Σήμερα ο Bootle ποντάρει τα... ρέστα του σε ένα ακόμα στοίχημα. Πιστεύει ακράδαντα πως τουλάχιστον μια μερική κατάρρευση του ευρώ -που μοιράζονται σήμερα 17 χώρες- είναι αναπόφευκτη.Mάλιστα, έγραψε και έναν 117σελιδο οδηγό επιβίωσης για χώρες που βλέπουν την έξοδο, που ονόμασε "Leaving the Euro: A Practical Guide".
"Οι πολιτικοί συνεχίζουν να πετούν λεφτά στις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει. Αντί να επαναφέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας, Που θα έρθει με μεγάλη ταχύτητα, μόνο με τη διάλυση του ευρώ", δηλώνει στο Fortune.
"Γιατί οι πιο αδύναμες χώρες του ευρώ έχουν δύο μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, σε περίπτωση παραμονής τους εντός της ζώνης: το πρώτο είναι ο ΑΕΠ τους που ξεπερνά το 100% σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Το δεύτερο, είναι ότι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν χάσει παντελώς την ανταγωνιστικότητά τους, κάτω από μια δραστικότατη μείωσης της παραγωγής τους. Για να το λύσουν, επιλέγουν την πολιτική της λιτότητας: επιπλέον φορολογία, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και μεγάλα ποσοστά ανεργίας που ρίχνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα στα Τάρταρα. Το να βγούνε από την κρίση, παραμένοντας στην ευρωζώνη, φαντάζει επομένως απλώς αδύνατο. Αυτό το... διπλό πρόβλημα θα λυνόταν ακαριαία με μια έξοδο της εκάστοτε χώρας από την ευρωζώνη. Οι συγκεκριμένες χώρες δεν θα χρειάζονταν καν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια εθελούσια έξοδό τους (κάτι που είναι σημαντικό, δεδομένης της ανάγκης για μυστικότητα σε τέτοια περίπτωση). Η οποία θα μπορούσε να βασιστεί στο Διεθνές Δίκαιο, ως απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας.
Η υπόθεση
Ας υποθέσουμε ότι αποφάσιζε να βγει εκτός ευρωζώνης η Ισπανία. Η κυβέρνησή της θα ανακοίνωνε την απόφαση αυτή μέρα Παρασκευή, λίγο αφότου το αποφάσιζε η Βουλή και ο Πρωθυπουργός. Η ανακοίνωση θα έλεγε πως την αμέσως επόμενη Δευτέρα, στις 12.01 ακριβώς όλοι οι μισθοί, όλες οι καταθέσεις, οι συντάξεις και οι τιμές θα μετατρέπονταν αυτόματα από ευρώ σε πεσέτες σε ποσοστό 1 προς 1.
Μέσα στο σαββατοκύριακο όλα τα ΑΤΜ και τα υποκαταστήματα τραπεζών θα παρέμεναν φυσικά κλειστά και δε θα επιτρέπονταν καμία συναλλαγή κανενός είδους, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο του να μεταφέρει κάποιος εσπευσμένα τα χρήματά στου στην Ελβετία".
Φωτογραφίζει την Ελλάδα
Ο Βootle προτείνει οι χώρες προς αποχώρηση να αρχίσουν να τυπώνουν τα νομίσματά τους μόνο μετά την ανακοίνωση, ώστε να αποφευχθεί διαρροή.
Για μια περίοδο, θα γίνεται σε αυτή την περίπτωση δεκτή η πληρωμή με ευρώ, μέχρι να επέλθει ισορροπία. Και την εν λόγω ημέρα, το ευρώ θα θεωρείτο συνάλλαγμα. Η αξία του θα ανέβαινε απότομα έναντι της πεσέτας. Έτσι, μια διαδρομή με το ταξί που προηγουμένως άξιζε 2 πεσέτες, μέσα σε μία νύχτα θα είχε πλέον την αξία ενός ευρώ.
"Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δραχμή θα έπρεπε να "πέσει" κατά 55% σε αξία. Στην Ισπανία και την Ιταλία το τοπικό συνάλλαγμα θα έπρεπε να "πέσει" κατά 40%, ενώ στην Ιρλανδία η λίρα της κατά 25%",σημειώνει.
Και καταλήγει ο Bootle: "οι πολιτικοί το χειρίζονται τελείως λάθος, εξαγοράζοντας με κάθε νέο πακέτο και κάθε νέα δόση λίγο ακόμα χρόνο. Από το αναπόφευκτο. Αλλά στο τέλος θα κερδίσουν οι αγορές".
Ο Roger Bootle κέρδισε το Βραβείο Wolfson ύψους 250.000 στερλινών. Το βραβείο φέρει το όνομα του λόρδου Wolfson, διευθύνοντος συμβούλου της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Next στη Βρετανία, και ο ιδιοσ υπολείπεται, στον τομέα της οικονομίας, μόνο του Nobel.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου