Δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών ο «κόφτης» του μηχανισμού, αλλά θα προβλέπει απλώς εξοικονόμηση από έσοδα ή από δαπάνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ελληνικής έκδοσης της The Huffington Post, το κείμενο για τον μηχανισμό είναι σχεδόν έτοιμο και ενδέχεται να ενταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πολυνομοσχέδιο.
Το πολιτικό κέρδος της κυβέρνησης από την διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών είναι ότι το κείμενο που περιγράφει την λειτουργία του μηχανισμού αποφεύγει την αναφορά σε συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών. Συγκεκριμένα, το κείμενο θα αναφέρει ότι διαπιστωθεί η απόκλιση από τον ετήσιο στόχο (δηλαδή τον Απρίλιο του επόμενου οικονομικού έτους) ο υπουργός Οικονομικών θα έχει ενάμιση μήνα διορία να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα με τα μέτρα. Αν δεν το κάνει, θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» για περιορισμό δαπανών ή αύξηση εσόδων χωρίς να αναφέρονται κωδικοί.
Ως ημερομηνία λήξης του μηχανισμού θεωρείται το 2018 που λήγει το πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη για ευελιξία αν δημιουργηθεί έκτακτη κατάσταση (π.χ. προσφυγικό) που οδηγήσει σε απόκλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές μετά την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης θα αρχίσει η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου με περίπου 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
Για όλα αυτά ενημερώθηκε επί πέντε ώρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από τους αρμόδιους υπουργούς (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης, Δρίτσας, Τσιρώνης). Στην συνεδρίαση μίλησαν πάνω από 20 βουλευτές. Εισηγητής στο πολυνομοσχέδιο θα είναι ο Κώστας Σπαρτινός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σωκράτης Φάμμελος.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το κλίμα από τις ομιλίες των βουλευτών είναι ότι, παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, υπάρχει αισιοδοξία ότι ανοίγει ο οικονομικός ορίζοντας για να υπάρξει ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. «Θωρούμε ότι αν έχουμε μια καλή διευθέτηση στο ζήτημα τους χρέους είναι ορατό από το 2017 να επιστρέψουμε στις αγορές», υπογράμμισαν κυβερνητικοί παράγοντες.
Στην συνεδρίαση αναλύθηκαν εκ μέρους των υπουργών το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Εξηγήθηκε ότι οι φόροι είναι κατανεμημένοι σε τρία χρόνια και ότι οι άλλες επιλογές θα ήταν περισσότερο υφεσιακές. Οι περισσότεροι βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτούσαν για τον μηχανισμό και το πώς θα λειτουργεί. Συζητήθηκε ακόμη η μορφή με την οποία θα διοικείται το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και αναλύθηκε πως επιτυγχάνεται η προστασία του 93% των «κόκκινων» δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ακόμη ότι η ΝΔ έχει εκτεθεί από την στάση το τελευταίο διάστημα και την εμμονή της να ζητά εκλογές. «Εμείς την καλούμε και «στο και πέντε» της διαπραγμάτευσης για μείζονα θέματα όπως το χρέος, την εθνική προσπάθεια και να μην υπονομεύει», τόνιζαν.
The Huffington Post Greece | Κώστας Πουλακίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου