Υπέρογκα ποσά, σε επιχειρηματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, μέσα ενημέρωσης αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, αλλά των οποίων οι εργαζόμενοι μπορεί να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ακόμη και σε φερόμενους ως εκβιαστές έχουν δώσει τράπεζες το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το blog «zoornalistas», είναι ο Όμιλος Αλαφούζου ο οποίος εμφανίζεται να έχει λάβει συνολικά πάνω από 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ δεύτερο στη λίστα εμφανίζεται το «Πρώτο Θέμα» με έσοδα άνω των 4 εκατομμυρίων.
Την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβοπληρωμένων συμπληρώνουν ο Όμιλος Ψυχάρη με πάνω 3,7 εκατ. ευρώ έσοδα, ο Όμιλος Μπόμπολα με περίπου 3 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος Κυριακού με 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν, ο Όμιλος Real, το Mega, ο Γιάννης Κουρτάκης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη.
Αναφορικά με τα αμιγώς διαδικτυακά μέσα, τα περισσότερα χρήματα έχουν λάβει οι επιχειρήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου που εμφανίζουν συνολικά έσοδα ύψους 625.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με πάνω από 550.000 ευρώ, το zougla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με πάνω από 450.000 ευρώ, το iefimerida.gr του Χρήστου Ράπτη επίσης με 450.000 ευρώ και ο Γρηγόρης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας reporter.gr η οποία εμφανίζεται στη σελίδα καταμέτρησης της επισκεψιμότητας alexa.gr στη θέση 903, με πάνω από 340.000 ευρώ.
Ποσά σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα και επιχειρήσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν εισπράξει χρήματα από τράπεζες βρίσκεται και ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση εκβιασμού. Ο Παπαγιάννης μάλιστα ταυτοποιείται από τις λίστες ως ιδιοκτήτης των blog «fimotro» και «nonews» και εμφανίζεται να έχει λάβει συνολικά 62.744 ευρώ εκ των οποίων 44.196 ευρώ το 2015 και 18.548 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.Ο Παπαγιάννης, τον οποίο στο παρελθόν έχει καταγγείλει για εκβιασμό και ο πρώην διευθυντής ειδήσεων του Mega Χρήστος Παναγιωτόπουλος, φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των δημοσιογράφων που διώκονται για εκβιασμούς. Όπως έχει γράψει το koutipandoras.gr από τον περασμένο Φεβρουάριο στην έκθεση εξέτασης του κατηγορούμενου Χρήστου Φράγκου, αν και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτήν αποσαφηνίζεται πλήρως ποιοι είναι και ποια media έχουν, υπάρχει και ο άγνωστος «Γιάννης».
Αυτός είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας fimotro.blogspot.gr, Γιάννης Παπαγιάννης. Παραμένει βεβαίως το ερώτημα γιατί η Δίωξη Εκβιαστών δεν έψαξε ποιος είναι αυτός ο Γιάννης αγνώστων στοιχείων και προέλευσης, ιδίως τη στιγμή που όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι ταυτοποιούνται πλήρως. Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία και έχει κληθεί να ταυτοποιήσει τον ιδιοκτήτη του blog «fimotro», Παπαγιάννη.
Συνολικά 248.524 ευρώ είχε λάβει εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τις ίδιες λίστες και ο αποβιώσας Παναγιώτης Μαυρίκος, για τις χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες του. Ταυτόχρονα μεγάλα ποσά έχουν μοιραστεί σε επαρχιακούς ιστοτόπους, αλλά και σελίδες που βρίσκονται πολύ χαμηλά στην κατάσταση επισκεψιμότητας. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι, όπως αποκάλυψε το Hot Doc στο τεύχος 102, πριν από περίπου είκοσι ημέρες, το ΚΕΕΛΠΝΟ μοίραζε χορηγίες ακόμη και στον πρωταγωνιστή του ναρκόπλοιου Noor One Αιμίλιο Κοτσώνη.
Τα λιγότερα σε σχέση με όλους τους παραπάνω έχουν εισπράξει από τράπεζες στο πλαίσιο διαφήμισης το Hot Doc, το koutipandoras.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός Sfera 102,2 η ΕΡΤ κ.ά. Συγκεκριμένα το Hot Doc και το koutipandoras.gr έχουν εισπράξει μόνο από τράπεζες και όχι από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 συνολικά 26.798 ευρώ.
Δείτε τις λίστες
Το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ (2014) και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) για το σύνολο των ΜΜΕ
Το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ (2014) και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) για τους αμιγώς διαδικτυακούς εκδότες
Τα έσοδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ που εισέπραξαν τα ΜΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου