Τις προτάσεις της Αθήνας για τα ζητήματα που έχουν αποδειχθεί «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τους προηγούμενους μήνες, περιλαμβάνει το κείμενο- λύσης που εστάλη χθες στους Θεσμούς.
Το κείμενο περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τον ΕΝΦΙΑ, την έκτακτη εισφορά και τα εργασιακά. Οι προτάσεις βασίζονται σε εκείνες που έχουν συζητηθεί στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές για το ακανθώδες θέμα του ΦΠΑ και κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά, ενώ σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα προτείνει αυτό να περιοριστεί κάτω από το 1% για φέτος και να φτάσει έως το 1,5% για την επόμενη χρονιά.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι πολλές από τις προτάσεις της θα συμπεριληφθούν στο κείμενο της άλλης πλευράς, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη της δικής τους πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης. Η Αθήνα αναμένεται να ενημερωθεί για αυτό αύριο.
Το κείμενο της Αθήνας, όπως το παρουσίασε το Mega, προτείνει ανά τομέα:
Πρωτογενές πλεόνασμα
- Κάτω από 1% για το 2015- κοντά στο 0,8%- και το 2016 να αγγίξει το 1,5%.
Περιλαμβάνει τρεις συντελεστές:
- 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα
- 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας,
- 23% για καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, ακίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες κτλ.
- Καταργείται η έκπτωση για τα νησιά
ΕΝΦΙΑ
- Παραμένει. Οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος, θα έρθουν αργότερα.
- Καταργείται η έκπτωση του 30%, αυξάνεται ο φόρος για τους έχοντες.
- Ενοποίηση Ταμείων
- Κατάργηση πρόωρων συντάξεων
- Νέες αναλογιστικές μελέτες
- Πάγωμα στις επικουρικές
- Συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα
- Σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού
Οσο για το πλάνο των δανειστών είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, και αυτό θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα. Οπως έγραψε ο δημοσιογράφος στο Twitter, οι τεχνικές ομάδες των δανειστών ολοκλήρωσαν το κείμενο για τη συμφωνία το απόγευμα της Τρίτης και η παρουσίασή του θα γίνει την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, πηγή της Ευρωζώνης δήλωνε στο Reuters ότι η ελληνική πρόταση ήταν ανεπαρκής και δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων. Οπως σημείωσε, η πρόταση δεν περιείχε σημαντικές παραχωρήσεις στα βασικά εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του Δημοσίου, τα οποία έχουν αποτελέσει τα κωλύματα των τετράμηνων σκληρών διαπραγματεύσεων.
Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Μετά από τέσσερις μήνες ανταγωνισμού και προθεσμιών που έπαιρναν παράταση, φαίνεται ότι είναι πιο επείγουσες οι προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο. Την ίδια ώρα όμως, γράφει το Bloomberg, υπάρχουν μπερδεμένα μηνύματα για το πόσο τελική θα είναι η όποια προσφορά και το αν μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου