Στον βάλτο της αξιολόγησης (και του Σόιμπλε)
Ρεπορτάζ tvxs
Διέξοδο από τον βάλτο της δεύτερης αξιολόγησης αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που τα... σιωπηλά μηνύματα της Γερμανίας δείχνουν νέο παιχνίδι καθυστερήσεων από το σύστημα Σόιμπλε.
Στις συσκέψεις της πρώτης εβδομάδας του έτους στο Μαξίμου ο προβληματισμός για τις προθέσεις του Βερολίνου ήταν έντονος, με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν σε όλες τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει και να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, πριν μπούμε στην άνοιξη και στη διακεκαυμένη ζώνη νέων παγίδων πιστωτικής ασφυξίας.
Η βασική αγωνία, δε, είναι πως Σόιμπλε και ΔΝΤ μπορούν, εάν κρίνουν ότι αυτό διευκολύνει τις σκοπιμότητες αμφοτέρων, να συντηρήσουν ανοιχτό το -τεχνητό, σε μεγάλο βαθμό- χάσμα μεταξύ τους παρατείνοντας την εκκρεμότητα της αξιολόγησης σε βάρος της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οι κινήσεις του Μαξίμου
Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναλαμβάνουν σταθερά ότι τα 77 από τα 80 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης έχουν κλείσει και ότι στα υπόλοιπα τρία υπάρχει ώριμο έδαφος προσέγγισης -ήτοι, το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και αφορά τις εσωτερικές διαφωνίες και σκοπιμότητες στους κόλπους των δανειστών.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, ο σχεδιασμός του Μαξίμου περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης – πρωτοβουλίες, στις οποίες εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε επίπεδο ευρωπαϊκής κορυφής.
Ο Ντράγκι και η "υποδόση" των 1,8 δις
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκειμένου να ανιχνεύσει τις προθέσεις του για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει στο EuroWorkingGroup της 12ης Ιανουαρίου την εκταμίευση «υποδόσης» 1,8 δις ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Όπως διευκρίνιζαν, δε, χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η εκταμίευση των συγκεκριμένων 1,8 δις δεν συνδέεται με την δεύτερη αξιολόγηση, καθώς η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι μοναδική προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός ο στόχος μπορεί να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε η «υποδόση» μπορεί να εκταμιευθεί τον Μάρτιο.
Ζητείται "αφύπνιση" των συμμάχων
Επιδίωξη της κυβέρνησης, συνολικά μέσα από τις κινήσεις αυτές, είναι η "μόχλευση" των νέων συμμαχιών στην Ευρώπη και η επανακινητοποίηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού "άξονα της λογικής" κόντρα στις νάρκες Σόιμπλε.
Βασική εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο παραμένει ότι οι συμμαχίες αυτές και οι δυνάμεις που επιθυμούν κλείσιμο της αξιολόγησης και σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πλειοψηφικές πλέον στην Ευρώπη – πρόκειται, όμως, για μια εκτίμηση που μένει να επαναβεβαιωθεί στην πράξη.
Επί του παρόντος πάντως, όλες οι πλευρές δείχνουν στάση αναμονής, η Κομισιόν επιβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει «κλειδωμένη» ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πλέον ότι ακόμη και στο "καλό σενάριο" δεν είναι εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου θέτοντας πλέον ως πιο ρεαλιστικό χρονικό ορόσημο τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.
Ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ
Παρεμπιπτόντως, πάντως, στην υλοποίηση του εν λόγω "καλού σεναρίου" δεν βοηθούν και τα τελευταία μηνύματα που ήρθαν χθες από το Βερολίνο, μέσω της FAZ: Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του Eurogroup εν όψει και των ολλανδικών εκλογών και ως πιθανότεροι διάδοχοί του εμφανίζονται είτε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος, είτε ο σλοβάκος ομόλογός του Πέτερ Καζμίρ.
Είτε πρόκειται για «κλεισμένο deal», είτε για lobbying του Βερολίνου, και οι δύο προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα καθ’ ότι τόσο ο ντε Γκίντος όσο και ο Καζμίρ είναι γνωστοί, ανά την Ευρώπη, ως οι «αντ’ αυτού» του Σόιμπλε…
*η εικόνα είναι της ΑΣ: σκίτσα-συνδυασμός από πρωτοσέλιδη γελοιογραφία του Σόιμπλε στην εφημ. Δημοκρατία και της Μέρκελ στην Washington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου