Pages

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΒΡΟΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ




ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΛΟΦΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επέστρεψε με νέο μνημόνιο εξαιτίας της ανικανότητας των υπουργών να μεταρρυθμίσουν το τέρας του Δημοσίου



Αίφνης η αμαρτωλή λέξη ανάπτυξη που εκστόμισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο ξεχάσθηκε μπροστά στην οργή της Μέρκελ για τον ελληνικό μπελά. Ο Σαμαράς διαπίστωσε στην διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μπλόφες με τους δανειστές. Ο ίδιος δείχνει να βρίσκεται σε ομηρία ανάμεσα στα σαγόνια της Μέρκελ και στην ανικανότητα των υπουργών του να μεταρρυθμίσουν το τέρας του Δημοσίου και να πατάξουν τους φοροφυγάδες. Μετά και την αποστολή από την Task Force της λίστας των 100 ονομάτων των πλουσίων  Ελλήνων, που ο Ράιχενμπαχ υποπτεύεται για φοροδιαφυγή αλλά και την 5λεπτη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα εξής
1ο Ο ΣΔΟΕ τελεί στην ουσία υπό κατάργηση. Οι δανειστές μας βρίσκονται μια ανάσα από το να τοποθετήσουν έναν ξένο τεχνοκράτη επικεφαλής. Ο Στασινόπουλος αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο βγήκε στην εκπομπή του ALPHA "Αυτοψία" να παρουσιάσει έργο. Μόνο που ο τραγέλαφος της λίστας Λαγκάρντ, την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ χρειάσθηκε να την στείλει δυο φορές στην Αθήνα, είναι κάτι που δεν μπορούν να καταπιούν οι δανειστές μας.
2ο Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας ετοιμασθεί να υποβάλλει την παραίτησή του εάν συνεχίσει να υποδύεται τον Ρουπακιώτη. Για την ώρα ο Μητσοτάκης δεν έχει εντοπίσει ούτε έναν κηφήνα του Δημοσίου να απολύσει την στιγμή που γίνεται σφαγή στον ιδιωτικό τομέα. Ένας Μητσοτάκης που πριν γίνει υπουργός έλεγε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Τώρα πάπαλα, ούτε απολύσεις ούτε μεταρρυθμίσεις δείχνει ικανός να κάνει. Όσο ακραίο και να ακούγεται ο Μητσοτάκης μπορεί να αποδειχθεί νέος Ρουπακιώτης.
3ο Έρχονται νέα μέτρα και νέο μνημόνιο μια και δεν μας λείπουν 500 εκατ. όπως ισχυρίζεται ο Στουρνάρας αλλά κοντά στα 4 δις.
Για να δείτε πόσο τραγική είναι η κατάσταση μπορείτε να διαβάσετε πίσω από τις γραμμές το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Νίκου Χρυσολωρά που ακολουθεί.
Έτοιμος για μια επίπονη και υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με την τρόικα, στην οποία, ουσιαστικά, παρέπεμψε η κ. Αγκελα Μέρκελ, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται αποφασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ως απάντηση στη σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων των δανειστών.


Σε τοίχο αναμένεται να προσκρούσει η όποια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για «πολιτική διαπραγμάτευση» επί του αιτήματος της τρόικας για πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι του προϋπολογισμού του 2014 και να ξεπαγώσει η τρέχουσα αξιολόγηση του Προγράμματος Προσαρμογής. Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα που μεταφέρουν στην «Κ» πηγές τόσο του Eurogroup, όσο και της Κομισιόν, αλλά και των κρατών-μελών και κυρίως του Βερολίνου.
Απηχώντας στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εταίρων μας, Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε αυτήν την εβδομάδα σε Ελληνες δημοσιογράφους, ότι «δεν μπορείς να εγγράφεις στον προϋπολογισμό έσοδα από μάννα εξ ουρανού», εννοώντας φυσικά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα και υποεκτιμά τις δαπάνες, ειδικά τις κοινωνικές.
Οταν μεταφέρθηκαν στην ίδια πηγή τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περί αδυναμίας εφαρμογής επιπλέον μέτρων, η ίδια πηγή απάντησε ότι μία χώρα με 175% του ΑΕΠ χρέος δεν έχει περιθώρια για «κεϊνσιανές ανησυχίες» και οφείλει να επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνει αυτό το χρέος.
Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και οι εθνικές κυβερνήσεις. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως δέχονται «ανήσυχα τηλεφωνήματα» από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, καθώς αντί η ελληνική κυβέρνηση να λέει «θα επιτύχουμε τους στόχους μας», επαναλαμβάνει «όχι νέα μέτρα». Ακαμπτη είναι και η γραμμή του Βερολίνου, παράγοντες του οποίου επισημαίνουν ότι αποκλειστικός συνομιλητής της Αθήνας είναι η τρόικα και ότι δεν είναι δουλειά της γερμανικής κυβέρνησης να εμπλέκεται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Οπως μεταφέρθηκε στην «Κ», η Αθήνα έχει το ελεύθερο να διαπραγματευτεί με την τρόικα για το πώς θα επιτύχει τους στόχους της, που περιγράφονται στο Μνημόνιο, αλλά όχι το αν και πότε θα τους επιτύχει.
Επιπλέον, μεταξύ των τεχνοκρατών της τρόικας και ειδικά στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας (EuroWorkingGroup) επικρατεί δυσαρέσκεια για τη συνέχιση της εκκρεμότητας με τη δόση του περασμένου Ιουλίου. Το υπόλοιπο, ύψους ενός δισ. ευρώ, από την εγκεκριμένη αυτή δόση, θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει στο ακέραιο και τα τέσσερα προαπαιτούμενα. Εντούτοις, η Ευρωζώνη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού κατά τους εταίρους μας, η ριζική μεταρρύθμιση και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, εκνευρισμός επικρατεί και για τη διστακτικότητα της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν είναι βιώσιμες.
Τι ζητούν οι δανειστές
Εκνευρισμός επικρατεί μεταξύ των εταίρων μας και για το γεγονός ότι, κατά την άποψή τους, η «ελληνική κυβέρνηση κάνει παιχνίδι (spin) με τα μέσα ενημέρωσης», δημιουργώντας εντυπώσεις. Ειδικότερα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν κάτι πρόσθετο, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, και σε καμία περίπτωση δεν ζήτησαν οριζόντιες παρεμβάσεις. Το μόνο που ζητήθηκε είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός που να διασφαλίζει τη συμμόρφωση της χώρας με τους σαφώς προσδιορισμένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, κατά την άποψη των Βρυξελλών, «η Αθήνα δημιούργησε θέμα οριζόντιων μέτρων εκ του μηδενός» και στη συνέχεια είπε ότι δεν θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα, τα οποία δεν της ζητήθηκαν! Μάλιστα, οι τεχνοκράτες της τρόικας εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν επί του επακριβούς ύψους του χρηματοδοτικού κενού του 2014, αν η Ελλάδα φέρει αξιόπιστες προτάσεις. Ηδη, κάποια από τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν γίνει αποδεκτά, αφού από το αρχικό κενό 2,5-3 δισ. που εντόπιζε η τρόικα, το επιζητούμενο ποσό έχει πέσει κάτω από τα δύο δισ. Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μάλιστα, έλεγε αυτήν την εβδομάδα ότι ήδη οι τεχνοκράτες της τρόικας θεωρούνται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους αρκετά επιεικείς απέναντι στην Ελλάδα...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου