Pages

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Όποιος δεν θυμάται, δεν έχει μέλλον

19-3-2009 -Όταν η ΝΔ αποφάσισε να βάλει κεφαλικό φόρο σε 128.000 φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω δείτε πως αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ-ΓΑΠ-ΑΔΕΔΥ-ΜΜΕ-ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ !!!!!

ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ 1.000 ΕΩΣ 5.000 ΕΥΡΩ ΒΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ 128.000 ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ 274.000.000 ΕΥΡΩ

Εκτακτο χαράτσι και σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Με έκτακτο κεφαλικό φόρο 1.000 έως 5.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες και αγρότες αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ελλείμματα, αν και κατ' ουσίαν εναποθέτει τις ελπίδες της στα ληξιπρόθεσμα που λιμνάζουν επί χρόνια...

Με αποσπασματικές πολιτικές και ενάντια στις βουλές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζητάει μέτρα σταθερού χαρακτήρα, η κυβέρνηση επέλεξε χθες να ακολουθήσει την εύκολη οδό των έκτακτων μέτρων, ρισκάροντας για άλλη μια φορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δεν αποκλείεται να αποκλίνει κατ' εξακολούθηση στο μέλλον. Στον αντίποδα του περιορισμού των δαπανών, προωθείται η λήψη τεσσάρων φορολογικών μέτρων:

Ούτε τα μισά

1 Επιβάλλουν έκτακτη εισφορά 274 εκατ. ευρώ (ούτε καν τα μισά από τα 600 εκατ. ευρώ που χάρισαν στους επιτηδευματίες προ μηνός) που θα πληρώσουν άμεσα, εφάπαξ ή σε δόσεις, 128.000 φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα 60.000 ευρώ και άνω. Για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αυτό αφορά καθαρό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των παρακρατούμενων φόρων. Για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορά τα ακαθάριστα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

Η εισφορά κυμαίνεται από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του συνολικού ατομικού εισοδήματος (βλ. σχετικό πίνακα). Δηλαδή κάθε άτομο πληρώνει την εισφορά και σε μία οικογένεια μπορεί να πληρώσουν και οι δύο σύζυγοι.

Το μέτρο έρχεται περίπου ενάμιση μήνα μετά την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για περίπου 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες (γλίτωσαν φόρο από 1.050 ευρώ ο άγαμος, μέχρι 1.210 ευρώ ο έγγαμος) και έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. με φορολογικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων (ξεκίνησαν το 2005), που απολαμβάνουν τη χαμηλότερη φορολογία (25% ή ακόμα και 15% το φορολογικό κίνητρο βάσει αναπτυξιακού) από τη μεταπολίτευση. Ο κ. Παπαθανασίου δικαιολογήθηκε χθες επαναλαμβάνοντας ότι όταν επανήλθε το αφορολόγητο «κρίναμε ότι ήταν πιο αποτελεσματικό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις αυτές. Ηταν πιο δίκαιο». Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει σε μόνιμη βάση την ευνοϊκή φορολογική πολιτική της υπέρ των επιχειρήσεων, σε βάρος πάντα των φυσικών προσώπων, που δεν έχουν οφέλη ούτε από τις καθυστερημένες (ξεκίνησαν το 2008) αλλαγές στη φορολογική κλίμακα (αφορολόγητο 12.000 ευρώ και μείωση συντελεστών) που χάθηκαν λόγω της μη τιμαριθμοποίησής της.

Είσπραξη οφειλών

2 Δίνουν υποσχέσεις για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που λιμνάζουν επί χρόνια στις εφορίες. Μόνο που το οικονομικό επιτελείο ξεχνάει ότι τα ληξιπρόθεσμα των 6,5 δισ. ευρώ του 2005 έγιναν 17,6 δισ. ευρώ το 2007 (απάντηση Μπέζα σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) και 20 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομίας. Περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι εκτιμάται ότι χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο και η πλειονότητα αυτών οφείλει ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας. Η ρύθμιση που σέρνεται από το περασμένο φθινόπωρο έχει αποδώσει ελάχιστα ποσά σε σχέση με τον στόχο των 1,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ο διαλυμένος ελεγκτικός μηχανισμός των τελευταίων ετών (όπως καταδεικνύει συνεχώς και η κακή πορεία των φορολογικών εσόδων) είναι βέβαιο ότι δεν ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης για είσπραξη των χρεών. Εν τούτοις υπόσχονται νέο σύστημα είσπραξης αυτών με τη βοήθεια συμβούλων και όχι εισπρακτικών εταιρειών, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπαθανασίου, που θα υποστηρίξουν τις εφορίες, προκειμένου να φέρουν στα δημόσια ταμεία έστω και 1,8 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες

3 Εξετάζουν εκ νέου την παράταση της περαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της 7ετίας 2000-2006 για περίπου 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν επωφελήθηκαν της παράτασης (έληξε τέλη Φλεβάρη), λόγω καθυστέρησης στην έκδοση της υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 1 δισ. ευρώ οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαια η παράταση πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο και ενδεχομένως η επέκτασή της σε επιτηδευματίες με υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και στις δύο επόμενες χρήσεις του 2007 και του 2008.

4 Συμβολική παρακράτηση ανά μήνα 5% επί των μισθών των βουλευτών. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η παρακράτηση αυτή θα υπολογιστεί και κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2010 (δήλωση αποκτηθέντων εισοδημάτων 2009) ή θα υπάρξει κανένα τρικ επιστροφής του επιπλέον παρακρατούμενου φόρου; *



ΑΔΕΔΥ: Η χώρα σε πτώχευση

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος δήλωσε χθες ότι «η ουσιαστική κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής, στην οποία προέβη σήμερα η κυβέρνηση, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο εν μέσω κρίσης τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση, κάτι που επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς αποκρύβεται. Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και συναγωνίζεται τους "άθλους" των εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα, που κρατούν μισθολογικά και εργασιακά ομήρους τους εργαζομένους τους».

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος δήλωσε ότι «πρόκειται για μέτρα που μεταφέρουν ευθέως τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση σ' αυτή την προκλητική πολιτική, με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 2 Απριλίου».

Σε δήλωση του γραμματέα του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ, κ. Σ. Ανέστη, επισημαίνεται για τις κυβερνητικές αποφάσεις ότι «θα θερίσουν θύελλες».

ΠΑΣΟΚ: Μέτρα πρόχειρα, αποσπασματικά, προεκλογικά

Δεν είναι ούτε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ούτε στήριξης των εισοδηματικών στρωμάτων· είναι μέτρα επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα, αποσπασματικά και πρόχειρα, αυτά που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, είπε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Οπως υποστήριξε «δημοσιονομική εξυγίανση δεν γίνεται με έκτακτα φορολογικά μέτρα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Γίνεται με αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα εισοδήματος και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, όπου όλοι θα συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα».

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, με τα χθεσινά κυβερνητικά μέτρα:

- Αντί για στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων, τα βάρη καλούνται και πάλι να τα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα πληρώνουν για την υπόλοιπη ζωή τους την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

- Το έκτακτο επίδομα θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ η ετήσια αύξηση που δινόταν κάθε χρόνο θα συνυπολογιζόταν στη μισθολογική εξέλιξη, στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.

- Η κυβέρνηση, αντί να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο της κρίσης διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία και τους κλάδους που πλήττονται, αντί να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να ενισχύσει όπως θα έπρεπε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, μας καλεί να πληρώσουμε τον λογαριασμό των λαθεμένων πολιτικών της επιλογών.
Όταν ο Καραμανλής έπαιρνε το 1/100 των σημερινών μέτρων,
οι παπαγάλοι έβγαιναν στα κεραμίδια κι έσκουζαν σαν
γάτες στην αναπαραγωγή. Σήμερα, οι ίδιοι ξεφτίλες,
τον κατηγορούν ότι δεν πήρε μέτρα και ξέφυγε το έλλειμμα !

Το πολιτικό κόστος των μέτρων φοβούνται τώρα στη Ν.Δ.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Νέο κύκλο εσωκομματικής δυσαρέσκειας στο κυβερνητικό κόμμα προκαλούν τα έκτακτα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. Τρέμουν οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. για το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσουν, αφού και πάλι δεν πληρώνουν οι κατέχοντες, που φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι, αλλά τα μεσαία στρώματα και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι ανάλογες με την οικονομική συγκυρία», δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. «Είναι δυσάρεστες, αλλά όμως η προσπάθεια ήταν να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες, να συμμετέχουν όλοι σ' αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανάλογα με το εισόδημά τους», πρόσθεσε.

Τι έλεγε πριν από 4 μήνες

Ηταν στις 24 Νοεμβρίου του 2008 όταν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπει κανένας νέος φόρος το 2009. «Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω, για μία ακόμα φορά, είναι ότι το 2009 δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να επιβληθεί, κανένας νέος φόρος. Ισα ίσα! Υπάρχει, από προηγούμενη ρύθμιση που έχουμε κάνει, η πρόβλεψη για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μεσαία εισοδήματα από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είχε πει.

Εκτοτε βέβαια αλλεπάλληλες ήταν οι εκπτώσεις στις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις με άλλοθι την κρίση και προκειμένου να καλυφθεί η αναποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Κορυφαίος υπουργός, που συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, με τον οποίο συνομίλησε χθες η «Ε», παρέπεμψε στα μέτρα Σουφλιά του '89 επί Ζολώτα, όταν το κράτος δεν είχε να πληρώσει ούτε τις συντάξεις και οι κατέχοντες κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Η κατάσταση σήμερα δεν είναι βέβαια τόσο κρίσιμη όπως τότε, αλλά μέσα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι κακό αυτός που έχει εισόδημα 70.000 ευρώ να καταβάλει τα 1.000 για να βοηθήσει» είπε ο υπουργός. «Στους χαμηλόμισθους δώσαμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και στους μεσαίους παγώσαμε τους μισθούς. Προσπαθήσαμε τα μέτρα όσο το δυνατόν να είναι δίκαια», πρόσθεσε.

Οι «περιστάσεις»

Στις «ειδικές περιστάσεις τις οποίες ζούμε» απέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος τα έκτακτα μέτρα. Χαρακτηριστικό τού ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αλλά ακολουθεί την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας», είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μόλις πριν από μία εβδομάδα τοποθετούσε τις πληροφορίες για τα μέτρα «στη σφαίρα των υποθέσεων».

Τα μέτρα έρχονται ακριβώς για να καλύψουν τρύπες του επικαιροποιημένου προγράμματος που αποδείχθηκε ανεπίκαιρο μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, όπως είχε γίνει και με τον προϋπολογισμό του Αλογοσκούφη. Η Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι είναι υπεραισιόδοξη η εκτίμηση ότι φέτος τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 13% όταν η ανάπτυξη είναι 0,2%, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη αύξηση είχε φτάσει μόλις το 7,6%, με ρυθμό ανάπτυξης 4%. Τα μέτρα θα είναι και το «όπλο» του Κ. Καραμανλή στην αυριανή σύνοδο κορυφής προκειμένου να απαντήσει στις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρ. Ενωσης για διετή λιτότητα και εν αναμονή των συστάσεων στη χώρα μας μετά την ένταξή της στο καθεστώς επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

korai@enet.gr

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Ο θάνατος του μισθωτού με συνταγή ΔΝΤ

Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

Η κυβέρνηση έβγαλε την κουκούλα και, αντί του θανάτου του εμποράκου (τίτλος θεατρικού έργου του Αρθουρ Μίλερ) προτίμησε αυτή τη φορά τον θάνατο του μισθωτού: Η πρώτη δέσμη φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπών αφήνει χωρίς καμιά εισοδηματική αύξηση φέτος )κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη του 1990-93 με το περίφημο Ο+Ο=14%) περίπου 1 εκατ. μισθωτούς του Δημοσίου και συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

Οι υποτίθεται «φτωχότεροι» δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν εφάπαξ ποσό 300-500 ευρώ, το οποίο, όμως, δεν θα προσαυξήσει τις αποδοχές και άρα του χρόνου η εισοδηματική πολιτική θα εκκινήσει από τα φετινά επίπεδα.

Το πάγωμα των αποδοχών (στην ουσία μείωσή τους) κατά περίπου 1,3% θυμίζει συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόσφατα στην Ουγγαρία το ΔΝΤ, που της χορήγησε δάνειο, επέβαλε πάγωμα μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και «έκοψε» και το δώρο Χριστουγέννων.

Το Δημόσιο

Αφήνοντας κατά μέρος για άλλη μια φορά τη δέσμευσή του ότι «δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι το 2009», ο κ. Καραμανλής, που προήδρευε στη χθεσινή σύσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής, έδωσε το πράσινο φως αφ' ενός να «φτωχύνουν» 1 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι και αφ' ετέρου να επιβληθεί έκτακτος φόρος στους «πλούσιους» με εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις, οι οποίες, κατά τον κ. Παπαθανασίου (που ανακοίνωσε τα μέτρα) πρέπει να ενισχυθούν κατά την περίοδο της κρίσης όπου, κατά τον ίδιο, ισχύει το «λιγότεροι φόροι στις επιχειρήσεις». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν αυτές τις μέρες αξιόλογα κέρδη και ότι και αυτές θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ο κ. Παπαθανασίου επανέλαβε τα περί ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Φέτος, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό (7 Ιανουαρίου), ο κ. Καραμανλής, και η κυβέρνησή του, επέβαλε αύξηση φόρου σε τσιγάρα και ποτά και χάρισε και πάλι το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ στους μικρομεσαίους. Τώρα, δύο μήνες μετά η κυβέρνηση επιχείρησε το «δις εξαμαρτείν ανδρός νεοφιλελεύθερου»! Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Παπαθανασίου άφησε για ακόμη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλοι φόροι αλλά και μέτρα λιτότητας μέσα στο 2009. Εκτιμώ, είπε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ, πρόσθεσε. Εστω και φραστικά, η δέσμευση Καραμανλή για μη επιβολή νέων φόρων παραβιάζεται για τρίτη φορά.

Οι ευρωεκλογές

Ο κ. Παπαθανασίου δεν έχασε την ευκαιρία να αναφέρει ότι με την ανακοίνωση των μέτρων διαψεύδονται όλοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μην εισπράξει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από την «αλήθεια» του κ. Παπαθανασίου. Η κυβέρνηση -σύμφωνα και με δημοσίευμα της «Ε» της περασμένης Δευτέρας- εξαναγκάστηκε στην ουσία να λάβει τα μέτρα τώρα για να εξευμενίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να γίνουν πιο ήπιες οι «συστάσεις» της Κομισιόν. Η Κομισιόν θα δώσει στις 25 Μαρτίου -δηλαδή μετά από πέντε μόλις μέρες- τις «συστάσεις» της για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα αμέσως για να μειωθεί το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Οι «συστάσεις» της Κομισιόν θα περιελάμβαναν ποσοτικά στοιχεία (δηλαδή ποσά πρόσθετων πόρων που πρέπει να εξεύρει η κυβέρνηση), καθώς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεσή τους εντός του 2009. Εκτιμάται ότι ο πολιτικός αντίκτυπος από τις συστάσεις της Κομισιόν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος για την κυβέρνηση από αυτόν που έχουν τα ανακοινωθέντα μέτρα. Εάν οι συστάσεις γίνουν ηπιότερες, το πολιτικό κόστος εν όψει ευρωεκλογών θα περιοριστεί. *

Μηδενικές αυξήσεις, ελεημοσύνες και κεφαλικός φόρος

Αναλυτικά η εισοδηματική πολιτική και τα νέα πρόσθετα φορολογικά βάρη που ανακοίνωσε χθες ο κ. Παπαθανασίου έχουν ως εξής:

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΟΗΘΗΜΑ

* Στους μισθωτούς του Δημοσίου με μικτές αποδοχές στις 31.12.2008 μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα (εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής) θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 135.000 υπάλληλοι.

* Στους συνταξιούχους του Δημοσίου με βασική σύνταξη μέχρι και 800 ευρώ, θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Πρόκειται για 108.000 συνταξιούχους.

**Στους μισθωτούς του Δημοσίου με μικτές αποδοχές μέχρι και 1.700 ευρώ το μήνα (εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής) θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο βοήθημα 300 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά 78.000 εργαζόμενους.

**Στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη μέχρι και 1.100 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ. Αφορά 74.000 συνταξιούχους.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

* Στους μισθωτούς του Δημοσίου με μικτές αποδοχές άνω των 1.700 ευρώ δεν θα δοθεί κανένα βοήθημα ούτε και αύξηση. Ετσι οι απολαβές της κατηγορίας αυτής μισθωτών «παγώνουν» στα περσινά επίπεδα. Το μέτρο αυτό αφορά 478.000 υπαλλήλους.

* Καμία αύξηση και κανένα βοήθημα δεν θα δοθεί στους δικαστικούς και τους γιατρούς, για τους οποίους θεσπίστηκε νέο μισθολόγιο.

**Δεν θα δοθεί βοήθημα ούτε και αύξηση στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη άνω των 1.100 ευρώ. Πρόκειται για 188.000 συνταξιούχους. Αλλοι 252.000 συνταξιούχοι άλλων Ταμείων (ΙΚΑ κ.ά.) επίσης δεν θα λάβουν καμία αύξηση, καθώς η σύνταξή τους υπερβαίνει τα 1.100 ευρώ.

* Διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν το ΕΚΑΣ. Ταυτόχρονα καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

* Επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους που δήλωσαν το 2008 (για τα εισοδήματα του 2007) συνολικό ατομικό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ.

**Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 2.000 ευρώ στους φορολογούμενους που δήλωσαν το 2008 συνολικό ατομικό εισόδημα από 80.000 έως 100.000 ευρώ.

**Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 3.000 ευρώ στους φορολογούμενους που δήλωσαν από 100.000 έως 150.000 ευρώ.

**Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5.000 ευρώ στους φορολογούμενους που δήλωσαν άνω των 150.000 ευρώ. Από τις έκτακτες εισφορές αναμένεται συνολικά να εισπραχθούν 250 εκατ. ευρώ.

* Επιβάλλεται κάθε μήνα για το 2009 συμβολική κράτηση 5% στον βασικό μισθό των βουλευτών.

Το ποσόν αυτό θα αποδοθεί για την ενίσχυση των πόρων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

* Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1-1-2010.

Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει μόνον για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα.

Το 2009 θα γίνουν 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων έναντι 21.925 δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν από το Δημόσιο το 2008.

* Θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που το σύνολό τους ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να εισπραχθούν φέτος 1,8 δισ. ευρώ και να αναβαθμιστεί «ευρύτερα το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Οι εφορίες θα υποστηριχθούν προς την κατεύθυνση αυτή με εξειδικευμένους συμβούλους.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα συνήθη θύματα

ΚΑΤΕΦΥΓΕ τελικά, ως συνήθως, στην εύκολη λύση η κυβέρνηση, φορτώνοντας στους συνήθεις φορολογούμενους και στους εργαζόμενους και συνταξιούχους το κόστος μείωσης του ελλείμματος. Ετσι, πιστεύει, ότι θα εξευμενίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την πιέζει να πάρει μόνιμα μέτρα. Αλλά και έτσι προκαλεί οργή σ' όσους πλήττονται.

ΑΦΗΣΕ και αυτή τη φορά η νεοφιλελεύθερη κοινωνική ευαισθησία έξω από τη φοροεισπρακτική απόχη τους έχοντες και κατέχοντες, όλους τους έξυπνους που φοροδιαφεύγουν, φοροκλέπτουν και φοροαποφεύγουν. Με ποια λογική, άραγε, δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δηλαδή τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα;

ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ εισφορά των 1.000 έως 5.000 ευρώ στα πάνω από 60.000 ευρώ εισοδήματα, θα την πληρώσουν μόλις 128.000 φορολογούμενοι, διότι μόνον τόσοι εμφανίζονται να έχουν υψηλά εισοδήματα. Πρόκειται γι' αυτούς που δεν μπορούν να τα κρύψουν και είναι κυρίως μισθωτοί.

ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ η έκτακτη εισφορά μόλις 274 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ποσά, για να μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 3,7% θα εξοικονομηθούν με μηδενική εισοδηματική αύξηση σε ένα και πλέον εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ και χαμηλά εισοδήματα η νεοφιλελεύθερη κοινωνική ευαισθησία δίνει έκτακτα εφάπαξ βοηθήματα 300 και 500 ευρώ. Πρόκειται για τέχνασμα, που σκοπό έχει την καθήλωση των αποδοχών και των συντάξεων, ώστε τον επόμενο χρόνο η εισοδηματική πολιτική να έχει αφετηρία τα φετινά επίπεδα.

ΚΑΤΕΦΥΓΕ η κυβέρνηση στην εύκολη λύση, που προκαλεί σοκ και μάλιστα χωρίς να αποκλείει άλλα μέτρα για το 2009 -«δεν θα χρειαστούν, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ», είπε ο υπουργός Οικονομίας- διότι δεν τόλμησε να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς είσπραξης των δημοσίων εσόδων, ούτε βέβαια και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και τη φοροαποφυγή.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τα συνήθη θύματα, με καθήλωση και συρρίκνωση των εισοδημάτων από τους φόρους και την ακρίβεια, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φτάσει φέτος τα 20 δισ. ευρώ, από τα 17,6 δισ. που ήταν το 2007 και τα 6,5 δισ. ευρώ το 2005.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τα συνήθη θύματα όχι μόνο την ανικανότητα, αλλά προπαντός τη συνολική νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πλήττει μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Προφανώς, κατά τον νεοφιλελευθερισμό έχουμε σ' αυτόν τον τόπο ευημερούντες μισθωτούς και συνταξιούχους από τη μία μεριά και από την άλλη δυστυχούντες μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΑΚΟΥΣΑΝ, διάβασαν (;), μίλησαν με τον νομπελίστα Πολ Γκρούγκμαν. Δεν κατάλαβαν πόσο μπορούν οι θέσεις του να τους βοηθήσουν στη διαπραγμάτευσή τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί κάνουν τα αντίθετα;


ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ Ο ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ * ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - «ΘΕΡΑΠΕΙΑ» ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ Ή ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Μακρά και επώδυνη περίοδος προσαρμογής για την Ελλάδα

Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Η Ελλάδα θα περάσει μια μεγάλη περίοδο επώδυνης οικονομικής προσαρμογής, για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, κατά την ομιλία του σε συνέδριο για την οικονομική κρίση στην Αθήνα.

Ο κ. Κρούγκμαν τάχθηκε εναντίον της επιβολής κεφαλικών φόρων, αλλά υπέρ μιας «προσεκτικά σχεδιασμένης» αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους πιο πλούσιους.

Γενικά, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το βάθος και τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ζήτησης, αφού η νομισματική πολιτική με τα μηδενικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.

Τον νομπελίστα προλόγισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι τα γραπτά του «ήταν μουσική στ' αφτιά μας και βάλσαμο στην ψυχή μας» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, έδειξε ότι επιστήμη και πολιτική δεν είναι αντιφατικές έννοιες και μπορούν να συνυπάρξουν.

Ο κ. Κρούγκμαν ανέφερε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας έχει αυξηθεί υπερβολικά. Απέδωσε τη μη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος στον εφησυχασμό που δημιούργησε η εισαγωγή του ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι οι εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος έδωσαν ώθηση στον πληθωρισμό κόστους. Εξήγησε ότι η ταχύτερη αύξηση του εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία και άλλους εμπορικούς εταίρους επιδείνωσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και εκτροχίασε το έλλειμμα. Σημειώνεται ότι το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος συμπεριλαμβάνει τόσο τους μισθούς όσο και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ερωτηθείς αν υπονοεί ότι οι μισθοί στην στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν τα επόμενα χρόνια, ο νομπελίστας διευκρίνισε ότι η προσαρμογή μπορεί να γίνει, αν οι ελληνικοί μισθοί αυξηθούν λιγότερο απ' ό,τι στις άλλες χώρες ή αν αυξηθεί παρά πολύ η παραγωγικότητα.

«Θα είναι πολύ άσχημα (ugly)», πρόσθεσε ο κ. Κρούγκμαν, συμπληρώνοντας ότι τώρα πλέον η απαραίτητη προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει μέσω της υποτίμησης της δραχμής, όπως παλιά. Ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα, η διαδικασία προσαρμογής να γίνει σε μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και όχι ύφεσης ή στασιμότητας στην ευρωζώνη.

Η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, το άλλο μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι το πρόβλημα συντονισμού των διαφόρων πολιτικών και η ανυπαρξία μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης, όπως στις ΗΠΑ, που θα υποστηρίξει την ΕΚΤ αν παραστεί ανάγκη. Ο ίδιος εμφανίστηκε σκεπτικός για το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς «η ευρωζώνη δεν έχει περισσότερους και αποτελεσματικούς θεσμούς (institutions)», πρόσθεσε.

Εμφανίστηκε γενικά απαισιόδοξος για τη διεθνή οικονομική κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».

Χρειάζεται να εφαρμοστούν 3 πολιτικές, σύμφωνα με τον ίδιο:

* Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα κατά τα πρότυπα της Fed, που αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

* Δεύτερον, να ξεπαγώσουν οι πιστωτικές αγορές, κάτι το οποίο επιδιώκουν τα εθνικά σχέδια στήριξης των τραπεζών.

* Τρίτον, να τονωθεί η οικονομία μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών.

«Εχουμε μια αποτυχία της ζήτησης και γι' αυτό χρειάζεται να υπάρχει συντονισμός των πολιτικών και οι κυβερνήσεις να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα», συμπλήρωσε. *


Προτιμότερος ο προσεκτικός σχεδιασμός ειδικών φορολογικών νόμων

Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

Πώς σας φαίνεται η ιδέα, κύριε καθηγητά, τώρα, άμεσα, μες στην καρδιά της οικονομικής κρίσης να φορολογηθούν με μια έκτακτη εισφορά οι πλούσιοι; Οι πολύ πλούσιοι, οι οικονομικά ισχυροί, οι οποίοι αναμφίβολα επίσης πλήττονται από την κρίση, αλλά δεν θα πεινάσουν κιόλας... Δεν νομίζετε ότι θα είναι ένα στοιχειώδες μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης;

Την ερώτηση αυτή υπέβαλα στον Πολ Κρούγκμαν, τον κορυφαίο οικονομολόγο, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2008, ο οποίος έδωσε διάλεξη χθες στην Αθήνα προσκεκλημένος της εκπαιδευτικής εταιρείας «Πρόθεση».

Οχι και πολύ ψηλός, μάλλον μικροκαμωμένος και λίγο ευτραφής, με ένα σπινθηροβόλο βλέμμα, σβέλτος στο λόγο και την κίνηση, μίλησε με ρεαλισμό, εάν όχι με κυνισμό για την «οικονομική κατηφόρα» σε όλο τον πλανήτη, για την «παγκόσμια σύγχυση», για τη «φρικαλεότητα της καταστροφής που έρχεται», για την «τεράστια ευθύνη των πολιτικών ηγετών μας, που δεν έχουν ακόμη καταλάβει, ακριβώς, το μέγεθος της κατολίσθησης...».

Απάντηση, το ερωτηματικό

«Η γυναίκα μου με κατηγορεί ότι είμαι υπερβολικά απαισιόδοξος. "Πες και κάτι θετικό, με παροτρύνει"», είπε γελώντας. Και συνέχισε: «Δεν είναι όλες οι απαντήσεις σίγουρες. Καμιά φορά όταν αφήνουμε ερωτηματικά, απαντούμε καλύτερα στα προβλήματα. Ούτε η αρετή είναι αυτή που χρειάζεται σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις... Θυμάμαι καμιά φορά τη ρήση του Αγίου Αυγουστίνου "Θεέ μου βοήθα με να γίνω εγκρατής κι ενάρετος". Κι εγώ, λέω, σωστά, αλλά όχι τώρα μες στην κρίση, άσ' το γι' άλλη φορά...», είπε ο Κρούγκμαν προσθέτοντας «πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά που με ένα μέτρο σαν φάρμακο η αρρώστια θεραπεύεται. Πολλές φορές το μικρόβιο είναι ανθεκτικό και δεν καταπολεμάται με αντιβιοτικά...

»Ως προς την έκτακτη, λοιπόν, εισφορά στους πλούσιους είναι βέβαια κάτι που ευρέως συζητείται.

»Το θέμα δεν είναι "βρήκα κάποιους πλούσιους με... ξανθά μαλλιά, που θα μας σώσουν!". Μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε προσεκτικά κάποιους ειδικούς φορολογικούς νόμους. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ, ας πούμε, το θέμα δεν είναι πού θα βρεις τα χρήματα, αλλά και εάν τα βρεις, σε ποια χέρια θα πάνε και πού θα τα ξοδέψεις... Δεν είναι απλό», ήταν η απάντησή του.

Είστε αριστερός, κύριε Κρούγκμαν; Διότι πολλοί σας έχουν χαρακτηρίσει και έτσι; Τι λέτε;

Τον ρώτησα όταν τον πλησίασα και μετά το τέλος της ομιλίας του. Γέλασε.

«Στην Αμερική δεν υπάρχει ακριβώς αυτός ο όρος σήμερα. Αλλά για τον εαυτό μου αυτόν τον χαρακτηρισμό θα τον δεχόμουνα».

Και προοδευτικός και φιλελεύθερος

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο σας και κατανοητό και από εμάς τους πολλούς, που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την πολυπλοκότητα των οικονομολόγων, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. «The concience of a liberal» μεταφράστηκε «Η συνείδηση ενός προοδευτικού». Ενώ «liberal» είναι ο φιλελεύθερος. Εσείς τι είστε; Προοδευτικός ή φιλελεύθερος, διότι είναι διαφορετικές έννοιες..., τον ρώτησα.

«Είμαι και τα δύο. Και προοδευτικός και φιλελεύθερος και ό,τι αυτά τα δύο σημαίνουν, και μάλιστα στην Αμερική που έχει πολύ διαφορετική πολιτική ιστορία, παρελθόν και παρόν απ' ό,τι η Ευρώπη», μου είπε.

Ο 55χρονος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αρθρογράφος στην εφημερίδα «The New York Times», όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος και τον προλόγισε για την Πράσινη Οικονομία, την οποία και ο Ομπάμα υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Κρούγκμαν ήταν επιφυλακτικός. «Τα οικολογικά πρότυπα -είπε- ίσως δεν είναι της ώρας. Προηγούνται πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Εάν παραταθεί η κρίση, τότε θα καταφύγουμε εκεί», είπε.

Δυστυχώς ο νομπελίστας Κρούγκμαν δεν ήταν και πολύ ενθαρρυντικός για την επένδυση στο περιβάλλον και την προστασία του και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα ήταν ο κορμός μιας Πράσινης Οικονομίας. Σας απογοήτευσε; ρώτησα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μόλις του είχε κάνει την ερώτηση.

«Ευτυχώς στο τέλος της απάντησής του ήταν θετικός...», μου είπε χαμογελώντας μελαγχολικά.

Ο Κρούγκμαν όμως λίγο πριν το τέλος της απάντησής του είχε μιλήσει για «αφέλεια» στο αισιόδοξο σχέδιο Ομπάμα για το περιβάλλον. Δεν είναι εφικτό, είπε κι απογοήτευσε το ακροατήριό του ο διάσημος νομπελίστας. Μας έκανε να μουδιάσουμε...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι προτάσεις μας ταυτίζονται

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση, η μεγαλύτερη που έχει ξεσπάσει από το 1929, είναι στη βάση της μια βαθύτατα πολιτική κρίση, είπε χθες ο Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι πολλά από τα όσα προτείνει ο νομπελίστας οικονομίας Πολ Κρούγκμαν ταυτίζονται με τις απόψεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για να μη μεγαλώσουν οι ανισότητες λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, χρειάζεται:

* Ενα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τόνωσης της οικονομίας και της ρευστότητας. 


* Σοβαρή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την πολιτεία. 


* Προώθηση μιας βιώσιμης «πράσινης ανάπτυξης» ως μια νέα ατμομηχανή της ανάπτυξης. 


* Λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας για φτωχότερα και μεσαία στρώματα. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Πολ Κρούγκμαν και χαρακτήρισε τον λόγο του τολμηρό, ασυμβίβαστο, που πάντα βλέπει μπροστά, πηγή άντλησης ιδεών.

Μείον 1% και πάλι καλά

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε επίσης ο Βίλεμ Μπόιτερ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο London School of Economics, που θεωρείται από τους κατ' εξοχήν γνώστες των τεκταινομένων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόιτερ, η Ελλάδα θα είναι τυχερή αν η οικονομία της συρρικνωθεί μόνο κατά 1% φέτος -κάτι που ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανό- με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σ' άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τόνισε ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα βρεθεί σε κίνδυνο, αν η οικονομική ύφεση είναι βαθιά και διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του μεγάλου δημοσίου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η χώρα θα πρέπει είτε να δεχθεί μεγάλη εξωτερική βοήθεια είτε να υπάρξει πολιτική συναίνεση για αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών σε μόνιμη βάση, ανέφερε ο καθ. Μπόιτερ, προσθέτοντας όμως πως τυχόν βοήθεια θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους.

«Η άποψή μου είναι ότι (η διεθνής οικονομική ύφεση) δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του 2010 και ίσως το 2011».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ

«Σημαντικό ότι έμπειροι οικονομολόγοι συνομιλούν με τον Καραμανλή»

Η διεθνής οικονομική συγκυρία, αλλά και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την οποία φάνηκε να είχε μελετήσει ο νομπελίστας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Κρούγκμαν. «Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία σε οικονομικά θέματα, συνομιλούν με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος. «Εκφράζουν τις απόψεις τους. Κάνουν την ανάλυση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και εμπλουτίζουν έτσι -όπως είναι φυσικό- την ήδη πλούσια διεθνή και οικονομική εμπειρία του πρωθυπουργού». Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γιάννης Παπαθανασίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου