Pages

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η επαναφορά της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Γράφει ο Κώστας Λαπαβίτσας

Η παγκόσμια κρίση του 2008 και πολύ περισσότερο η κρίση της ευρωζώνης που ξέσπασε το 2010 βρήκαν την ευρωπαϊκή Αριστερά απροετοίμαστη. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων, αλλά και τριάντα χρόνια μέσα στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, η Αριστερά ουσιαστικά δεν πίστευε πια ότι ολικές κρίσεις θα μπορούσαν να συμβούν σε ώριμες καπιταλιστικές κοινωνίες. Τέτοια φαινόμενα ανήκαν στον αιματηρό εικοστό και στον ξεχασμένο δέκατο ένατο αιώνα. Στον εικοστό πρώτο το πολύ να συνέβαιναν στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω κακοδιοίκησης και θεσμικών αδυναμιών. Στην Ευρώπη το μόνο πραγματικό ζήτημα ήταν η διαχείριση των κανόνων της αγοράς με τρόπο ώστε τα εργατικά και λαϊκά στρώματα να αποσπούν κάποια οφέλη. Όσο για το σοσιαλισμό …
Το επιστέγασμα αυτής της παθητικότητας ήταν ο ‘ευρωπαϊσμός’, ένα συνονθύλευμα αυθαίρετων θέσεων που πήρε τη διάσταση δόγματος. Η υπερβατική ‘Ευρώπη’ ήταν ο χώρος της ΄μαλακής ισχύος’ και της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, σε αντιδιαστολή με τον ανελέητο και πολεμοχαρή ιδιωτικό καπιταλιασμό των ΗΠΑ. Για πιο ανήσυχους αριστερούς, η ΕΕ ήταν μια καπιταλιστική ‘ολοκλήρωση’, δηλαδή ένα εκ φύσεως προοδευτικό μόρφωμα το οποίο ξεπερνούσε τα όρια του καταπιεστικού έθνους-κράτους. Μαζί με λίγη γαρνιτούρα περί ‘Ευρώπης των κινημάτων’, ο στόχος μεγάλου τμήματος της Αριστεράς έγινε η παραπέρα ‘βελτίωση’ της ΕΕ. Το ευρώ ήταν το επιστέγασμα αυτής της ιδέας, το κοινό πλέγμα που έδενε στην πράξη τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η ιστορική ήττα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με άλλα λόγια, την οδήγησε στο να κρατήσει την παλιά σοσιαλιστική ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, αλλά να της αφαιρέσει οποιοδήποτε ανατρεπτικό περιεχόμενο. Για να απαλλαγεί από τη βαριά κληρονομιά των Μπολσεβίκων, η Αριστερά επέστρεψε στα λανθασμένα ιδεολογήματα της Δεύτερης Διεθνούς, ότι δηλαδή, ο καπιταλισμός δημιουργεί προοδευτικές ‘ολοκληρώσεις΄ και ο στόχος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου είναι να τις μετατρέπει σε προοδευτικά κοινωνικά μορφώματα.
Και τι θα μπορούσε να είναι ποιό ‘αντικειμενικά’ προοδευτικό από την ΕΕ και τη ΟΝΕ; Υπερβαίνουν τα όρια του έθνους-κράτους, φέρνουν ειρήνη στην Ευρώπη, επιτρέπουν το έλεγχο του κεφαλαίου, και ούτω καθεξής. Ξέχασε η ευρωπαϊκή Αριστερά το κεντρικό δίδαγμα του εικοστού αιώνα, δηλαδή ότι οι καπιταλιστικές ολοκληρώσεις δε μετατρέπονται ειρηνικά και εκ των έσω σε προοδευτικές γιατί είναι εκ φύσεως εκμεταλλευτικές και καταπιεστικές. Μήπως δεν ήταν ‘ολοκληρώσεις’ η Ρωσική, η Αυστροουγγρική και η Οθωμανική αυτοκρατορία; Ποιός ο λόγος να στηρίζουν οι τότε σοσιαλιστές το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση; Δεν θα ήταν καλύτερα να επιδίωκαν τη συνολική σοσιαλιστική μετατροπή του ‘ολοκληρώματος’ χωρίς διασπάσεις; Όπως όμως μας έμαθε ο Λένιν, μερικές φορές χρειάζεται να χωρίσεις τους λαούς ακριβώς για να τους ενώσεις.
Μετά από τρία χρόνια βαθύτατης κρίσης της ΟΝΕ, τα πράγματα άρχισαν επιτέλους να αλλάζουν μέσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Σταδιακά γίνεται αντιληπτό ότι στην καρδιά της ‘ολοκλήρωσης’ βρίσκεται ο πιο σκληρός νεοφιλευθερισμός που συντρίβει ανελέητα τα εργατικά δικαίωματα. Η ‘ολοκλήρωση’ είναι εθνικά εκμεταλλευτική και καταπιεστική, με τη Γερμανία να δίνει εντολές απ΄ άκρου εις άκρον της Ευρώπης. Σταδιακά άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι αν η Αριστερά συνεχίσει να επιδιώκει ατελέσφορα την εκ των έσω μετατροπή της ΟΝΕ σε ‘καλή’, θα αποκοπεί από τα λαϊκά στρώματα που χειμάζονται και θα αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην άκρα Δεξιά.

Η συζήτηση περί ΟΝΕ που πλέον διεξάγεται ανοιχτά στο Ντι Λίνκε της Γερμανίας είναι ελπιδοφόρα εξέλιξη. Επιτέλους η ευρωπαϊκή Αριστερά στις χώρες του κέντρου αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τεθεί προς συζήτηση η ίδια η ύπαρξη του κοινού νομίσματος, το οποίο πνίγει τους λαούς της Ευρώπης. Η νομισματική ένωση είναι μία ‘ολοκλήρωση’ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και κανενός άλλου. Οι χώρες της περιφέρειας πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα εξόδου χωρίς να καταστραφούν, ενώ οι μετέπειτα οικονομικές σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να αφεθούν στο έλεος της ανοιχτής αγοράς. Έστω και τώρα, η ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να καταθέσει προτάσεις που απορρίπτουν την ΟΝΕ, κλείνουν το δρόμο στο φασισμό κι ανοίγουν δρόμο προς τη σοσιαλιστική αλλαγή. Αυτές είναι οι πραγματικές παραδόσεις της Αριστεράς και όχι ο ανεκδιήγητος ‘ευρωπαϊσμός΄. Όσο γρηγορότερα τις ξαναβρεί τόσο καλύτερα για όλους μας.
costaslapavitsas

4 σχόλια:

  1. Κύριοι θα παρακαλούσα να μην γραφετε μακροσκελή κειμενα,
    ουτε χρονος υπαρχει για διαβασμα ουτε για γραψιμο, εχουμε να κανουμε τις Δηλώσεις για την εφορία, να βγαλουμε κωδικους κλειδάριθμους, passwords, να κανουμε επαληθευση και να κρυψουμε τους κωδικους σε ασφαλές μέρος, μη μας τους κλεψει κανένας και παει και πληρωσει αυτος τους φόρους!

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ κύριοι και δεν μας φταιει κανένας αλλος εκτός απο την δικη μας κουτοπονηριά, μαγκιά, και αλητεία του δημοσιου βιου.
    Οσο για τον κ. Σημίτη
    νομιζω πως τον κολακευετε με οσα γράφετε, εγω ποτε δεν τον θεωρουσα τοσο εξυπνο ώστε να λειτουργεί σαν υποχειριο,
    ενας καθηγητης ηταν ο ανθρωπος και αν δεν υπηρχε στην Ελλάδα ο Α. Παπανδρέου,
    θα εξακολουθουσε να ειναι ενας αγνωστος ασημαντος καθηγητής, οπως και οι υπολοιποι 100.000.

    Αυτά που γραφετε για τους Γερμανούς, μονο κατα 10% ειναι σωστά, τα υπολοιπα ειναι καλά να τα διαβαζουμε και να παρηγοριεμαστε.
    Στον Β/Π.Π. δεν ηταν στα σχέδιά τους ουτε ειχαν κανένα συμφέρον να μας επιτεθούν, στοχος των ήταν τα πετρέλαια του Καυκάσου που θα τα εξασφάλιζαν εαν πρώτα και εγκαιρα κατελάμβανον τη Μοσχα.
    Εμεις οι Ελληνες, καναμε υπερανθρωπες θυσιες, ωστε να ματαιωσουμε αυτα των τα σχέδια, και ετσι νικησε η Αγγλική πολιτική στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    Για την εισοδό μας στην ΟΝΕ δεν μας υποχρέωσε κανένας, πληρώσαμε τη Μ&S να παραποιησει στοιχεια και μπήκαμε διοτι,
    απο την εισοδό μας στην ΟΝΕ η χώρα μας εγινε κομβος διαμετακομιστικού εμπορίου, ανοιξαν οι προοπτικες για εφοπλιστές και μεταφορείς, κερδισαν απο τις ανατιμησεις επαγγέλματα οπως του γιατρου, μηχανικου, δικηγόρου, συμβολαιογράφου. Μπήκαν καποια πακέτα βοήθειας, δημιουργήθηκε η φουσκα στην οικοδομή και αποβιομηχανοποιηθηκε τελειως η χώρα.
    Με το outsourcing βοηθησαμε να πεσει ο κομμουνισμός στα Βαλκάνια, και να γίνουν ολοι πλουσιοι!
    και με δημοκρατικές κυβερνήσεις !!
    σαν τη δική μας.
    Τί παράπονα εχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευρώπη οδεύει σε ολοκληρωτισμό της αριστεράς αν θέλουμε την ελευθερία μας και δημοκρατία καλά θα ήταν να φύγαμε χθες από την Ευρώπη.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ?ΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΒΡΑΚΙ ΚΑΙ ΞΥΣΕ ΤΑ Α......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΣΥΣΤΕΜΙΚΑ ΣΚΑΤΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΗ ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .... Η ΒΑΙΜΑΡΗ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ ΤΟΥΣ ΛΕΧΡΙΤΕΣ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή