Pages

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Aσφυξία...


H προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει την άποψη ότι τελειώνει η εποχή των Μνημονίων είναι κατανοητή, έχει προφανή επικοινωνιακή και προεκλογική στόχευση, αλλά αν κάποιος θέλει να είναι ειλικρινής πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε το Μνημόνιο τελειώνει επί κυβέρνησης ΝΔ ούτε αν αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπορεί να το «τελειώσει» και, πάντως, όχι έτσι απλά, χωρίς συνέπειες ισοδύναμες ή χειρότερες του Μνημονίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ή δεν μπορεί να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα υπερβαίνει το Μνημόνιο και σε βάθος χρόνου θα ακυρώσει τις τοξικές συνέπειες του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο έλεγχος της τρόικας, εν τω μεταξύ, θα παραμείνει ασφυκτικός και μετά τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι χειρισμοί για το νέο Μεσοπρόθεσμο και τα επόμενα μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία βγήκε τραυματισμένη από την ψηφοφορία της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο. Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν υποχρεωθεί σε νέο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016 και προσπαθήσει να καλύψει με εναλλακτικούς τρόπους ένα ποσό που υπολογίζεται σε πάνω από 10 δις ευρώ, μεταξύ άλλων και με την έκδοση ομολόγων -η επικείμενη έξοδος στις αγορές είναι πιλοτική και κρίσιμη-, η πίεση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα παραμείνει συνεχής και έντονη. Η βούληση στενής επιτήρησης από την Ευρωζώνη προκύπτει, άλλωστε, και από την απόφαση για το πώς θα γίνει η εκταμίευση των 8,3 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Τα 6,3 δις ευρώ θα δοθούν στο τέλος Απριλίου για να αποπληρώσει η κυβέρνηση τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ελληνικών τραπεζών που λήγουν το Μάιο. Τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ θα αποδεσμευτούν με δύο ισόποσες δόσεις του 1 δις ευρώ -η πρώτη τον Ιούνιο και η δεύτερη τον Ιούλιο-, αφού πρώτα ψηφίσει η κυβέρνηση κάθε φορά έξι προαπαιτούμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία και η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ).

Τα τελευταία 1,8 δις ευρώ που απομένουν στο ΕΤΧΣ για την Ελλάδα από το δεύτερο δάνειο αναμένεται να εκταμιευτούν το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει η χώρα να συμφωνήσει με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015 και τα δημοσιονομικά μέτρα που υπολογίζονται από τους δανειστές σε 2,1 δις ευρώ. Η πίεση στην Ελλάδα θα συνεχίζεται και με την υπόσχεση για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, καθώς πιθανότατα και αυτή θα γίνει σταδιακά. Εξάλλου, η Οικονομική Διακυβέρνηση που εφαρμόζεται και θα εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πανευρωπαϊκό Μνημόνιο. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο τρόπος που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται το πρόγραμμα στη χώρα μας είναι εγκληματικός, πρωτοφανούς αγριότητας, εξ ου οι δραματικές καταστάσεις και τα πρωτόγνωρα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα άφησε ανοιχτό το θέμα ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, πάντως, την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι δεν θα το χρειαστεί. Και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν προσεκτικός, σημειώνοντας σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Βloomberg ότι η Ελλάδα «υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να μην χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης». Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει (επιτέλους) ανάπτυξη και ότι αναμένει από την κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο για το σκοπό αυτό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις από την Ευρώπη στην κατεύθυνση αυτή. Ευρωπαίοι παράγοντες επισήμαναν ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η ενίσχυση της ρευστότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρότερων.

Είναι πλέον σε όλους σαφές ότι η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια ανάκαμψης της, υγιείς επιχειρήσεις καταδικάζονται σε αργό θάνατο από ασφυξία, αλλά πρακτικά δεν γίνονται κινήσεις, ιδίως από την ΕΚΤ που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο συγκεκριμένο θέμα. Εύχονται για τη ρευστότητα, κάνουν διαπιστώσεις για την έλλειψη της και παρακολουθούν την ελληνική αγορά να πεθαίνει, ενώ η κυβέρνηση «επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους». Ειρωνεία, μαύρο χιούμορ, σκοπιμότητα, ανικανότητα ευρωπαϊκή ή ελληνική; Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Στην τελευταία μηνιαία έρευνα συγκυρίας της βρετανικής εταιρείας Μarkit για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας σημειώνονται τα εξής: «Η έρευνα του Μαρτίου υπογράμμισε και πάλι το βαθμό στον οποίο η έλλειψη ρευστότητας και τα προβλήματα ταμειακών διαθεσίμων δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων γενικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις αγορές, τα αποθέματα, αλλά και τις προσδοκίες για τις προμήθειες. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα προϋποθέτει την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο».

Άλλη μια διαπίστωση η οποία δεν μεταβάλλει στο παραμικρό την επιχειρηματική γενοκτονία που συντελείται στην ελληνική αγορά. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αν δεν λυθεί το θέμα της ρευστότητας, παραπέμπει στο γνωστό «η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απέθανε».

Στρυμών - Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου