Pages

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τελείωσαν όλα – Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο για να πάρουμε 10 δισ. – Το παρασκήνιο από τη σύσκεψη των αρχηγών



- Βενιζέλος και Κουβέλης άναψαν το πράσινο φως στον Σαμαρά για τις απολύσεις στο Δημόσιο - Video με τις δηλώσεις τους
- Βενιζέλος: Αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το 2014, κινδυνεύουμε με κούρεμα καταθέσεων όπως η Κύπρος
- Κουβέλης: Όσοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα απολυθούν - Μέχρι το 2015 θα υπάρχει μείωση 180.000 δημοσίων υπαλλήλων
- Διαβάστε με ποιό τρόπο και πότε θα γίνουν οι απομακρύνσεις χιλάδων Δημοσίων υπαλλήλων
- ''Κλείδωσε'' η μείωση 15% στο χαράτσι
- Ο Σόιμπλε επιμένει στην ανθελληνική υστερία του με νέες απειλές:''Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση''
- Συνεχής ενημέρωση από το NewsIt

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με βάση πληροφορίες από παράγοντες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο.

Αφού οριστικοποιήθηκαν οι απολύσεις και στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών πλέον άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση, σε πρώτη φάση, της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ενδέχεται να υπάρξει αύριο επίσημη ανακοίνωση της τρόικας.
Ενδεικτικό της σπουδής για να κλείσουν όλα είναι πως είδαν τον Α. Μανιτάκη να μπαίνει βιαστικά στο Μαξίμου και μάλιστα από την πίσω πόρτα μία ώρα πριν τελειώσει η σύσκεψη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, φαίνεται πως ασκήθηκε μεγάλη πίεση τόσο στον Κουβέλη όσο και στον Μανιτάκη για το θέμα των απολύσεων.

Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ήταν οι απολύσεις στο Δημόσιο

Όπως διαρρέεται στη συμφωνία περιγράφεται ρητά η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στη διετία 2013 - 2014.
4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν μέσα στο 2013 και οι υπόλοιποι 11.000 το 2014, ενώ οι αρχηγοί δηλώνουν πως όλοι θα αντικατασταθούν με ισάριθμες προσλήψεις νεών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι βέβαια θα κοστίζουν πολύ λιγότερο στο Δημόσιο, βάσει του νέου μισθολογίου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επίσης συμφωνήσει με την τρόικα στην μείωση κατά 15% στο χαράτσι για τα ακίνητα αλλά και στον αριθμό των 48 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.
Μένουν ακόμα προς διαπραγμάτευση τα ''κόκκινα'' δάνεια αλλά και τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως και την προσεχή Τρίτη, ειδάλλως η δόση των 2,8 δις. ευρώ (που αποτελεί «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.

Οι δηλώσεις των αρχηγών


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης».

Επ' αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπληρώνοντας: «αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση».

«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.

Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».

Δείτε τις δηλώσεις του Βενιζέλου




Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο της κινητικότητας αποτελεί  το βασικό χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι μέχρι το 2015 θα υπάρξει μείωση των δημοσίων υπαλλήλλων κατά 180.000 περίπου, συμπεριλαμβανομένων και όσων θα συνταξιοδοτηθούν.

Σχετικά με τους επίορκους ανέφερε ότι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Φαίνεται πως αυτό το θέμα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβένρηση και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος σημείωσε την ανάγκη μέχρι το 2014 να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραοεζών διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίενι και στην Ελλάδα κούρεμα καταθέσεων οπως και στην Κύπρο.

Το τηλεγράφημα του Reuters


''Η Ελλάδα έδωσε τα χέρια με την τρόικα'' ήταν ουσιαστικά ο τίτλος που μπαίνει στο κατεπείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που έφτασε το μεσημέρι στα δημοσιογραφικά γραφεία.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο θεωρείται τελειωμένη υπόθεση η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Πάντα κατά το τηλεγράφημα η συμφωνία έκλεισε αργά χθες το βράδυ και το μόνο που μένει είναι πλέον και η επίσημη ανακοίνωση. Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος φέρεται να έχει διαρρεύσει στο Reuters πως, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, και ιδίως των μεταρρυθμίσεων, είναι πλέον ορθάνοιχτος ο δρόμος για την εκταμίευση από την χώρα μας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ με την επόμενη δόση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ''τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που είναι προϋπόθεση για να γίνει τελικά η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα''.

Απόδειξη της συμφωνίας είναι πως ήδη δύο εκπρόσωποι της τρόικας, οι Μορς και Μαζούχ, έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ παραμένει στην Αθήνα μόνο ο Π. Τόμσεν, γιατί έχει προγραμματισμένη συνάντηση την Δευτέρα με τον Γ. Στουρνάρα, αλλά και ομιλία σε συνέδριο.

Αμετανόητος ο Σόιμπλε

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί πως ταυτόχρονα με το τηλεγράφημα του Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως ''η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση''.

Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δηλώνει ο Σόιμπλε προσθέτοντας πως στο Eurogroup δεν ελήφθη καμία απόφαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου