Pages

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Επίθεση στην Ευρωζώνη με ομαδικές υποβαθμίσεις




Γάλλοι διαδηλώνουν εναντίον της υποβάθμισης
Την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, ανακοίνωσε και επισήμως ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία.
Αλώβητη παρέμεινε η Γερμανία.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, εκτός από την Κύπρο, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.
Την απώλεια του ΑΑΑ είχε επιβεβαιώσει το απόγευμα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ και οι υποβαθμίσεις των άλλων χωρών είχαν διαρρεύσει.
Ο κ. Μπαρουάν δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν είναι καταστροφή και πως η αξιολόγηση ΑΑ+ είναι μια καλή αξιολόγηση. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 σημείωσε πως «δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν κάτι που αναμενόταν εδώ και καιρό, με την κυβέρνηση της χώρας να σπεύδει το προηγούμενο χρονικό διάστημα να υποβαθμίσει τη σημασία της απώλειας της κορυφαίας αξιολόγησης της χώρας ΑΑΑ.
Ο Standard & Poor’s στις 5 Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει ουσιαστικά όλη την Ευρωζώνη, θέτοντας σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση 15 μέλη της -πλην της Ελλάδας, που όμως έχει ήδη την κατώτατη αξιολόγηση CC, και της Κύπρου, που ήταν ήδη υπό παρακολούθηση.
Μόλις 12 χώρες και μία αυτόνομη περιοχή -το Χογκ-Κογκ-, συνεχίζουν να διατηρούν το τριπλό Α, και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Οι χώρες αυτές είναι: η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και, τέλος, το Χονγκ Κονγκ.
Χτύπημα στην Ευρωζώνη την στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια
Ο οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην Ευρωζώνη», δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της Εευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την «ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».
Ωστόσο, το χτύπημα της  S&P  στην Ευρωζώνη μέσω των υποβαθμίσεων, γίνεται την στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια.
Υπενθυμίζεται, ότι εχθές ναυάγησαν η συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών   όσον αφορά το psi.
Εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα χρειαστεί μία επιπλέον βοήθεια δισεκατομμυρίων  ευρώ για να εξοφλήσει μία μεγάλη παρτίδα ομολόγων τον Μάρτιο. Η εναλλακτική λύση θα είναι μία άτακτη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου