Pages

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το εθνικό δίλημμα της αυτοδυναμίας


Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, θα καταλήξει σε... ορισμένα αυταπόδεικτα συμπεράσματα. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν αυτές, και μάλιστα σε σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται στη σκακιέρα των πολιτικών εξελίξεων, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στον στόχο της αυτοδυναμίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, ανεμπόδιστα, χωρίς να χρειάζεται να τηρηθούν ισορροπίες με άλλα κόμματα, σε μια συμμαχική κυβέρνηση.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, μοιάζει να έρχεται όλο και πιο κοντά για τη Συγγρού, όσο περνάει ο καιρός. Δηλαδή, όσο η κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει συμπτώματα προϊούσας φθοράς, και αδυναμίας προώθησης των μέτρων που απαιτούνται, ή της διαπραγμάτευσης πτυχών του Μνημονίου που έχει αποδειχθεί ότι επιτείνουν το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, αντί να οδηγούν σε λύσεις και υπέρβαση της ύφεσης και της κρίσης.

Ο πολιτικός και στρατηγικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρος: Στις επόμενες εκλογές, οι Έλληνες πολίτες θα τεθούν ενώπιον ενός εθνικού διλήμματος για το μέλλον του τόπου, από το οποίο και θα εξαρτηθεί η ψήφος τους. Θα κληθούν να απαντήσουν με πειστικό τρόπο στο δίλημμα της αυτοδυναμίας.

Σε μια χώρα από το πολιτικό dna της οποίας απουσιάζει δραματικά η προδιάθεση για συμπεριφορές συναίνεσης, σύνθεσης και συνεννόησης, το πείραμα της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν δείχνει να κερδίζει πόντους απήχησης στην κοινωνία. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (με εξαίρεση εκείνη της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής») καταγράφουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας και προβληματισμού για την κυβέρνηση Παπαδήμου, ως προς τη συνοχή, την αποτελεσματικότητα και το μέλλον της.

Στο δίλημμα της αυτοδυναμίας λοιπόν, αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται, θα τεθεί σε σύγκριση με την προοπτική αυτόνομης άσκησης της εξουσίας από ένα και μόνο κόμμα. Που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Τον πολιτικό ηγέτη ο οποίος εντόπισε εγκαίρως τις στρεβλώσεις του Μνημονίου, και ζήτησε την άμεση αλλαγή πολιτικής. Με τις εξελίξεις να τον δικαιώνουν.
statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου