Pages

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Κομισιόν: Πρόταση για 11 δισ. μέχρι τον Νοέμβριο


Πράσινο «φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. Μαξιλάρι 23 δισ. από τις ΑΜΚ των τραπεζών

Η χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, επισημαίνει το Bloomberg, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης προόδου (compliance report) που έχει συντάξει η Κομισιόν.

Βάσει του compliance report, η δόση προς την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Το ποσό των 11 δισ. ευρώ αφορά στην αποπληρωμή 7,2 δισ. ευρώ υποχρεώσεων για το χρέος και 3,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία μπορεί να εκταμιευτούν και σε υποδόσεις, που θα έχουν προϋπόθεση την εξόφληση των χρεών. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Mαξιλάρι 23 δισ. ευρώ

Στην έκθεση προόδου αναφέρεται ότι υπάρχει «μαξιλάρι» 23 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μη χρήσης τους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παράλληλα, σε ότι αφορά το θέμα διαχείρισης του ελληνικού χρέους, το προσχέδιο της έκθεσης προόδου περιλαμβάνει και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι θα γίνει κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισής του και σημειώνεται ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και το κλείδωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκων και η χρήση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (smp και anfa) για την ελάφρυνση του χρέους.

Επισημαίνεται ότι στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους που έχει παραθέσει το ΔΝΤ, προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια. Τέλος, για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια. 

Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080. Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045. 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου. Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου