Pages

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΟΤΑΡΙΑ

Ανεργία 27% και ύφεση 4,6% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ



Τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή σε καθεστώς αβεβαιότητας κρούει το ΙΟΒΕ το οποίο εκτιμά ότι αν συμβεί αυτό θα επιδεινώσει… την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας ότι η επανάκαμψη των καταθέσεων μπορεί να αντιστραφεί.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2013 του ΙΟΒΕ ο κ. Ραφαήλ Μωυσή επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να βγει αρκεί να ακολουθηθεί αυστηρά και να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις και οι δεσμεύσεις που αναφέρονται στο Μνημόνιο. Μάλιστα σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της έκθεσης η ύφεση φέτος θα ανέλθει στο 4,6%.
Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι το κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα δεν είναι αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές αλλά αυτό που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
Σχετικά με την ανεργία τονίστηκε ότι παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας μάλιστα ότι φέτος θα ανέλθει στο 27,6%. Όπως δήλωσε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος να δηλώνει «πέρυσι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και δεν ευαισθητοποιείται κανείς την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να απομακρύνει τους επίορκους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ σημείωσαν ότι «δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Για εμάς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν ξέρω σε άλλες χώρες τι θα γίνει».
«Τα πράγματα (Ελλάδα – Κύπρος) δεν είναι συγκρίσιμα. Έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε τέτοιες λύσεις. Είναι υποθετικό σενάριο σε αυτή τη φάση», σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος.
Τα στοιχεία της έκθεσης
Είναι αρκετά πιθανό η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012. Όπως επισημαίνεται, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την Κύπρο γεννούν νέα δεδομένα, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, η επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατό προς το παρόν να αποτιμηθεί με σχετική βεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, εμφατικότερη πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ευόδωση του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, μπορεί να λειτουργήσει με θετικό τρόπο στην οικονομία. Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι η υλοποίηση των εκτεταμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν για το 2013, ύψους €9,5 δισεκ., εκ των οποίων €7,4 δισεκ. στην πλευρά των δημόσιων δαπανών (κυρίως συντάξεις, μισθοί, επιδόματα) θα έχει και φέτος σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα, στη ζήτηση, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και ακολούθως στην παραγωγική δραστηριότητα, οξύνοντας περαιτέρω την ανεργία.
Η πτώση των επενδύσεων το 2013 θα είναι η ηπιότερη σε σχέση με το 2012, στην περιοχή του 10%, ενώ αναμένεται και περιορισμός των καταναλωτικών δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα φέτος, περίπου στα περυσινά επίπεδα (~-9,0%). Πτώση θα υπάρξει και στη δημόσια κατανάλωση το 2013, ισχυρότερη από ότι το 2012. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ διαβλέπει πιθανή η μικρή ενίσχυση των εξαγωγών υπηρεσιών από την υψηλότερη τουριστική κίνηση, αλλά και υποχώρηση των εισαγωγών η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικού τομέα το 2013, σε εθνικολογιστικούς όρους, που δεν αποκλείεται να είναι πλεονασματικό.
Παράλληλα, το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο της ανεργίας για ακόμα ένα χρόνο το 2013, στο 27,6% καθώς και σταθερότητα τιμών το 2013, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου