Pages

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

οικονομική καταστροφή ποτέ δεν προαναγγέλλεται

Ίσως νωρίτερα απ’ ότι κάποιοι πιστεύουν, θα πάει η Ελλάδα σε οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους καθώς είναι αδύνατο να αντέξει την παρατεταμένη ύφεση, τα δραματικά στοιχεία για την οικονομία και φυσικά την αδυναμία να βγει στις αγορές. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο (άλλωστε αν δεν το απέρριπτε τότε πράγματι θα είχαμε πρόβλημα) και το ΔΝΤ βγαίνει και διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel, κάποιοι αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδας βλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η επώδυνη απόφαση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η οικονομική καταστροφή ποτέ δεν προαναγγέλλεται.

Οι ειδικοί συνδυάζουν τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα με την αύξηση των επιτοκίων που θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου την Πέμπτη ενώ προβλέπονται άλλες δύο αυξήσεις μέσα στο 2011.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργώντας καθαρά με μονεταριστικό σκεπτικό, ενδιαφέρεται μήπως αυξηθεί ο πληθωρισμός και σπεύδει να αυξήσει τα επιτόκια βυθίζοντας στην ύφεση τις προβληματικές χώρες αλλά και εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η δρομολογημένη τριπλή αύξηση των επιτοκίων θα έχει τρομακτικές συνέπειες για όλες τις αδύναμες χώρες και επηρεάζει το χρέος που ειδικά για την Ελλάδα είναι δυσθεώρητο.

Τους επόμενους μήνες ξεκινούν και τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα τη βγάλουν καθαρή όπως παλαιότερα αρκετές από τις τράπεζες οι οποίες θα κληθούν να βρουν κεφάλαια και να κλείσουν τις τρύπες τους. Το χρήμα και οι εγγυήσεις από το κράτος θα λείψουν, οπότε πολλά τραπεζικά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μετατέθηκαν για τον Ιούνιο, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αφού και επιμήκυνση να πάρει με μειωμένο επιτόκιο, το χρέος θα είναι πάντα στα ύψη, όπως και η αδυναμία να βγει στις αγορές και να δανειστεί από το 2012 όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι θα γίνει τότε μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο;

Αυτό που λένε κάποιοι είναι ότι η οικειοθελής αναδιάρθρωση με ελεγχόμενους όρους, είναι η μόνη λύση της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό και ποιοι θα πληγούν αλλά σίγουρα χρεοκοπία είναι, όπως κι αν λέγεται.

Και μην ξεχνάμε ότι κι από επίσημες φωνές εκφράζονται φόβοι για πάγωμα της πέμπτης δόσης του δανείου, μόλις ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου ο έλεγχος της τρόικας.

Συμπερασματικά ακόμη κι αν ο Στρος Καν βγαίνει και διαψεύδει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, είναι πιθανότερο αυτό να γίνει παρά να μη γίνει.

Όσο για την κυβέρνηση, είναι σε δύσκολη θέση. Από τη μια βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των επιλογών της κι από την άλλη δε μπορεί να στηρίζεται πια σε μια έξωθεν βοήθεια.

Οπότε, μέχρι το τέλος Ιουνίου και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν και σε πολιτικές ανατροπές.

Η Ανάσταση είναι στις 24 Απριλίου για τους χριστιανούς. Όμως, για τους Έλληνες παραμένει η εικόνα της Σταύρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου