Pages

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

10 χρόνια άγριας λιτότητας στην Ελλάδα βλέπει ο Κένι



Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθούν Ιρλανδοί και Πορτογάλοι την εξέλιξη γύρω από το ελληνικό ζήτημα, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι να δηλώνει στο κοινοβούλιο ότι περιμένει τους Ελληνες δεκαετία σκληρής λιτότητας.
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πίστευε..
 αρχικά πως η χώρα του θα επέστρεφε στις αγορές στα τέλη του 2012. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις
αγορές ομολόγων πριν από το 2020», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους Ελληνες είναι απόλυτη, άγρια λιτότητα για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μίλησε για την Ελλάδα στο κοινοβούλιο της χώρας του, είναι προφανές ωστόσο ότι εν όψει των αποφάσεων της σημερινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ήθελε με αυτόν τον τρόπο να προειδοποιήσει τους συμπατριώτες του να κάτσουν καλά, για να μην...πάθουν όσα οι Ελληνες.

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πάσους Κοέλιου, ο οποίος με δηλώσεις του, χθες, τόνισε ότι η τύχη της χώρας του εξαρτάται από την έκβαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σήμερα για την Ελλάδα.

«Αναμένουμε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης να βρει λύση για την Ελλάδα. Χωρίς αυτή τη λύση δεν θα έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και χώρες όπως η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς θα ενταθεί η ανασφάλεια», δήλωσε ο Κοέλιου σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που αναγκάστηκε να προσφύγει σε οικονομική διάσωση. Εχει αρχίσει μάλιστα να αντιμετωπίζει παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, να πέφτει έξω δηλαδή στους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% μέχρι τα τέλη του 2012.

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Κοέλιου ανακοίνωσε προ ημερών την κατάργηση των 13ου και 14ου μισθών στο Δημόσιο, φροντίζοντας να επαναλάβει χθες στους Πορτογάλους ότι τους περιμένουν «πολύ βαριά» μέτρα λιτότητας. «Αν μείνουμε μια χώρα χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία, το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε θα είναι πολύ υψηλό, από κοινωνική, οικονομική και πολιτική άποψη», επισήμανε, και ακούστηκε σαν ηχώ του Ελληνα πρωθυπουργού δύο χρόνια πριν, όταν μας καλούσε σε θυσίες για να αποφύγουμε τα χειρότερα... Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει να βρεθεί σε μια κατάσταση να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα.

Κλίμα υπέρ λιτότητας αρχίζει και καλλιεργεί ακόμη και η Γαλλία. Με δηλώσεις της η υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. να προχωρήσει σε αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 1,75% της τωρινής εκτίμησης. Αναθεώρηση που, όπως είπε, θα συνοδευτεί από νέο πρόγραμμα λιτότητας.

Η εφημερίδα «Λε Μοντ» αναφερόμενη επίσης στη σημερινή σύνοδο κορυφής, σε άρθρο με τίτλο «Από την κρίση του ευρώ σε εκείνη της πολιτικής Ευρώπης», γράφει ότι διακυβεύεται πλέον ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από το 1945. «Το ζήτημα είναι πολιτικό», τονίζει και προσθέτει: «Δεν αποκλείεται ακόμη και το χειρότερο. Η μελέτη της δεκαετίας του 1930 δείχνει ότι οι ηγέτες δεν κατάφεραν να εμποδίσουν γεγονότα τα οποία έβλεπαν κάποιες φορές να προδιαγράφονται».

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης και δήλωση Γάλλου διαπραγματευτή, ο οποίος επισημαίνει: «Το διακύβευμα είναι να μάθουμε εάν οι αγορές κρίνουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι μία μοναδική περίπτωση ή εάν θεωρούν ότι οι λαοί θα έχουν στο μέλλον την επιλογή να μην πληρώνουν τα χρέη τους».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=320957

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ. ΟΛΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ. ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΟΡΝΕΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΟΡΝΕΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. LINK ( http://zoidosia.blogspot.com/ ) KAI ( http://elpida-politeias.gr/home )

    ΑπάντησηΔιαγραφή