Σχετικό δημοσίευμα κάνει λόγο για απεγνωσμένους έως και οργισμένους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι «έχουν βαρεθεί» με την Ελλάδα και προειδοποιούν ότι η χώρα δεν θα λάβει άλλα χρήματα αν δεν επιδείξει προηγουμένως κάποια πρόοδο.
«Ήταν σαν να συναντάς το γιατρό ο οποίος κοιτάζει τις εξετάσεις σου κουνώντας το κεφάλι του και εσύ αναρωτιέσαι αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις», φέρεται να δηλώνει σε καθεστώς ανωνυμίας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση.
Ακολούθησαν μέσα στο μήνα επισκέψεις τεχνοκρατών της τρόικας στα υπουργικά γραφεία: «ήταν με κατεβασμένα τα κεφάλια, κρατούσαν αρχεία και απέφευγαν τους ρεπόρτερ». Σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, επρόκειτο για μία ανασκόπηση σπασμένων υποσχέσεων 2 ετών απέναντι στους δανειστές.
«Ο βασικός στόχος μας την επόμενη εβδομάδα είναι να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία», δηλώνει αξιωματούχος της τρόικας, ο οποίος εκτιμά ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν προσγειωθεί απότομα σε σχέση με την προεκλογική τους καμπάνια και πλέον προσπαθούν να θέσουν ξανά το τρένο σε τροχιά. Αναφορικά με τον νέο «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, γίνεται λόγος για έναν άνθρωπο ο οποίος «καταλαβαίνει τα προβλήματα και είναι σοβαρός, αλλά είναι μόνος».
Επικαλούμενο τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η τρόικα δεν υπαγορεύει στην Αθήνα να μην επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, αλλά συνιστά να μην εγείρει ανάλογο ζήτημα σε αυτό το χρονικό σημείο, προτού δείξει σοβαρά δείγματα γραφής.
Παραθέτοντας από τη μία πλευρά την κατηγορία της τρόικας ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και από την άλλη πλευρά την επισήμανση της Ελλάδας ότι η ύφεση είναι βαθύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, το Reuters επισημαίνει ότι εκκρεμούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η αναδόμηση του δημόσιου τομέα και η απελευθέρωση «κλειστών» αγορών και επαγγελμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου