Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Λεφτά υπάρχουν, για όσους δεν πληρώνουν!

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της δανειοδότησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, με την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της Κυριακής πριν από ενάμιση μήνα αλλά και μετά τις εξελίξεις όπου ο συνεταιρισμός υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόλις χθες!
Κι αυτό διότι στελέχη της ΑΤΕ, ερήμην της διοίκησης,  για να δοθεί αυτό το δάνειο, έκαναν ένα σωρό παραβιάσεις της νομοθεσίας και επί πλέον, το δάνειο δόθηκε ελάχιστο διάστημα πριν ο συνεταιρισμός δηλώσει αδυναμία πληρωμών. Την στιγμή που ούτε καν οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια δηλαδή, η ΑΤΕ έδωσε 3,5 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία που ελάχιστο διάστημα μετά πάει για ένταξη στο άρθρο 99…
Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στο κέντρο της κριτικής της εφημερίδας βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος όπως γράψαμε – και ουδέποτε διέψευσε -  άλλαξε νομοθετική διάταξη που είχε ψηφίσει η Βουλή, τον περασμένο Ιούλιο, με νέα ρύθμιση την οποία έφερε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να δοθεί το δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ μας στο τεύχος της 23ης Οκτωβρίου:
3,5 εκατ. Ευρώ σε συνεταιρισμό με απλήρωτο προσωπικό και χρέη σε ΙΚΑ – Εφορία
Πώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εν μία νυκτί τροποποίησε την προ διμήνου απόφασή του για τον τρόπο ελέγχου των εγγυήσεων στα αγροτικά δάνεια

«Σε μια περίοδο που η πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα είναι πιο δύσκολη από ποτέ ακόμα και για υγιείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της αγοράς, ο αρμόδιος για την πάταξη των φορολογικών εγκλημάτων και των κακών οικονομικών πρακτικών αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης φαίνεται πως λειτουργεί ακόμα με νοοτροπία παρωχημένων εποχών. Ο λόγος για τη «φωτογραφική» τροποποίηση της υπ’ αριθμόν 2/20592/0025/6-7-2011 απόφασης για τις παροχές εγγυήσεων του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε πτηνοτροφικές μονάδες για το 2011.

Συγκεκριμένα, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαχινίδης στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ψήφιζε ως προς την έγκριση των εγγυήσεων του κράτους και τη βιωσιμότητα των ενδιαφερόμενων πτηνο-τροφικών μονάδων να γνωμοδοτούν μονάχα πιστωτικά ιδρύματα και κατόπιν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος, στις 8 Σεπτεμβρίου η απόφαση αιφνιδίως άλλαξε!

Τότε ο κ. Σαχινίδης για τη γνωμοδότηση βιωσιμότητας, που άνοιγε διάπλατα τον δρόμο των κρατικών εγγυήσεων, προέβλεψε να δίδεται και από ιδιωτικές ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες ενώ είναι γνωστό πως κάποιες από αυτές, με λογιστικά τεχνάσματα δίνουν «συγχωροχάρτια» σε κάθε λογής ατασθαλίες ή λογιστικές αλχημείες.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το οποίο και παρουσιάζουμε σήμερα, εκδόθηκε κατόπιν εγγράφου αιτήματος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας μετά το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η άρνηση χορήγησης απόφασης βιωσιμότητας από τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεόδωρο Πανταλάκη. Τότε, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος εκλέγεται στον διπλανό νομό των Ιωαννίνων, ήρθε, σύμφωνα με πηγές μας, σε επικοινωνία με τον κ. Σαχινίδη για το θέμα με αποτέλεσμα, μετά το έγγραφο αίτημα του Συνεταιρισμού Άρτας, να γίνει τροποποίηση της απόφασης. Καπως έτσι, ο συνεταιρισμός κατόρθωσε να ανοιχτεί ο δρόμος για λήψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή σφραγισμένες επιταγές στον «Τειρεσία» ύψους 7 εκατ. ευρώ, η πρόσφατη (Οκτώβριος του 2011) πιστοληπτική διαβάθμιση του συνεταιρισμού από την ΑΤΕ που εστάλη στην 25η Διεύθυνση είναι Ει, δηλαδή ένα στάδιο πριν από την πτώχευση, ενώ το σχήμα δεν μπορεί να πάρει λόγω χρεών ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα. Επίσης, ο συνεταιρισμός έχει απλήρωτο το εργατικό δυναμικό του εδώ και επτά μήνες και το υπαλληλικό εννέα. Μάλιστα για το θέμα υπήρξε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη, ενώ και ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δριβελέγκας παραδέχτηκε τα οικονομικά προβλήματα του συνεταιρισμού και τις αργοπορίες στη μισθοδοσία. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ο συνεταιρισμός έχει ήδη προσλάβει ειδικό σύμβουλο (τον κ. Βαγγέλη Καλπία, που συνεργαζόταν με την Everest και τον όμιλο Λαυρεντιάδη) προκειμένου να δει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει ένταξη στο άρθρο 99.

Φαίνεται λοιπόν πως θα επιχειρηθεί πρώτα η λήψη του δανείου από την Αγροτική και κατόπιν το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δηλαδή το Δημόσιο, με τροποποίηση απόφαση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, θα δώσει δάνεια σε μια εταιρεία η οποία εν γνώσει των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση ή το άρθρο 99- Κι όλα αυτά μέσω μιας κρατικής τράπεζας, της ΑΤΕ, για την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν λόγο».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: