Pages

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γιατί δεν κάνουμε κάτι;

Του Κώστα Βαξεβάνη

Με μια απλή εμπειρική λογική, ο βαθμός της καταπίεσης ή της εξαθλίωσης του κόσμου γεννά αυτόματα την αντίδραση. Οι άνθρωποι δηλαδή αντιδρούν όταν σπρώχνονται στο περιθώριο, όταν τους αφαιρούνται επιλογές, όταν αγγίζουν τα όριά τους. Είναι μάλλον εμφανές πια πως στην κοινωνία δεν λειτουργεί αυτή η γραμμική σχέση, ο αυτοματισμός.

Η καταπίεση δεν δημιουργεί απαραίτητα επαναστάτες. Ή τουλάχιστον δεν τους δημιουργεί την ώρα που περιμένει κάποιος πως θα εμφανιστούν. Μπορεί κάλλιστα να φτιάχνει δούλους και υποτακτικούς. Στην Ελλάδα της κρίσης ο Σαμαράς συνεχίζει να κυβερνά με μέτρα που απομακρύνουν κάθε ανάπτυξη, με τον Βενιζέλο να του υπαγορεύει πολιτικές και τον Κουβέλη να του χαϊδεύει με κατανόηση το χέρι.
Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες αυτής της χώρας να ανέχονται την κοροϊδία ή, ακόμα περισσότερο, να θέλουν να πιστεύουν πως όσοι κατέστρεψαν τη χώρα μπορεί ίσως την τελευταία στιγμή να την σώσουν; Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων που δεν τρομάζουν ακόμη βλέποντας τον Μάκη Γιακουμάτο και τη Θεοδώρα Τζάγκρη στα τηλεπαράθυρα να διαμορφώνουν πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιούνται μήπως οι επόμενοι που θα έρθουν δεν μπορούν να κυβερνήσουν;
Πριν από μερικές ημέρες στη Βαρκελώνη Ισπανοί συνάδελφοι με ρωτούσαν με ειλικρινή απορία γιατί οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται με όλα αυτά που γίνονται σε βάρος τους. Γιατί δεν τελειώνουν με αυτό στο σύστημα της διαφθοράς που εισπράττει πλούτο παράγοντας μόνο ψέματα. Η ίδια απορία δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία, την Πορτογαλία, όλο τον ευρωπαϊκό νότο.
Συνδεδεμένος με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιεί αποφάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας κυρίως, κυβερνιέται από δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με τη διαφθορά και τώρα πια με την υποτέλεια που εξασφαλίζει την πολιτική επιβίωση των διεφθαρμένων.
Απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα, οι πολίτες αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά της πολιτικής από τη διεφθαρμένη της έκφραση, την οποία έχουν συνηθίσει. Το χειρότερο είναι πως αυτοί οι πολίτες επί δεκαετίες έχουν εκ-παιδευτεί ως πελάτες, συναλλασσόμενοι, καταναλωτές. Έχουν ξεχάσει κάθε κοινωνικότητα, την έχουν αντικαταστήσει με τη συνεύρεση και σίγουρα όχι με τον προβληματισμό.
Στην Ελλάδα που ενοχοποιούσε την αμφισβήτηση και κλωνοποιούσε συστηματικά την ομοιογένεια του στιλ, οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν την προσωπική λύση. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι ταυτισμένη με το βόλεμα και την εξαίρεση. Η συλλογικότητα ήταν ένα άκοπο μόρφωμα που χόρευε στα κλαμπ με τις χορηγίες των τραπεζών και θεωρούσε εθνική υπόσταση τα έργα των κρατικοδίαιτων εργολάβων. Αυτός ο κόσμος είναι δύσκολο σήμερα και να καταλάβει και να δράσει. Πρέπει να επαναπρογραμματιστεί η συλλογική συνείδηση, να επαναδιατυπωθούν οι αξίες, να ανακαλυφθεί ξανά η πολιτική και η σημασία της.
Οι άνθρωποι είναι πολιτικά όντα, εξαρτώνται από την πολιτική και την δημιουργούν, ακόμη και όταν επιλέγουν να πάνε για μπάνια την ώρα που ανοίγουν οι κάλπες. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση απ” το να δράσουν. Ακόμη και στην πιο έντονη αγωνία του, ο κόσμος ρωτάει «τι θα γίνει τώρα», εννοώντας ποιος θα το κάνει. Ποιος θα το ετοιμάσει και θα το προσφέρει με όλες τις εγγυήσεις καλής και συμφέρουσας λειτουργίας.
«Κανένας» είναι η απάντηση. Μπορεί να συμβεί αν αποφασίσουμε πως τίποτα δεν προκύπτει χωρίς τη συμμετοχή μας. Ανακαλύπτοντας ίσως ξανά την αξιοπρέπεια ως στοιχείο προσωπικής λειτουργίας αλλά και κρίσης της πολιτικής και των πολιτικών.
Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως αυτοί που μπορούν να το κάνουν είναι τα πραγματικά θύματα της σημερινής κατάστασης. Όσοι δεν μπορούν να απαντήσουν πώς θα είναι το αύριο, γιατί δεν το σκέφτονται με τους όρους του χθες. Οι νέοι.

*Το κείμενο είναι το editorial του τεύχους του HOT DOC που κυκλοφορεί.

3 σχόλια:

  1. . Αυτός ο κόσμος είναι δύσκολο σήμερα και να καταλάβει και να δράσει. Πρέπει να επαναπρογραμματιστεί η συλλογική συνείδηση, να επαναδιατυπωθούν οι αξίες, να ανακαλυφθεί ξανά η πολιτική και η σημασία της....

    Αυτη η μαζα αγαπητε κε Μπαξεβανη εχει τα χαρ/κα των μαζων οπως τα περιγραφει ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΛΕΜΠΟΝ ,στο βιβλιο του ( Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ ) . Αυτος ο ταπεινος "μεσος ορος" ομως μιας μαζας απο αγανακτισμενους Ελληνες απεκτησε και μια ταπεινη μνημη που του προκαλει απογοητευση και οδυνη.
    Βγηκε στον δρομο και αναζητησε την λυση , Ακουσε και ανταποκριθηκε στις προτροπες των καταγγελιων των πολιτικων του αρχοντων και συγκεντρωσε 700000 εξω απο την βουλη. Περιμενε πως καποιος απο την αντιπολιτευση θα ειχε το σθενος να βγει ,αφου θα ειχε ανακοινωσει την παραιτηση του απο ενα κοινοβουλιο που παρανομει- που ενεργει αντισυνταγματικα – που εχει εναν πρωθυπουργο μη εκλεγμενο – που παρανομει εις βαρος του ξεπουλοντας τη χωρα του μαζι με τους πολιτες της – που παραβιαζει βασικες αρχες της χαρτας των ανθρωπινων δικαιωματων , και να ανακοινωσει πως αδυνατει να συμμετασχει σ αυτο το εγκλημα . Μπορειτε να αναλογιστειτε τι θα συνεβαινε τοτε ? Το ντομινο θα ηταν αναποφευκτο και μπρος σ αυτη την δυναμικη , καθε καναπες θα ηταν αδειος.
    Τι συνεβει ομως?? Κανεις δεν αλλαξε στρατοπεδο. Κανεις δεν θυσιασε ουτε καν την βουλευτικη του αποζημιωση για ολα οσα συμβαινουν . Αντιθετα εμεινε εκει νομιμοποιοντας οτι παρανομο, αφου αποκαλουσε τον Παπαδημο ' κε Πρωθυπουργε “ και τον υπουργο οικονομικων κε υπουργε.
    Τι προφυλαξε? Το συστημα που χωρις αυτο δεν θα αποκομιζε τα ωφελη που αποζητα ενας πολιτικος σχηματισμος. ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ.
    Δειτε ενα κομματι απο το κειμενο σας . Πρέπει να επαναπρογραμματιστεί η συλλογική συνείδηση.
    Αντε κε δημοσιογραφε. Καντε το.....
    Οσο για την δυναμη και την διαθεση να αγωνιστει ο Ελληνας , δειτε ποσο υπερασπιζεται με νυχια και με δοντια τα παιδια του , την οικογενεια του , την γη του . Μονος με ολη την δυναμη της ψυχης του. Μονος και σιωπηλος...ακομη.
    Δεν λειπει η αγωνιστικοτητα λοιπον αλλα η πιστη κε μεγαλοδημοσιογραφε βολεμενε .
    Η πιστη πως πισω απο το σωμα μου που θα πεσει νεκρο , ορνια αλλου χρωματος δεν θα χτισουν πανω του ενα 1984 αλλα εναν κοινα αποδεκτο ηθικο κωδικα με επικεντρο τον ανθρωπο και τα δικαιωματα του που απορρεουν απο το οτι ΑΠΛΑ ..ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερο το σχόλιο του Ανώνυμου παρά το κείμενο του Βαξεβάνη.
    Συμπληρώνω μόνο πως ενώ μας λείπει η συλλογική αντίδραση στα άσχημα (μόνο σε κάτι νίκες ποδοσφαίρου, γιουροβίζιον, κλπ γλεντάμε όλοι μαζί), η τάση που έχουμε να λειτουργούμε μόνοι έχει κάποια καλά. Δεν θέλουμε να εργαζόμαστε κάτω από ένα αφεντικό γι' αυτό προσπαθεί ο καθένας μας να έχει την ατομική-οικογενειακή επιχείρηση, το ατομικό γραφείο, χωράφι ή κατάστημα. Αυτή η διάσπαση είναι που ενόχλησε τους κατακτητές μας (αλλά και την εκμεταλλεύτηκε) και δυσκολεύονται λίγο να αποκτήσουν όλα τα χωράφια, όλα τα σπίτια, όλες τις επιχειρήσεις, όλα τα «κλειστά» επαγγέλματα και να τα αντικαταστήσουν με ξένα μονο-ή-ολιγοπώλια δικής τους ιδιοκτησίας στα οποία μας θέλουν είλωτες.
    Μακάρι να βρούμε τρόπο να συνδιάσουμε την ανάγκη μας για ανεξαρτησία με την μαζική οργανωμένη αντίδραση ενάντια σε αυτούς που μας θέλουν δούλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το σχολιο του πρωτου ανωνυμου ειναι πραγματι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή