Γιατί η ΤτΕ κατέθεσε μόνο το ένα
πόρισμα, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ζήτησε δύο; - Πώς οι
άνθρωποι Σαμαρά και Βενιζέλου έλυναν και έδεναν εντός της τράπεζας
Μπορεί σύσσωμο το αντιπολιτευτικό και μιντιακό μπλοκ να προσπαθούν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία, και να... μετονομάσουν την Attica Bank σε ΣΥΡΙΖΑ Bank, όμως το τρίγωνο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Attica Bank αποκαλύπτεται σε όλες του τις προεκτάσεις! Εδώ και μία δεκαετία περίπου είχαν ξεκινήσει τα μεγάλα προβλήματα της Attica Bank, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν δημιουργήσει έναν ιστό κακοδιαχείρισης στη τράπεζα, ο οποίος έφτασε μέχρι σήμερα. Άλλωστε, το γεγονός της ύπαρξης προβλημάτων παραδέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι από το 2006-2007 ξεκίνησαν να ανακύπτουν ζητήματα για την τράπεζα, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας αποτελούνταν από ημετέρους των προηγούμενων κυβερνήσεων ο ίδιος ανέφερε ότι μετά το 2012 προσέγγιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ έκαναν τα ρεπό τους στο ΠΑΣΟΚ». Αν και από μόνη της η φράση προκαλεί θυμηδία, εντούτοις δείχνει ότι ένα ολόκληρο σύστημα προσπαθεί να φορτώσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και γελοιότητες, όλα τα δεινά της Attica Bank στη σημερινή κυβέρνηση. Ένα σύστημα -τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ- που έχει δανειστεί 13 εκατ. ευρώ από την τράπεζα και δεν εξυπηρετεί το δάνειο.
Ποιες εταιρείες εμπεριέχονται στο πόρισμα
Φυσικά, αφορμή για όλα αυτά έδωσαν τόσο οι «διαρροές» για τα δάνεια Καλογρίτσα όσο και το κοινό πόρισμα ΤτΕ-SSM που αφορά την περίοδο από το 2015 έως τον Μάιο του 2016. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια στον συγκεκριμένο επιχειρηματία δόθηκαν ενώ η τράπεζα είχε τις απαραίτητες εγγυήσεις, και τόνισε ότι είναι ενήμερα. Στα δάνεια της εταιρεία Τοξότης του κ. Καλογρίτσα αναφέρεται και το κοινό πόρισμα ΤτΕ-SSM, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Α», οι οποίες όμως προσέθεταν ότι συμπεριλαμβάνονται πάνω από 30 εταιρείες, όπως οι ΤΕΡΝΑ, Μορέας, Κατσέλης κ.ά, για τις οποίες το συγκεκριμένο έγγραφο των 152 σελίδων αναφέρει πως πρόκειται για «μελέτες τροποποίησης» και όχι για δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Τα βασικά στοιχεία του εγγράφου ΤτΕ - SSM
Τα παραπάνω δε συνεπάγονται ότι στην τράπεζα δεν υπήρχαν προβλήματα. Τουναντίον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το πόρισμα αναφέρει τα εξής:
* Εταιρική διακυβέρνηση
- Η σύνθεση του Δ.Σ. δεν ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς εξέλειπαν πεπειραμένα στελέχη, κάτι το οποίο δημιουργούσε προβλήματα.
- Συχνά απουσίαζαν πολλά μέλη του Δ.Σ. από τις συνεδριάσεις!
- Το Δ.Σ. δεν ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης ούτε εμπλεκόταν στο business plan της εταιρείας αλλά ούτε και στα θέματα κατάρτισης, έγκρισης εφαρμογής και προσαρμογής αποφάσεων.
* Επιτροπή ελέγχου
- Το πόρισμα εντοπίζει αδυναμίες στη σύνθεσή της, καθώς και εδώ εκλείπουν τα έμπειρα στελέχη.
- Η Επιτροπή δεν κάλυπτε το ρίσκο αποφάσεων και δεν εφάρμοζε λύσεις σε ζητήματα προηγούμενων ευρημάτων, ενώ δεν ενημέρωνε αποτελεσματικά το Δ.Σ.
* Μονάδα Risk Management
- Η συγκεκριμένη μονάδα δεν υποστήριζε το Δ.Σ. αποτελεσματικά, ούτε υπήρχε σοβαρός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης πιστωτικού κινδύνου.
- Δεν υπήρχε Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, άρα και σχέδιο!
- Απουσίαζε πολιτική για τον ορθό ορισμό στελεχών του Δ.Σ.
- Υπήρχε αδυναμία εντοπισμού σύγκρουσης συμφερόντων και ασυμβίβαστου.
- Δεν υπήρχε μηχανισμός διόρθωσης αποκλίσεων επί των προβλέψεων του προϋπολογισμού της τράπεζας.
- Δε γινόταν σύνδεση τιμολόγησης δανείων σε σχέση με το κόστος της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια που επιβάλλονταν από την τράπεζα δε συμφωνούσαν με την τραπεζική λογική.
- Δεν υπήρχε σωστή εκτίμηση του ρίσκου ενός πελάτη ή ομάδας πελατών σε σχέση με τον καθορισμό των πιστωτικών ορίων.
- Υπήρχαν ελλείψεις στη διαδικασία εκτίμησης εγγυήσεων.
- Η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε με έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και σε συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια μικρή υποτίμηση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους.
- Υπήρχε πρόβλημα στον Μηχανισμό Πληροφοριακού Συστήματος για έγκαιρη πρόληψη κινδύνου IT.
"Αγνοείται" το πόρισμα για την περίδο 2011-2014
Και αναρωτιέται κανείς είναι δυνατόν όλα αυτά να συνέβησαν μέσα σε ενάμιση χρόνο. Η απάντηση είναι πέρα από προφανής και σίγουρα ένα «λιθαράκι» θα μπορούσε να βάλει ένα δεύτερο πόρισμα της ΤτΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την περίοδο 2011-2014. Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η ΤτΕ δεν έχει προσκομίσει το συγκεκριμένο πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή, αν και, όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Σωκράτη Φάμελλου «έχουν ζητηθεί τα πορίσματα». Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν στην «Α» ότι «Έχουμε προσκομίσει ό,τι μας ζητήθηκε». Δυστυχώς ή ευτυχώς, η απάντηση για το τι συμβαίνει εδώ είναι πάλι προφανής...
Οι "εκλεκτοί" Σαμαρά-Βενιζέλου στο "τιμόνι" της τράπεζας και οι ευθύνες Στουρνάρα
Καταφανές πάντως είναι το ποιοι διόριζαν τις διοικήσεις της τράπεζας. Ο Γιάννης Γαμβρίλης ήταν πρόεδρος της Attica Bank από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ήτοι από την εποχή Παπανδρέου μέχρι σήμερα. Μάλιστα, αντικαταστάθηκε από την Άννα Πουσκούρη, η οποία «καθαιρέθηκε» μετά την αποκάλυψη της «Αυγής» ότι εταιρεία της οποίας ήταν εκπρόσωπος είχε ένα κόκκινο δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε... λησμονήσει. Η συγκεκριμένη αλλαγή είχε εγκριθεί από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Από τον Φεβρουάριο του 2014 και για έναν χρόνο στη διοίκηση ήταν ο Γκίκας Μάναλης. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο που ορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στη θητεία του στην Attica Bank προσέλαβε στο Τμήμα Επικοινωνίας τον δημοσιογράφο Τάκη Μουσσά, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για τη γνωστή υπόθεση εκβιασμών στην εκπρόσωπο Τύπου της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου. Επί ημερών Μάναλη, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ο τελευταίος, μετά την αποχώρηση Μάναλη, τον Φεβρουάριο του 2015, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank και παραιτήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι Σαμαρά και Βενιζέλου έλυναν και έδεναν μέσα στην τράπεζα.
Τις σχέσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Attica κατέδειξε και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποιός ανέφερε «Να δούμε ποιοι ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια τότε. Αν θυμάμαι καλά, ήταν ο κ. Σελλιανάκης (σ.σ.: πρώην στέλεχος ΟΝΝΕΔ), ο οποίος είχε διοριστεί από τον κ. Βρούτση πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου του ΕΤΑΑ, ήταν ο κ. Μάναλης, που ήταν πρόεδρος της ΕΡΤ, την έκλεισε, μετά τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος στην Attica Bank, είχε επικοινωνιακό σύμβουλο τον κ. Μουσά και στη συνέχεια, όταν έφυγε από την Attica Bank, πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδος”. Και συνέχισε: «Ήταν, απ' ό,τι διαβάζω στις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος. Πριν από τον κ. Μπακατσέλο ήταν ο διευθυντής του γραφείου του κ. Βενιζέλου. Υπήρχε από τότε που ήταν υπουργός ο κ. Στουρνάρας. Δεν θυμάμαι αν τον είχε προτείνει ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός ή ο κ. Σταϊκούρας ή η κ. Ζευγώλη!». Η τελευταία φέρεται να υπήρξε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Τα παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει και σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις 23.9.2016! Στο ίδιος μήκος ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι «για μακρά περίοδο, η Attica Bank λειτούργησε ως 'παραμάγαζό' της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
ΤΣΜΕΔΕ και Στουρνάρας
Σίγουρα, μερίδιο της ευθύνης έχει και το ΤΣΜΕΔΕ που «μπήκε» ενεργά στην τράπεζα όταν απέκτησε το 34% των μετοχών της, ενώ, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του ταμείου στο Δ.Σ. της τράπεζας ήταν ο Κ. Μακέδος, ο οποίος κατέχει κατασκευαστική εταιρεία. Τέλος, για όλη την κατάσταση έχει ευθύνες και η ΤτΕ, η οποία είναι ο απόλυτος εποπτικός φορέας της Attica Bank, καθώς δεν είναι συστημική. Όπως είπε και ο Γιάννης Δραγσάκης στο tvxs.gr, σχετικά με τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν «Κάθε πράγμα στην ώρα του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου