Mea culpa δια στόματος Όλι Ρεν και Κομισιόν, που αξιολογεί πλέον ως υπεραισιόδοξες τις προηγούμενες προβλέψεις της σε σχέση με την Ε.Ε. και την χώρα μας ειδικότερα, παραδεχόμενη ότι το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει στο 4,4% φέτος και η ανεργία στο 27%. Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου εκτιμούσε πως η ύφεση θα περιορίζονταν στο 4,2% και η ανεργία στο 24%. Στις χειμερινές της προβλέψεις για τη χώρα μας η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος εργασίας θα μειωθεί σήμερα 6,1% και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 4,3%. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί στο 4,6%.
Σε ότι αφορά το χρέος, σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2012 διαμορφώθηκε στο 161,6% έναντι του 176,7% που προέβλεπε στην περυσινή της έκθεση, ενώ το 2013 θα ανέλθει σε 175,6% έναντι του 188,4 που προέβλεπε προηγουμένως.
Όπως αναφέρει η ΕΕ στην έκθεσή της, η Ελλάδα αναδύεται από ένα ταραχώδες 2012 με ανανεωμένη προσήλωση και ενέργειες στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχει την ισχυρή υποστήριξη των διεθνών δανειστών της χώρας. μετά την ολοκλήρωση μιας εξάμηνης αναθεώρησης του προγράμματος και την εκταμίευση ποσού άνω των 50 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, υπήρξαν ορισμένες διστακτικές ενδείξεις βελτίωσης. Οι τράπεζες έχουν δει μια αναστροφή στις εκροές καταθέσεων και τα επιτόκια της ελληνικής αγοράς έχουν μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, η «μεταφορά» (carry-over) από το 2012 καθώς και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή προβλέπεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω συρρίκνωση 4,4% του ΑΕΠ το 2013. Οι επενδύσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποαποδίδουν βραχυπρόθεσμα, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη ρευστότητα ή περιμένου να δουν περισσότερες αποδείξεις ανάκαμψης της οικονομιας.
Αν και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν καθώς η οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικές λόγω των αδύναμων –ακόμα- εξωτερικών συνθηκών.
Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να συνεχίσουν να κυριαρχούν για το μεγαλύτερο μέρος του 2013, και θα αντισταθμιστούν εν μέρει μόνο από την αντιστροφή του προβλήματος ρευστότητας, κυρίως διότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως και 4% του ΑΕΠ. Σε ευθυγράμμιση με αυτήν την συρρίκνωση της ζήτησης, η ανεργία αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 27% το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου