Pages

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τα παράλογα χαράτσια έφεραν ζημία 15 δισ. ευρώ

XARATSI KLJ 


Κάθε φορά που επέβαλαν και ένα νέο χαράτσι, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι για το καλό του τόπου μας, ότι οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο, ότι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από το τίμημα που μας ζητούσαν…Πλέον αποδεικνύεται περίτρανα, πώς είτε είναι αδαείς και έχουν «μαύρα μεσάνυχτα» στα οικονομικά, είτε, εάν είμαστε λίγο πιο καχύποπτοι, θέλουν για κάποιους λόγους να «γονατίσουν» την ελληνική κοινωνία.


Έκτακτες εισφορές, έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και τα τσιγάρα,
«χαράτσια» στην κινητή και ακίνητη περιουσία. Και το αποτέλεσμα; Το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Το κόστος των «αποτυχημένων» μέτρων
Από το φόρο στα σκάφη πολυτελείας το ελληνικό κράτος υπολόγιζε έσοδα 10 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού τα σκάφη εγκατέλειψαν τη χώρα, οι εισαγωγές σταμάτησαν, τα έσοδα από το ΦΠΑ εξανεμίστηκαν και τελικά στα ταμεία του κράτους μπήκε το αστείο ποσό των 33.500 ευρώ! Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών σε μια σπάνια απολογητική στιγμή, παραδέχθηκε ότι «οι φόροι που επιβλήθηκαν στα σκάφη δεν εισπράχθηκαν ποτέ, δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στα δημόσια έσοδα».
Η ίδια αποτυχία καταγράφηκε και με τα περίφημα «χαράτσια» στα ακίνητα. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, κατέστρεψε την κτηματαγορά, ενώ ο ΦΑΠ δεν εισπράχθηκε ούτε το 2011, ούτε το 2012.
Στην «αιθαλομίχλη» χάθηκαν οι ελπίδες για έσοδα από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, αντί του 1,1 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν ότι θα εισπράξουν κυρίως από το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα ταμεία μπήκαν μόλις 36 εκατ. ευρώ!
Σε όλεθρο κατέληξε και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Από τα 17 δις που περίμεναν η πτώση της κατανάλωσης και η αύξηση της φοροδιαφυγής οδήγησε σε απώλεια 2 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται το κόστος από τις δεκάδες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσιονομικής αποτυχίας ήταν και η αύξηση των φόρων στα ΙΧ, όπου οι φοβεροί «εγκέφαλοι» αντί να αυξήσουν τα έσοδα, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγούν τους ιδιοκτήτες στη μαζική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και από τα 170 εκατ. ευρώ που ήλπιζαν να συγκεντρώσουν, να περιοριστούν τελικά σε μόλις 50 εκατ. ευρώ.
Σε μπούμερανγκ εξελίχθηκε επίσης και η επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη. Μέσα σε μία διετία, το δημόσιο έχασε τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, μόνο το 2010 η μείωση της δαπάνης αλκοολούχων ποτών οδήγησε σε απώλεια 10.000 θέσεων.
Τέλος, οι ελπίδες για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα έγιναν «καπνός». Παρά τις αυξήσεις φόρων, δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 1 δισ. ευρώ στη διετία 2012-2013, επειδή η αγορά έχει κατακλυστεί από λαθραία τσιγάρα και οι καταναλωτές προτιμούν πλέον τα στριφτά ή ακόμη και τα πούρα, οι τιμές των οποίων είναι πλέον πιο συμφέρουσες.
http://spirospero.gr/index.php/koinonia/35953-ta-paraloga-xaratsia-eferan-zimia-15-dis-evro

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χάρρυ,έγραψες:
    "...είτε, εάν είμαστε λίγο πιο καχύποπτοι, θέλουν για κάποιους λόγους να «γονατίσουν» την ελληνική κοινωνία."

    Μεταφέρω λοιπόν κι εδώ σχόλιό μου σε ανάλογο άρθρο της κας Ζέζας Ζήκου της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" πριν λίγες μέρες:
    Αυτή είχε -μεταξύ άλλων- γράψει:
    «........τα Μνημόνια, .............., όταν στερούνται αναπτυξιακών προοπτικών, καταντούν ένας μηχανισμός αφαίμαξης του πλούτου μιας χώρας από τους διεθνείς δανειστές της.»
    = = = = = = = = = = = = = = = = =
    Δεν "καταντούν" κα Ζέζα!
    Είναι εξαρχής σχεδιασμένα ακριβώς γιαυτόν τον σκοπό :Ως μηχανισμός αφαίμαξης του πλούτου μιας χώρας.
    Τά 'χουμε ξαναπεί... ας τα ξαναπούμε...
    Repetitio mater studiorum est.

    Η δήθεν ανταγωνιστικότητα είναι σκέτη κοροϊδία. Φτηνή εργασία, γλίσχρα ασφάλιση και πρόνοια έχουν βρεί εδώ και δεκάδες χρόνια σε άλλες χώρες. Και ΠΟΛΥ πιο συμφέρουσα μάλιστα!
    Στην Ευρώπη ο ΚΥΡΙΟΣ στόχος τους ΔΕΝ είναι να κερδοσκοπήσει περισσότερο το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων! Ας αφήσουμε τους "κολλημένους στα κιτάπια" να λένε...

    Τα "μνημόνια", μέσω των οποίων επιβλήθηκε η «θανάτωση» των εργαζομένων στη χώρα μας και στις άλλες μεσογειακές, στόχευαν και στοχεύουν στην πλήρη εξαθλίωση των πολιτών και της κοινωνίας, ώστε να μην προβληθούν σθεναρές αντιστάσεις στο ξεπούλημα όσων δεν μπορούν να παράξουν στα εργοστάσιά τους: Γή, κλίμα, πρώτες ύλες.

    Ήδη προχωράνε ταχύτατα τις διαδικασίες ως ...«προαπαιτούμενα»,
    ήδη φαίνεται ότι η αδρανοποιητική δράση της εξαθλίωσης δουλεύει ρολόϊ...
    Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε για να μην συνεχιστεί έτσι...
    Καλό μας κουράγιο.
    = = = = = = = = = = = = = = = = =
    Για σένανε και τους αναγνώστες σου μεταφέρω τμήμα των «Κάλλαντων» της "καραμούζας",
    {http://arritarimata.blogspot.gr}
    συνεργάτη του -ηλεκτρονικού πιά- "Παρατηρητή της Ηπείρου":
    - - - - - - - - - - - - - -
    Καλήν ημέραν Έλληνες και για το δεκατρία
    ολόψυχα ευχόμαστε να φύγει η δυστυχία.
    Και θε να φύγει η άτιμη σαν δώσουμε χεράκι,
    όταν καθένας κι όλοι μας βάλουμε λιθαράκι.

    Όταν σε τρώει η πλάτη σου, είπε σοφός μεγάλος,
    κοίτα μονάχος να ξυστείς, μην περιμένεις άλλος,
    επενδυτής ή άρχοντας, εσένανε να ξύσει,
    γιατ' είτε θα σε ξύσει αλλού ή θα σε γρατσουνίσει.

    Το μπόϊ μας ας δείξουμε με την αλληλεγγύη,
    και να μην περιμένουμε τη δόση σαν χαΐρι.
    Αυτοί που μάς δανείζουνε την τσέπη τους κοιτάνε
    κι ώς το ζενίθ ευφραίνονται, όταν παρακαλάμε.

    Όρους υπαγορεύουνε, το αίμα μας να πιούνε,
    κάμπους, νησιά, τον ήλιο μας να πάρουνε ζητούνε.
    Μα αν κουπί βαρέσουμε, γερά κι οργανωμένα,
    τότε γι' αυτούς θα μείνουνε μονάχα τα σπασμένα.
    - - - - - - - - - - - - - -

    Καλό μας κουράγιο!
    Και καλή σου επιτυχία στην αμερικανική εξόρμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σας κύριε Χάρρυ.
    Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω τι γίνετε όταν σε τρώει η πλάτη. Όμως ξέρω τι γίνετε όταν αρχίσει κσι σε τρώει το χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή