Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται την Παρασκευή η «μάχη» στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

 
Έπειτα από μακρές προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθισαν τα μεσάνυχτα και μόλις για μία ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να βρουν σημείο επαφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι παρουσίασε μία «μετριοπαθή» πρόταση, την οποία οι «27» θα συζητήσουν εκ νέου στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής. Εντούτοις, ο δυσκολίες επίτευξης συμβιβασμού είναι εμφανείς και το αδιέξοδο, ακόμα και με πιθανό βρετανικό βέτο, δεν αποκλείεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, έδειξαν προς την κατεύθυνση της αναβολής των αποφάσεων, σε μία νέα Σύνοδο Κορυφής, από το νέο έτος.

«Πιστεύω ότι οι θέσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, σε ορισμένα θέματα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρλεκ. «Πιστεύω ότι θα κάνουμε λίγα βήματα εμπρός αύριο [Παρασκευή] αλλά έχω τις αμφιβολίες μου ότι μπορούμε να επιτύχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για ένα δεύτερο γύρο» συμπλήρωσε.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ρομπάι αντιμετώπισε με χιούμορ τις δυσκολίες που υπάρχουν στην επίτευξη συμφωνίας. «Ίσως αυτή η συνάντηση να είναι μακρά και περίπλοκη. Ευτυχώς, αυτό το θέμα επανέρχεται κάθε επτά χρόνια!», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το να κάνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα απαιτεί πολιτικές επιλογές. Αυτό είναι επίπονο, ακόμα και εάν οι περικοπές είναι δίκαια κατανεμημένες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε με το ευρωπαϊκό συμφέρον κατά νου, μαζί με τα εθνικά συμφέροντα». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι μία «ισορροπημένη λύση» είναι εφικτή.

Η μόνη απόφαση στην πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ο διορισμός του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, στην εξαμελή Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κόντρα μάλιστα σε αντίθετη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο είχε καταψηφίσει την υποψηφιότητα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απουσία γυναικών από το ανώτατο όργανο της ΕΚΤ.

Οι «27» σε δύο «στρατόπεδα»

Οι «27» είναι χωρισμένοι σχηματικά σε δύο στρατόπεδα: Τους θεωρούμενους «πληρωτές» και τους λεγόμενους «αποδέκτες». Παραδοσιακά -και αυτή η Σύνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση- οι οικονομικά ισχυρές χώρες είναι πιο διστακτικές, ενώ οι οικονομικά αδύναμες χώρες επιμένουν στην ισχυρή χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Οι σημερινές διαβουλεύσεις όμως γίνονται σε πιο οξύ κλίμα, υπό την σκιά των πολιτικών λιτότητας σε όλη την ΕΕ.

Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό «αντάρτικο» των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, «ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.

Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές -αν και αρκετά λιγότερο- είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: «Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Στην άλλη όχθη βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους σε αυτά τα δύο πεδία.

Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. «Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του '50» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: