Pages

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Νέα δημοσκόπηση: Σαρωτική υποστήριξη της κοινωνίας στον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας  
Ο Αλέξης Τσίπρας


Νέα δημοσκόπηση: Σαρωτική υποστήριξη της κοινωνίας στον Τσίπρα “ Μόνο τον Έλληνα πρωθυπουργό εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία ”
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 19:11

Το 45% των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της QED, δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό για την πορεία εξόδου από την κρίση. Ποσοστό που κρίνεται ως συντριπτικό, συγκρινόμενο με το 7% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
 Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που επετεύχθη το πρωί της Δευτέρας. Η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει άμεσα τα σκληρά νομοσχέδια τα οποία θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για τη συμφωνία.
Είναι άγνωστο ακόμα πώς θα διαμορφωθούν οι τελικοί πολιτικοί συσχετισμοί και πώς θα συγκροτηθεί το κυβερνητικό σχήμα που θα στηρίξει τα μέτρα. Αυτό που φαίνεται πάντως σίγουρο είναι ότι ο λαός εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα ως τον πολιτικό που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον εξάγεται από την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας QED Market Research, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7/7 και 9/7 σε δείγμα 600 ατόμων.  Στο ερώτημα «Ποιος είναι ο ικανότερος πολιτικός για έξοδο από την κρίση», ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση με 45% και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 7%, ο Πάνος Καμμένος με 4%, η Φώφη Γεννηματά με 3%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2% , ο Σταύρος Θεοδωράκης με 1% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 1%. «Κανένας από όλους» απάντησε το 33% των ερωτηθέντων. Ποσοστά που μπορούν να οδηγήσουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στην παρούσα φάση ισχύει το «Τσίπρας ή χάος».Οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στο πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι οποιεσδήποτε πολιτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο τον ίδιο, εφ όσον βέβαια το επιθυμεί.
Το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα της QED, αξιολογεί θετικά τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών κάτι που δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να αποδεχθεί ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα, εφ όσον απαιτηθούν από τις περιστάσεις.  
Σύμμαχος της νέας κυβερνητικής προσπάθειας είναι η τεράστια αποδοχή του ευρώ ως εθνικού νομίσματος. Σύμφωνα με την έρευνα το 77% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το Ευρώ, ενώ μόλις το 14% θα επιθυμούσε την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Τέλος, το 78% των ερωτηθέντων στην έρευνα, απάντησε ότι βλέπει θετικά την αποχώρηση Σαμαρά ενώ μόλις το 9% το αντιμετωπίζει ως αρνητική εξέλιξη  
 
 Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος της  5ης Ιουλίου 2015

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ευρήματα της ποιοτικής έρευνας της QED Market Research η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου, με αντικείμενο την ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου
 
 Κύρια Ευρήματα

 1. Δεν ψήφισαν στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΝΑΙ και οι Ψηφοφόροι του ΟΧΙ.
 
Οι ψηφοφόροι του ΟΧΙ ψήφισαν σε σχέση με την πρόταση συμφωνίας. Στην απόφαση της διενέργειας του δημοψηφίσματος συντονίστηκαν με την συλλογιστική της δημοκρατικής ψήφου, τις αναγνώρισης του ρόλου και του δικαιώματος του πολίτη να ερωτάται και να συναποφασίζει για τα σημαντικά θέματα που τον αφορούν και επηρεάζουν το μέλλον του.
 
Οι ψηφοφόροι του ΝΑΙ ψήφισαν σε σχέση με το ευρώ. Η διενέργεια του δημοψηφίσματος λειτούργησε μάλλον απέναντι στον ρόλο του πολίτη και αντιμετωπίστηκε ως μια ψήφος εξαναγκαστική που στριμώχνει και «πετάει το μπαλάκι-ευθύνη» στον πολίτη.
 
2. Τα 7 διαφορετικά ΟΧΙ
 
-  Το «Εθνικό ΟΧΙ», της αντίστασης, το υπερήφανο, της Εθνικής αξιοπρέπειας
 
-  Το «Λογικό ΟΧΙ», της βιωμένης καθημερινότητας και της λιτότητας, του να φύγει το μνημόνιο που απεδείχθη μη αποτελεσματικό και βιώσιμο
 
-  Το «ΟΧΙ του μέλλοντός μας», το συλλογικό, της προοπτικής και του κόσμου μέσα στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας
 
-  Το «Αντιδραστικό-ετεροπροσδιοριστικό ΟΧΙ», το αντιπαρατιθέμενο στα απαξιωμένα σύμβολα και τους εκπροσώπους του ΝΑΙ (ΜΜΕ, πολιτικοί, lifestyle)
 
-  Το «ΟΧΙ της απόγνωσης», του «δεν έχω τίποτα να χάσω»
 
-  Το «Ωφελιμιστικό ΟΧΙ», του «κάτι έχω να κερδίσω» σε προσωπικό επίπεδο
 
-  Το «Αρχηγικό ΟΧΙ», αυτό του Τσίπρα, το μόνου λαοφιλή και ισχυρού πολιτικού.
 
 
 
Το ΟΧΙ συνολικά περιλαμβάνει υψηλότερη ενέργεια και συναισθηματική εμπλοκή.
 
3. Τα 6 διαφορετικά ΝΑΙ
 
-  Το «Φοβικό ΝΑΙ», της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, αυτού που θα εξασφαλίσει μια σιγουριά και προστασία
 
-  Το «Ευρωπαϊκό ΝΑΙ», της Ευρωπαϊκής ιδέας, του «ανήκομεν εις την Δύση»
 
-  Το «Αντιδραστικό-ετεροπροσδιοριστικό ΝΑΙ», το αντιπαρατιθέμενο στο lobby της Δραχμής και των συμφερόντων που υπερασπίζει
 
-  Το «ΝΑΙ της προβλεψιμότητας», του «αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι»
 
-  Το «Ωφελιμιστικό ΝΑΙ», του «έχω πολλά να χάσω»
 
-  Το «ΝΑΙ της πολιτικής ορθότητας», του φυσιολογικού, λογικού, της Εκκλησίας
 
Το ΝΑΙ συνολικά περιλαμβάνει χαμηλότερη ενέργεια και συναισθηματική εμπλοκή.
 
4. Μετά το Δημοψήφισμα, είμαστε περισσότερο ενωμένοι παρά πριν

Το κυρίαρχο και πλειοψηφικό συναίσθημα είναι αυτό του φόβου και της αβεβαιότητας που εκφράζεται ως αίσθηση εγκλωβισμού για την επόμενη ημέρα. Ο φόβος συνδέεται και με τον φόβο σε ατομικό επίπεδο - τι θα σημαίνει για εμένα και την ζωή μου η επόμενη ημέρα, και με το φόβο σε συλλογικό επίπεδο – τι θα σημαίνει η έξοδος από το ευρώ/Ευρώπη: τη διεθνή απομόνωση της χώρας, την πιθανή εκτροπή στην ακυβερνησία ή ακόμα και τον πόλεμο (με μια ασθενή και ευάλωτη Ελλάδα). Σε αυτό το φόβο προσχωρούν όλοι οι ψηφοφόροι του ΝΑΙ και οι μισοί περίπου από τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ. Με μια έννοια η Ευρώπη φαίνεται να ενώνει και η συμφωνία να γίνεται πλειοψηφικό αίτημα.
 
5. Συμφωνία άνευ όρων για τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ και με  όρους για τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ
 
Μετά το δημοψήφισμα, η συμφωνία φαίνεται να αφορά σε όλους τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ και στους μισούς περίπου του ΟΧΙ.
 
Το motto των ψηφοφόρων του ΝΑΙ είναι «Ευρώ με κάθε τρόπο».
 
Το motto των ψηφοφόρων του ΟΧΙ που τους αφορά η συμφωνία είναι «Ευρώ με συμβατούς όρους ανάπτυξης» - στο βιωματικό επίπεδο, και «Ευρώ με μια διαφορετική Ευρώπη» - στο ιδεολογικό επίπεδο.
 
Για να προσεγγιστούν οι μισοί από τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ που τους αφορά η συμφωνία χρειάζονται διαβεβαιώσεις ως προς:

-  Το χρέος, την βιώσιμη λύση
 
-  Την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών
 
-  Τις θέσεις εργασίας
 
-  Την ανάπτυξη
 
-  Τους μισθούς και τις συντάξεις
 
 6. Οι υποστηρικτές της Δραχμής, περίπου το 50% των ψηφοφόρων του ΟΧΙ 
Οι υποστηρικτές της Δραχμής μιλούν για μια Ευρώπη τοξική και ουσιαστικά μη αναστρέψιμη. Η λύση είναι έξω από το ευρώ και η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την αποδέσμευση της χώρας από αυτό. Η επόμενη ημέρα θα περιλαμβάνει τιμωρία και κάθαρση, εσωτερικές εκκαθαρίσεις και βάση σε μια νέα αλήθεια. 
 
Το κοινό αυτό απαιτεί διαχείριση γιατί έχει δυνατή και καθαρή φωνή η οποία όμως στη διαδικασία των ομαδικών συζητήσεων δεν κατάφερε να συμπαρασύρει τους υπόλοιπους στους οποίους τελικά υπερίσχυσε ο φόβος του Grexit. 
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα
 
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Άντρες / Γυναίκες 18+
 
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Τηλεφωνική (CATI - computer assisted telephone interviewing)
 
ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο Ελλάδας
 
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Ν - 600
 
FIELDWORK: 07/07/2015 - 09/07-2015
 
ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟΤ/ΤΩΝ: Τα αποτελέσματα έχουν ζυγιστεί σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού ΕΣΥΕ 2011, ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιοχή. 
 
 
ΠΗΓΗ: klik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου