Κίνηση-πρόκληση προς τους δανειστές συνιστά το πακέτο παροχών που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών που πλήττονται από το Προσφυγικό.
Με την απόφασή του αυτή τεστάρει αφενός, και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, τις αντιδράσεις των ξένων και αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει στις εκβιαστικές απαιτήσεις τους για νέο πακέτο επώδυνων μέτρων και θα προτιμήσει να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα. Να κλείσει εδώ και τώρα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις η αξιολόγηση, χωρίς πρόσθετα βάρη για τον ελληνικό λαό. Μήνυμα όμως στέλνει ο πρωθυπουργός και προς το εσωτερικό της χώρας πως δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα όσο πιστεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η Νέα Δημοκρατία και ότι θα υπερασπιστεί με σθένος το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να δώσει συνέχεια και να εκπέμψει και νέα μηνύματα, με αποδέκτες εντός κι εκτός Ελλάδας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να διανεμηθούν 617 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και η αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα νησιά που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες του Προσφυγικού αιφνιδίασε τους πάντες, κυρίως όμως την πλευρά των δανειστών. Τόσο για τον τρόπο που έγινε η εξαγγελία -αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ-, ένδειξη ότι ενδεχομένως κάτι μεσολάβησε στο παρασκήνιο, όσο και για το γεγονός ότι αυτό έγινε εν πλήρη άγνοια των δανειστών, και μάλιστα κατά παράβαση των συμφωνηθέντων. Κάτι που δείχνει ότι είναι πιθανό στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Τσίπρας να είχε και το ενδεχόμενο μιας σθεναρής αντίδρασης από την πλευρά των δανειστών, που θα οδηγούσε στην τελική σύγκρουση και θα του έλυνε τα χέρια στην προσπάθειά του είτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές είτε να προκηρύξει δημοψήφισμα, καλώντας τον ελληνικό λαό να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Οι πρώτες αντιδράσεις των έξω ήταν σχετικά χλιαρές, κάτι που δείχνει ότι η άλλη πλευρά ή δεν θέλει ή δεν τολμάει τώρα μια σύγκρουση με την κυβέρνηση. Κι αυτό του δίνει πολλά credits εν όψει της δύσκολης συνέχειας και της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων.
Πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν υψηλού πολιτικού βάρους την κίνηση του πρωθυπουργού για μια σειρά λόγους:
Πρώτον, αλλάζει άρδην το κλίμα για την κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά, που ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένο λόγω των δυσμενών εξελίξεων σε μια σειρά ζητημάτων. Η εξαγγελία του πακέτου παροχών θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει τον βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις των οποίων επικρατεί κλίμα απογοήτευσης. Παράλληλα υπενθυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μέτρα-ανακούφισης όσων πολιτών έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Δεύτερον, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό το ηγετικό προφίλ του και ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, την οποία είχε χάσει το τελευταίο διάστημα - μετά και το «ναυάγιο» με τις τηλεοπτικές άδειες. Είναι ξανά σε θέση να ορίσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, καθιστώντας εκ νέου ουραγό την αντιπολίτευση και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία. Απόδειξη η εμφανής αμηχανία και ο εκνευρισμός στις πρώτες αντιδράσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και των κορυφαίων στελεχών της παράταξης.
Τρίτον, με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες δίνει στους δοκιμαζόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρά επιχειρήματα έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά και έναντι των πολιτών, στις επαφές που θα έχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες εν όψει εορτών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα και στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για έναν ακόμη γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και το ΔΝΤ κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου προς τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις είναι «ούτε βήμα πίσω από τις ‘‘κόκκινες γραμμές’’». Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος, οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν να διευθετηθούν μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει σε μια συμφωνία, όπου τον πρώτο λόγο δεν θα έχει η οικονομία αλλά η πολιτική. Αυτό που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση και δη χωρίς ακραία μέτρα.
Από πλευράς δανειστών, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η προσπάθεια να καθυστερήσει όσο γίνεται η αξιολόγηση. Από το τέλος Νοεμβρίου, που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, τη μετέθεσαν για τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια ακόμη μακρύτερα, τον Φεβρουάριο.
Με απώτερο στόχο να στριμώξουν περαιτέρω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και να τους υποχρεώσουν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό και στην αποδοχή νέων σκληρών μέτρων μέχρι το 2020.
Μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης των 4,5 δισ. (2,5% του ΑΕΠ) για το 2019. Μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του 2016. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει.
Ποντάρουν δε στο ότι οι δανειστές δεν θα τραβήξουν μέχρι τέλους το σχοινί, πυροδοτώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (εκλογές) στην Ελλάδα, δεδομένου ότι εντός του 2017 σε τρεις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) έχουν εκλογές, γεγονός που ενισχύει το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΑΡΟΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου