Pages

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κεραυνός Moody’s: “‘Υφεση και το 2014 και πιθανή πτώχευση”


https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn9D_FIXo-wUouaRgYg4JTOduD91bkvK4Jx1LOs9Su0m8Ur7SI3Q 
 

Πυκνώνουν οι αρνητικές εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας.
Το νέο κτύπημα ήρθε από την Moody’s, η οποία σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου επισείει τον κίνδυνο νέας χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταρρίπτει την θέση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος υποστηρίζει ότι “το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά με ύφεση στην ελληνική οικονομία” και τονίζει σε έκθεσή της ότι  “Παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2016. Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που απορρέουν από την αδύναμη οικονομία, την εύθραυστη κοινωνική σταθερότητα και το τεταμένο πολιτικό κλίμα”.
Μάλιστα, η Moody’s σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.
Η Moody’s περιγράφει το 2014 ως πολύ δύσκολο έτος και δηλώνει σαφώς αντίθετη με την εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ ότι το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά. Ειδικότερα, εκτιμά ότι “το 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 5% και ότι η συρρίκνωση θα εξακολουθήσει και το 2014 λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, της αργής προόδου στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που περιορίζει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, αλλά και λόγω των επιπτώσεων των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων στην ιδιωτική κατανάλωση”.
Στο πλαίσιο αυτό η Moody’s, αν και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση και διαπιστώνει βελτιωση των επιπέδων ρευστότητας, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην ελληνική οικονομία, που θα συνεχίσουν να επιδρούν στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Έτσι, σημειώνει ότι η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας στο υφιστάμενο απόθεμα χρέους του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και της δύσκολης διαχείρισης του χρέους της χώρας.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου