Πριν από οκτώ μόλις μήνες ο Γ. Στουρνάρας έκανε πανηγυρικές προβλέψεις για αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος «από τον Οκτώβριο», που όμως διαψεύστηκαν όλες παταγωδώς. Εχουν συμβεί τα εντελώς αντίθετα από όσα προεξοφλούσε ο υπουργός Οικονομικών. Την ώρα που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ακόμη και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης πνέουν μένεα εναντίον του, ο εκτός τόπου και χρόνου υπουργός εξακολουθεί ωστόσο να τα παρουσιάζει όλα ρόδινα. Δυστυχώς για τον τόπο, ο κ. Στουρνάρας τείνει να εξελιχθεί στον πιο αφερέγγυο υπουργό Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών. Υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, ελπίδες που αποδεικνύονται φρούδες, δεσμεύσεις που απλά παραμένουν δεσμεύσεις. Το αποτέλεσμα; Αυτοκτονίες, ανέχεια, απόγνωση. Απόλυτα αναξιόπιστος, ο κ. Στουρνάρας συχνά παρουσιάζεται «τροϊκανότερος των τροϊκανών», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την τύχη των πολιτών. Ακόμη και τώρα πέφτει έξω στις προβλέψεις του και διαψεύδεται.Στις 3 Φεβρουαρίου ο κ. Στουρνάρας είχε δώσει συνέντευξη (στην εφημερίδα «Καθημερινή»), που μάλιστα είχε γίνει πρώτο θέμα λόγω της βεβαιότητας που εξέπεμπε ο υπουργός Οικονομικών, ότι «η ανάπτυξη θα αρχίσει τον Οκτώβριο», όπως ήταν και ο χαρακτηριστικός τίτλος. Μια απλή αντιδιαστολή των πέντε βασικών προβλέψεων που είχε κάνει ο κ. Στουρνάρας με αυτά που ισχύουν σήμερα καταδεικνύει το μέγεθος της αποτυχίας και της αναξιοπιστίας του:
1. Είπε: «Οταν η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που εκτιμώ ότι θα συμβεί από τον προσεχή Οκτώβριο, το κενό αυτό θα αρχίσει να κλείνει γρήγορα». Η πραγματικότητα: Από του χρόνου, που στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξη θα είναι μηδενική, και βλέπουμε. Οπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό, που παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% εντός του 2014.
2. Είπε: «Εάν το πλεόνασμα αποδειχθεί μεγαλύτερο του στόχου, έχουμε ήδη συμφωνήσει το 70% της υπέρβασης να το διοχετεύσουμε είτε σε κοινωνικές παροχές είτε σε μείωση φόρων». Η πραγματικότητα: Η τρύπα των εσόδων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ, αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, θα είναι ελάχιστο και θα είναι αποτέλεσμα της γενικευμένης στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Ποιες κοινωνικές παροχές και ποια μείωση φόρων; Κανένα φως στον ορίζοντα. Ούτε τον ΦΠΑ μειώνουν ούτε τον φόρο στα καύσιμα ούτε και αυτόν στα ακίνητα.
3. Είπε: «Είμαστε κοντά στην ελπίδα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα». Η πραγματικότητα: Στις 4 Νοεμβρίου έρχεται η τρόικα, που, όπως όλα δείχνουν, θα ζητήσει νέα μέτρα. Το προανήγγειλε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας το βράδυ της Δευτέρας, θέτοντας εμμέσως θέμα παρεμβάσεων στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αλλά και ο Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος προβλέπει φορολογικά μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει και πάλι στα φυσικά πρόσωπα, καθώς και δραματικές περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ στους τομείς των συντάξεων, της Υγείας, της Παιδείας και της Αμυνας. Εμφατική, εξάλλου, ήταν η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν την Τετάρτη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση για όσο διάστημα το χρέος της παραμένει πάνω από το 75% του ΑΕΠ.
4. Είπε (για τον φόρο ακινήτων): «Στόχος μας είναι να επιμεριστεί αυτό το ποσό με όσο δικαιότερο τρόπο γίνεται». Η πραγματικότητα: Με τον ενιαίο φόρο ακινήτων μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για τους πλουσίους και αυξάνεται για τα μεσαία εισοδήματα. Δεν μοιάζει να είναι και ο δικαιότερος τρόπος.
5. Είπε: «Η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται προς το τέλος του έτους». Η πραγματικότητα: Οχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά κοντεύει να φτάσει το 30%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα ανήλθε στο 27,9% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς στα 1.400.000 άτομα.
Κυριακάτικη Δημοκρατία
έχω και άλλη μία από τότε που ήταν στο ΙΟΒΕ. (Από του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 3:22) http://www.youtube.com/watch?v=KSn6frMe08c&feature=player_embedded
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστό άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όμως όλα τα ΜΜΕ δε λένε κουβέντα. Τότε όμως μας είχαν ταράξει. Ήταν η αρχή του Greek Success Story! >
http://historyofacrisis.wordpress.com/2013/02/05/the-promise-of-growth-rendezvous-for-october-2013/