Τρεις νέες «πληγές» ελλειμμάτων που δεν αποτυπώνονται ακόμη στις επίσημες στατιστικές ανακάλυψε η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων περί τα 2 δισ. ευρώ, για το «κενό» της χρηματοδότησης του ΤΧΣ προς την ΑΤΕ και τη ζημία από τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν υπάρχει τελική καταμέτρηση. Πρώτα θα αποσαφηνισθεί το ύψος των επιστροφών και επιχειρείται να μειωθεί η επιβάρυνση στο έλλειμμα του 2013.
Τα τελικά στοιχεία για το πώς θα επιβαρυνθεί το έλλειμμα θα σταλούν από την ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat στο τέλος Μαρτίου (στο πλαίσιο της διαδικασίας EDP) και θα επικυρωθούν το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου από το κοινοτικό στατιστικό όργανο. Τότε θα τεθεί –αναφέρουν οι ίδιες πηγές– και το ερώτημα πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό αλλά και το δημοσιονομικό «κενό» που θα προκύψει...
Στο πεδίο της ΑΤΕ, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το ΤΧΣ, αναμένεται η εκκαθάριση για να φανεί το ποσό που δεν καλύπτεται και θα επιβαρύνει το έλλειμμα. Στον αναβαλλόμενο φόρο τραπεζών, αναμένεται η οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών με την Κομισιόν (η οποία πλέον τον αποδέχεται) για να υπολογισθεί το καθαρό δημοσιονομικό κόστος της νέας μεθόδου.
Στο πεδίο των επιστροφών φόρου, στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης καταγράφονται βεβαιωμένες επιστροφές 787,2 εκατ. ευρώ έως το τέλος Νοεμβρίου (σημ. προστίθεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 8,56 δις ευρώ). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό αποτελεί την... κορυφή του παγόβουνου (βλέπε: "Μη βεβαιωμένες επιστροφές χτυπούν την... πόρτα του ελλείμματος").
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μη βεβαιωμένες οφειλές περίπου 2 δισ. ευρώ. Το ποσό πρέπει να βεβαιωθεί και να πληρωθεί και ακόμη δεν είναι καν δεδομένο που θα βρεθούν τα λεφτά.
Το μνημόνιο προβλέπει να διατεθούν συνολικά 8,5 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός του 2013. Ωστόσο ήδη το επίσημο ποσό (μαζί με τα 787,7 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων φόρων) φτάνει στα 9,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται καν τα 2 δισ. ευρώ που τελούν υπό.... εξέταση.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και το τελευταίο δελτίο της Eurobank. «Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι αρκετά. Δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά δαπάνες ή άλλες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου (π.χ. από επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταγραφεί σωστά) δεν μπορούν να αποκλειστούν μέχρι την δημοσίευση των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2012. Τέτοιες αρνητικές εκπλήξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τη ρευστότητα της οικονομίας, θα αυξήσουν το έλλειμμα του 2012 και θα αποτελέσουν πλήγμα για την δημοσιονομική και όχι μόνο αξιοπιστία της χώρας που τελευταία δείχνει σημάδια ανάκαμψης» αναφέρεται.
http://capital.gr/NewsTheme.asp?id=1713659
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου