Pages

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018


Στα σκαριά η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση - Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το κλείσιμο

Στην πορεία της δ' αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν σήμερα στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00).
Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ' αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΘΡΑΣΟΣ! Έβγαλαν την μάστιγα του έθνους να ζητά εκλογές!

549C5FC0-3CED-4ADE-9F9B-B8E137744FC6 

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΣΕ, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΟΦΣΟΡ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ.

Την επόμενη φορά που θα αλλάξει όνομα, ας προτιμήσει το «Αλ Καπόνε». Του ταιριάζει γάντι.

Βγήκε λοιπόν ο Βενιζέλος και μετά τον Ανδρέα Βγενόπουλο υποστηρίζει για δεύτερη φορά μεγαλοεπιχειρηματία, τον κ. Μαρινάκη.  Η προτίμησή του κύριου Βενιζέλου σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Η νομοθετική του δράση άλλωστε «συμπτωματικά» απέφερε δισεκατομμύρια ευρώ σε  αμφιλεγόμενος επιχειρηματίες και οφσορ λογαριασμούς, ακόμα και δολοφονικές συμμορίες όπως αποδείχτηκε.  Δεν θα πάμε μακριά στο παρελθόν, όπως για την Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα, η τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που απετέλεσε και την αιτία καταστροφής της Ελλάδας. Θα πάμε σε πολύ συγκεκριμένες πρόσφατες περιπτώσεις.

1.  Σκάνδαλο υποβρυχίων. Ο Βενιζέλος αιφνιδίως νομοθετεί και παραδίδει δωρεάν τα ναυπηγεία σε κάποιον Σάββα.  Του δίνει μάλιστα και προίκα 500 εκατομμύρια €, την ώρα που λεφτά δεν υπήρχαν. Μιλάμε για το 2010.  Αποτέλεσμα είναι να θησαυρίσει ο Σάφα, ο Βενιζέλος να νομοθετεί προκειμένου να μην πάει φυλακή και το Δημόσιο να ζημιώνεται κατά 7 δισεκατομμύρια €.  Σε μία υπόθεση που η στρατιωτική δικαιοσύνη μίλησε ευθέως για τεράστιο σκάνδαλο Βενιζέλου. Το ότι ο Σάφα βρέθηκε ξαφνικά συνέταιρος με εξ’ αγχιστείας συγγενείς του Βενιζέλου στην MIG, είναι προφανώς «απολύτως συμπτωματικό».

2. Μαλτέζικες στοιχηματικές.  Με ένα νομοθετικό έκτρωμα, από αυτά που μόνο Βενιζέλος ξέρει, σε μία νύχτα μέσα αίρεται το κρατικό μονοπώλιο του τζόγου και δίνεται δικαίωμα σε στοιχηματικές με έδρα τη …Μάλτα(!!!) να επιχειρούν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα.  Φυσικά κανένας Μαλτέζος δεν υπάρχει πίσω από τις εταιρείες, παρά μόνο έλληνες, «φίλοι» του Βαγγέλη Βενιζέλου! Η ζημία για υο δημόσιο, υπερβαίνει τα 7 δις ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε οφσορ εκτός Μάλτας,

3. (Και χειρότερο) Energa – Hellas Power.  Τον Ιούνιο του 2010, ο Βενιζέλος δηλώνει ξεκάθαρα ότι το να εισπράττεται φορολογία ακινήτων μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. είναι απολύτως αντισυνταγματικό. Τι είναι όμως το Σύνταγμα μπροστά στον Βενιζέλο. Έτσι, Λίγες εβδομάδες μετά ο Βενιζέλος νομοθετεί το χαράτσι. Συμπτωματικά, μία εταιρεία, η Energa – Hellas Power, βρίσκεται με 250,000,000 ζεστό χρήμα στα ταμεία της,  Αφού μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχει εισπράξει και το χαράτσι, φυσικά με τη βοήθεια του νόμου Βενιζέλου που επέτρεπε σκανδαλωδώς σε ιδιωτική εταιρεία να εισπράττει φόρο! Φυσικά τα λεφτά βγήκαν σε οφσορ μέσω Ελβετίας, ο  Έντιμος λειτουργός του Δημοσίου που αποκάλυψε το σκάνδαλο πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από αλβανούς εκτελεστές που είχε προσλάβει η συμμορία και λοιπά. Ο Βενιζέλος πάντως είναι καλά στην υγεία του.

Οπότε η διακαής στήριξη του Βενιζέλου στον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, ήταν απολύτως αναμενόμενη και ανιδιοτελής, στα πρότυπα πάντα του Βαγγέλη «Βενιζέλου».

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Τα διλήμματα των εκλογών και πώς φτάσαμε από το «να φύγει ο Τσίπρας» στο «να μην έρθει ο Μητσοτάκης»

Του Νίκου Λακόπουλου


Την ώρα που η φωτογραφία του πρίγκηπα Καρόλου να χορεύει με τους Κρητικούς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο- με τη βασιλική οικογένεια είμαστε… ξαδέλφια, αλλά τόχαμε ξεχάσει- η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποδείξει πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος στις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι- όπως είχε πει και ο Κώστας Σημίτης.
Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση που θα πετύχει 4% ανάπτυξη και 600.000 θέσεις εργασίας «καλοπληρωμένες», αφού ο Κυριάκος είναι ο καλύτερος και θα αγοράσει αξιοπιστία- ώστε να πετύχει καλύτερους όρους. Αυτό κι αν μοιάζει με παραμύθι.
Στο μεταξύ μπήκαμε σε προεκλογικό κλίμα ανοιχτά: αν οι εκλογές δεν γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή τον Μάη του 2109 μπορεί να γίνουν μέσα στο 2018- ο Μητσοτάκης θέλει- λέει- τον Σεπτέμβρη και η Φώφη …τώρα. Φαίνεται πως κάτι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, αλλά μπορεί να είναι ένας ευρύς σαρωτικός κυβερνητικός ανασχηματισμός που αρκεί- αν είναι επιτυχής- να αλλάξει τα πάντα. Αν μάλιστα αυτό το καλοκαίρι οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» βάλουν τέλος στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- που μπορεί να χωρίσουν ως δυο καλοί φίλοι: τέλειωσε το μνημόνιο για το οποίο έγινε η συμμαχία, πάμε για άλλα.
Το Κούγκι αναβάλλεται. Ο αντικατοχικός αγώνας τελείωσε.  Ας κατέβουν από το βουνό οι αντάρτες. Τα «άλλα» τα περιέγραψε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής και Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν που δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτει ο άνθρωπος ότι το Κινάλ θα υπάρχει και μετά τις εκλογές.
Φαίνεται πως μερικοί βουλευτές του Κινάλ και του Ποταμιού και άλλοι παράγοντες όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Μίλτος Κύρκος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θοδωρής Μαργαρίτης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός του υπό διάλυση Ποταμιού μαζί με την βάση του Κινάλ- δηλαδή του ΠΑΣΟΚ- βλέπουν θετικά αυτή την διεργασία. Πολύ συχνά οι εκλογές στην Ελλάδα- εκεί που φαίνεται να υπάρχει σιωπή, ανοίγουν σαν καταπακτή και καταπίνουν κάποιους -για τους οποίους δεν θα ακούσουμε ξανά στο μέλλον.
Με μια συνέντευξη στο ΑΠΕ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός λέει ανοιχτά πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αρχίσει διάλογο με την πρόεδρο του Κινάλ για να τεθούν οι βάσεις «κοινής συμφωνίας». Ακόμα και ο δήμαρχος Αθηναίων το σκέφτηκε καλύτερα και κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Κινάλ μετράνε τις δημοσκοπήσεις και δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η Φώφη, αν είναι πράγματι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, μόνο με τον Μητσοτάκη μπορεί να συνεργασθεί -δεν βγαίνουν 151 έδρες αλλιώς- δεδομένου ότι ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν θα συναινέσουν σε καμία κυβέρνηση.
Τελικά θα πρέπει να πούμε πάλι Όχι ή Ναι σ΄αυτές τις εκλογές, αλλά ποιο θα είναι το ερώτημα; Όπως πάντα θα ψηφίσουμε «αντί»- για να φύγει ή να μην έρθει κάποιος. Άρα όσοι λένε Όχι στη Δεξιά πρέπει να σπεύσουν από τώρα να συνεργασθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη βγει ο Μητσοτάκης. Μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο κανένα λάθος δεν θα αναγνωρίζεται. Η συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία -αν το Κινάλ φτάσει στις εκλογές -και δεν διαλυθεί πριν, αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη- θα το εξαφανίσει στις επόμενες εκλογές.
Η έξοδος από το μνημόνιο -καθαρή ή όχι- με χαλαρή ή «έντονη» επιτροπεία αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα. Στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσουμε για το μνημόνιο και τα αντιμνημονιακά μέτωπα δεν έχουν πια σημασία. Θα ψηφίσουμε για την επάνοδο- παλινόρθωση λένε στο ΣΥΡΙΖΑ- του μπλοκ Νέας Δημοκρατίας με τις δυνάμεις του Κινάλ- βλέπε Σαμαροβενιζέλους!- στην εξουσία ή στην σύμπτυξη ενός δημοκρατικού μετώπου ή όχι.
Το δίλημμα αυτό -που δεν είναι πιο σύνθετο από το Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αν και συνοψίζεται έτσι- θα τεθεί υπό το βάρος του Σκανδάλου Novartis, που δεν είναι τίποτε άλλο από την δίκη των κομμάτων που τα τελευταία χρόνια έφεραν την Ελλάδα στα μνημόνια. Ενός ολόκληρου καθεστώτος διαπλοκής κομμάτων-ΜΜΕ-τραπεζών που σε πολιτικό επίπεδο ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Μητσοτάκης- συνεπικουρούμενοι από επιχειρηματίες με μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική, τον …αθλητισμό και τις εφημερίδες.
Οι εκλογές θα έχουν -όπως πάντα- τη μορφή της τιμωρίας, αλλά όχι της παλιάς Δεξιάς, όπως το ΄81 ή του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται πως αυτή θα είναι η «βασική αντίθεση» των εκλογών και όχι η «απαλλαγή από τον Τσίπρα»-η «στρατηγική του ήττα» όπως θέλουν όσοι έχουν κλείσει θέση ήδη σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη- η οποία όμως αν πράγματι συμπτυχθεί το «δημοκρατικό μέτωπο» δεν θα υπάρξει.
Όσοι δικαιολογημένα τάχθηκαν απέναντι στο αριστερο-δεξιό έκτρωμα μιας ανίερης συμμαχίας ενός τάχα αντιμνημονιακού μετώπου θα πρέπει να σκεφτούν ως τις εκλογές πως όχι μόνο ο αγώνας κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ, αλλά και η αποχή τους από τις εκλογές οδηγούν τη χώρα στα χέρια του Μητσοτάκη. Αν και ο ίδιος όταν εμφανίστηκε ως ανανεωτής της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει πως οι εκλογές θα είναι μια τιμωρία για τον Τσίπρα, έσπευσε γρήγορα να βάλει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά με όλους τους τρόπους. Λάθος.
Φαίνεται πως οι επόμενες εκλογές θάχουνε πάλι έναν Μητσοτάκη που προσχώρησε στο λαϊκισμό, θάχουνε πολύ Ανδρέα Παπανδρέου που αποκήρυξε το κόμμα του, αλλά φροντίζει να αποκαταστήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πολύ Δεξιά και πολύ Δημοκρατία. Μάλλον όπως παλιά θα έχουμε και …ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τους «δημοκρατικούς αγώνες το λαού», την ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων -που χάσαμε το 1989 και την υπενθύμιση «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ενώ από την άλλη πλευρά θα ακούγονται συνθήματα για τον …Μαδούρο, το αστικό καθεστώς που κινδυνεύει και την «σκευωρία» για την «αστική δημοκρατία».
Ο ήπιος και πράος Αλέξης Τσίπρας υπογράφοντας ένα μνημόνιο αποκήρυξε μαζί με τις αυταπάτες του και τον λαϊκισμό και θα εμφανισθεί ως εκπρόσωπος της …σταθερότητας -της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια και σχεδιάζει την ανάπτυξη. Δεν είναι ο έξαλλος που «απειλούσε το ευρώ», -ένας από τους επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο (!), αλλά ο εγγυητής της ευρωπαϊκής Ελλάδας εκφράζοντας ένα «εθνικό δημοκρατικό κόμμα».
Ο Μητσοτάκης αν και θα ξεχάσει τον νεοφιλελευθερισμό -υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα είναι ο κήρυκας της αποσταθεροποίησης, του τυχοδιωκτισμού με ένα θολό όραμα- εκπρόσωπος ενός λαϊκισμού που δεν θέλει να βγει η Ελλάδα στις αγορές -αν αυτό ωφελήσει τον Τσίπρα! Το «μεταρρυθμιστικό μέτωπο» στο οποίο είχαν προσχωρήσει οι Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης -με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει πλέον, όπως κι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ.
Το μπλοκ του Όχι- στο οποίο συμμετείχαν δραχμιστές και εθνικιστές, εκκλησιαστικοί κύκλοι και παραδοσιακοί κομμουνιστές μαζί με κάθε πικραμένο- δεν υπάρχει πλέον. Πιθανόν να πάρει την μορφή ενός αλλόκοτου πολιτικού σχήματος, αλλά δεν θα ψηφίσουμε για την ευρωπαϊκή ένωση, ούτε για το ευρώ ή την δραχμή- όσο κι αν εμφανισθούν όσοι θα θέσουν τέτοια διλήμματα, μάλλον ως απολιθώματα του παρελθόντος.
Πιθανόν όλα αυτά να κατέρρευσαν όταν αποδείχτηκε πως οι οπαδοί της εξόδου από την Ένωση είχαν τον ίδιο στόχο με τον Σόιμπλε- μόνο που εκείνος πλήρωνε για να φύγουμε, αλλά αυτοί θα το κάνανε τζάμπα. Κάπως έτσι όλα τα πολιτικά κόμματα αναπροσάρμοσαν τα συνθήματά τους και οι ιδρυτικοί μύθοι τους, μαζί με όσους θάσκιζαν τα μνημόνια σελίδα -σελίδα, τις αγορές που θα χορεύαν πεντοζάλη, τους «Γερμανοτσολιάδες», τους «Μένουμε Ευρώπη» και τους Αγανακτισμένους ανήκουν στο παρελθόν.
Ουσιαστικά μέσα σε λίγα χρόνια υπό το βάρος ενός πρωτοφανούς σοκ για κοινωνία του «παρασιτικού καταναλωτισμού»- όπως θάλεγε ο Π. Κονδύλης- το πολιτικό σύστημα αναταράχτηκε, κόμματα διαλύθηκαν και προέκυψαν νέα, μπορεί η ευρωπαϊκή Ελλάδα να ενηλικιώθηκε, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να ωρίμασε και το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που δέσποσε στην πολιτική από το 1981 εξαϋλώθηκε ή για την ακρίβεια αναγκάστηκε να γίνει …δωρητής οργάνων.
Παρά την δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας που προκάλεσε η οικονομική κρίση, τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας εξοβελίστηκαν από ένα κίνημα Αγανακτισμένων που επίσης εξαφανίστηκε, αλλά οι παρατάξεις παρέμειναν με ένα νέο κόμμα σε νέο ρόλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα, αλλά να το αναδιαρθρώσει. Δεν επιδίωξε καμιά ριζική αλλαγή, αλλά την αποκατάσταση της τάξης: κάθαρση και επιστροφή στην κανονικότητα, αυτό είναι το περιεχόμενο της «Αριστεράς πρώτη φορά στην εξουσία».
Η αμηχανία του Μητσοτάκη είναι εμφανής: οπλίστηκε να αντιμετωπίσει τους «μπολσεβίκους», αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει τίποτα σ΄αυτόν από τον νεοφιλελευθερισμό του κι αποδείχτηκε -υπό το μοτίβο του «ιστορικού συμβιβασμού»- πως όχι μόνο εφαρμόζει καλύτερα από κάθε άλλον τις «μεταρρυθμίσεις»- με τις οποίες δεν συμφωνεί- αλλά παίρνει εύσημα- και άλλα δώρα όπως η ελάφρυνση του χρέους κι όχι μόνο- από τους …δυνάστες, πρώην τοκογλύφους-εκβιαστές και νυν εταίρους.
Το μόνο που μένει να πει είναι πως «σας λέει ψέμματα, δεν θα βγούμε από τα μνημόνια»- «Μην το πιστεύετε, είναι απατεώνας»! Πιθανόν, αν δεν μιλούσε καθόλου- ή αν συναινούσε κιόλας σε μια γραμμή εξόδου από τα μνημόνια, τα εθνικά και άλλα θέματα να ήταν ο επόμενος βέβαιος πρωθυπουργός- εισπράττοντας τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά ο …φόβος του κομμουνισμού στον οποίο πόνταραν οι Σαμαράς και  Μητσοτάκης δεν υπάρχει- ας μην ανησυχούν τον κόσμο.
Με έναν ανασχηματισμό που θα γίνει πιθανότατα αντί για εκλογές τον Σεπτέμβρη ο Αλέξης Τσίπρας θα καθησυχάσει κι άλλο τον κόσμο, ενώ με την έξοδο στις αγορές θα μπορέσει να κάνει αυτό που φοβάται ο Μητσοτάκης: θα τηρήσει πολλές από τις παλιές του υποσχέσεις, πιθανότατα θα μειώσει έστω ελάχιστα τους φόρους, θα καθιερώσει κατώτατο μισθό, θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί και πάλι.
Προφανώς κάποιο αντίμετρο θα πάρει και για τις συντάξεις, την ώρα που ανησυχούν για τη νέα περικοπή τα κανάλια και η αντιπολίτευση από τους ίδιους τους … συνταξιούχους. Προφανώς αν δεν το κάνει, θα φύγει, αλλά με τις πέτρες, όχι με εκλογές. Αλλά αυτή η κινδυνολογία του Μητσοτάκη, η συστηματική καλλιέργεια του φ ό β ο υ -για την έξοδο στις αγορές, τα μνημόνια, την εγκληματικότητα, τα πάντα- μάλλον θα στρέψει τον συντηρητικό πολίτη σ΄αυτόν που εγγυάται την σταθερότητα, την ελπίδα, την θετική εικόνα για την Ελλάδα, από όποιον εγγυάται την ανωμαλία.
Κατά βάθος οι φοβισμένοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν αριστερά ή δεξιά, αλλά για να έχουμε κυβέρνηση -και να μη συμβεί κάτι χειρότερο. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες με το παρελθόν όπως τα κόμματα που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση ή το Κινάλ που δεν κατάφερε να γίνει ποτέ «νέος» φορέας . Τα διλήμματα των εκλογών και ο διαφαινόμενος διπολισμός μάλλον θα τα εξαφανίσει μαζί με τις ανάγκες που τα γέννησαν.
Τι έγινε αυτή την δεκαετία που φεύγει στην Ελλάδα; Όπως πάντα θα χρειαστούν πολλά χρόνια να το καταλάβουμε. Άστο καλύτερα. Ας φύγουμε μπροστά κι ας πούμε …«πάλι καλά, που δεν πάθαμε τίποτα»! Παναγία μου…

Το Κιν.Αλ είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ


Ειδικού Συνεργάτη

 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής και Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην κ. Γεννηματά και στο ΚΙΝΑΛ, που όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αναμένεται να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, ως θλιβερό παρακολούθημα του Κ. Μητσοτάκη


Φαίνεται ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται ως καλό προπέτασμα καπνού, για να συγκαλύπτουν τις διεργασίες δημιουργίας της νέας προοδευτικής παράταξης για την οποία μιλάει τελευταία, πολύ έντονα, ο κ. Τσίπρας και κάποια σημαντικά στελέχη του ΣΡΥΙΖΑ. Όμως, τα εθνικά θέματα, έχουν εξελιχθεί και στην «Αχίλλειο πτέρνα» του κ. Τσίπρα και είναι σαφές ότι στον τομέα αυτόν χρειάζεται και την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από πολιτικά συγγενείς δυνάμεις.



Τον χορό  άνοιξε ο Στ. Θεοδωράκης, επισκεπτόμενος τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον στηρίξει απέναντι στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» και την αιφνίδια αλλαγή στάσης του Κ. Μητσοτάκη την οποία ο κ. Θεοδωράκης κατήγγειλε ως αναχρονιστική. Ως θέμα της συνάντησης ανακοινώθηκε η επικείμενη, δήθεν, δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, η τύχη του οποίου έκτοτε αγνοείται.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για την επίσημη έναρξη του διαλόγου για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΟΤΑΜΙ, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αυτή θα εκδηλωθεί  επίσημα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η συνεργασία υλοποιείται από τότε από τον κ. Θεοδωράκη, με συνέπεια πρωτοφανή για τον χαρακτήρα του.
Όταν η Φώφη Γεννηματά, πιεζόμενη από λογής συμφέροντα, αλλά και την εσωτερική αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ, λόγω, κυρίως, του μόνιμου ανταρτοπόλεμου του Ε. Βενιζέλου, μίλησε για την ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εκλογές, πριν μάλιστα από την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ο Στ. Θεοδωράκης έσπευσε με κάθε τρόπο να εκφράσει τη διαφωνία του. Κάλεσε, μάλιστα, σε κοινή συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, προκειμένου να προσδώσει επίσημο χαρακτήρα στη διαφωνία αυτή για ένα θέμα το οποίο, υποτίθεται, αποτελούσε «μεγάλη πρωτοβουλία» της κ. Γεννηματά.
Κάποιοι βέβαια, και δικαίως, έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι αυτή η νέα «μεγάλη πρωτοβουλία» της Φώφης, ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με μια άλλη «πρωτοβουλία» που είχε ανακοινώσει μερικές μέρες πριν και αφορούσε στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Τότε είχε υπογραμμίσει, εξίσου θριαμβευτικά με νέα της «πρωτοβουλία» ότι για την υπόθεση της αναθεώρησης χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να προωθηθεί στη Βουλή, «ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία» η οποία, όπως υπογράμμιζε, θα χανόταν αν γίνονταν πρόωρες εκλογές!
Στη συνέχεια, ακολούθησε η άμεση και καθολική στήριξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για το ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, θέμα που δίχασε για πρώτη φορά τόσο βαθιά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων. Στο θέμα αυτό ο κ. Θεοδωράκης ξεσάλωσε κυριολεκτικά εναντίον κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εξέφραζαν αντιρρήσεις για την υποστήριξη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Δανέλης, που ήταν και ο πιο υποστηρικτικός για το θέμα της αναδοχής, δεν κρύβει πλέον ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο και οι ευρωβουλευτές  Μ. Κύρκος και Γ. Γραμματικάκης.
Τα εθνικά θέματα, χρησιμοποίησε ως προκάλυμμα και ο κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να επισκεφθεί αιφνιδιαστικά (!) τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προσφέροντας, υποτίθεται, τις καλές του υπηρεσίες ως Πρόεδρος της τεταρτοκοσμικής Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην κυβέρνηση και προκαλώντας την αμηχανία της Φώφης.
Κάποιοι, πιο υποψιασμένοι, είδαν πίσω από την επίσκεψη αυτή, την έναρξη διαπραγμάτευσης του ΓΑΠ με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να προταθεί για Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από τις ευρωβουλευτικές εκλογές του 2019. Ο κ. Παπανδρέου, άλλωστε, έχει φροντίσει εδώ και καιρό να ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ. Και επειδή ηγείται του προσωποπαγούς, έστω ανυπάρκτου, κόμματος ΚΙΔΗΣΟ το οποίο μετέχει στο ΚΙΝΑΛ με ικανό αριθμό στελεχών στην διορισθείσα Κεντρική Επιτροπή, είναι προφανές ότι με τη στάση του ορίζει και την στάση του ΚΙΔΗΣΟ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «νέα προοδευτική παράταξη».
Και για τελείως «ξεκάρφωμα», σε σχέση με τις πραγματικές του επιδιώξεις, ο ΓΑΠ ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει και τον Κ. Μητσοτάκη!
Κοντά σ’ αυτούς και σταδιακά το επόμενο διάστημα, θα εμφανιστεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Ο κ. Καμίνης, μιλώντας σε στενό κύκλο συνεργατών του πριν από λίγες μέρες, φέρεται να είπε ότι «ήταν σοβαρό λάθος του να αντιπαρατεθεί τόσο πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ποτέ να πάμε τη δεξιά» και ότι στη συνέχεια θα φροντίσει να λειάνει τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Τσίπρα.
Για κάποιους που γνωρίζουν σε περισσότερο βάθος τα πράγματα, δεν χρειάστηκε πολύς κόπος να καταλάβουν ότι πίσω από αυτή τη στάση του κ. Καμίνη βρίσκεται ο κ. Ν. Μαραντζίδης, ο οποίος τελευταία και με πάθος αρθρογραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κανονικοποιείται» και «σοσιαλδημοκρατικοποιείται».
Κάποιοι φαίνεται ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο πονηρός, αλλά χωρίς την παραμικρή κοινωνική αποδοχή, «αρχικηπουρός» του ΓΑΠ, επειδή γνωρίζει ότι συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, έτρεξε πρώτος να προλάβει να πιάσει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαραντζίδης υπήρξε εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Καμίνη στις εκλογές για την αρχηγία του «αβάπτιστου» της Φώφης, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε ΚΙΝΑΛ. Πιθανότητα να συνεργάστηκε και να συνεργάζεται επαγγελματικά μαζί του ως δημοσκόπος και πολιτικός σύμβουλος. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, είναι γνωστό ότι ο κ. Μαραντζίδης, επανειλημμένα οργάνωσε με έντονη προσωπική του δραστηριότητα, συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Καμίνη, αλλά και μετά τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να δημιουργήσει το ρεύμα Καμίνη εντός του ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Καμίνης είναι, επίσης, υπό τη σαφή επίδραση και των στελεχών του ΓΑΠ, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ. Επειδή ο κ. Καμίνης δεν είχε δικό του στελεχιακό δυναμικό, όλες σχεδόν οι προτάσεις του για διορισμό στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, αφορούσαν ανθρώπους της άμεσης επιρροής του Γ. Παπανδρέου. Από αυτούς προέρχεται και ο νέος Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ κ. Χριστοδουλάκης.
Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος προσανατολισμού του Γ. Καμίνη προς τον κ. Τσίπρα.
Ένας ακόμη, και ίσως σοβαρότερος από όλους, είναι ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει προς διάθεση βουλευτικές ή ευρωβουλευτικές θέσεις. Μία από τις δεύτερες θα ταίριαζε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, στον κ. Καμίνη και τέτοια διαθέτει, ως φαίνεται, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις υπόγειες και όχι μόνο, επαφές των στελεχών της ταμπέλας που λέγεται ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, (άλλωστε δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του κ. Θ. Μαργαρίτη στην εκδήλωση Ραγκούση καθώς και του κ. Γ. Σωτηρέλη), τότε είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ήδη φύλλο και φτερό.
Είναι, πλέον, σαφές, ότι η επιχείρηση απομόνωσης του κ. Τσίπρα από τον Κ. Μητσοτάκη, αποτυγχάνει εξ αιτίας των στηριγμάτων που του προσφέρουν όλοι οι παραπάνω.
Μέσα σε όλα αυτά, η πλάκα είναι ότι ο Γ. Ραγκούσης, που παίρνει πιο ευδιάκριτες πρωτοβουλίες υπέρ της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί περισσότερα σχόλια και απολαμβάνει περισσότερης δημοσιότητας. Κάποιοι φαίνεται ότι δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ο πονηρός, αλλά χωρίς την παραμικρή κοινωνική αποδοχή, «αρχικηπουρός» του ΓΑΠ, επειδή γνωρίζει ότι συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, έτρεξε πρώτος να προλάβει να πιάσει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι είχε ενδιαφέρον από την πρόσφατη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Ραγκούσης, δεν ήταν ο ίδιος και αυτά που είπε, αλλά η ξεκάθαρη υπέρ ΣΥΡΙΖΑ παρουσία και ομιλία του Αντιπροέδρου της Βουλής, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και προσωπικού γιατρού του Α. Παπανδρέου, Δημήτρη Κρεμαστινού.
Το επιστέγασμα σε όλα αυτά ήρθε από την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής και Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ούντο Μπούλμαν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.
Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην κ. Γεννηματά και στο ΚΙΝΑΛ, που όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αναμένεται να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, ως θλιβερό παρακολούθημα του Κ. Μητσοτάκη.

Φώφη, χάσαμε! Το Κινάλ σε αποσύνθεση. Πίσω στο ΠΑΣΟΚ!

 

Του Γ. Λακόπουλου


Η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε άκριτα τις υποδείξεις συγκεκριμένων παραγόντων και διέλυσε το ΠΑΣΟΚ. Με εμφανή μικρομεγαλισμό  θέλησε να καταγραφεί  στην Ιστορία κι αυτή ως ιδρύτρια κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ- με το όνομα, τα σύμβολα , τη ιδεολογία και τον ιδρυτή του- εξαφανίσθηκε. Οι οπαδοί του εξαπατήθηκαν ότι αυτό δε θα συμβεί . Και στη θέση  του μπήκε κάτι με τις χαρακτηριστικές  ιδιότητες του υδρογόνου: άχρωμο, άοσμο και άγευστο.
Το νέο κόμμα δεν έχει ιδεολογία, πολιτική οργάνωση και πολλά ακόμη. Πρακτικά δεν υπάρχει -πέρα από τις  δυο κοινοβουλευτικές ομάδες   του. Η Φώφη ωστόσο θα μπει πράγματι στην Ιστορία, αλλά όχι όπως το επιδίωξε. Θα μπει γιατί τώρα διαλύει και το ΙΧ κόμμα  που πήγε να στήσει. Μπορεί να μπει και στο βιβλίο Γκίνες με το ρεκόρ  της πιο σύντομης διάλυσης κόμματος- αν και τη συναγωνίζεται ο Χάρης Θεοχάρης.
Πάντως η αποσύνθεση που καλπάζει είναι αποκλειστικά έργο των χειρών της. Αντίδραση στον αυταρχισμό και την αλαζονεία  -που είχε και όταν διοικούσε και το ΠΑΣΟΚ: χωρίς όργανα, χωρίς συνεδριάσεις, χωρίς λογοδοσία. Κατάργησε τον εκλεγμένο γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη, μετά την εκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή και δεν οργάνωσε ποτέ το συνέδριο που είχε αναγγέλλει.
Με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους ανθρώπους -κάποιους δακτυλοδεικτούμενους και ένα συγγενή της- άρχισε και το νέο κόμμα.  Στο «συνέδριο»- το οποίο δεν εξέλεξε τίποτε αφού όλοι διορίσθηκαν- η Φώφη απαγόρευσε τις… ψηφοφορίες. Παγκόσμια πρωτοτυπία.  
Στη συνέχεια εγκατέστησε το μηχανισμό της και όρισε ένα τάχα Πολιτικό Συμβούλιο, παραγκωνίζοντας τον αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές,  παρότι Ν. Ανδρουλάκης πήρε 45%.  Ωραία δημοκρατία.
Προ ημερών η Φώφη έγραψε όταν εμφάνισε ένα… Καταστατικό και αξίωσε από του υπολοίπους  να το υπογράψουν για να το καταθέσει. Σαν να ήταν δικόγραφο. Γι’ αυτό το καταστατικό δεν είχε δεχθεί ούτε μια πρόταση, ούτε μια ψηφοφορία στο «συνέδριο». Φυσικά δεν υπέγραψαν όλοι. Αλλά το προχώρησε. Άλλωστε το κόμμα το είχε κατοχυρώσει στο… όνομά της πριν το «συνέδριο».
Φυσικά ταυτόχρονα κατοχύρωσε στο όνομά της και την προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου, καθώς συναλλάσσεται πλέον με νεα φορολογικά στοιχεία, επιδιώκοντας να αποφύγει τις παλιές υποχρεώσεις. Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία που θα φτάσει ίσως στον εισαγγελέα όταν θα φτάσουν και τα στοιχεία για τα δάνεια και την οικονομική διαχείριση επί Παπανδρέου.  Έτσι όπως έχει καταγραφεί σε πέντε πορίσματα -τα οποία κρύβει η Γεννηματά, όπως τα έκρυβε και ο Βενιζέλος.
Πάμε παρακάτω. Η Φώφη συνεχίζει ακάθεκτη να διαμορφώνει το μαγαζί της, αλλά οι άλλοι δεν είναι κορόιδα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ωρίμασε πλέον στην πολιτική και δεν δέχθηκε να παριστάνει το ντεκόρ στη Γεννηματά, προτιμώντας να λειτουργεί κυρίως σαν επικεφαλής του κόμματός του.
Επιπλέον αντιλαμβάνεται ότι θα είναι πιο χρήσιμος στη Δημοκρατική Παράταξη και τη χώρα αν βοηθήσει τον Τσίπρα να απαλλαγεί από τον Καμμένο, αντί να παριστάνει τον ακόλουθο της Γεννηματά στην πορεία προς τον Κυριάκο. Έτσι διαχωρίζει τη θέση του και σταδιακά θα απαγκιστρωθεί από το αποτυχημένο εγχείρημα.
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε μαζί της μια συμφωνία κάτω από το τραπέζι για να κρατήσει τη θέση του στην -ανυπόληπτη -Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά έχει άλλη επιδίωξη: να βγει βουλευτής και την επόμενη να πάρει όσους άλλους δικούς του καταφέρουν να βοηθήσουν να παριστάνει τον αρχηγό. Εναλλακτικά εξετάζει και το σενάριο να της πάρει το κόμμα. Πάντως της έτριψε στα μούτρα  την αυτονομία του και βλέπει όποιον θέλει, οπότε θέλει και για όποιο θέμα θέλει. Αυτοπροβαλλόμενος ως μέγεθος μεγαλύτερο και ανώτερο από τη Φώφη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που αποτελεί τη φωνή της δημοκρατικής συνείδησης αυτού του κόμματος, μετέχει στο Πολιτικό Συμβουλίου, αλλά με τις αρχές και την ιδεολογία του κόμματός του και το δείχνει με τις πολιτικές θέσεις και διαφοροποιήσεις του σε κάθε ευκαιρία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωπος της νέας γενιάς και εκφραστής του μισού χώρου, αποδεικνύεται άβουλος και διστακτικός και για να μη συγκρουστεί αποδέχεται να τον αντιμετωπίζει η Φώφη σαν κομπάρσο. Αντί να επιχειρήσει ευθεία αναμέτρηση μαζί της ως διαφορετικός εσωκομματικός πόλος.
Τελος, ο Καμίνης δεν έχει να συνεισφέρει κάτι ιδιαίτερο και απλώς ελπίζει να βγει βουλευτής. Έσκασε μύτη και ο συνήθης Ραγκούσης που παραμυθιάζει του Συριζαίους ότι έχει οπαδούς και θα τους οδηγήσει σ’ αυτούς αν τον ανταμείψουν. Γελάει ο κόσμος.
Ενώ οι μισοί συζητούν με τον Τσίπρα και οι άλλοι μισοί με το Μητσοτάκη, η Φώφη απειλεί. «Καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω».
Ο πρώτος ενικός της μεγαλοπρέπειας μάλλον μειδιάματα προκαλεί. Δεν υπάρχει κάτι να επιτρέψει ή όχι, καθώς κανείς δεν τη ρωτάει. Όπως δεν ρωτάει κι αυτή κανέναν.
Όταν λέει «έχω προσωπικά την ευθύνη και την υποχρέωση να πετύχουμε» κανείς δεν συγκινείται. Και όταν λέει ότι «αυτή είναι η εντολή που έχω από τους 212.000 πολίτες που αποτέλεσαν τους συνιδρυτές του Κινήματος μας» μάλλον τους προκαλεί, καθώς περιφρονεί  τους μισούς που ψήφισαν τον Ανδρουλάκη και αγνοεί όλους που πήγαν στην κάλπη για να συνεχίσει την πορεία του το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ,-με την ιδεολογία και τα σύμβολά του. Όχι  για να μπει στη θέση του παρδαλό σχήμα με το σήμα που υπέκλεψαν από το κόμμα που είχε ιδρύσει προ ετών ο Στέφανος Τζουμάκας.
Συμπέρασμα:  Ό,τι και αν κάνει η Γεννηματά η υπόθεση είναι χαμένη. Είτε αρχίσει τις… διαγραφές, όπως απειλεί, είτε αφήσει να εξελίσσεται η αποσύνθεση το πουλόβερ ξηλώνεται πριν καν υπάρξει. Αυτό το σχήμα θα δυσκολευτεί να φτάσει στις εκλογές με ψηφοδέλτια και πολύ περισσότερο να μπει στην επόμενη Βουλή. Φώφη χάσαμε…
Τι απομένει; Να ακουστεί η βάση του ΠΑΣΟΚ -που αισθάνεται πάντα ΠΑΣΟΚ, σαν του Μεσολογγίτες στη προδομένη έξοδο: «Πίσω στο Μεσολόγγι». Με το σύνθημα «Πίσω στο ΠΑΣΟΚ» μπορεί να μπει τέλος στον εξευτελισμό με την περιπέτεια του Κινάλ. Να συγκροτηθεί από την αρχή το νέο ΠΑΣΟΚ και να  εκπροσωπηθεί αξιόπιστα ο χώρος με βάση την ιστορία και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του. Μετέχοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στην διαμόρφωση της νέας κυβερνώσας Κεντροαριστεράς.  Για να αναπαυθεί και η ψυχή του Ανδρέα Παπανδρέου…

Ακάθεκτος ο Ερντογάν, οδηγεί την τουρκική λίρα στην… άβυσσο!

 
 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τα οποία χαρακτήρισε ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των δεινών» οδηγώντας τη λίρα σε νέα ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα.
«Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. «Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.
Η προσωρινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας καθοδηγήθηκε από την είδηση για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου. Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια και να προστατευθεί η λίρα.
H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

WSJ: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων



Bloomberg: Αλώβητες οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».

Ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group τονίζει στην εφημερίδα: «Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι τα αποτελέσματα δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο. Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων. Τα 20 περίπου δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους», τονίζει η WSJ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περίπου 15,5 δισ. των κεφαλαίων τους μέχρι το 2020, σε περίπτωση που ίσχυε το δυσμενέστερο σενάριο. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αρκεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές. Το ΔΝΤ έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη στήριξη. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% των χαρτοφυλακίων τους, καταλήγει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Αλώβητες οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ιθύνοντες με μια ανησυχία λιγότερη την ώρα που σχεδιάζουν την λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Τα αποτελέσματα επιτρέπουν την εξοικονόμηση των 20 περίπου δισ. ευρώ του προγράμματος, που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση που προέκυπτε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεσή τους για άλλους σκοπούς. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών εστιάζονται στις διευθετήσεις για το είδος της επιτήρησης μετά την λήξη του προγράμματος και στα ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του συντριπτικού χρέους της χώρας. Αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της ΕΚΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ επιπλέον», εκτιμά το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ο καταζητούμενος, ο τέως πρωθυπουργός και το ακίνητο στο Μανχάταν

 lazaridis

 ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΒΑΡΥΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

 Κυκλοφορούσε έντονα στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων το 2012 ότι ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, είχε κάνει επίσκεψη – αστραπή στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη, δείχνοντας ενδιαφέρον στο Real Estate.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ Η εντυπωσιακή αδικία κατά του Αγγέλου Μεταξά
Συγκεκριμένα την προσοχή του φέρεται να τράβηξε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν αξίας 4 εκ. δολαρίων. Ήταν προφανές όμως ότι δεν το ήθελε για τον εαυτό του. Πού να βρει άλλωστε τόσα λεφτά ένας ταπεινός πρώην κομμουνιστής. Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως η επένδυση ήταν για λογαριασμό αυτού που εμπιστευόταν τυφλά.
Τα χρόνια πέρασαν, το θέμα ξεχάστηκε μέχρις ότου στον οικονομικό εισαγγελέα, αρμόδιο για τη λίστα Λαγκάρντ έφτασε ένας βαρύς φάκελος. Αφορούσε τον συνέταιρο του περιβόητου Παπασταύρου και καταζητούμενο σήμερα, Άγγελο Μεταξά.
Ο Μεταξάς λοιπόν έστειλε εμβάσματα – μαμούθ για επένδυση σε ακίνητα του Μανχάταν ύψους 64 εκ δολαρίων. Ένα από αυτά τα εμβάσματα, ύψους 4,25 εκ, αφορά συγκεκριμένο διαμέρισμα στο Μανχάταν.
Ο κύριος Μεταξάς σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμο αρκετών εκ. ευρώ ώστε να αποφύγει την κατηγορία της φοροδιαφυγής, μετά από πιέσεις όμως άλλαξε γνώμη και διέφυγε στο εξωτερικό.
Εάν ο Μεταξάς δεχόταν να πληρώσει, θα ήταν παραδοχή του κακουργήματος πράγμα που θα εξέθετε ανεπανόρθωτα το στενό συνεργάτη του Σαμαρά, Παπασταύρου. Αυτός φαίνεται ήταν ο λόγος που ο Μεταξάς άλλαξε γνώμη και προτίμησε να καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης έως και σήμερα.
Ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Σαμαρά και μαύρα εμβάσματα εκατομμυρίων από καταζητούμενους. Είναι μετά να μην υπερασπίζεται ο Σαμαράς με νύχια και δόντια τους συνεργάτες του;
ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/631984/o-katazitoymenos-o-teos-prothypoyrgos-kai-to-akinito-sto-manxatan#ixzz5Ab8tTgSf

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας


 Ο οίκος αξιολόγησης DBRS

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited, διατηρώντας και τη θετική προοπτική της οικονομίας της χώρας.
Η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρή μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης το 2017 και τα τρία συνεχόμενα χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Επιπλέον, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πλέον χαμηλότεροι, έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και η τέταρτη και τελευταία είναι καθ' οδόν, γεγονότα που ο DBRS θεωρεί θετικά σημάδια.
Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει το τι προσδοκάται να γίνει εντός των επόμενων μηνών, δηλαδή την έξοδο από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Μια περαιτέρω αναβάθμιση θα μπορούσε να υποκινηθεί μεταξύ άλλων από τη συνεχιζόμενη, επιτυχή εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Τον περασμένο μήνα (4/4) ο DBRS ανέφερε σε σχόλιό του ότι είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τη μακρά και δύσκολη διαδικασία οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Καθώς το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας κοντεύει στο τέλος του και η Ελλάδα ετοιμάζεται για την πρόσβασή της στην αγορά, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν αποφέρουν καρπούς και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένονται», σημείωνε μεταξύ άλλων ο οίκος.

Ν. Κοτζιάς: Νηφαλιότητα και γνώμονας η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων

 
 
Τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας καθώς και τις εκτιμήσεις του για καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική ανέλυσε το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.


Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, τις ελληνοτουρικές σχέσεις σε όλες τους τις πτυχές, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, τις ΑΟΖ και τις γειτονικές μας χώρες, τους Αμερικανούς. Πεποίθησή του, είπε, είναι πως «στην εξωτερική πολιτική πρέπει να παίρνεις πρωτοβουλίες, πρέπει να καθοδηγείς τα γεγονότα» διότι «αλλιώς τα γεγονότα σε προλαβαίνουν και μπορούν να σε πνίξουν», να απαντά κανείς με «ηρεμία και νηφαλιότητα» και γνώμονα «την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, τη διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών».

ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για κάτι «πρωτοφανές» ανάμεσα σε δύο νατοϊκούς στρατούς που πολεμούν για κάποιες ιδέες, αρχές και αξίες, εκτίμησε ότι «ο τρόπος συμπεριφοράς αυτός δείχνει αλλαγή αντίληψης» της Τουρκίας, ενώ τόνισε και ότι «δεν είναι σε θέση να τους διαπραγματευτούν όπως σκέφτονται κάποιοι ένθεν κακείθεν». Υπογράμμισε την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους «οχτώ» που ήρθαν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο, και τους δύο Έλληνες που συνέλαβαν οι Τούρκοι «παρά την θέληση των ιδίων και του κράτους στο οποίο υπηρετούν».
Ως προς την επιστροφή τους ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι υπάρχει «και πρόβλημα νομικού πολιτισμού» στην Τουρκία, καθώς, όπως εξήγησε, «έχουμε φτάσει σχεδόν τους δύο μήνες τώρα και δεν έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Ίσως δεν είναι σε θέση να (το) απαγγείλουν, αλλά δεν τους δεσμεύει ο νόμος τους να το κάνουν. Γι' αυτό ήμουν εξαρχής πολύ προσεκτικός και δεν διατύπωσα απόψεις», ανέφερε.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ...
Ερωτηθείς για το περιστατικό με τις σημαίες στις βραχονησίδες, ο Ν. Κοτζιάς διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν έχουμε δει να κατεβαίνει καμιά σημαία», ούτε έστειλαν πειστήρια οι τουρκικές αρχές όπως διατείνονταν. Διατύπωσε την άποψη ότι «κάθε Έλληνας δικαιούται να αξιοποιεί τα ελληνικά εδάφη, απλά πρέπει πάντα να σκέφτεται την συνέχεια αυτής της αξιοποίησής» εξηγώντας τη σημασία της ευθύνης που απαιτούν τέτοιες πράξεις: «είναι πράξεις οι οποίες θέλουν να επιβεβαιώσουν από την μία μεριά την ελληνικότητα -και ασφαλώς την υποστηρίζουμε- αλλά από την άλλη μεριά δεν γίνονται με τρόπο που ωφελεί την χώρα».
Στην ερώτηση αν η Τουρκία έχει παραβιάσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές», ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «φτάσανε σε μία - δύο περιπτώσεις πιο κοντά. Δεν την παραβιάσανε», αναφέροντας ως παράδειγμα την «πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό» σκάφους του ελληνικού λιμενικού σώματος. Υπογράμμισε ότι «αυτός ο εμβολισμός, αν δεν υπήρχε ηρεμία και ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς, ποιος ξέρει πού θα οδηγούσε». Γενικά, «σε αυτού του είδους τα επεισόδια ή πας να "πουλήσεις τσαμπουκά" και τα συνεχίζεις, ή προσπαθείς να τα κατευνάσεις. Και εννοώ και αυτά τα επεισόδια αλλά και τα φραστικά επεισόδια. Η δική μου αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής είναι ότι αν θέλω να "χοντρύνω" ένα παιχνίδι, πρέπει να έχω πάρει απόφαση πώς και μέχρι πού το πάω. Αν έχει αποφασίσει να προκαλεί η Τουρκία, εγώ δεν πρέπει απαραίτητα να απαντάω στις προκλήσεις της. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι είναι σοφό -τώρα που κάνει προεκλογικό αγώνα η Τουρκία- εγώ να πρέπει να απαντάω κάθε μέρα σαν να τους παίρνω στα σοβαρά».
Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε επίσης και γιατί επιλέγει να μην απαντήσει στα όσα ανιστόρητα και προκλητικά είπε για την καταστροφή της Σμύρνης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Εγώ διαβάζω έναν Ερντογάν ο οποίος έχει μεγάλα προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα, έχει μία Σμύρνη που τον έχει καταψηφίσει σε δημοτικές εκλογές, σε βουλευτικές εκλογές, σε προεδρικές εκλογές. Έχασε συντριπτικά, με μεγάλη διαφορά τη Συνταγματική αναθεώρηση και πάει σε αυτήν τη Σμύρνη να κάνει τον πρώτο του προεκλογικό αγώνα προσπαθώντας να ανακτήσει τις μεγάλες πόλεις». 
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες τόνισε ότι «το υπουργείο κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά και θα φανεί σε λίγες εβδομάδες γύρω από όλα τα θέματα που συνδέονται με το Δίκαιο της Θαλάσσης»: «θέματα περίκλειστων κόλπων, θέματα αιγιαλίτιδας ζώνης, θέματα ΑΟΖ», υπενθυμίζοντας ότι «η ΑΟΖ δεν είναι κυριαρχία», «κυριαρχία έχει η χώρα στην αιγιαλίτιδα της ζώνη». Ειδικότερα για την ΑΟΖ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες «με τρεις χώρες αυτήν τη στιγμή»: την Αίγυπτο, την Αλβανία και την Ιταλία. Όσον αφορά την Αλβανία εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια στόχος του ΥΠΕΞ είναι να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ιταλία. 
Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία για το ίδιο θέμα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε δύο κανάλια συζητήσεων που δεν έγιναν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και ειδικότερα στις διερευνητικές συζητήσεις για την εφαρμογή του διεθνούς Νόμου όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. «Νομίζω ότι θα ξανακάνουμε συζητήσεις για αυτά» είπε και τόνισε τη σημασία «οι σχέσεις μας να είναι βασισμένες στη νηφαλιότητα και σε μία συζήτηση πάνω στο Διεθνές Δίκαιο, παρά (να επικρατεί) ένταση χωρίς συζήτηση». «Γιατί αν έχεις μία ένταση χωρίς συζήτηση δεν ξέρεις ποτέ αν θα σου προκύψει ένα "ατύχημα"» ή «αν η ανταπόδοση αυτού του "ατυχήματος" δεν οδηγήσει σε "θερμό" επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι «η δική μας πολιτική είναι υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, η διαμόρφωση των κατάλληλων συμμαχιών και η προσπάθεια να "εκλογικευθεί" η Τουρκία» σημειώνοντας ότι αυτή «έχει μία επιθετικότητα από το γεγονός ότι είναι αναδυόμενη δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, έχει μία αλαζονεία γιατί έσπασε ένα σκληρό στρατιωτικό πραξικόπημα, μπήκε σε Ιράκ και σε Συρία και καμιά φορά, χάνει το μέτρο».
Για την κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι «οι Τούρκοι ενοχλούνται που βρίσκονται ενεργειακά κοιτάσματα και δεν είναι υπό τον έλεγχό τους» τονίζοντας ότι «έχει ανοίξει η όρεξή τους» και «πρέπει να κοπεί».
Παράλληλα επισήμανε ότι αυτό που θεωρεί «πιο σοβαρό είναι οι αγορές που κάνει η Τουρκία όχι σε πολεμικά υλικά, αλλά σε πλοία τόσο για την αναζήτηση ενεργειακών πόρων στη θάλασσα όσο και για την αξιοποίησή τους». «Εκεί», είπε, «μπορεί να σκέφτονται κάποιοι θερμόαιμοι στην Άγκυρα ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποια επεισόδια ή να επιδείξουν ότι μπορούν να ελέγχουν κάποια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Τουρκία, όταν θα σκεφτεί κάποιος θερμόαιμος να κάνει κάτι (τέτοιο), θα το ξανασκεφτεί γιατί θα υπάρχουν καταστάσεις που δε θα την ευνοούν» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επ' αυτού «κάνουμε σοβαρή δουλειά που δεν μπορεί κανείς να συζητάει δημόσια».

...ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία ο Ν. Κοτζιάς εστίασε στο γεγονός ότι «η Τουρκία ποτέ δεν προκάλεσε επεισόδιο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί (τη) νομιμότητα ή (το) Διεθνές Δίκαιο», αφού «μετράει πάρα πολύ το κόστος και τα κέρδη από μία τέτοια ενέργεια». «Ξέρει ότι το κόστος με την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά μεγαλύτερο» είπε αποσαφηνίζοντας ότι «δεν πρέπει εμείς να τους αφήνουμε κανένα κενό και καμία δυνατότητα για να κάνουν ενέργειες που στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων μας». «Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι εντελώς παράλογη η Τουρκία και η ηγεσία της. Μπορεί να λένε τη μία ή την άλλη κουβέντα αλλά μετράνε», πρόσθεσε. 
Το θέμα κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών είναι «να μην αποκτήσουν νόμιμη πρόφαση, να μην έχουν την αίσθηση ότι χωρίς κόστος μπορούν να κάνουν βόλτες, ότι μπορεί να κερδίσουν εύκολα. Να σκέφτονται ότι μπορεί και να ηττηθούν». «Νομίζω ότι αυτά τους συγκρατούν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι έξυπνοι άνθρωποι, είναι μια μεγάλη και σπουδαία χώρα με πολιτισμό, και νομίζω ότι πρέπει να επιμείνουμε σε μια προσπάθεια να πέφτουν οι τόνοι και να έρχονται στην δική μας πολιτική, πολιτική ειρηνική, φιλίας, οικοδόμησης κοινών συμφερόντων».
«Νομίζω» -συμπλήρωσε- «ότι πρέπει να επηρεάζουμε, να δημιουργούμε τέτοια διεθνή ατμόσφαιρα που να εμποδίζει να εκδηλώνει η Τουρκία με μεγαλύτερη ένταση τις κακές της πλευρές. Γιατί έχει και καλές πλευρές. Είναι μία κοινωνία με την οποία επικοινωνούμε, έχουμε ισχυρές οικονομικές σχέσεις, ένα εκατ. Τούρκοι τουρίστες (επισκέπτονται) κάθε χρόνο την Ελλάδα, (έχουμε) κοινά τραγούδια, κοινή μουσική. Λατρεύουν τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη που λέγεται (Μίκης) Θεοδωράκης, είναι σύνθετη η Τουρκία. Εγώ λέω πάντα στην Ε.Ε. πρέπει να θυμόμαστε τη φιλοευρωπαϊκή Τουρκία, αυτό που είπατε εσείς πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου πριν, την άλλη Τουρκία, την Τουρκία με τις παραλίες, την Τουρκία των μεγάλων πόλεων, τη διανόησή της". 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Για τους κινδύνους του προσφυγικού ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι είναι «πρώτα απ' όλα αντικειμενικοί»: «συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία», εξήγησε και τόνισε τη σημασία που έχει να πειστεί η Ευρώπη και να πείσει τις υπόλοιπες δυνάμεις να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά και το γεγονός ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μία καλά επεξεργασμένη πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Αποσαφήνισε ότι «όσο δε σταματάει ο πόλεμος, δε βρίσκουμε τα εργαλεία και δεν προχωρούμε σε ορισμένα πράγματα πρακτικά, θα έχουμε πάντα κινδύνους». Παράλληλα εκτίμησε ότι δύσκολα θα διέβλεπε μεγάλες ροές, όπως εκείνες του 2015, καθώς υπάρχουν και ορισμένα μέτρα αποτροπής , όπως οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ -και με ενέργειες και επιμονή από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης- για τις εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «μέσα στον χρόνο θα ξαναδεί η ΕΕ ορισμένα εργαλεία της, όπως είναι οι ποσοστώσεις της (σ.σ. για τη μετεγκατάσταση), και πώς θα τα εφαρμόσει».

ΓΙΑ ΤΗΝ πΓΔΜ
Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ «πήγε και πάει καλά» διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών και αποσαφήνισε ότι «πρέπει, και είναι πια δικό τους θέμα εάν θα το αποδεχθούν, (να εφαρμοστεί) το erga omnes», χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «τολμηρή». «Εμείς», είπε ο Ν. Κοτζιάς «σωστά το ανοίξαμε, μπορέσαμε να καθοδηγήσουμε την διαπραγμάτευση, κατά συνέπεια να είμαστε κοντά -για πρώτη φορά τόσο κοντά- σε μια συμφωνία. Αλλά κι αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα φταίμε εμείς, και το ξέρει το σύμπαν αυτό". Το όνομα, όπως είπε δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς μπορούν να επιλέξουν μία από τις τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων του κ. Νίμιτς καθώς έχει συμφωνηθεί ότι θα είναι σύνθετο με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Ερωτηθείς σχετικά ανέλυσε λεπτομερώς τι ακριβώς συνεπάγεται η εφαρμογή του erga omnes, δηλαδή η χρήση του ονόματος όχι μόνο διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, και η συνταγματική του κατοχύρωση, με αναθεώρηση του Συντάγματος, ακόμη και για λόγους προστασίας της κυβέρνησης Ζάεφ, όπως είπε.
Εξέφρασε την άποψη ότι «εκείνοι αυτό που δεν έκαναν ήταν να παλέψουν, μέχρι τώρα, για να πείσουν την πλειοψηφία, για το erga omnes. Αν όμως από το πρωί μέχρι το βράδυ λες δεν γίνεται erga omnes, ποιος θα αλλάξει τη γνώμη της πλειοψηφίας; Κάποιος πρέπει να την αλλάξει, δε θα είναι η αντιπολίτευση», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κομμάτι της αντιπολίτευσης μπορεί, αν κατανοήσει ότι είναι καλή η συμφωνία για τη χώρα τους -συμπεριλαμβάνει το πακέτο ΝΑΤΟ - ΕΕ που θέλουν- να στηρίξει μια λύση».
Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτό που λέει η πλευρά της πΓΔΜ, η εσωτερική χρήση με το συνταγματικό όνομα, «Μακεδονία» και η εξωτερική χρήση με τη σύνθετη ονομασία, θα δημιουργήσει «συνεχή τριβή» και «αν τώρα έχουμε τριβές στη χρήση του ονόματος σε διεθνείς συναντήσεις, εκεί θα έχουμε πια τριβές στην καθημερινότητα». Γι' αυτό, σημείωσε, υπογραμμίζει κάθε φορά «ότι πρέπει η λύση να είναι σταθερή, μακρόχρονη και να λύνει αντί να δημιουργεί προβλήματα». Πρόσθεσε: «Θα μπορούσα πολύ εύκολα να συμφωνήσω με τον ομόλογό μου, να πάρω και τις δόξες ότι έλυσα το πρόβλημα, αλλά θα έχω επενδύσει σε μελλοντικά προβλήματα, δεν τα θέλω αυτά».
Παράλληλα τόνισε ως προς το θέμα της διεθνούς συμφωνίας ότι δεν την απορρίπτει αλλά «δεν επαρκεί». Ενώ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος εκτίμησε ότι «είναι μια μεγάλη ευθύνη πολιτικής ηγεσίας».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν τα Σκόπια με μια προσωρινή συμφωνία, να γίνουν προσωρινό μέλος του ΝΑΤΟ, και να δοθεί χρόνος στον κ. Ζάεφ να πείσει την κοινή του γνώμη και τη Βουλή να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «είναι μια καλή ιδέα να δώσεις χρόνο για να αλλάξει το Σύνταγμα, χωρίς όμως να συνοδεύεται από πρόωρη ένταξη».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης ότι το θέμα της ονομασίας «πρέπει να λυθεί με το πακέτο που εμείς προτείνουμε, γιατί είναι μεγαλόψυχο πακέτο» που συνοδεύεται από θετική ατζέντα. «Δηλαδή η λύση του ζητήματος του ονόματος θα συνοδευτεί από μια συμφωνία για το πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας από κυβέρνηση με κυβέρνηση μέχρι τεχνολογικά πάρκα, τεχνολογικά ιδρύματα, δηλαδή σε όλη την γκάμα: Εκπαίδευση, πολιτισμό, ασφάλεια, τα πάντα».
Ειδικότερα ως προς την έγκαιρη λύση του ζητήματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «για να μπεις στο ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται απόφαση Συνόδου Κορυφής, όπως έχει συμφωνηθεί το 2008» κι ότι «μπορεί και η Συνέλευση των Μονίμων Αντιπροσώπων, δηλαδή των πρέσβεών μας στο ΝΑΤΟ να το αποφασίσει». Επισήμανε ότι «δεν φτάνει ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο», δηλαδή πλέον σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς «μόνο για το δημοψήφισμα θέλουν δύο μήνες καθαρό χρόνο, από την ημέρα που θα προκηρυχθεί μέχρι την ημέρα που θα διεξαχθεί».
Για τον κ. Νίμιτς ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι «είναι αντικειμενικός». «Νομίζω ότι ο κ. Νίμιτς, που κάνει αυτήν τη δουλειά 25 χρόνια, μας είδε που πλησιάσαμε στη λύση, βλέπει καλή διάθεση κι από τις δυο πλευρές, και προσπαθεί να μας παροτρύνει να τελειώσουμε», έκρινε.
Ως προς τη στάση των Αμερικανών ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν ασκούν πιέσεις όπως ακούγεται ότι έκαναν στο παρελθόν». «Τη δική μας κυβέρνηση κι εμένα προσωπικά», τόνισε, «δεν μας έχει πιέσει κανείς ποτέ, ίσως γνωρίζουν ότι θα αντιδράσω και το αποτέλεσμα θα είναι το αντίστροφο από αυτό που θα επιθυμούσαν, αλλά δεν νομίζω ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι αν λυνόταν το πρόβλημα της πΓΔΜ και της προοπτικής της στο ΝΑΤΟ». 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ
Σε μία ευρύτερη ανάλυση για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, ο Ν. Κοτζιάς διατύπωσε την εκτίμηση μεταξύ άλλων ότι στόχος των Αμερικανών «αυτή την εποχή είναι να ξαναενισχύσουν τη Δύση και τη θέση των ΗΠΑ μέσα στη Δύση και κατά προέκταση πώς θα ξαναδιαμορφώσουν συμμαχίες». Και πρόσθεσε: «Και αν τους διαβάζω σωστά, αυτό που φοβούνται περισσότερο από όλα είναι κάποια κράτη συμμαχικά που δε θέλουν να "τα σπάσουν" μαζί τους, διατηρούν όμως μία αυξανόμενη αυτονομία διότι συνεργάζονται με τρίτες χώρες. Παράδειγμα η Τουρκία.»
Στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών τον Μάιο είναι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου, όπως είπε, αναμένεται να έχει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (του Λευκού Οίκου, ενν. τον Τζον Μπόλτον) και του υπουργείου Εξωτερικών (τον Μάικ Πομπέο). Στα τέλη Μαΐου, ο Ν. Κοτζιάς θα επισκεφθεί τη Γερμανία, ενώ τον Ιούνιο έρχεται στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας. Θα ακολουθήσουν, αργότερα εντός του έτους, επισκέψεις στην Κίνα και στη Ρωσία. 
«Είμαστε στην αναζήτηση των καλύτερων συνεννοήσεων και προτάσεων να ακούσουμε με όλους τους ισχυρούς παράγοντες της περιοχής και βέβαια έχουμε και όλες αυτές τις τριμερείς συνεργασίες, οι οποίες νομίζω ο στόχος τους εντέλει είναι να προστατεύσουν και την ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των ανατολικών διαδρόμων που θα έρθουν πέρα από Ρωσία και Τουρκία», επισήμανε. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άθλια επίθεση Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα

Με μια άνευ προηγουμένου χυδαία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης εξέδωσε αργά το βράδυ της πρωτομαγιάς ανακοίνωση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει εναντίον Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της μεταφοράς των 2, 1 τόνων ηρωίνης από το πλοίο Noor 1, κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα χειρότερη από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα μαζί.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχεται μάλιστα ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έκανε το γνωστό τηλεφώνημα προς τον κυβερνητικό εκπροσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Απέφυγα μέχρι τώρα να τοποθετηθώ δημόσια στις άθλιες κατηγορίες που εκτοξεύουν διάφοροι εναντίον μου παρ’ ότι πολλοί μου το έχουν ζητήσει. Αναγκάζομαι σήμερα να το πράξω επειδή ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασαν κάθε όριο ψευδολογίας και συκοφαντίας.

Η Ελλάδα κύριε Τζανακόπουλε πράγματι δεν θα γίνει Κολομβία γιατί επιδιώκετε να την καταστήσετε χειρότερη από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα μαζί. Η προσωποποιημένη εναντίον μου επίθεση είναι φανερό ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει την απόλυτη αδυναμία άρθρωσης πολιτικού λόγου με την ύβρη και τη συκοφαντία. Ό,τι κατηγορείτε ως «συμμορίτικη ασυδοσία, αυταρέσκεια και προσβλητική για δημοκρατία αλαζονεία» και πολλά άλλα χειρότερα, προσδιορίζουν και αποτυπώνουν με ακρίβεια την εις βάρος μου συμπεριφορά σας και της κυβέρνησης που εκπροσωπείτε.

Οι δόλιες ενέργειές σας και οι δηλώσεις σας εμπεριέχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα: να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτεί με αμφιλεγόμενης προέλευσης χρήματα τη Νέα Δημοκρατία και με αυτή τη σκοτεινή ατζέντα να πάτε σε εκλογές. Γι’ αυτό κάνετε συνεχώς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, προαναγγέλετε διώξεις και επικαλείστε κατασκευασμένες μαρτυρίες, με έναν στόχο: να ενοχοποιήσετε έναν αθώο και μαζί του την αντιπολίτευση για να παραμείνετε στην εξουσία και στην καρέκλα σας. Για ένα πράγμα να είστε σίγουρος, ότι ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει τις δόλιες προθέσεις σας. Δηλώνω δε κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση έχω με τη ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έχω βοηθήσει την κυβέρνηση σας και στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανάγκη σας να καλύπτεστε πίσω από Non-papers, των οποίων την παραγωγή ασυναίσθητα και κυνικά ομολογήσατε, αποκαλύπτει τη δολιότητα της μεθοδολογίας σας και αναδεικνύει την σκοτεινή λογική του συστήματος εξουσίας που υπηρετείτε. Επιχειρήσατε να κρυφτείτε γιατί γνωρίζατε ότι συκοφαντείτε. Είχα λοιπόν κάθε δικαίωμα κ. κυβερνητικέ εκπρόσωπε, να ζητήσω την αποκάλυψη του άτολμου - κρυπτόμενου συντάκτη των εις βάρος μου συκοφαντικών, ελεεινών και κατά πλήρη παραβίαση του τεκμηρίου και της ουσιαστικής αθωότητάς μου ανακοινώσεών σας. Παραβίαση την οποία περίτρανα και αδίστακτα ομολογήσατε. Εσείς όμως κ. Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης, όπως και ο Πρωθυπουργός και άλλοι Υπουργοί, σπεύσατε να προκαταλάβετε την Δικαιοσύνη και να υπαγορεύσετε την απόφασή της. Εξάλλου, όσον αφορά τον ιθύνοντα νου των άθλιων εναντίον μου συκοφαντιών, ο οποίος αγνοεί επιδεικτικά το τεκμήριο της αθωότητας και προαναγγέλλει απροσχημάτιστα δικαστικές εξελίξεις, τον υποδείξατε εσείς ο ίδιος, παραδεχόμενος πως την τελική ευθύνη για κάθε ανακοίνωση που εκδίδεται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, έχει αποκλειστικά και μόνο ο κ. Τσίπρας. Πιο περίτρανη, πιο ωμή και πιο άμεση αποκάλυψη της εναντίον μου σκευωρίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει και δημόσια να ομολογηθεί. Σας μίλησα ευθύτατα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας το Σάββατο στις 22:17 το βράδυ, αποκαλύπτοντας το ονοματεπώνυμό μου, για να ζητήσω ό,τι ήταν αναγκαίο, προς άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψής μου και προστασίας της αξίας μου ως ανθρώπου, όπως αρμόζει σε κράτος δικαίου, το οποίο δυστυχώς επιχειρείτε να καταλύσετε. Ο δρόμος προς την Δικαιοσύνη, τον οποίο δηλώνετε ότι θα ακολουθήσετε, είναι ανοικτός, αν και έχετε αποδείξει περίτρανα με τις παρεμβάσεις σας ότι δεν σας είναι σεβαστός. Βέβαιο όμως είναι ότι θα τον διαβείτε, όχι διότι το επιλέγετε, αλλά γιατί θα υποχρεωθείτε, προς αποκατάσταση της νομιμότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βαγγέλης Μαρινάκης»