Τους όρους της πολιτικής διαπραγμάτευσης
για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ρόλο του ΔΝΤ και τις ευρύτερες εξελίξεις
τόσο σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας,
συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Αγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση τους που διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια διεξοδικής συζήτησης που είχαν.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη μεγάλη
σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, η εφαρμογή
των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταση στην ποσοτική
χαλάρωση.
Όπως αναμενόταν, ειδική μνεία έγινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, όπως και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την άποψη του Αλέξη
Τσίπρα, η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του
στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση
της αξιολόγησης, δεδομένης και της πολιτικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παντελώς κατηγορηματικός, στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ», είπε απευθυνόμενος στην ‘Ανγκελα Μέρκελ, «το
σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι
κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν
αποδεκτά». Ενώ ας σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση
είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη
την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην «παρεξήγηση», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση περί τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομόλογό του, ότι «η
απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι
απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια,
συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης». Επ’ αυτού μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε νωρίτερα σήμερα, πως η πλευρά των εταίρων ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.
Στο γενικότερο ζήτημα και σύμφωνα πάντα με την ελληνική θεώρηση, «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση,
δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να
προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής
κρίσης».
Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος εφέρετο να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα».
Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και
άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών,
εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο οποίος απέρριπτε και τη σεναριολογία περί αναζωπύρωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: «Δεν υπάρχει αναζωπύρωση, όχι ακόμη τουλάχιστον. Όλα μπορούν να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αναφορά του.
Από εκεί και πέρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίσιμη καμπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως και ότι Κυπριακό και προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Αναλύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι κρίσιμη η διατήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα δε, επιβάλλεται και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών, ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.
Εκτός, όμως από την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση. Ο Γερμανός σοσιαλιστής πολιτικός ήταν υποστηρικτικός σε όλα τα ελληνικά αιτήματα στο θέμα της οικονομίας, υποστήριζαν, τέλος, οι ίδιες πλευρές.
Πολιτική κι όχι τεχνική διαπραγμάτευση
Στο πολιτικό επίπεδο, και όχι στο επίπεδο των τεχνοκρατών, θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τις ενστάσεις που υπήρξαν στο πλαίσιο του Eurogroup σε σχέση με τα μέτρα κοινωνικού και φορολογικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα.
Αυτό ανέφερε σήμερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ καλά πληροφορημένος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι από
νομικής άποψης το ζήτημα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για
την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους που έχουν ήδη εγκριθεί από
την ευρωζώνη, δεν συνδέεται με το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων που
ανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από τη στιγμή που το
κάθε κράτος- μέλος έχει τη δίκη του ανάγνωση της εκτίμησης στην οποία
κατέληξαν οι θεσμοί, σε σχέση με τη συμβατότητα των πρόσφατων μέτρων της
κυβέρνησης προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο
της δανειακής σύμβασης, η επίλυση της διαφοράς θα έχει πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα, προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγή
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου