Pages

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Χαμός στην κυβέρνηση – εμφανώς απογοητευμένος ο Πρωθυπουργός

Χαμός επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς όλοι βλέπουν ότι παρά τις θυσίες το πλοίο βουλιάζει και όλοι τρέχουν να πηδήξουν στη θάλασσα. Υπουργοί κατά υπουργών, Μνημονιακοί κατά Αντιμνημονιακών, και στη μέση ο πρωθυπουργός ο οποίος σκέφτεται ποιους θα διώξει μπας και σώσει την παρτίδα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς η οικονομία βουλιάζει, η Τρόικα έρχεται στις 4 Απριλίου και όσα έχει ζητήσει δεν προχωρούν.

Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας διάλυσης είναι ο διχασμός για τις αποκρατικοποιήσεις με υπουργούς να καταφέρονται κατά της Τίνας Μπιρμπίλη η οποία σε συνέντευξή της στα Νέα ζήτησε ουσιαστικά να εξαιρεθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η υπουργός Περιβάλλοντος καταφέρθηκε κατά των σχεδίων που διαρρέει το Μαξίμου για μαζική οικοδόμησης τεράστιων εκτάσεων.

Η διαφοροποίηση από τις επιταγές του Μνημονίου, η δεύτερη μετά τη Λ. Κατσέλη, προκάλεσε την οργή υπουργών που τόσο καιρό θεωρούν ότι έχουν βάλει πλάτη στο Μνημόνιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδοκίμασε εμμέσως την κ. Μπιρμπίλη, ενώ και η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να είναι δυσαρεστημένη λέγοντας ότι δε μπορεί αυτή να κάνει συγχωνεύσεις και περικοπές στην Παιδεία και άλλοι υπουργοί να σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι μόλις κάποιος πάει να τους πειράξει.

Εντός της διυπουργικής που συνεδρίασε χθες εκτάκτως με θέμα την ανάπτυξη, οι πληροφορίες λένε ότι η εικόνα ήταν πολύ κακή. Μαυρίλα, απογοήτευση, δραματικοί τόνοι και εκνευρισμός για την κυβέρνηση που παραπαίει στο θέμα της οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε λίγο, εμφανώς απογοητευμένος από όλα όσα συμβαίνουν. Επίσης, λέγεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στους υπόλοιπους ότι δε βγαίνει το θέμα με τα ακίνητα και θα πρέπει να βρεθούν τα έσοδα που ζητά η Τρόικα από τις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών του δημοσίου.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ξεδιπλώνεται το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση από την αρχή. Έριξε ένα νούμερο, 50 δισ., έβαλε μέσα όλη την ακίνητη περιουσία ενώ ήξερε ότι δεν την έχει καν καταγράψει, έριξε και τις ΔΕΚΟ που θέλει να ξεπουλήσει και θόλωσε τα νερά. Ενώ όλοι συζητάμε πώς θα αξιοποιηθεί η κρατική ακίνητη περιουσία, έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση να δώσει σε μεγάλα συμφέροντα που πιέζουν εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, μερίδιο του ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΤΤ, Αγροτική ενώ θα δώσει για ακόμη περισσότερα χρόνια έργα που έχουν γίνει με συμβάσεις παραχώρησης όπως η Αττική οδός, η Γέφυρα, διόδια σε εθνικές οδούς κ.λπ.

Σ’ αυτή τη γραμμή κινείται ο υπουργός Οικονομικών και βρίσκει εμπόδια. Οχι ότι όσοι αντιδρούν έγιναν ξαφνικά Τσε Γκεβάρες και Πασιονάριες, άλλωστε υπέγραψαν το Μνημόνιο και η κ. Μπιρμπίλη και η κ. Κατσέλη και όλοι οι άλλοι που σήμερα βλέπουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου