Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο με τη Τρόικα, με την ημερομηνία επιστροφής και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να παραμένει "θολή", ωστόσο κάθε ημέρα που περνά καθίσταται σαφέστερο ότι ο... πραγματικός πόλεμος γίνεται για την οριστική επίλυση του προβλήματος Χρέους και την απαγκίστρωση από τους σκληρούς δανειακούς όρους Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
Στη πραγματικότητα, όπως προκύπτει από όλες τις συζητήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία- τουλάχιστον για τα δημοσιονομικά- όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό "κενό" του 2015, εκτιμήσεις που συνδέονται όμως άμεσα και με τις εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό "κενό", που σύμφωνα με την Αθήνα θα είναι πολύ μικρότερο λόγω του "ψαλιδίσματος" των δανειακών αναγκών μετά από την επικείμενη "ανακούφιση" του Χρέους. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι γερμανικές "ντρίπλες" και πιέσεις, πιο διακριτικές απ' όσο συνήθως, για την αναγκαιότητα ενός νέου, μικρού δανείου, λύση που σύμφωνα με κάποιους μοιάζει με... ποντικοπαγίδα, αφού πίσω από το... τυράκι της "ένεσης" ρευστού κρύβονται νέοι όροι, έστω διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα αγγίζουν όμως "ευαίσθητα" πεδία όπως οι εργασιακές σχέσεις.
Η συνέντευξη του Β. Σόιμπλε, που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, μόλις ένα 24ωρο μετά από τη συνέντευξη του Α. Σαμαρά στη BILD και του Γ. Στουρνάρα στην επίσης γερμανική FAZ όπου και οι δύο ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου δανείου, ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αθήνα. Ενόχληση αν όχι δυσφορία προκάλεσε, επίσης, το εκτενές δημοσίευμα της FAZ για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι υποψήφιοι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού θεωρείται ότι εντάσσεται στη στρατηγική των πιέσεων από το Βερολίνο. Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, τόσο θα πληθαίνουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, είτε με διαρροές, είτε με δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.
Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ότι δείχνει να "φουντώνει" ο υπόγειος πόλεμος ΔΝΤ- Βερολίνου για τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης του προβλήματος Χρέους. Με ειδική μελέτη για την Ελλάδα, η DEUTSCHE BANK εκτίμησε ότι είναι λάθος και... στενόμυαλο να τίθεται ως στόχος η μείωση του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022 (έτος αναφοράς με βάση την Έκθεση βιωσιμότητας), αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το όφελος κατά 26 δισ ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, από την αναμενόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και τη μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
Την ίδια κιόλας ημέρα- μάλλον όχι συμπτωματικά- στο εκτενές editorial του το αμερικανικό πρακτορείο BLOOMBERG σημείωνε ότι παρά τα σενάρια για νέα επιμήκυνση, νέα μείωση επιτοκίου και νέο δάνειο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν και πως η λιτότητα και η δυστυχία θα συνεχιστούν για χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του Χρέους, μια αναφορά που σαφώς παραπέμπει στην πάγια θέση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα "κουρέματος" του επίσημου χρέους.
Η "φωτογραφία" του Χρέους
Ομόλογα: 75,5 δισ ευρώ
Έντοκα γραμμάτια: 14,8 δισ ευρώ
Διμερή δάνεια (πρώτο Μνημόνιο): 52,9 δισ ευρώ
Δάνεια EFSF (δεύτερο Μνημόνιο): 133,6 δισ ευρώ
Δάνεια ΔΝΤ: 27,8 δισ ευρώ
Άλλα δάνεια: 10,1 δισ ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου