Pages

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη: Η δεύτερη προδοσία της Κύπρου - Κλοπή καταθέσεων & κοιτασμάτων



Zητήματα που φτάνουν μέχρι την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη τίθενται μετά την απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει αυθαίρετα "κούρεμα"στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών θα θα φτάσει μέχρι και το 9,9% για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Βέβαια, κανείς "κοιμάται όπως στρώνει": Η εκλογή Αναστασιάδη ήταν ανάλογη της εκλογής Παπανδρέου στην Ελλάδα το 2009 και στην περίπτωση της Κϋπρου δεν υπάρχει και η δικαιολογία που υπήρχε στην Ελλάδα ότι το 2009 κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι Κύπριοι επέλεξαν την "ευρωπαϊκή" λύση αντί της πατριδοκεντρικής, δηλαδή του Γ.Λιλλήκα και τώρα θα πληρώσουν, όπως πληρώνει όλος ο Ελληνισμός, το τίμημα.
Η απόφαση του Eurogroup είναι καθαρά εκδικητική για την ευημερία που απολάμβανε μέχρι σήμερα το νησί χάρη στο γεγονός ότι εθεωρείτο ένας ασφαλής τραπεζικός προορισμός.
Τώρα ποιος θα εμπιστευθεί πάλι της κυπριακές τράπεζες; Δεν είναι θέμα αγοράς ομολόγων όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόκειται περί εν ψυχρώ ληστείας των καταθετών από όλον τον κόσμο χάρη στους οποίους είχε μεταβληθεί η Κύπρος σε "Ελβετία" της Ανατολικής Μεσογείου.
Δηλαδή για να μείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη πρέπει να ... καταστραφεί η οικονομία της; Η οποία υπέστη μεγάλη καταστροφή από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αρχικά με τις οποίες είχαν "φορτωθεί" οι κυπριακές τράπεζες.

Και το ζήτημα που ανακύπτει είναι γιατί να μείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη και τι κερδίζει μένοντας στην ευρωζώνη με αυτούς τους όρους;

Συν το γεγονός ότι έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα δώσουν στους Κύπριους το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρωζώνη! Και βέβαια, εκεί βρίσκεται το μυστικό της όλης υπόθεσης: Εξαθλιώνοντας την Κύπρο (θα καταρρεύσει ο τραπεζικός τομέας που ήταν το "δυνατό χαρτί" της) το πιο εύκολο είναι να ελεγχθούν τα κοιτάσματα εν συνεχεία από τους Ευρωπαίους.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τραπεζικά καταστήματα, ενώ πλέον δεν πραγματοποιούνται αναλήψεις από τα περισσότερα ΑΤΜ των τραπεζών, τα οποία έχουν “στερέψει” από ρευστό, καθώς χιλιάδες Κύπριοι έσπευσαν να κάνουν μαζικές αναλήψεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις έχουν πλέον “παγώσει”.
Ακόμα και οι συνεργατικές τράπεζες που ήταν ανοιχτές το Σάββατο έχουν πλέον κλείσειαφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζική απόσυρση καταθέσεων από Ρώσους και Άγγλους πολίτες. Σε αρκετά μάλιστα τραπεζικά καταστήματα υπήρξε ένταση μεταξύ των πολιτών που έσπευσαν στις τράπεζες.

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

Με την επιστροφή του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.
Μετά την εξαντλητική συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής θα μεταβεί στη Μόσχα την Καθαρά Δευτέρα με σκοπό να βρεθεί λύση στο δεύτερο και δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας, αυτό της συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ δήλωσε πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ πίεζαν για “κούρεμα" καταθέσεων ύψους 40% (!) και τόνισε πως η πίεση που ασκήθηκε στην Κύπρο ήταν αφόρητη καθώς σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας θα χάνοντας το 90% των καταθέσεων.

Βάσει της συμφωνίας, η Λευκωσία θα λάβει δέκα δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ που ζητούσε, τα εννέα εκ των οποίων θα εκταμιευθούν από την ευρωζώνη και ένα δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας των «17», είναι το τέλος καταθέσεων, που επιβάλλεται για όσους έχουν χρήματα σε τράπεζες της Κύπρου, δηλαδή και για τους Έλληνες καταθέτες φυσικά, που είναι δεκάδες χιλιάδες..

Συγκεριμένα, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος περίπου 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Για καταθέσεις από 100.000 και πάνω, ο φόρος θα είναι 9,9%. Ο φόρος αναμένεται να λειτουργεί κλιμακωτά και από το μέτρο αυτό αναμένεται η είσπραξη 5,8 δισ. ευρώ.
Υπολείπεται δηλαδή ακόμη 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τα 17 που χρειάζεται η Κύπρος, το οποίο θα αναζητηθεί μέσω ρωσικής συνεισφοράς, δηλαδή μέσω επιμήκυνσης του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Μόσχα στη Λευκωσία, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου του.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθουν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Θα φορολογηθουν, όμως, οι καταθέσεις Ελλήνων σε κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο.

Με την επιστροφή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup και να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των δέκα δισ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου», αλλά πρόκειται όχι για τιμωραία, αφού η Κύπρος δεν ευθύνεται για το ελληνικό "κούρεμα" που την έφερε σε αυτή την κατάσταση, αλλά καθαρά για εκδίκηση γιατί ένα μικρό κράτος θεωρείτο ασφαλής τραπεζικός προορισμός για κεφάλαια που έφευγαν από τις δικές τους "αποστειρωμένες" τράπεζες.  Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία, το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020. Το οποίο μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν το χαμηλότερο της ευρωζώνης!

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα, μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι, υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο. Τα ίδια που έλεγαν, δηλαδή και στην Ελλάδα και να που φτάσαμε...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. εξω απο το μπουρδελο ΕΕ. κρεμαλα σε πολιτικους και στρατιωτικους, και ΞΑΝΑΚΤΙΣΙΜΟ της Ελλαδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή