Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς πάτο το βαρέλι...

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ είναι οι προβλέψεις για το 2012, καθώς σχεδόν όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν επιδείνωση.Χωρίς πάτο εξακολουθεί να είναι το βαρέλι της συνεχούς αφαίμαξης των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Αλλά χωρίς πάτο συνεχίζουν να είναι και τα κρατικά ταμεία, καθώς τα έσοδα καρκινοβατούν, οι δαπάνες αυξάνονται και το έλλειμμα μοιραία κινείται μονίμως εκτός στόχου.

 ΑΥΤΗ η εικόνα αποτυπώνει την οικονομική και κοινωνική κακοδαιμονία της χώρας λίγες μέρες....
πριν εκπνεύσει το 2011 και προοιωνίζεται ακόμη χειρότερες μέρες για το 2012. Ειδικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τις αρχές του νέου χρόνου θα δουν σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους -πέραν όσων έχουν ήδη υποστεί-, καθώς αλλάζει η μηνιαία παρακράτηση του φόρου μετά τη μείωση του αφορολογήτου και την επιβολή της ετήσιας έκτακτης εισφοράς.

ΕΤΣΙ από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους αρχίζει η παρακράτηση της εισφοράς για τη χρονιά αυτή. Μέχρι τον Φεβρουάριο θα εξοφλούνται οι τελευταίες δόσεις της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2010. Και με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης την άνοιξη του 2012 θα καταβληθεί η εισφορά επί του εισοδήματος του 2011. Δηλαδή, για χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορολογουμένους η κεραμίδα θα είναι τριπλή. Μάλιστα, μεγαλύτερη θα είναι η μείωση για περιπτώσεις φορολογουμένων με τρία παιδιά.

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ λοιπόν των εργαζομένων, και ειδικά των μισθωτών και των συνταξιούχων, θα συνεχιστούν αμείωτες και τη νέα χρονιά. Αλλά χωρίς να υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι, τουλάχιστον, θα πιάσουν τόπο. Το αντίθετο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοινώθηκαν χθες.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, για το οποίο γίνεται όλη η προσπάθεια και υφίστανται τόσες μειώσεις εισοδημάτων οι εργαζόμενοι, πιθανότατα θα αγγίξει και πάλι διψήφιο αριθμό. Οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται. Και τα έσοδα, μπαράζ το μπαράζ των περικοπών και των φόρων, κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται σε δεινή θέση. Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει, τα ελλείμματά τους διογκώνονται.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ταμεία, τα νοσοκομεία, οι δήμοι είναι πνιγμένοι στα χρέη. Το κράτος χρωστάει παντού και δεν διαφαίνονται περιθώρια να σταματήσει αυτήν την ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει εδώ και πολύ καιρό.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ βασικών στόχων για το 2011 και η συνέχιση της μείωσης των εισοδημάτων για το 2012 συνθέτουν μια εικόνα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης. Και αν δεν αντιστραφεί, η οικονομία της χώρας δεν θα πάρει τα πάνω της και οι πολίτες μόνον επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους θα έχουν να περιμένουν.

Από:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: