οι δημοσκοπικές εταιρείες τις περισσότερες φορές τα «ερωτηματικά» τα τοποθετούν, αλλά αυτά δεν προβάλλονται.
Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι  μπορεί να λέγεται πως μια δημοσκόπηση είναι η φωτογραφία της στιγμής, όπου περιγράφεται η τάση του εκλογικού σώματος στην υποθετική ερώτηση «αν γίνονταν σήμερα εκλογές», όμως στις μέρες μας  αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Όπως είπαμε παραπάνω υπάρχει μια ανεξέλεγκτη ρευστότητα που συνδυάζεται με  μια μοναδική συμπύκνωση γεγονότων που αλλάζουν τα δεδομένα από τη μία μέρα στην άλλη.
Κι αν οι δημοσκοπήσεις πλέον είναι αδιάφορες για τον περισσότερο κόσμο, είναι ακριβώς επειδή εμφανίζονται αναποτελεσματικές. Οι παταγώδεις αποτυχίες των δημοσκοπικών εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύουν την αρνητική αντίληψη της κοινωνίας απέναντι σε αυτές και τονώνουν την δυσπιστία τόσο απέναντι στις ίδιες όσο και απέναντι στα Μέσα που τις προβάλουν. Τώρα όσον αφορά στους νικητές των δημοσκοπήσεων ,φαίνεται ότι η τιμωρία τους είναι να γεύονται την νίκη μόνο στα χαρτιά…
indicator.gr

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Süddeutsche Zeitung: Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι άλλοι αποφασίζουν για την Ελλάδα






«Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (...) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία», γράφει σε άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung.

Στο Eurogroup οι υπουργοί θα πρέπει να υλοποιήσουν τον απαράβατο όρο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, γιατί έρχονται εκλογές και γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό.
Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου τονίζεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.
Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας EMΣ. Από καθαρά οικονομικής άποψης, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις. του Ταμείου, από τεχνικής ο EΜΣ στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».
Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.
«Άρα» συμπεραίνει ο σχολιαστής «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. 'Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι αυτήν (...)
Πηγή: Deutsche Welle

Φυγή προς τα μπρος




Δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση νομίζω πως είναι αρκετά για να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, με έναν στόχο, από τον οποίο εξαρτώνται πολλά, ή και όλα: Να αρχίσει, επιτέλους, η σημερινή κυβέρνηση να κυβερνά. Να αρχίσει να αφαιρεί την εξουσία από κείνους που την ασκούσαν επί δεκαετίες στο προσκήνιο και την ασκούν και τώρα στο παρασκήνιο. Να αρχίσει να εφαρμόζει την εντολή του λαού. Να αντεπιτεθεί η Αριστερά και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Χωρίς φόβο, με πάθος και με το παραδομένο κεφάλαιο της Ιστορίας.

Του Θανάση Καρτερού

Δεν κυβερνά σήμερα, θα πείτε. Όχι, δεν κυβερνά. Οι «άλλοι» έχουν ακόμα τα κλειδιά και τους κωδικούς. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ένα όπλο από το εξωτερικό, και καμιά δεκαριά όπλα από το εσωτερικό, στον κρόταφο. Αμύνεται απέναντι σε αγριεμένα από τον φόβο ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους, συμφέροντα και συμφεροντάκια. Απέναντι σε μια φονική καμπάνια διαβολής. Ενώ τα δηλητηριώδη κέντρα, τα τοξικά τρίγωνα, τα ιοβόλα τετράγωνα, που οδήγησαν τη χώρα ώς εδώ, ζουν και βασιλεύουν. Και οργανώνουν με το χρήμα -μαύρο κι άραχλο- με τη στήριξη στους ξένους, με την προπαγάνδα της καταστροφής την παλινόρθωση.
Καμιά κυβέρνηση, μετά τη Μεταπολίτευση, δεν βρέθηκε σε τέτοια θέση. Να μην υπάρχουν λεφτά. Να δεσμεύεται από Μνημόνια. Να εκβιάζεται από ξένα κέντρα. Να κάνουν οι «άλλοι» κουμάντο στη ροή του χρήματος - στις τράπεζες. Να τσαλακώνεται η πιο σημαντική της κίνηση - ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες- από την... ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που αποφάσισε να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια από το πτωχευμένο Δημόσιο στους βαρόνους. Να αντιμετωπίζει εχθρότητα από ανώτερα στρώματα του κρατικού μηχανισμού. Να βάλλεται από παντού. Να υφίσταται σε κάθε βήμα βιολογικό πόλεμο και χημικό βομβαρδισμό.
Για σκεφτείτε: Ποια από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι δικά της; Δικά μας; Και ποια επιβάλλονται από κείνους που πραγματικά εξουσιάζουν -ακόμα- την Ελλάδα; Λοιπόν, είναι καιρός για αντίστροφη πορεία. Είναι καιρός για φυγή προς τα μπρος. Στη μορφή και στο περιεχόμενο της αριστερής διακυβέρνησης. Στο κάτω - κάτω, καλύτερα να ηττηθούμε σε μια μεγάλη μάχη αλλαγής, παρά να βρεθούμε ανεπαισθήτως κλεισμένοι στη φάρμα με τα κατοικίδια του συστήματος...

ΞΑΦΝΙΚΑ Σκηνικό ΡΗΞΗΣ στη Νεα Δημοκρατια ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ο Μητσοτακης

koulis

Έντονες συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΝΔ με τον Μητσοτακη σε απόγνωση.

Βουλευτες και στελέχη αντιδρούν στις μεταγραφές Μητσοτακη απο αλλα κόμματα αλλα και στα μεγάλα ονόματα οπως Ρουβας, Στεφανιδου, Ρεμος, Μπογδάνος τα οποία θεωρούν οτι απλώς θα καταλάβουν την έδρα εκτοπίζοντας κάποιον σημερινό βουλευτή απο τη θέση του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σφαγή στο υπόλοιπο Αττικης οπου προορίζεται για υποψήφιος ο Σάκης Ρουβας. Κορυφαίος βουλευτής τις τελευταίες μέρες δεν μιλιέται με τον Μητσοτακη και του ζητά να μην περασει ούτε απο έξω απο την περιφέρεια του ο Σάκης Ρουβας.
Τα ίδια χάλια και σε άλλες περιφέρειες με την θέση του Μητσοτακη να εχει κλονιστεί και να ειναι ένα βήμα πριν αποχωρήσει απο την ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες παίζει και το σενάριο σε περίπτωση που η ΝΔ έρθει πρωτο κομμα το ΠΑΣΟΚ να απαιτήσει να μην ειναι πρωθυπουργός ο Μητσοτακης αλλα ο Σαμαράς ( το κόλπο στήνει ο Βενιζέλος που αν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ θα το κανει μόνο για αυτο τον λογο ) και αυτο εχει εξοργίσει τον Μητσοτακη περισσοτερο απο όλα.
Πηγή

Άρθρο – κόλαφος της Λώρης Κέζα: Το Βήμα προστάτευε τους απατεώνες τραπεζίτες και συντάκτες τα έπαιρναν από τις τράπεζες!


Posted by  στο Ιανουαρίου 29, 2017

img_3064

Η γνωστή δημοσιογράφος του Βήματος απαντά έξω από τα δόντια στους φαρισαίους του ΔΟΛ με μία ανάρτηση – κόλαφο:

«Το Βήμα είχε ξεχάσει να κρίνει τις τράπεζες και να τις ελέγχει δημοσιογραφικά. Δεν έβαζε στο πρωτοσέλιδο τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές τους. Σε μια περίοδο όπου σε κάθε σπίτι δινόταν μια μάχη με τις τράπεζες, το Βήμα έγραφε λιβανωτούς για κερδοφορίες που ήταν εντελώς έξω από την παγκόσμια κλίμακα τραπεζικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις για μονομερή αύξηση των τόκων, για παράνομα «έξοδα φακέλου», για καταστρατήγηση της διαφάνειας σε κυμαινόμενο επιτόκιο, για επιβολή εξόδων στην παρακολούθηση καταθέσεων, για πρακτικές παρενόχλησης, κι άλλα, κι άλλα. Αυτά ήταν πάντα στο περιθώριο της δημοσιογραφικής έρευνας. Το Βήμα έπαιρνε το μέρος του τραπεζίτη, προσπερνώντας τα όλα αυτά ως δευτερεύοντα. Ακόμα κι όταν ο τραπεζίτης ήταν απατεώνας.

Το Βήμα δεν άσκησε επαρκή, αυστηρή κριτική στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Δεν έκρινε σε βάθος τις κυβερνήσεις που πριμοδότησαν με δισεκατομμύρια ευρώ τους θεσμικούς τοκογλύφους. Δεν πήρε θέση απέναντι στα στελέχη των τραπεζών που πέτυχαν το ακαταδίωκτο για τα τυχόν λάθη τους.

Νόμιζαν ορισμένοι ότι επειδή τρώνε και πίνουν με τους τραπεζίτες, γίνονται φιλαράκια τους. Καμάρωναν για τις γνωριμίες τους, επαίρονταν για την πρόσβαση που έχουν «στο σύστημα». Επέτρεψαν σε συντάκτες να μπουν στα μισθολόγια των τραπεζών_ επέτρεψαν ή ανέχτηκαν, το ίδιο είναι. Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε. Ένα σύμπλεγμα από μικρά και μεγάλα ατομικά συμφέροντα, αυτή ήταν η προσέγγιση αντί του αληθινού ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχει επιλογή στο ερώτημα «να είμαστε με την πλευρά των τραπεζών ή με την πλευρά των καταναλωτών». Ο δημοσιογράφος δεν είναι φιλαράκι κανενός, δεν παίρνει το μέρος κανενός, δεν διαφημίζει, δεν συγκαλύπτει. Το Βήμα έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα».

ΙΜΙΑ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τούρκικος χάρτης αναγνώριζε την Ελληνική κυριαρχία, μέχρι που ήλθε ο Σημίτης!

img_3062

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΙΜΙΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Μία ιστορική αποκάλυψη του έγκριτου διπλωματικού συμβούλου, Σταύρου Σταθουλόπουλου στην Καθημερινή της Κυριακής έρχεται να αποκαλύψει για πρώτη φορά το μέγεθος της προδοσίας Σημίτη, την οποία εξαργύρωσε όπως έχει αποκάλυψη το Olympia με μίζες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ράλι των εξοπλιστικών που ακολούθησε. Σύμφωνα με τον έγκριτο διπλωματικό σύμβουλο, η ίδια η Τουρκία αναγνώριζε την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, αφού στους επίσημους χάρτες της οι νησίδες αναφέροντο με το ελληνικό τους όνομα, και την ένδειξη «Νήσος» (N.). Αντίθετα στις τουρκικές νησίδες, υπήρχε η τουρκική ονομασία και το πρόθεμα «Ad».

Έτσι, στον χάρτη τα Ίμια αναφέρονται με την Ελληνικότατη και ορθή ονομασία N. Limnia, το 1994 όπου είναι και η ημερομηνία εκτύπωσης του χάρτη. Χάρτη τον οποίο κατείχε επισήμως και η κυβέρνηση Σημίτη και όμως δεν χρησιμοποίησε ποτέ,  Παρότι η χρήση του ως επίσημο τουρκικό έγγραφο θα δικαίωνε αυτόματα τις ελληνικές θέσεις και θα απέτρεπε το αίσχος τον «Γκρίζων ζωνών» τις οποίες θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Σημίτη!

Αντίθετα μετά το ανέλπιστο δώρο από τον προδότη Σημίτη, οι τούρκοι φρόντισαν απ’ ευθείας να αλλάξουν τον επίσημο τους χάρτη το 1997! Στον καινούριο χάρτη λοιπόν, η «N. Limnia»  Έχει μετονομαστεί ως «Ad. Kardak»!!  ενώ η «N. Zouka» δίπλα στα Ίμια, απλώς έμεινε αβάπτιστη επειδή δεν έβρισκαν τουρκικό όνομα να της δώσουν, στο άγχος τους να πλαστογραφήσουν τον χάρτη!

Φυσικά ούτε τότε η κυβέρνηση Σημίτη έβγαλε άχνα, αφού ήδη άρχιζε το μεγάλο φαγοπότι.

Η αποκάλυψη αυτή του χάρτη που τεκμηριώνει τις Ελληνικές θέσεις αρκεί για να ρίξει την διεφθαρμένη συμμορία του Σημίτη στα τάρταρα της ιστορίας, αφού ψηφίζοντας τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών φρόντισαν να ξεπλυθούν από τις κακουργηματικές ευθύνες τους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους υπουργούς του που έχουν βρεθεί με αδήλωτες καταθέσεις στην Ελβετία σε ονόματα συζύγων και κουμπάρων. Γεγονός που καθιστά το αδίκημα συνεχές, άρα δεν προκύπτει παραγραφή.  Όπως ακριβώς καταδικάστηκε ο Τσοχατζόπουλος.

27/1/1996»ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Ο Σημίτης έστησε τα Ιμια για να πλουτίσουν οι Γερμανοί!

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κάτω τα χέρια απ’ τον Πρετεντέρη-Καταδικάζουμε τους τύπους που τον καρπάζωσαν στο Κολωνάκι




olympia.gr
Καρπάζωσαν τον Πρετεντέρη και του πήραν το πούρο στο Κολωνάκι.
Τον γιουχάρουν εκεί που ο ίδιος έλεγε πως ο λαός αποδοκίμαζε τον Πρόεδρο του ΣτΕ για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες. Στη λαϊκή συνοικία του Κολωνακίου.
Τέτοιες ενέργειες φυσικά τις καταδικάζουμε γιατί μετατρέπουν αυτόματα τους θύτες σε θύματα.
Τι αποκαλυπτει το Κουτί της Πανδώρας:
Τον γιουχάρουν εκεί που ο ίδιος έλεγε πως ο λαός αποδοκίμαζε τον Πρόεδρο του ΣτΕ για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες. Στη λαϊκή συνοικία του Κολωνακίου.
γράφει ο Φέλιξ
Ενώ λοιπόν έπινε το ποτό του (ποιός ξέρει, ίσως και το Μαργκώ του) στο Τ5 στο Κολωνάκι, ομάδα νεαρών έκανε γιουρούσι φωνάζοντας στον έντρομο Ιωάννη-Βαπτιστή «πόσα πήρες από την τρόικα ρε;».
Δυστυχώς οι ευέξαπτοι νεαροί, δεν περιορίστηκαν σε γιουχαΐσματα, αλλά άρχισαν να τον καρπαζώνουν, ενώ ο θρασύτερος απ’ αυτούς του πήρε και το πούρο
Η παρενόχληση ήταν στιγμιαία και η επιθετικότητα των νεαρών, ίσα για να θυμίσει εποχές που κάποιοι κατηγορούσαν τον αρθογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ για συνεργασία με την τρόικα. Από όλα αυτά τα κακόβουλα και ασήμαντα, να κρατήσουμε πως χάλασε και το Κολωνάκι, γιατί η νεολαία έχει χαλάσει χρόνια τώρα.
Και για να μην κατηγορηθούμε κιόλας, ναι, καταδικάζουμε τη βία, ειδικά σε γλυκούς ανθρώπους όπως ο Ιωάννης, που στάζουν αστική ευγένεια και καλοσύνη


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Υιος Κωνσταντίνου Μητοστάκη-Υιος Ασημάκη Φωτήλα-Υιος Βασίλη Μπεκίρη-Υιος Γιάννου Παπαντωνίου-Υιος/Εγγονος Βαρβιτσιώτη-Υιος/Ανιψιός/Εξαδελφος Κεδικογλου κτλ κτλ κτλ

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΟΡΟΪΔΑ

img_5721

netakias.com

«Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα»

tsipras4

«Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» τιτλοφορείται η αποκλειστική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς την «Εφημερίδα των Συντακτών», ακριβώς δύο χρόνια από το βράδυ εκείνο που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές (για πρώτη φορά, γιατί ακολούθησε και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εννέα μήνες μετά).
«Προτιμά να ασκεί αντιπολίτευση μέσω Instagram», είναι η πιο…χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού για τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, όπως σημειώνει, δεν έχει κάνει ούτε μία ερώτηση για την «Ώρα του πρωθυπουργού». Ενώ για το «μέτωπο» της κυβέρνησης με μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφέρει κατά λέξη: «’Αλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής».
Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αντίθετος, όχι γιατί τις φοβάται, όπως διευκρινίζει, αλλά γιατί «τώρα δεν έχουν κανένα νόημα». ‘Αλλωστε, «πάντα ήμασταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε».
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντά επί λέξει για το ενδεχόμενο νομοθέτησης νέων μέτρων ως εξής: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».
Καλεί μάλιστα το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση έναντι των παράλογων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων του Ταμείου. «Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε» σημειώνει. Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός λέει πως δεν είναι βέβαιος ότι η ΝΔ εννοεί τα περί εκλογών. Εναλλακτικό σχέδιο δεν έχει και το μόνο που υπόσχεται, είναι ότι θα δεχθεί όλα, και ακόμη περισσότερα, από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Συμπερασματικά, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από την κρίση».
Παράλληλα, περιγράφει το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών και πώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν φροντίσει από πριν να εξωθηθεί σε παραίτηση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τον εκβιασμό της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, «αυτό που δεν λογάριασαν, ήταν ο λαϊκός παράγοντας: η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός».
Ο πρωθυπουργός, που ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται εξάλλου της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή». Και μάλιστα, όπως λέει, «με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, με λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία».
Όμως ο πρωθυπουργός αντιδρά όταν ακούει ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, όπως διατείνονται κάποιοι… «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» απαντά, για να προσθέσει: «αν είχε επικρατήσει το «ναι», δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». ‘Αλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» συμπληρώνει.
Ενώ στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει, προσκομίζοντας τα επιχειρήματα της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει, επίσης.
Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, και υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και, επικαλούμενος, την, σε λίγες ημέρες, 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».
Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις, που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».
Στην καταστροφολογία των πολιτικών του αντιπάλων αντιτείνει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, με την πρόσθετη επισήμανση: «μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δισεκατομμύρια και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος».
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».
Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».
Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος». Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».
Νίκος Παπαδημητρίου
olympiada

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αντιπροσωπεύει το πιο σάπιο, σκοτεινό και διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος












«Το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής θέτει τέλος στην ιδιότυπη ομερτά, σε σχέση με την δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, η οποία έπληξε καίρια την αξιοπιστία τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και των ΜΜΕ.
Η συγκεκριμένη εξεταστική δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου, δεν ήταν σαν κι αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, από το έργο της προέκυψαν στοιχεία για προβληματικά και επισφαλή δάνεια αλλά και στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων. Δάνεια με τα οποία γινόταν «πάρτι», δάνεια τα οποία ήταν μία «φούσκα» (επιθεωρητές της ΤτΕ), δάνεια τα οποία δίνονταν «με αέρα» (Π.Ψυχάρης).
Αποκαλύφθηκε σε όλο του το εύρος ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, αλλά κι αυτά που έλαβαν τα ΜΜΕ, που φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την ΤτΕ.
Μόνο μετά την έναρξη της εξεταστικής, και εξαιτίας της, άρχισαν, επιτέλους να καταγγέλλονται, μετά από χρόνια απραξίας, τόσο τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τα δάνεια μεγάλων ΜΜΕ.
Ο δανεισμός της οικογένειας Μητσοτάκη για την εφημερίδα «ΚΗΡΥΚΑΣ» Χανίων, ο οποίος ήρθε στο φως από την Εξεταστική, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το θράσος του προέδρου της ΝΔ και την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για την χώρα. Πήρε ένα δάνειο το 2005, πλήρωσε μόνο μια δόση, αποδείχθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής, και επιπλέον, επί 11 χρόνια και 5 μήνες η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή αυτό το δάνειο προχώρησε σε μια –σκανδαλώδηρύθμιση. Αυτός ο άνθρωπος κουνάει το δάχτυλο, κάνει κριτική, πετάει λάσπη, προσποιούμενος τον άσπιλο και τον εκσυγχρονιστή…
Αλλά η Εξεταστική αποκάλυψε και τα κόλπα του συνεταίρου του κ. Μητσοτάκη στη λασπολογία, του κομιστή Θ. Αναστασιάδη, με τα «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, τις εταιρίεςμπάμπουσκες του Πρώτου Θέματος, εταιρίες που, από ότι αποκαλύφθηκε ήταν και φαντάσματα.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν δεν είχε συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
Και για όλα αυτά, αντί να απολογηθεί στους πολίτες η ΝΔ, αντί να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πάρτι που είχε στήσει στην πλάτη τους, προσπαθεί, ακόμα και σήμερα, να απαξιώσει το έργο της και να διαστρεβλώσει εντελώς τα συμπεράσματά της.
Όσες «συμφωνίες αλήθειας» κι αν διαφημίσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αντιπροσωπεύουν το πιο σάπιο, σκοτεινό και διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Οι μέρες της ασυδοσίας τους όμως έχουν τελειώσει.