Σε δύο κύρια άρθρα του, το Bloomberg εξαίρει την κυβέρνηση
για την εκπληκτικά ρεαλιστική προσπάθεια της να αντιστρέψει το κλίμα και
να γυρίσει την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ παράλληλα
ασκεί δριμεία κριτική στους δανειστές για τη αναποφασιστικότητα τους.
Σε άρθρο του αναλυτή Mark Gilbert, γίνεται εκτενής αναφορά στις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας: Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% κατά τους τρεις μήνες μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας τόσο στη Γερμανία όσο και στη ζώνη του ευρώ στο σύνολο. Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης έχει ξεπεράσει τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για τις τελευταίες τέσσερις περιόδους, με τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τρίμηνου να κυμαίνεται στο 0,8%, ξεπερνώντας ακόμα και τις αισιόδοξες προσδοκίες του μόλις 0,5 %.
Το Bloomberg ωστόσο επανέρχεται σήμερα με ένα κύριο άρθρο των συντακτών του να αναφέρει: «Αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή, αν και είναι καλύτερο από το τίποτα, αδυνατεί να θέσει τα χρέη και τα σχέδια του προϋπολογισμού της χώρας σε βιώσιμη βάση και απέχει πολύ από το να είναι πειστική λύση σε ένα πρόβλημα που έχει συρθεί για πάρα πολύ καιρό».
Το άρθρο αναφέρει ότι στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin αναγνώρισε ότι «Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχει εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» είπε, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ανταποκριθεί αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή της να βοηθήσει να διευκολύνει το βάρος του χρέους της χώρας, τόσο ως ανταμοιβή όσο και ως ενθάρρυνση της περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.
Σημαντική αναφορά γίνεται στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τον εαυτό της. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί μετά από τρεις περιόδους ανακεφαλαιοποίησης, και οι καταθέσεις επιστρέφουν, έστω και αργά. Η οικονομία αναπτύσσεται συγκρατημένα. Η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό στους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους. Οι προσπάθειες αυτές δικαιολογούν την παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και την ανταλλαγή χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό στα σημερινά χαμηλά επιτόκια, όπως ανακοινώθηκε. Όμως, η αναμενόμενη μείωση του χρέους στην Ελλάδα σε σχέση με την οικονομική παραγωγή της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060 είναι πάρα πολύ δειλή – ενώ η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετήσιο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% καθ ‘όλη την επόμενη δεκαετία αποτελεί μια φαντασίωση.
Το άρθρο σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα – μέσω μειώσεων στις συντάξεις, απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και υψηλότερων φόρων – έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες. Η ανεργία κυμαίνεται στο 23%, ενώ προγραμματίζονται νέες απεργίες και κινητοποιήσεις. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι να επιδεινώσει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε συνδυασμό με την αναταραχή στην Ιταλία.
Κλείνοντας, οι συντάκτες εκφράζουν τη γνώμη ότι για το δικό τους συμφέρον, οι πιστωτές πρέπει να είναι πιο αποφασιστικοί. Όσο το θέμα του υπερβολικού χρέος της Ελλάδας παραμένει άλυτο, η χώρα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πλήττοντας τις προοπτικές της οικονομίας και εντείνοντας την αστάθεια. Είναι ευρέως γνωστό, σημειώνουν, ότι τα χρέη της χώρας, ακόμη και μετά τα μέτρα αυτής της εβδομάδας, δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Επομένως, καταλήγουν, η επαρκής ανακούφιση ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο, θα βοηθήσει το υπόλοιπο της Ένωσης όσο θα βοηθήσει και την Ελλάδα.
infiltr8or
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου