Pages

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Νευρική κρίση στη «Συγγρού»

Κινούμενη άμμο θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο κ. Αντώνης Σαμαράς δέχεται πλέον βολές μέσα από το στρατηγείο του για την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εως πριν από λίγο καιρό, ο κ. Σαμαράς απέναντί του είχε βουλευτές και στελέχη που ζητούσαν πρωτοβουλίες συναίνεσης, προκειμένου να μην πέσει η χώρα σε βαθιά κρίση. ....Από την περασμένη Πέμπτη, έχει «απέναντί» του πιστούς πολιτικούς συνοδοιπόρους δεκαετιών, που είδαν τον ηγέτη τους να υπακούει στον πολιτικό ρεαλισμό, συνεργαζόμενος με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Μέσα σε μία εβδομάδα παρακολούθησαν τον κ. Σαμαρά να μεταβάλλει την τακτική του, «διορθώνοντας» ουκ ολίγα ζητήματα κεντρικής στρατηγικής που έως τότε τον έθεταν σταδιακά εκτός ευρωπαϊκών εξελίξεων:

1) Χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση «αναπόφευκτη», δηλώνοντας ότι ως εκ τούτου θα την υπερψηφίσει.

2) Συμφώνησε να στηρίξει μεταβατική κυβέρνηση και όχι να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

3) Είπε «ναι» στον «συστημικό» και «σημιτικό» κ. Λουκά Παπαδήμο, αντί του «παπανδρεϊκού» κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, τον οποίο θεωρούσαν πιο εύκολα διαχειρίσιμο.

4) Συμμετείχε μεν στην κυβέρνηση με μη κοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.

«Πού είναι ο Σαμαράς;» αναρωτιούνταν φιλικά του ιστολόγια σε έναν ιδιότυπο διαδικτυακό πόλεμο, οι περισσότερες μάχες του οποίου κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας. Τόσο ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης όσο και ο κ. Γιάννης Μανώλης, κυριάρχησαν στην ενδοοικογενειακή «γκρίνια», εκφράζοντας τα στελέχη της «σαμαρικής» πτέρυγας που επέλεξαν να σιωπήσουν.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Οι απαντήσεις βρίσκονται σε μία φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς: «?Η πατρίδα δεν είναι μια εύκολη κουβέντα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κι ένα βαρύ χρέος. Είναι το μόνο χρέος που δεν θέλεις ποτέ να ξεχρεώσεις! Μόνο να το τιμήσεις».

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιχείρησε να εξηγήσει στους πιστούς φίλους του, τους λόγους που στηρίζει με το ΠαΣοΚ την ίδια κυβέρνηση, η οποία καλείται να εφαρμόσει το δεύτερο μνημόνιο, που μέχρι πρότινος επέκρινε.

Πώς απαντά, λοιπόν, η «Συγγρού»; Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, με τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά, επιτεύχθηκαν τέσσερις στόχοι:

1) Ματαιώθηκε το δημοψήφισμα.

2) Παραιτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

3) Συγκροτήθηκε μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

4) Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σαμαράς εξηγεί τις επιλογές του, σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και Πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας» και «αντί να’ χουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές».

Πάντως, εκείνο που βάρυνε περισσότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς είχε διαπιστώσει κινδύνους, που απέρρεαν από την ακυβερνησία του τελευταίου 10ημέρου.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ «ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥΣ»
Την ίδια ώρα η παράταση της εκκρεμότητας, έως το βράδυ της Τετάρτης, είχε προκαλέσει έκρηξη στο κομμάτι της ΚΟ της ΝΔ που ζητούσε συνεννόηση με το ΠαΣοΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οταν μάλιστα έγινε γνωστό το όνομα του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, τα τηλέφωνα άναψαν, όχι μόνο μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ αλλά και μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, οι οποίοι μοιράζονται τον ίδιο προβληματισμό: Οτι δηλαδή η χώρα κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των περιστάσεων, υπό τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ευρωζώνης. Και δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι αυτή η οριζόντια συνεννόηση που παρατηρείται μεταξύ στελεχών της ΝΔ του ΠαΣοΚ αλλά και στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, δεν αποκλείεται να σχηματοποιηθεί με μορφή που έως σήμερα δεν θα ήταν πιθανή.

Πάντως, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του κ. Σαμαρά, η ΝΔ θα επιμείνει στη μη παράταση της θητείας της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν στις 19 Φεβρουαρίου. «Είναι βαλβίδα ασφαλείας, για να εκφραστεί η κοινωνία, γιατί όταν δεν εκφράζεται η κοινωνία, τότε έρχεται πιο κοντά η κοινωνική έκρηξη» είπε ο κ. Σαμαράς η κατάσταση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

O κ. Σαμαράς στηρίζει τον νέο πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπονομεύσει την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Ολοι ξέρουμε πια πως χάθηκε τις τελευταίες μέρες κάθε ίχνος αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, όλοι μαζί θα την αποκαταστήσουμε - ταχύτατα. Ομως, χωρίς να δεχθούμε ταπεινώσεις, ούτε προσβολές. Ούτε για τον λαό μας, ούτε για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δεν μπαίνει στον λογαριασμό. Δεν είναι προς διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Σαμαράς στην προχθεσινή του δήλωση. Απευθυνόμενος δε στο εσωκομματικό του ακροατήριο σημείωσε ότι «στο τέλος αυτού του δρόμου θα ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» .

«Ολοι μαζί θα στηρίξουμε τη νέα μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της κι ευχόμαστε να επιτύχει στην αποστολή της» σημειώνει ο κ. Σαμαράς, ενώ για τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων του κόμματος, των κκ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου, στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αντιστοίχως, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία πήρε δύο κρίσιμα υπουργεία με ουσιαστικό ρόλο και βαρείς εθνικούς συμβολισμούς και στέλνει τα μηνύματα που πρέπει να στείλει».

Κέρδος 13/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου