Pages

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Αγωνία στην Αθήνα – Σιγή «ασυρμάτου» στο Βερολίνο

Αγωνία στην Αθήνα – Σιγή «ασυρμάτου» στο Βερολίνο

Σκληρό «πόκερ» για να κλείσει η συμφωνία – Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι για το ελληνικό ζήτημα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 01:30 (ώρα Ελλάδος), η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Κατά την αποχώρησή τους από τη συνάντηση, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Brussels Group.
H πενταμερής συμφώνησε στην ανάγκη για εντατικές διεργασίες όσον αφορά την Ελλάδα.
Το παρασκήνιο της συνάντησης
Στο... παρά πέντε της διαπραγμάτευσης, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν κοινή γλώσσα, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα στην Ελλάδα μειώνονται δραματικά.
Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ συναντήθηκαν στο Βερολίνο, χωρίς να έχουν επισήμως στην ατζέντα τους το ελληνικό ζήτημα, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τους απασχόλησε τελικά στο περιθώριο του δείπνου εργασίας.
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε πάντως του δείπνου δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.
Όπως και να έχει, το «παιχνίδι» φαίνεται λοιπόν πως διεξάγεται πλέον σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο, σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.
Την ίδια ώρα, το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε, στη γερμανική πρωτεύουσα, συνάντηση της Μέρκελ, του Ολάντ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα.
Η συνάντηση τελικά ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτήν μετέχουν επίσης και οι κ.κ. Πιέρ Μοσκοβισί και Πολ Τόμσεν, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που εξακολουθεί να εγείρει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
Όπως, δε, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στόχος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.
Πηγές, πάντως, από το Βερολίνο που επιβεβαιώνει και ο δημοσιογράφος Paul Mason του Channel 4 αναφέρουν ότι η πρόταση που θα προκύψει από την πενταμερή του Βερολίνου θα έχει τη μορφή «take it or leave it» για την Ελλάδα, δηλαδή τελεσίγραφου, όπως επιθυμούν κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο παραμένουν οι ενστάσεις από το ΔΝΤ...

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και στην Αθήνα

Στο μεταξύ, περί τις 23:30, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκεί μετέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Επισήμως, στο επίκεντρο της σύσκεψης, βρέθηκαν οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος τέθηκαν και οι διαπραγματεύσεις, καθώς η πίεση των δανειστών εντείνεται ασφυκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους υπουργούς ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει νέες υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά και πως αυτοί είναι που πρέπει να βάλουν επιτέλους «νερό στο κρασί τους».
Όπως και να έχει, εν αναμονή των εξελίξεων από τη γερμανική πρωτεύουσα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αλλά και πως η νύχτα προβλέπεται «μεγάλη»… Read more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου