Pages

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Με... ψυχαναλυτικό άρθρο ο Σαμαράς κηρύσσει άτακτη υποχώρηση


14:56 | 30 Νοε. 2014
Τελευταία ανανέωση 15:46 | 30 Νοε. 2014
Νέες προτάσεις που φέρνουν αυξήσεις στις τιμές καθώς και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα το βράδυ του Σαββάτου. Οι νέες αυτές προτάσεις με τις οποίες καλύπτεται  το δημοσιονομικό κενό του 2015, που υπήρχε σύμφωνα με τους δανειστές, παραβιάζουν όλες τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα. Το σύνθημα της άτακτης υποχώρησης δίνει με άρθρο του στο σημερινό «Έθνος» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επιγράφεται «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει».
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η κυβέρνηση φέρεται να οπισθοχωρεί σε καίρια ζητήματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, ενώ ανακρούει πρύμναν και για τον χαμηλό ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα για να επιστρέψει ζητά μειώσεις μισθών για όλες τις κατηγορίες στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ίσως και ολόκληρο το επίδομα της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου. Την ίδια στιγμή καθιερώνεται νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Οι πληροφορίες θέλουν τρόικα και κυβέρνηση να τα έχουν βρει, επίσης, για μειώσεις στα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Οι παρεμβάσεις που αναμένονται στο ασφαλιστικό, είναι η αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 στα 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη και οι οποίες αναμένεται να έχουν ως επίπτωση νέες μειώσεις στις συντάξεις ως και 30%. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 62 για όλους και αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και η παράταση του «παγώματος» των συντάξεων, το οποίο ισχύει έως το τέλος του 2015 και άρα απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
«Ροζ κορδέλα» γίνεται και η κόκκινη γραμμή του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του χαμηλού συντελεστή του 6,5% που ισχύει σήμερα στο 8-10%. Αυτό μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων και επομένως της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενώ επηρεάζονται και τα νησιά για τα οποία ισχύει ειδικό καθεστώς.
Την ίδια στιγμή, μετά την απόσυρση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν ήδη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων,  άγνωστο παραμένει αν όντως οι δόσεις θα παραμείνουν 100, καθώς οι δανειστές έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη δυσφορία τους για το μέτρο.
Διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς είναι η ομαλή ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης, ώστε από τη νέα χρονιά  να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές  για την Προεδρική εκλογή. Στο... ψυχολογικού περιεχομένου άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής που τιτλοφορείται «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει», ο Αντώνης Σαμαράς  αναφέρεται  στην εποχή μετά την κυοφορούμενη συμφωνία  κι όχι στα νέα σκληρά μέτρα, θέτοντας το δίλημμα  «ή μένουμε στο δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους, ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα».
Το μετα-μνημονιακό κλίμα που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση, διαψεύδεται  ωστόσο από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για τρίτο πακέτο διάσωσης που προορίζεται για την Ελλάδα Σύμφωνα με το περιοδικό υπάρχει ειλημμένη ευρωπαϊκή  απόφαση για πρόσθετη στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε έκτακτο νομοσχέδιο τα νέα μέτρα
Την Τετάρτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης . Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και οι λύσεις νομοσχεδίου ενός άρθρου ή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αν παρουσιαστούν αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

Οι Άθλιοι!

 
 
Το θέμα δεν σηκώνει αστεία, ούτε αστείες φωτογραφίες, γελοιογραφίες και τέτοια.
Εδώ χρειάζονται πραγματικές απεικονίσεις της ηθικής και ψυχικής κακουργίας των αθλίων που μας κυβερνούν.

Άθλιοι που τα δίνουν όλα προκειμένου να κυβερνήσουν λίγες στιγμές ακόμα, προκειμένου...
να μην παραιτηθούν.
Όλα στον βωμό των απαιτήσεων των τοκογλύφων-δανειστών:
Αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, ξενοδοχεία, βιβλία και πολλά άλλα.
Άμεση αλλαγή του μισθολογίου, με μειώσεις μισθών-συντάξεων.
Αλλαγή στο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, και αλλαγή τρόπου υπολογισμού σύνταξης που θα σημάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 15% έως και 20%!
Τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με λιγότερες δόσεις και εισαγωγή εισοδημστικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Και άλλα που ίσως μας κρύβουν και σκοπεύουν να μας τα παρουσιάσουν ως τροπολογίες προς ψήφιση σε άσχετα νομοσχέδια.

Καινούργια μέτρα και καινούργιους εκβιασμούς αποδέχονται οι Άθλιοι, μέτρα που αν ισχύσουν θα βουλιάξουν στα τάρταρα ό,τι έχει απομείνει από οικονομία και κοινωνία,
..ενώ το πολύ-πολύ να αποδώσουν όφελος στα ταμεία των δανειστών μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, δηλαδή ψίχουλα μπροστά στο χάος του (απαιτούμενου απ' αυτούς)  χρέους των 380 δις.

Θέλουν όμως να δείξουν οι νταβατζήδες της Ελλάδας και της κυβέρνησης ποιοί είναι τ' αφεντικά,
..και τα πειθήνια όργανά τους οι άθλιοι συνομώτες των Αθηνών το δέχονται και το παραδέχονται, μη μπορώντας να κάνουν κι αλλοιώς,
..όντας ένα βήμα από τα Ειδικά Δικαστήρια,
..και αν είμασταν και σε άλλες εποχές, μισό βήμα απ' το Γουδή!

Το τσουνάμι της οργής, της απογοήτευσης, της απελπισίας, δεν αργεί να μετατρέψει έναν λαό σε όχλο.
Πριν φτάσουμε εκεί -που δεν μας αξίζει- παραιτηθείτε Άθλιοι!
Δείξτε την τελευταία στιγμή ψήγματα μετάνοιας.
Ο λαός είναι μεγαλόθυμος -δυστυχώς- προς τους μετανοούντες ολετήρες!..

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ.


Η μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, ετοίμασε το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος το οποίο θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες μέρες και όπως ακριβώς το είχαμε πει σε προηγούμενη ανάρτηση με τον τίτλο «Η κυβέρνηση φέρνει το νέο Σύνταγμα που επιβάλει η τρόϊκα», επιδιώκει να αλλάξει το Σύνταγμα, προφανώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει απόλυτα την ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tovima.gr, μεταξύ των άλλων:

1) Εξαγγέλλει εκλογή του ΠτΔ από το λαό, αλλά χρησιμοποιεί το λαό ως ΓΛΑΣΤΡΑ. Μόνο δηλαδή αν αποτύχει η εκλογή στη Βουλή και όχι δηλαδή απευθείας από το λαό. Και μόνο μεταξύ των υποψηφίων που θα επιλέγουν τα κόμματα (δηλαδή αποκλειστικά από ανθρώπους του συστήματος) και όχι και υποψηφίων που θα προτείνουν και οι πολίτες, με τη συγκέντρωση ενός αριθμού υπογραφών!!! Αυτό το πράγμα, ΔΕΝ υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Είναι πατέντα πολιτικής κουτοπονηριάς.

2) Κάνει προπαγανδιστικό «παιχνίδι» με τις ευθύνες βουλευτών και υπουργών, για τα μάτια αφελών πολιτών, αφού ο εγκληματίας πολιτικός θα μπορεί να κάνει αίτημα στη Βουλή για να τον προστατέψει και να την γλιτώσει. Δηλαδή θωρακίζει ακόμα πιο πολύ την ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού, αφού καθιστά αλληλέγγυα συνυπεύθυνους όλους.

3) Ιδρύει Συνταγματικό Δικαστήριο μόνο για να ελέγχει το σύστημα τα απείθαρχα στο σύστημα κόμματα κ.λ.π.

Ούτε αυτή τη φορά το πολιτικό προσωπικό εκχωρεί στο λαό τη ύψιστη αρμοδιότητα για το Σύνταγμά του. Εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο την αποκλειστική αρμοδιότητα πάνω στο Σύνταγμα, μέσα από το οποίο διαιωνίζει την κληρονομική παραμονή του στην εξουσία και εξασφαλίζει τα προνόμια και την ατιμωρησία του.
Ο αγώνας λοιπόν δεν σταματά ό,τι και να κάνει το πολιτικό σύστημα. Μόνη λύση είναι να φτιάξει ο κυρίαρχος λαός μόνος του το Σύνταγμά του. Αυτό θα ξεκινήσει με ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός σχετικά. Οι νέες απόψεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Σας ρίξαμε στο χάος!

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Γερμανιας ομολογεί: Σας ρίξαμε στο χάος! «Οχι», επιμένουν οι μπάμπηδες, «μας σωσατε»! (Τον κυρ Μπαμπη, σίγουρα).




Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δέλεαρ ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της προτείνει στη συνέντευξή του στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ και στον Μιχάλη Ψύλο ο καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Γερμανίας. Ο καθηγητής Ζιν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος» και επιμένει σταθερά εδώ και χρόνια να αξιώνει την έξοδο από την Ευρωζώνη των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών μελών, πράγμα που φαίνεται και στο νέο του βιβλίο με τίτλο Η παγίδα του ευρώ. Όπως λέει στα «Επίκαιρα», «δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αν δεν βρούμε μεθόδους να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να “σκοτώσουμε” αυτό το σχέδιο».
Ο καθηγητής Ζιν, που διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής των «πέντε σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ, δηλώνει ότι αντιτάσσεται στην επιδίωξη χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και υπεραμύνεται της σκληρής λιτότητας. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ifo θεωρεί ότι «είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, η μεγαλύτερη δύναμη ανακούφισης της λιτότητας στην Ελλάδα, ότι επιβάλλει τη λιτότητα επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους».
Η συνέντευξη του καθηγητή Χανς Βέρνερ Ζιν έχει ως εξής
Ερ.Καθηγητά Ζιν είστε ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της Γερμανίας, αλλά και από τους επικριτικούς σε ότι αφορά τη ζώνη του ευρώ, όπως διακρίνω και από το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Η παγίδα του ευρώ» . Το ερώτημα πολλών Ευρωπαίων είναι γιατί τη στιγμή που η Γαλλία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης η Γερμανία είναι πιο διστακτική;
Απ. Αυτό που αποκαλούν ανάπτυξη στην πραγματικότητα είναι δανεισμός. Ο δανεισμός πυροδοτεί στην καλύτερη περίπτωση μια πυρκαγιά, υπονομεύει την ετοιμότητα της κοινωνίας να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις και μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αποκαλώντας την πολιτική της υπερχρέωσης αναπτυξιακή πολιτική ,στρέφουμε παράλογα το πρόσωπό μας από την αλήθεια. Ο δανεισμός του δημοσίου σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν διαθέσιμες για επενδύσεις διοχετεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό περιορίζει όμως την ανάπτυξη.

Ερ. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή τίθεται ακόμη θέμα αποχώρησής της;
Απ. Το ευρώ έφερε τα χαμηλά επιτόκια στη νότια Ευρώπη και προκάλεσε μια πληθωριστικής πιστωτική φούσκα που υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Από το 1995, όταν το ευρώ συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ως το 2010, το επίπεδο των αποπληθωρισμένων τιμών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με το επίπεδο των τιμών της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Αυτό ήταν σαν να ανατιμήθηκε η δραχμή κατά 32%. Το γεγονός αυτό «σκότωσε» πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και δημιούργησε μια μαζική ανεργία. Πιστεύω ότι μια έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση του νομίσματος και του εξωτερικού χρέους θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα για να βγει από αυτό το χάος. Ο μέσος Ελληνας πολίτης θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι Έλληνες θα αγοράζουν και πάλι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κλείνοντας μια περίοδο όπου η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας των εν λόγω προϊόντων. Θα μπορούν να υπάρξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα .Ταυτόχρονα, νέες βιομηχανικές επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν ,καθώς θα καταστούν κερδοφόρες. Πλούσιοι Έλληνες που μετέφεραν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ή ακόμη περισσότερα στο εξωτερικό θα τα επιστρέψουν, για να αγοράσουν γη και να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις.

Ερ. Μιλάτε για μια προσωρινή έξοδο από το ευρώ ή για πάντα;
Απ. Η ιδέα μου είναι ότι μετατρέπουμε το ευρώ σε μία νομισματική ένωση που μπορεί να αναπνεύσει και να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο με μεθοδευμένο τρόπο. Η χώρα που εξέρχεται θα παραμένει επισήμως μέλος της Ευρωζώνης και θα έχει το δικαίωμα να επανέλθει μετά από μια επαναπροσδιορισμός του εθνικού νομίσματος και μια περίοδος ανάκαμψης, στη διάρκεια της οποίας η νέα ισοτιμία θα έχει βρει μια ισορροπία και θα έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις. Θα είναι στο ESM ΙΙ, το οποίο θα είναι η πύλη εισόδου για τα νέα μέλη της Ευρωζώνης. Όντας εκεί, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Βλέπω την προσωρινή έξοδο ως ένα νοσοκομείο που βοηθάει τη χώρα να ανακάμψει. Η έξοδος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετατραπούν τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα του ευρώ . Η ηλεκτρονική μετατροπή νομίσματος, θα πρέπει να συμβεί εν μία νυκτί. Όλες οι τιμές, οι μισθοί, οι λογαριασμοί και τα δάνεια θα μετατραπούν σε δραχμές. Ωστόσο, τα χαρτονομίσματα του ευρώ θα παραμείνουν ως περιουσία στα χέρια εκείνων που τα έχουν και θα χρησιμοποιηθούν στις καθημερινές πληρωμές μέχρι να τυπωθούν οι δραχμές .Θα υπάρξουν τότε παράλληλα νομίσματα, όπως στην Τουρκία, για παράδειγμα, αλλά μόνο η δραχμή είναι νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα.
Ερ. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος. Είναι βιώσιμο;

Απ.Όχι δεν είναι. Αν αξιολογήσουμε το πληθωριστικό (inflated) ελληνικό ΑΕΠ σε ανταγωνιστικές τιμές, το χρέος – ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 240% του ΑΕΠ .
Πιθανό το «Κούρεμα» του χρέους,αλλά με προσωρινή έξοδο από το ευρώ
Ερ. Με ποιόν τρόπο μπορεί η Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της; Υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος»;
Απ.Υπάρχει πάντα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και τώρα έχει γίνει πιο δύσκολο μετά την υπαγωγή του ελληνικού δημόσιου χρέους στο βρετανικό δίκαιο το 2012. Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπραγματευθεί ένα «κούρεμα» του χρέους θα ήταν να συνδυαστεί με μια προσωρινή έξοδο.

Ερ.Το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2009, πριν από την επιβολή του μνημονίου ήταν στο 127% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει φτάσει το 175%. Γιατί το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο τότε, αλλά σήμερα είναι;
Άπ.Δεν είναι βιώσιμο σήμερα. Αν η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει επιτόκια της αγοράς θα χρεοκοπούσε αμέσως. Όπως είπα, αν το ελληνικό ΑΕΠ υπολογιστεί σε ανταγωνιστικές τιμές το χρέος της χώρας θα ήταν περίπου στο 240% του ΑΕΠ.
Ερ. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Το ποσοστό ανεργίας από 9,5% το 2009 έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων είναι πάνω από 57%. Πότε και πώς μπορούμε να επιστρέψουμε σε φυσιολογικά ποσοστά;
Ερ.Μόνο μετά από μια μακρά και επώδυνη διαδικασία περαιτέρω μείωσης μισθών και των τιμών περίπου κατά ένα τέταρτο τουλάχιστον. Αλλά τέτοιες μειώσεις των μισθών και των τιμών θα οδηγούσαν τους οφειλέτες σε πτώχευση. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν. Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα χρειαζόταν μια πραγματική υποτίμηση με μείωση των σχετικών τιμών ή μια έξοδο του νομίσματος περίπου κατά 30%, επιπλέον ενός μορατόριουμ στο χρέος. Τα μέτρα λιτότητας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 6%. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, αλλά ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα είναι πολύ, πολύ μακρύς αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εν τω μεταξύ, η κοινωνία μπορεί να καταρρεύσει. Μια προσωρινή έξοδος είναι η ευκολότερη δυνατότητα.
Ανησυχία για το αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη
Ερ. Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα; Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ένα αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Σας ανησυχεί;
Απ. Ναι, είμαι ανήσυχος. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έχει στόχο την ελάφρυνση της λιτότητας που επέβαλαν οι αγορές στην Ελλάδα ,σε παρόμοια έκταση με τη Γερμανία μέσω της συμμετοχή της στους μηχανισμούς χρέους και αμοιβαίας ευθύνης της ΕΚΤ και του ESM , το ρίσκο των οποίων πέφτει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια μείωσης των ελληνικών επιτοκίων με αυτόν τον τρόπο αλλά και να αποτρέψει το κίνητρο περαιτέρω δανεισμού ,η Γερμανία ήθελε το δημοσιονομικό σύμφωνο το 2012, το οποίο επιβάλλει περιορισμό του χρέους. Είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, η μεγαλύτερη δύναμη ανακούφισης της λιτότητας στην Ελλάδα, ότι επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα, επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους.

Ερ.Κύριε καθηγητά,το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία είναι πολύ σταθερό, ειδικά με τη συγκρότηση του «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών –Σοσιαλδημοκρατών.Την ίδια ώρα όμως σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, παρατηρούμε μια σημαντική αστάθεια και το πολιτικό σκηνικό είναι εύθραυστο. Μήπως η πολιτική της λιτότητας λειτουργεί αποσταθεροποιητικά;
Απ. Εξήγησα παραπάνω τι εννοώ. Χωρίς τη βοήθεια της Γερμανίας, η αστάθεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η αστάθεια προέρχεται από την προσπάθεια για το αδύνατο, δηλαδή για την επίλυση της κρίσης ανταγωνιστικότητας στη Νότια Ευρώπη με Κεϋνσιανή πολιτική αντιμετώπιση του χρέους. Η Κεϋνσιανή διαχείριση του χρέους βοηθά τους ξένους επενδυτές να σώσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου την θέλουν με τόσο επείγοντα τρόπο. Αλλά η πολιτική αυτή είναι δηλητήριο για την αναγκαία αναπροσαρμογή των σχετικών τιμών. Είναι σαν να πίνεις καφέ, ενώ έχεις πρόβλημα με την καρδιά.
Ερ. Η εμφάνιση του αντι-ευρώ κόμματος AFD στη Γερμανία θα μπορούσε να ωθήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σκληρύνει τη στάση της έναντι των ευρωπαίων εταίρων της;
Απ.Ναι, σίγουρα. Η κα Μέρκελ κινείται όπου είναι οι ψηφοφόροι. Όταν ο πολιτικός κίνδυνος προήλθε από τα αριστερά ,κινήθηκε αριστερά και καθώς τώρα έρχεται από τα δεξιά ,θα κινηθεί προς τα δεξιά.
Ερ. Κύριε καθηγητά πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης; Υπάρχει κίνδυνος σημαντικών πολιτικών αναταράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ;Ανησυχείτε με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων;
Απ.Ενώ υπάρχουν τόσοι λόγοι για να είναι κανείς σκεπτικιστής σχετικά με το ευρώ, ανησυχώ για τον σκεπτικισμό αναφορικά με την ΕΕ και το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για το οποίο δεν βλέπω να υπάρχει εναλλακτική λύση. Δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αν δεν βρούμε τρόπους για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο ,υπάρχει το ενδεχόμενο να σκοτώσουμε αυτό το σχέδιο.
olympiada

"Βόμβα" Ντόρας: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα! – Να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα!

Κάθε μέρα που περνάει με την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM. Η κα Μπακογιάννη θέλοντας να δείξει το επέιγον του θέματος έκανε μια πρόταση – βόμβα: «Να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην κλείσει η Βουλή μέσα στα Χριστούγεννα. Και συνέχισε: «Οι ξένοι βλέπουν Ελλάδα. Δεν βλέπουν τον Α τον Β τον Γ. Οπως εμείς τους βλέπουμε και λέμε οι ξένοι. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έχουμε κρίση βαθιά πολιτική. Όχι οικονομική. Οφείλουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό των πολιτών με υπευθυνότητα και αλήθεια και από εκεί και πέρα ο λαός είναι ο κριτής όλων 

μας». Η κα Μπακογιάννη είπε επίσης ότι «Δεν είμαστε στο “πάρα πέντε”, είμαστε στο “και πέντε”. Οι κορώνες λαικισμού έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους δανειστές μας, και κατέληξε: «Σήμερα η επιλογή είναι μία – εθνική συνεννόηση στα βασικά. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτή η εικόνα». Η κα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως παρουσιάστηκαν και από τις επαφές Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο είπε: «Για να μπορέσει να κρατικοποιήσει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει άλλους τρεις ΕΝΦΙΑ». Χαρακτήρισε μάλιστα ψυχρολουσία και για το ΣΥΡΙΖΑ οσα έγιναν στην ενημέρωση των αγορών στο Λονδίνο.
Πηγές: ΒΗΜΑ FM/anixneuseis.gr/newsit.gr

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ;

Έτσι διαπραγματεύονται! Χαρδούβελης: "Είπαμε στην τρόϊκα ότι αν δεν κάνει πίσω θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μας άκουσε"

Δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών συνομιλώντας με βουλευτές

Βόμβα Χαρδούβελη για το κλίμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόϊκα στο Παρίσι. Ο υπουργός Οικονομικών, σε πηγαδάκι που είχιε με βουλευτές, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να κάνουν …πίσω με το επιχείρημα ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες και θα έρθει...
στην εξουσία το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, παρά ταύτα, όπως είπε, ο κ. Χαρδούβελη παρέμειναν ανένδοτοι. «Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο .Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο», αποκάλυψε. «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%!».
    
On camera πάντως ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιχείρησε να κρατήσει τα προσχήματα. Ετσι, επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης – παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014.
    
«Καλά πήγε», είπε ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. «Υπήρξε πρόοδος. Δεν κλείσαμε τα θέματα, συνεχίζουμε».
    
Σε σχέση με την παράταση του προγράμματος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως «Μπορεί να υπάρξει παράταση για μικρό διάστημα για τεχνικούς λόγους»
    
Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
   
Από  hitandrun

Καταρρέει η κυβέρνηση του «ΝΑΙ σε όλα»


“ Στο ίδιο... έργο θεατές οι Έλληνες πολίτες, παρακολουθούν άναυδοι το θέατρο «σκιών» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, να αφήνει στην άκρη τους πανηγυρισμούς και τις κόκκινες γραμμές  ”
Αντιμέτωπο με τη σαφή διάθεση των στελεχών της τρόικας να μην προβούν σε ουδεμία, μείζονος τουλάχιστον σημασίας, παραχώρηση πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη... σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Παρά, το γεγονός ότι η κεντρική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι «όχι νέα μέτρα», τα ήδη συμφωνηθέντα εξακολουθούν και εγείρουν αντιδράσεις, αφού πίσω από το τέλος των μνημονίων προκύπτουν καθημερινά νέα δεδομένα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τροϊκανοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε κανένα από τα προαπαιτούμενα.

Σε λίγες ώρες τα στελέχη της κυβέρνησης θα πάρουν «σβάρνα» τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα και θα πανηγυρίζουν για το μεγάλο «επίτευγμα» της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τους δανειστές να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Στο παρασκήνιο όμως έχει πραγματοποιηθεί ένα σκληρό «πόκερ» με χαμένη (όπως πάντα!) την ελληνική κυβέρνηση. Και τον ελληνικό λαό να καλείται (ξανά και ξανά) να πληρώσει τα... σπασμένα.

Οι δανειστές έθεσαν για μια ακόμα φορά σκληρούς όρους για να επιστρέψουν και η κυβέρνηση Σαμαρά (όπως πάντα!) τους αποδέχτηκε, αλλά με... σκληρή διαπραγμάτευση. Όπως έγινε γνωστό, η τρόικα απευθύνοντας νέο «τελεσίγραφο» στην Αθήνα ζήτησε, μεταξύ άλλων, αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό. Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας, αλλά και να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα επιμένει να υπολογίζει στα 2,5-3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά, την ώρα που στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε για το... πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, η τρόικα προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.

Πηγές μάλιστα του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι ο Α. Σαμαράς έχει πάρει πάνω το θέμα της διαπραγμάτευσης, επικοινωνώντας απευθείας με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός εκλιπαρεί Γιουνκέρ και Μέρκελ, με τους οποίους επικοινώνησε, για μια λιγότερο επώδυνη λύση. Η στάση της Γερμανίας γνωστή, τη διατύπωσε άλλωστε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά κουβέντα για οτιδήποτε άλλο». Ανάλογο το ύφος και του... φίλου Γιουνκέρ.

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς όλοι γνωρίζουν πως αν επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή, θα πέσει την επόμενη... ώρα! Και οι δανειστές που δεν... καταλαβαίνουν τίποτα, απαιτούν νέο... αίμα. Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2,5 δισ. ευρώ που εκείνοι προβλέπουν με αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, μειώσεις συντάξεων και γενική νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Όλα εις βάρος των πολιτών. Όλα υπέρ των δανειστών...

Ήρθε η ώρα κάποιος να πει ένα όχι. Και από τη στιγμή που Σαμαράς και Βενιζέλος δεν τολμούν καν να το ψελλίσουν, η μόνη λύση είναι να δοθεί ο λόγος σε όσους έχουν υποστεί τα δεινά της εφαρμογής της «σωτήριας» μνημονιακής πολιτικής.

Εκλογές, η μόνη λύση, για να αποφασίσει για το μέλλον του ο ελληνικός λαός και όχι εκείνοι που κρατούν την εξουσία δίχως να έχουν σήμερα τη λαϊκή νομιμοποίηση.


ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
 

Η κυβερνητική έξοδος του… Μεσολογγίου

Παραδοχή αποτυχίας αποτελεί για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η απόφαση για παράταση του Μνημονίου, έστω και για κάποιες εβδομάδες εντός του 2015. Η κυβέρνηση είχε κάνει… σημαία της την έξοδο από το Μνημόνιο, ωστόσο το σχέδιο πάνω στο οποίο βάσισε την ευόδωση του εγχειρήματος, αποδείχθηκε κακοστημένο και σαθρό…

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να παίξουν το πολιτικό «χαρτί» της... εξόδου από το Μνημόνιο, θέλοντας να παρουσιάσουν ένα απτό παράδειγμα κυβερνητικής επιτυχίας και να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία για το success story της χώρας. Παράλληλα ευελπιστούσαν πως θα αντιστρέψουν με ένα τόσο δυνατό «επίτευγμα» το αρνητικό κλίμα για τη κυβέρνηση και θα είχαν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν επικοινωνιακά και πολιτικά.

Ωστόσο γρήγορα διαπίστωσαν ότι λογάριαζαν χωρίς τους δανειστές, οι οποίοι εκδήλωσαν τον εκνευρισμό τους για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και χωρίς να χάσουν χρόνο έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα προς τη μεριά του του Μεγάρου Μαξίμου. Κάτι που έγινε αντιληπτό στη κυβέρνηση, που αργά αλλά… σταθερά άρχισε να αλλάζει ρότα και δημόσιο λόγο αναφορικά με την περιβόητη έξοδο από το Μνημόνιο.

Το «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» μετατράπηκε σε «συνετή έξοδο στην κανονικότητα», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να γνωρίζει στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ.. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκλήρυνε την θέση της στην Ελλάδα και άπαντες ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επόμενη μέρα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε τέλμα και μαζί πήγε… περίπατο το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εφαρμογή του μεγαλεπίβολου σχεδίου της εξόδου από το Μνημόνιο.

Ο χρόνος απλά τελείωσε και το πλάνο «έπεσε» 100% έξω. Από αυτή την πολιτική «περιπέτεια» ή το στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση πρώτα με τον εαυτό της, βγαίνει προς το παρόν πληγωμένη, με τσαλακωμένο προφίλ και αδυναμία ανάληψης νέας σοβαρής πολιτικής πρωτοβουλίας…

Πηγή: sofokleousin.gr (Νώντας Βλάχος)

ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΩΛΕΣΑΙ!

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ...
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ
Ε.Βενιζέλος σε τουρκικό κανάλι: "Οι τέσσερις αιώνες τουρκοκρατίας είναι για εμάς εθνική κληρονομιά"!




"Εθνική κληρονομιά" χαρακτήρισε ο Ε.Βενιζέλος τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να εξαφανίσου το ελληνικό Γένος από τις δέλτους της Ιστορίας.
" Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς" ανέφερε ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5. 
Φυσικά πρόκειται περι δήλωσης υποταγής στην "Υψηλή Πύλη" του "Σουλτάνου" Ρ.Τ.Ερντογάν, με βάση την οποία θα αναμένουμε το άνοιγμα δεκάδων τζαμιών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Ανατ.Μακεδονία-Θράκη, και Ρόδο-Κω.
Με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι που οι Τούρκοι "σουβλίζανε" τους προγόνους μας, προκειμένουν να εγκαταλειψουν την Πίστη, θα τουρκοποιήσουμε μόνοι μας εκ νέου ελληνικά εδάφη 100 χρόνια μετά την εκδίωξη των Οθωμανών. 
Επιβεβαίωσε δε ότι με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων θα κατασκευασθεί το τζαμί στην Αθήνα. "Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία."
Μόνο που δεν μας εξήγησε γιατί το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώνει για τις αναγκες της μουσουλμανικής κοινότητας που με εξαίρεση την μειονότητα της Θράκης, αποτελείται κυρίως από λαθρομετανάστες.
Στην Αμερική οι Έλληνες της Ομογένειας, δεν πήραν λεφτα από τον Λευκό Οίκο, μάζεψαν χρήματα, αγόρασαν οικόπεδο και έχτισαν την εκκλησία που ήθελαν. Το θεωρεί δε απαραίτητο για να μην έχει η ελληνική κοινωνία "προκαταλήψεις"! Η Ορθοδοξία προφανώς θεωρείται προκατάληψη, παρότι είναι η επικρατούσα με βάση το Σύνταγμα θρησκεία της χώρας.
Λέει μάλιστα ότι τα τζαμιά θα χρησιμοποιηθούν για τον τουρισμό! Έχει σκοπό δηλαδή να καταστήσει την χώρα σε τουρκικό "ξενοδοχείο"!
Σχολιάζει και την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι επισημαίνοντας πως αυτή "αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου".
Φυσικά το ερώτημα που πρέπει να μας απαντήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι πως θα πάει σαν να μην τρέχει τίποτα να συναντηθεί στην Άγκυρα, με Ερντογάν-Νταβούτογλου, μετά το σημερινό επεισόδιο στην Στρογγύλη εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Ν.Δένδια.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσφάτως, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο είχε δηλώσει ότι «για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Ελλάδα πρέπει να νομιμοποιήσει τους «εκλεγμένους μουφτήδες» της τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας, καθώς και να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα». Πώς αξιολογείτε την έκκληση του Ερντογάν και, επίσης, θα ανοίξετε το τζαμί στην Αθήνα, που είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πεδίο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κάθε κράτος έχει τη συνταγματική και θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζει τους υφιστάμενους κανονισμούς καθώς και να σέβεται τα δικαιώματα χωρίς αμοιβαιότητα. Δεν πρόκειται για αμοιβαιότητα, αλλά για μονομερή υποχρέωση της Τουρκίας αλλά και της Ελλάδας και κάθε χώρας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η Ελλάδα έχει ταυτοχρόνως την υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της περίφημης ιστορικής Συνθήκης της Λωζάννης, στο πλαίσιο του ελληνικού Συντάγματος, που είναι ένα πολύ σύγχρονο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ως οργανωμένης έννομης τάξης με τον απαραίτητο δικαστικό έλεγχο.
Ειδικότερα για τους μουφτήδες στη Θράκη, όπως γνωρίζετε, ο μουφτής είναι ένα διττό όργανο, δεν είναι μόνο θρησκευτικός λειτουργός, αλλά πρωτίστως δικαστής, κρατικό όργανο, γιατί στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης, ο μουφτής είναι πάνω από όλα υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου της Σαρία, του παραδοσιακού ισλαμικού νόμου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί από αυτή την άποψη ο μουφτής αποτελεί μέρος του νομικού αλλά κυρίως του δικαστικού μας συστήματος. Γνωρίζω κάποιες προτάσεις και ιδέες αναφορικά ίσως με τη διάκριση των δύο αρμοδιοτήτων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε επί διαφόρων ιδεών, αλλά όχι στη βάση της αμοιβαιότητας, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό από ευρωπαϊκής απόψεως.
Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ανταλλαγής, διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Έχουμε, μονομερώς, ως οντότητα της διεθνούς κοινότητας, ως χώρα, ως κράτος, την υποχρέωση να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων – και η δική μας πολιτική είναι η πλήρης συμμετοχή, η πλήρης ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη στην ελληνική οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική μας ζωή. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και για την ελληνική κοινωνία ως μια ευρωπαϊκή κοινωνία με δυτική νοοτροπία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν πρόκειται για «τουρκική μειονότητα». Σύμφωνα με την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάννης, πρόκειται για μια θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν είναι μια εθνική μειονότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες, τουρκικής καταγωγής, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Η κυβέρνηση θα έκανε ένα βήμα και θα χαρακτήριζε τη μειονότητα «τουρκική»;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εάν μιλάτε για συλλογικές και νομικές οντότητες, πρέπει να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, πρέπει να μιλάμε για θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Εάν η παρατήρησή σας είναι μια παρατήρηση που γίνεται στο επίπεδο του επονομαζόμενου αυτοπροσδιορισμού, ο αυτοπροσδιορισμός είναι ένα ατομικό δικαίωμα, σύμφωνα πάντα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όσον αφορά το τζαμί, κύριε Υπουργέ…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για εμάς, όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η μουσουλμανική, η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς και ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού είμαι σε θέση να επαναλάβω πως η αναστήλωση και η προβολή των οθωμανικών και μουσουλμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια είναι μεγάλο πλεονέκτημα, όχι μόνο για την πολιτιστική πολιτική μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο μέλλον θα υπάρξει τζαμί στην Αθήνα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, σαφέστατα. Ένα τζαμί ως δημόσιο έργο, ως δωρεά του κράτους προς τη μουσουλμανική κοινότητα στην Αθήνα. Διότι μιλάμε για μια δημόσια οντότητα, όχι για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για μια δημόσια νομική οντότητα και για τις σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι προφανές και απαραίτητο για κάθε ευρωπαϊκή, σύγχρονη και χωρίς προκαταλήψεις κοινωνία.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την Άγκυρα, θα πάτε στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσετε τον Βαρθολομαίο και τον Πάπα που επισκέπτεται την Τουρκία. Ως ορθόδοξος, τι συμβολίζει για εσάς, για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η επίσκεψη του Πάπα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η τελευταία να κατανοήσει τον ιδιαίτερο, θεσμικό και δογματικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο άλλος πυλώνας του Χριστιανισμού, του Ανατολικού Χριστιανισμού, η πρώτη Εκκλησία του Ανατολικού Χριστιανισμού. Και από αυτή την άποψη, οι νέες συναντήσεις μεταξύ των δυο επισκόπων, του Επισκόπου της Ρώμης και του Επισκόπου της Κωνσταντινούπολης, της Νέας Ρώμης, προσφέρουν πάντα μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για την επανέναρξη και την ανανέωση του θεολογικού διαλόγου, αλλά και για έναν ευρύ δημόσιο διάλογο σχετικά με το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Για την Τουρκία, η ύπαρξη του Πατριαρχείου στη χώρα σας αποτελεί εξαιρετικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για τουριστικούς λόγους, αλλά και επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο αρχαιότερος θεσμός στην ευρύτερη περιοχή, ένα σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα, για τη χριστιανική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Και από αυτή την άποψη η υπόσταση και η νομική προσωπικότητα – η διεθνής και εσωτερική νομική προσωπικότητα – του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να αποτελέσει επίσης και ένα εξαιρετικό επιχείρημα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Πηγή

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!



Θρασίμια είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος!


Κεραυνοί Τσίπρα από τη Λαμία. Εβαλε φωτιά στα φρένα και ζήτησε συναίνεση στην ημερομηνία των εκλογών!
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο σκληρός από ποτέ-"απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που κυβερνά τον τόπο"
-Ο Σαμαράς έχει οχυρωθεί στη καρέκλα του και οδηγεί τη χώρα σε μια ακραία σύγκρουση επιχειρώντας με όλα τα μέσα θεμιτά και αθέμιτα.
Ενας πρωθυπουργός που δεν έχει κανένα διεθνές κύρος μια και δεν διαθέτει ουδεμία λαική συναίνεση.
Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να δυσκολέψει την επόμενη κι αυτός είναι ο στόχος της.
Η Διαπλοκή τρέμει τoν ΣΥΡΙΖΑ και κάνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέα μέτρα και νέα τετελεσμένα σε βάρος του ελληνικού λαού. Εμείς με τον Σαμαρά μπορούμε να έχουμε συναίνεση σε ένα πράγμα: Στην ημερομηνία των εκλογών!!!!
Καταιγιστικός ο Τσίπρας στη Λαμία.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του>
Φίλες και φίλοι,
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε και ζούμε άλλη μια πράξη του γνωστού και χιλιοπαιγμένου έργου της περίφημης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Τρόικα.
Ενός έργου που δυόμισι χρόνια τώρα, το χουμε δει τόσες φορές, που σχεδόν έχουμε μάθει απέξω και τους διαλόγους.
Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε.
Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας.
Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί.
Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας.
Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως ,όμως, βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα.
Τέσσερα χρόνια τώρα κι εγώ δε θυμάμαι πόσες φορές τη σώσανε αυτή την έρμη τη χώρα.
Από ότι φαίνεται το δίδυμο της συμφοράς, ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να ξαναθυσιαστούν και να ξανασώσουν τη χώρα.
Με τον ίδιο πάντα δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο, αποδεχόμενοι κι άλλα σκληρά μέτρα, σε μια κοινωνία γονατισμένη, σε μια χώρα λεηλατημένη, σε έναν λαό εξευτελισμένο.
Εξευτελισμένο από τα διαρκή πειράματα της νεοφιλελεύθερης αναλγησίας στις πλάτες του.
Αλλά και από τη συνεχή κοροϊδία.
Από ο ψέμα και τις πλαστές υποσχέσεις που κάθε λίγο του προσφέρουν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή και τώρα παριστάνουν τους διασώστες.
Δε θέλω να σας πάω μακριά. ΝΑ σας θυμίσω τι έλεγαν το 2012 πριν τις εκλογές ή ακόμη και μετά τις εκλογές.
Αρκεί να σας θυμίσω τι έλεγαν πριν λίγες ημέρες.
Στη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπου ακόμα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το δράμα τελείωσε.
Ότι τα μνημόνια τελειώνουν και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν.
Ότι φεύγει το ΔΝΤ.
Ότι μπήκαμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Ότι βγήκαμε στις αγορές.
Ακόμα και πριν δέκα ημέρες, ο κύριος Σαμαράς, έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει με ειδικό διάγγελμα τα ποσοστά ανάπτυξης για το 2014.
Η Ελλάδα επιστρέφει!
Αυτό ήταν το θριαμβευτικό του συμπέρασμα.
Μία κυβερνητική οπερέτα.
Μία προπαγανδιστική κωμωδία.
Και τώρα που η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.
Που η τρόικα απαιτεί νέο ασφαλιστικό, νέες περικοπές στις συντάξεις, νέες απολύσεις, νέες εργασιακές αγριότητες, επανέρχονται οι δραματικοί τόνοι. Πλησιάζει η κορύφωση του δράματος.
Ο κύριος Χαρδούβελης εξηγεί ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.
Ο κύριος Βενιζέλος επαναλαμβάνει συνεχώς πόσο σκληρή είναι η τρόικα και άδικη η κοινωνία.
Και ο κύριος Σαμαράς επιδιώκει, λένε, πολιτική λύση.
Προσπέφτει δηλαδή για άλλη μια φορά στα πόδια της κυρίας Μέρκελ και του Βερολίνου, για να... πείσουν την τρόικα να γίνει λίγο πιο ελαστική.
Οι κωμωδοί ξαναγίνονται μπροστά στα μάτια μας τραγωδοί.
Μας προετοιμάζουν για παράταση του μνημονίου, από το οποίο μέχρι χθες θα φεύγαμε, που προοιωνίζεται παράταση της κοινωνικής δυστυχίας.
Και μας προετοιμάζουν επίσης για νέα μνημόνια, ό, τι όνομα κι αν έχουν αυτά στο μέλλον.
Γιατί φίλες και φίλοι, αν ξεφύγουμε από την προπαγάνδα, από τους κακότεχνους θεατρινισμούς του Μαξίμου και των συνεργών του, η αλήθεια είναι μια.
Και έγινε τις τελευταίες μέρες πάλι σαφής σε όλους:
Η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε.
Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη  βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς. 
Στόχος τους δεν είναι τα δανεικά.
Στόχος τους είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο δημόσιος πλούτος. 
Ό,τι υπόσχεται εύκολο και μεγάλο κέρδος. 
Στόχος τους είναι το φτηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, η καταστροφή των μικρομεσαίων, η δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
Στόχος τους είναι η ίδια η χώρα.
Τη χώρα θέλουν να  μετατρέψουν σε αποικία χρέους, με διαλυμένη κοινωνία, διαλυμένες αντιστάσεις, διαλυμένη θέληση, διαλυμένες σχέσεις.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που πρέπει να δούμε κατάφατσα. 
Κι αυτή η πικρή αλήθεια διαγράφει με μεγάλη καθαρότητα τα κοινωνικά και πολιτικά στρατόπεδα σκέψης και δράσης στη χώρα.
Διότι θα μου πει κάποιος μα δε βλέπεις πως η τρόικα και εκείνοι που εκπροσωπεί είναι πολύ σκληροί;
Ναι το βλέπω είναι σκληροί.
Δε βλέπεις πως είναι ανάλγητοι;
Ναι είναι ανάλγητοι.
Δε βλέπεις πως αδιαφορούν για την Ελλάδα της απόγνωσης που παράγουν τα μνημόνιά τους.
Ναι αδιαφορούν.
Πώς όμως εμείς στεκόμαστε απέναντι σ' αυτά τα σχέδια;
Σ' αυτή την επιβολή, σ' αυτόν τον εισαγόμενο αυταρχισμό, σ' αυτή την επίθεση εναντίον της οικονομίας, της κοινωνίας, των ανθρώπων και της χώρας;
Η κυβέρνηση μια στάση ξέρει.
Τη στάση προσοχής μπροστά στους ανωτέρους.
Τη στάση του καλού μαθητή.
Τη στάση του υπάκουου εκτελεστή εντολών.
Θα πείτε, μήπως τους αδικείς;
Μα συγνώμη δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που τώρα μιλούν για τη σκληρότητα της τρόικας και πριν λίγο καιρό προπαγανδίζουν την άποψη ότι όσα επιβάλλει η τρόικα θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας;
Ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε;
Οι ίδιοι δεν είναι ;
Αυτοί δεν είναι που προπαγανδίζανε το success story;
Και ότι με τα διατάγματα της τρόικας βγαίνουμε από την κρίση;
Αυτοί δεν είναι που διαφημίζανε τη νέα Ελλάδα, που θα γεννηθεί από τη σημερινή διάλυση των πάντων και την επικράτηση της βαρβαρότητας;
Αυτοί δεν είναι, τέλος, που συνεχώς επαναλαμβάνανε αλλά και που συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αγνοώντας την αβίωτη ζωή που εν ονόματι του χρέους επιβάλλεται σε εκατομμύρια ανθρώπους;
Ποια αντίσταση, ποια ρήξη, ποια εκπροσώπηση, ποια διαπραγμάτευση να περιμένουμε λοιπόν από τους ίδιους αυτούς ανθρώπους;
Ποια διαφορετική εξέλιξη από μια πολιτική, η οποία έχει υιοθετήσει πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών;
Τι καλό να προσδοκά κανείς από μια κυβέρνηση η οποία απλώς μεταφράζει στα ελληνικά τις εντολές και τα μνημόνια;
Αν το κάνει κι αυτό...
Φίλες και φίλοι
Μπροστά σας, μπροστά μας, μπροστά στον ελληνικό λαό, ορθώνεται ένα καθαρό, δίλημμα.
Αν θα μείνουμε και θα επιμείνουμε σ' αυτό το δρόμο. Που είδαμε σε ποιο ζόφο οδηγεί από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα κι από χρόνο σε χρόνο.
Ή θα χαράξουμε ένα δρόμο αντίστασης, ρήξης, σύγκρουσης, αλλαγής.
Αυτόν το δρόμο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα σχέδιο σωτηρίας και ανόρθωσης της Ελλάδας, που θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Αυτό το σχέδιο σωτηρίας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας είναι καθαρό σε όλους. Αυτοί είναι δυο δρόμοι εντελώς αντίθετοι.
Και ο κάθε πολίτης, ήρθε η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.
Όχι, εμείς δεν υποσχόμαστε έναν εύκολο δρόμο.
Ξέρουμε τις δυσκολίες.
Δυσκολίες που πρώτα από όλα ξεκινούν από το εσωτερικό της χώρας.
Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι και θρασείς είναι ορισμένοι που κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι όχι τα δικά τους, μα τα δικά μας λεφτά, τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας.
Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία.
Αυτά είναι τα θρασίμια, για να θυμηθώ και μια προσφιλή έκφραση του κου Σαμαρά.
Αυτά είναι θρασίμια και όχι όσοι αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και για δικαιώματα. 
Βλέπουμε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό και το εγχώριο κατεστημένο, η διαπλοκή και τα κέντρα διαφθοράς, προσπαθούν να πνίξουν την ίδια τη δημοκρατία και κάθε ιδέα για αλλαγή με κοινωνική δικαιοσύνη.
Βλέπουμε, επίσης, τον κύριο να έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και να αρνείται κάθε ιδέα δημοκρατικής διεξόδου. 
Και να οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη περίοδο ακραίας σύγκρουσης, μετατρέποντας την προεδρική εκλογή σε διαδικασία εκτροπής, επιχειρώντας με όλα τα μέσα να συρράψει μια ετερόκλητη και αναξιόπιστη πλειοψηφία των 180.
Χωρίς κανένα πια διεθνές κύρος, με την πιο μικρή λαϊκή συναίνεση που είχε ποτέ πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να παραμείνει στο Μαξίμου.
Και να υπογράψει νέα ταπεινωτικά σύμφωνα με τους δανειστές, που θέλουν να δεσμεύσουν με την υπογραφή του τη νέα κυβέρνηση. 
Στη πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση μόνο ένα έργο μπορεί να επιτελέσει πια : Να δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Μόνο αυτό μπορεί να κάνει και από ότι φαίνεται συντονίζεται σε αυτή τη προσπάθεια με τις προθέσεις της τρόικας.
Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, που καθιστά τη χώρα κάθε μέρα ολοένα και πιο ευάλωτη και την κυβέρνηση της ολοένα πιο επικίνδυνη, ορισμένοι έχουν αρχίσει μια προπαγάνδα για την ανάγκη, όπως λένε, της συνεννόησης, της συναίνεσης, που φτάνει μερικές φορές και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας της φοβισμένης από το ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαπλοκής.
Ας το κάνω λοιπόν καθαρό προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας:
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού που ετοιμάζονται να υπογράψουν και να επιβάλλουν.
Γιατί είναι μέτρα πέρα για πέρα άδικα, πέρα για πέρα αναποτελεσματικά, πέρα για πέρα εκβιαστικά και τιμωρητικά.
Και αν μας ζητάνε κάποιοι συναίνεση, εμείς με τον κύριο Σαμαρά και τους συνεργούς του μόνο σε ένα πράγμα θα μπορούσαμε να συναινέσουμε :
Τίμιες, αδιάβλητες, καθαρές, εκλογές τώρα.
Αποτύχατε παταγωδώς. Μη συνεχίζετε να παίρνετε την Ελλάδα στο λαιμό σας.
Εκλογές τώρα, πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες.
Για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση.
Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία.
Για να δοθεί ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση, ώστε να μπει η χώρα σε ένα άλλο δρόμο, εντελώς διαφορετικό από το δρόμο της καταστροφής και της απόγνωσης που ακολουθεί σήμερα.
Υπάρχει, όμως, τον τελευταίο καιρό και άλλη μια προπαγάνδα: Η προπαγάνδα της λείανσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, θα λειάνει τις θέσεις του.
Θα κάνει πίσω σε όσα έχει δεσμευτεί, γιατί αυτό επιβάλλει η δύσκολη πραγματικότητα των δανειστών και της συντηρητικής Ευρώπης.
Και στο τέλος της γραφής, τι θα κάνει ;
Θα ακολουθήσει την πορεία της σημερινής κυβέρνησης, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς.
Λοιπόν, ας είναι καθαρό:
Εμείς δεν διεκδικούμε την εξουσία για να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική.
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Εμείς κατανοούμε τη σκληρή πραγματικότητα όχι για να υποταχτούμε και να δεχτούμε την υποταγή της Ελλάδας σ' αυτή.
Αλλά για να την αλλάξουμε.
Με σύνεση, με εξυπνάδα, με ευελιξία, με ρεαλισμό αν θέλετε.
Με γνώση των δυσκολιών.
Αλλά και με αποφασιστικότητα που απορρέει από την ίδια τη διαδρομή, τις θέσεις, την ψυχή της Αριστεράς.
Όσοι συνεπώς υπολογίζουν, ή και προσπαθούν να μας σπρώξουν, στο ρεαλισμό του μονόδρομου, στο ρεαλισμό της αποδοχής του μοιραίου, στο ρεαλισμό του καναπέ, στο ρεαλισμό της ψωροκώσταινας, είναι μακριά νυχτωμένοι.
Γιατί ο δικός μας ρεαλισμός είναι ο ρεαλισμός της ρήξης, της αντίστασης, της ανατροπής, της αλλαγής.
Είναι ο ρεαλισμός μιας κοινωνίας που θέλει να αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει, και που μπορεί να αλλάξει.
Είναι ο ρεαλισμός των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών προχτές, ο ρεαλισμός των κινημάτων, ο ρεαλισμός των απλών ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Και που παλεύουν γι' αυτή.
Κι εμείς αυτό το ρεαλισμό, που αλλάζει κοινωνίες και κινεί την Ιστορία, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε ποτέ.
Φίλες και φίλοι
Σύντροφοι και Συντρόφισσες
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα αυτό υπήρξε ιδιαίτερα θετική.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι μια σημαντική καμπή στα πολιτικά πράγματα.
Από το σημείο εκείνο και μετά, υπάρχει στην πορεία μας μια ποιοτική διαφοροποίηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον δύναμη που συσπειρώνει την αντίδραση στο Μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει ψήφους θετικές.
Γίνεται πραγματικά μια δύναμη διεξόδου και εναλλακτικής πολιτικής.
Είναι το σημείο που κερδίζουμε στήριξη και από ανθρώπους που μέχρι τότε δίσταζαν ή φοβόντουσαν να χειραφετηθούν από το μπλοκ του Μνημονίου.
Και το προβάδισμά μας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις παγιώνεται.
Αυτό συνέβη γιατί μιλήσαμε καθαρά και υπεύθυνα.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέξοδες υποσχέσεις.
Είναι μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα και στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στον ρεαλισμό.
Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση.
Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Το θέμα είναι αν κάποιος βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων.
Και εμείς σε αυτό το θέμα έχουμε πείσει.
Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει καθημερινά και μεγαλύτερη στήριξη.
Το δίλημμα είναι πια ξεκάθαρο.
Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης χτυπάει αδίστακτα τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Τους μισθούς, τις συντάξεις, την περιουσία.
Κάθε μέρα που περνάει, φέρνει ένα καινούριο πλήγμα. Πετάει στον γκρεμό ακόμα ένα κομμάτι της κοινωνίας.
Απέναντί σε αυτή τη πολιτική στέκεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΕ ένα άμεσο σχέδιο για την στήριξη των αδύναμων. Την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και την ανάκτηση της εργασίας.
Και εδώ η κοινωνία παίρνει θέση.
Η πολιτική του μνημονιακού μπλοκ δεν έχει να προτάξει παρά μόνο το φόβο.
Εμείς έχουμε την στρατηγική. Τον εναλλακτικό δρόμο. Την πολιτική που βάζει στο επίκεντρό της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτής της μάστιγας, που εξ αιτίας της πολιτικής των Μνημονίων πλήττει σήμερα την χώρα και την κοινωνία.
Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Να διασφαλιστεί το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, η φτηνή μετακίνηση για τους άνεργους.
Να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ή, ακόμα – ακόμα, δεν έχουν ούτε να φάνε.
Να βοηθήσουμε οικογένειες που απειλούνται από την κρίση να λύσουν το πρόβλημα της στέγασης.
Στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Δεν είναι προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα μελετημένο και καλά υπολογισμένο βήμα.
Μα θα πει κάποιος εδώ αυτοί συζητάνε να κόψουνε κι άλλο τις συντάξεις κι εσείς θα δώσετε τη 13η σύνταξη.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η απόλυτη διάσταση, οι εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές μας.
Γιατί το αποτέλεσμά της 13ης σύνταξης δεν είναι μόνο η ανακούφιση των ανθρώπων, που οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους οδηγούν στο χείλος της εξαθλίωσης.
Το αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση της ζήτησης, η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γιατί τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά, θα την τονώσουν και σημαντικό μέρος τους θα επιστρέψει από το ΦΠΑ  στα δημόσια ταμεία.
Δε θα πάνε αυτά τα λεφτά σε καταθέσεις στο εξωτερικό, ούτε σε διάφορες αφορολόγητες και ανέλεγκτες λίστες φοροδιαφυγής, ούτε βέβαια θα κατατεθούν σε offshore εταιρείες.
Το επόμενο βήμα είναι τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.
Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα τα χρέη αυτά συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει.
Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μια ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους.
Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.
Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.
Γιατί η δική μας αντίληψη για το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την τράπεζα ως εταιρεία που παράγει κέρδος για τους μετόχους.
Αλλά ως εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
Τέλος ένας τρίτος βασικός πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας.
Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο.
Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.
Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας διαψεύσει.
Οι πυλώνες αυτοί δουλεύουν αλληλένδετα.
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αντίστροφα, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών στο κράτος και τις τράπεζες δεν συμβάλλουν μόνο στη επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τα μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά.
Αυτή η συνεκτικότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του.
Πρέπει, όμως, επίσης να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.
Γιατί είναι μια πολιτική που δεν χρειάζεται καμία απολύτως πρόσθετη χρηματοδότηση.
Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο.
Και βεβαίως, το πρόγραμμα αυτό δεν υποκαθιστά τους ευρύτερους κυβερνητικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σχετίζονται με την αποδέσμευση από το Μνημόνιο:
Την στήριξη της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα.
Αλλά πρώτα και κύρια, την σταδιακής αναστροφή των επιπτώσεων της κρίσης, στην κοινωνία και την οικονομία, και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι. Φίλες και Φίλοι
Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρώ ότι οι βασικοί του άξονες, και η εξειδίκευσή του – που είναι και το βασικό ζητούμενο, θα προκύψουν από τις εργασίες της συνδιάσκεψης.
Θέλω όμως να σταθώ σε μερικά βασικά σημεία της λογικής του.
Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας.
 Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.
Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται.
Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση
Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Και το πέμπτο σημείο είναι  προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.
Το πώς αυτά εξειδικεύονται για την περιφέρεια της Στερεάς, είναι διαμορφωμένο εισηγητικά στα κείμενα της συνδιάσκεψης αυτής.
Θα αναφερθώ ακροθιγώς μόνο σε μερικές στρατηγικές προτεραιότητες
Πρώτον στην ανάγκη απορρύπανσης του Ασωπού και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.
Το κράτος τόσα χρόνια απέφυγε να ακουμπήσει το πρόβλημα.
 Είναι πρόβλημα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την δημόσια υγεία, αλλά και για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως η οριοθέτηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Οίτη, τα Βαρδούσια και τη Γκιώνα, ή η αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης σε περιοχές όπως η Χαλκίδα και το Αλιβέρι.
Δεύτερη, επίσης στρατηγική προτεραιότητα είναι η μεταφορά του λιμανιού της Χαλκίδας στην θέση που προβλέπεται από τις εγκεκριμένες μελέτες.
Αυτό το έργο θα συμβάλλει στην βέλτιστη εξυπηρέτηση των παραγωγικών αναγκών ολόκληρης της περιφέρειας, και γι αυτό θεωρείται καθοριστικής σημασίας.
Η Τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η Δημιουργία Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου για την Στερεά Ελλάδα. Και η προώθηση δικτύων Φυσικού Αερίου για Βιομηχανική και Οικιστική Χρήση.
Η τέταρτη, είναι  ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών και αρδευτικών δικτύων στην Κωπαΐδα για την άρδευση 300.000 στρεμμάτων.
Θα προωθηθεί μέσα από την Δημιουργία Aναπτυξιακού Φορέα Διαχείρισης της Κωπαΐδας
Τέλος σημαντική προτεραιότητα για τη Περιφέρεια Στερεάς αποτελεί το πρόγραμμα «Πίνδος», σε συνεργασία με τις περιφέρεις Ηπείρου και Θεσσαλίας, που στοχεύει στην άρση της απομόνωσης και την παραγωγική ανάπτυξη της ορεινής ζώνης.
Το σχέδιο είναι πλήρως κοστολογημένο.
Θα αναφερθώ ειδικά σε ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται.
Είναι η κατάστρωση ενός σοβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, την δημιουργία απασχόλησης και την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας σε υποδομές.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι
Είμαι σίγουρος ότι το έργο της συνδιάσκεψης θα είναι παραγωγικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πείσει ότι η στρατηγική του για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.
Αλλά οφείλει και να ακούσει, να διορθώσει και να συνθέσει με τους τοπικούς φορείς και τα κινήματα των πολιτών.
Γιατί κανένα σχέδιο – και το τελειότερο των σχεδίων – δε μπορεί να υλοποιηθεί αν δε γίνει κτήμα των ανθρώπων, των φορέων, των συλλογικοτήτων που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Χειρότεροι από τους κομμουνιστές; Πολύ καλά νέα!

 
Το αν είναι κατασκευασμένα τα δημοσιεύματα/διαρροές για τον πανικό που προκάλεσαν στο City του Λονδίνου ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός με αυτά που είπαν για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή σημασία. Το ανησυχητικό, για την απ’ εδώ πλευρά, θα ήταν να έβγαναν οι άνθρωποι του City και να έλεγαν ότι γοητεύτηκαν από αυτά που άκουσαν από τον Σταθάκη και τον Μηλιό και ότι περιμένουν με ανυπομονησία την κυβέρνηση της Αριστεράς για να επενδύσουν ότι έχουν και ότι δεν έχουν (συνήθως αυτό κάνουν, επενδύουν δηλαδή λεφτά που δεν έχουν) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από αυτή την ιστορία, όμως, πρέπει να κρατήσουμε δύο πράγματα.

Το Πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις πρόωρες εκλογές έχοντας κάνει απόλυτα ξεκάθαρο παντού και στους πάντες ότι θέλει τη διακυβέρνηση για να δοκιμάσει την εφαρμογή ενός, συνολικά, αντινεοφιλελεύθερου προγράμματος, με στόχο να σταματήσει τη λεηλασία και το πλιάτσικο των διάφορων… επενδυτών, να υπάρξει δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα, να ανακτηθούν τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του Κόσμου της Εργασίας και πρώτα απ’ όλα να μπει τέλος στο ποδοπάτημα της αξιοπρέπειας των πολλών καλών ανθρώπων, κάτι που σημαίνει απόλυτα συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρητικά, και σε αυτή την ιστορία η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη,  αυτό το πρόγραμμα, αν και είναι ξεκάθαρα ανταγωνιστικό με τα σχέδια της οικονομικής ελίτ και απειλεί τη… σταθερότητα του ευρώ, είναι εφαρμόσιμο στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι κι αν αυτό σημαίνει.
Το Δεύτερο. Η διαπίστωση του… ανύπαρκτου συντάκτη, της άτυπης ενημέρωσης για τα όσα συνέβησαν στο City, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερα από τους κομμουνιστές, είναι ένα πολύ καλό νέο και κλείνει δύο κύκλους: α) της μπουρδολογίας για το πόσο υποχωρητική και διαλλακτική θα είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς όταν βρεθεί απέναντι στα δύσκολα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στους εκβιασμούς των… επενδυτών και β) της αερολογίας σχετικά με μαγικά plan B για δραχμές, δηνάρια και ρούβλια. Το… χειρότεροι από τους κομμουνιστές με απλά λόγια πάει να πει ότι αυτή τη φωτιά, σε όλο το Νότο της Ευρώπης, θα τη σβήσουμε με βενζίνη.

Δέκα μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ-καλαματιανές μοιρολογίστρες στη Συγγρού!




ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ PALMOS ANALYSIS




Πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν η μία μετά την άλλη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενώ εικόνα κατάρευσης παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στις δύο συνιστώσες της κυβέρνησης.
Ηδη καταφθάνουν με πούλμαν καλαματιανές μοιρολογίστρες στη Συγγρού.
Με δέκα μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ. που καταγράφει νέα πτώση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Οι πολίτες κρίνουν ως ανύπαρκτες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ προβλέπουν ότι θα υπάρχει μνημόνιο και στο μέλλον.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 27,4% έναντι 17,4% που λαμβάνει η Ν.Δ. Στην τρίτη θέση με 14,4% έρχονται όσοι απαντούν αυθόρμητα ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6,6%, ΚΚΕ με 5,4%, Ποτάμι με 5,2%, ΠΑΣΟΚ με 3,5%, ΑΝΕΛ με 2,8%, Οικολόγοι Πράσινοι και Δράση με 1,2% έκαστος και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.
Συντριπτικό είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, με το 72% να πιστεύει ότι αυτός θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ μόλις το 17% πιστεύει ότι νικήτρια θα είναι η Ν.Δ.
Στην ερώτηση «Θεωρείτε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία;» το 50%
απαντά «ναι», ενώ το 44% απαντά «όχι».



"Ανύπαρκτη" θεωρεί το 49% την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με την τρόικα. Την ίδια ώρα, το 20% πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση είναι «ήπια». «Σκληρή» την χαρακτηρίζει το 28% των ερωτηθέντων.
Στην ερώτηση πώς θα ήταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αν σήμερα υπήρχε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 32% πιστεύει ότι αυτή θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική. Παράλληλα το 30% πιστεύει ότι θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική ενώ το 25% θεωρεί ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική.



Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες θεωρούν ότι θα υπάρξει νέο Μνημόνιο τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα. Στη σχετική ερώτηση το 50% απαντά «ναι» και το 23% «μάλλον ναι» (στο σύνολο 73%), ενώ «όχι» απαντά το 10% και «μάλλον όχι» επίσης το 10% (σύνολο 20%).
Αναφορικά με μια νέα συμφωνία με τους δανειστές για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση μετά από εκλογές. Το αντίθετο, ότι δηλαδή η συμφωνία πρέπει να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, πιστεύει το 38%.



Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το 53% δεν θεωρεί καθόλου πιθανή μια Grexit, ενώ λίγο πιθανή τη θεωρεί το 17%. Αντίθετα αρκετά πιθανή θεωρεί την έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 15% και πιθανή το 11%.
Σε σχέση με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 44% ότι πρέπει να εκλεγεί από νέα Βουλή αφού πρώτα προηγηθούν βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, το 42% πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέλθει από τη σημερινή Βουλή, χωρίς να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές.
Διχασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα ώστε να συμφωνηθεί το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί αφού πρώτα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Θετική απάντηση δίνει το 47% (Συμφωνώ 41%, Μάλλον Συμφωνώ 6%). Το ίδιο ποσοστό (47%) δίνει αρνητική απάντηση (Διαφωνώ 42%, Μάλλον Διαφωνώ 5%).
Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς που συγκεντρώνει ποσοστό 37% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 33%. Το 27% των ερωτηθέντων απαντούν αυθόρμητα ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.