Πόσα και πόσα δε γράφτηκαν για τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου... Απ’ τις χιλιάδες, όμως, των σχολιασμών δύο ήταν οι πλέον αιρετικοί και σοκαριστικοί. Η μία προέρχεται από την τραγουδίστρια κυρία Άντζη Σαμίου (ανάρτηση στο twitter που έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διαδικτυακός «πόλεμος» σχολίων) και η άλλη από τον Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή Γιώργο Καραγκούνη (δήλωση που δεν μπόρεσα ακόμη να διασταυρώσω την αλήθεια της) Δείτε τις:
Αντζη Σαμίου: «Όσοι αυτοκτονούν, να αφήνουν σημείωμα τι ψήφισαν, για να ξέρουμε αν θα λυπηθούμε!»
Γιώργος Καραγκούνης: «Πήραμε το μήνυμα των χτεσινών εκλογών και όλοι οι παίκτες αποφασίσαμε στον αγώνα εναντίον της Γερμανίας να κάνουμε αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων: θα κάτσουμε να χάσουμε»
Υποπτεύομαι ότι η δήλωση Καραγκούνη πρόκειται για black χιούμορ του γνωστού blogger pitsirikou στο site του οποίου πρωτοεμφανίστηκε η δήλωση για να κάνει στη συνέχεια το γύρο του διαδικτύου.
Πέραν όλων αυτών θεωρώ και τις δύο δηλώσεις να κινούνται με εκπληκτική ευστοχία στο σατιρικό χώρο. Ιδιαίτερα αυτή της κυρίας Σαμίου την οποία θεωρώ εξόχως σατιρική, κινούμενη στο χώρο της ειρωνείας με απροσδόκητη επιτυχία, όπως ξεκάθαρα φανερώνουν οι πολυάριθμες ποικίλες αντιδράσεις!
H ειρωνεία χρησιμοποιεί σαν όπλο της τη διαστρέβλωση, την υλική διαστρέβλωση με τη μορφή της αντιστροφής. ΔEN EINAI OMΩΣ KAI AΠΛH ANTIΣTPOΦH. Περιλαμβάνει μέσα στην εντύπωση που προκαλεί την προέκταση, τον υπαινιγμό και την παράλειψη. Απαιτεί ένα επιλεγμένο και ευέλικτο ακροατήριο στις αντιδράσεις για να αναγνωρίσει την ιδιαίτερη κατεύθυνση της έννοιας της. Αλλιώς, όπως στην περίπτωση της κυρίας Σαμίου, οι αναγνώστες μπορεί να νομίζουν ότι η διαστρέβλωση είναι δουλειά ενός παράφρονα, ενός ανθρώπου που οι αξίες έχουν διαταραχθεί. Kάτω από την επιφάνεια της αδιαφορίας της, η ειρωνεία κρύβει πάθος έντονης συμμετοχής.
Πιστεύω οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ότι έμαθα στεναχωρεθηκε για την ανάρτηση της, ενώ δεν θα έπρεπε.
Παναγιώτης.