Pages

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς   (Φωτογραφία:  Intime )
Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Προηγήθηκε συζήτηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (2, 3, 4, 9, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 21 - 43 και 55) του νομοσχεδίου, τα οποία και καταψήφισε.

Με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού.
Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).
Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:
  • Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»
  • Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
  • Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
  • Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
  • Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.
Η ονομαστική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα, όμως η διαδικασία καθυστέρησε λόγω αντιπαραθέσεων για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Παππάς για το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή για όσες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη.

Η ρύθμιση αυτή σημαίνει ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της.

Ωστόσο, η διατύπωση περί «υπηρετούντων μελών» προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι σαφές πως αφορά μόνον τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά και τους υπόλοιπους.

Το θέμα αποσαφηνίστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς δέχθηκε αναδιατύπωση της διάταξης.

Ο κ. Παππάς έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου στο θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών και έτσι το ΕΣΡ θα δύναται να απευθύνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για την διακρίβωση της τήρησης της σχετικής υποχρέωσης των υποψηφίων.

Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι στην περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών, το ΕΣΡ θα δύναται με αιτιολογημένη απόφασή του, να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.

Άλλη μια αλλαγή που επέφερε ο κ. Παππάς είναι ότι θα εξαιρεθούν τελικά από τον υπό ψήφιση νόμο οι υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα επιτρέπεται και στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να έχουν δεύτερη απασχόληση μετά από σχετική άδεια.

«Ανικανότητα» να δημιουργήσει μια θετική προοπτική για το λαό και προσπάθεια να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά την απελπισία και την μιζέρια, καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι οι πολιτικές της επιλογές βλάπτουν σοβαρά τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως για να φύγει κάθε σκιά, ή ισχυρισμός, για υποστήριξη συμφερόντων και για την μέσω των ΜΜΕ παρέμβασή τους στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, θα πρέπει έστω και τώρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κόμματός της.

«Γιατί αν θέλετε τη διαφάνεια και την νομιμότητα, τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενότατο συνεργάτη σας να καθορίζει αυθαίρετα, τον αριθμό των αδειών» είπε επισημαίνοντας πως «όλοι κατανοούν ότι αυτή η διάταξη δημιουργεί μια θερμοκοιτίδα διαπλοκής. Αυτή η διάταξη κολάζει και Παπά».

Ακόμη, είπε προς την κυβέρνηση ότι χάνει άλλη μία ευκαιρία «να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση» καθώς δεν προχώρησε στις αναγκαίες βελτιώσεις και αλλαγές κι έτσι δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί ευρύτατη πλειοψηφία.«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα και όχι ένα νέο καθεστώς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού «δεν πολεμάς τη διαπλοκή, δίνοντας όλη την εξουσία για τις τηλεοπτικές άδειες σε έναν υπουργό» και συνέχισε λέγοντας: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί με αυτόν τον νόμο τον ρόλο του τροχονόμου της διαπλοκής και προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς που έκαναν και αρκετοί από τους προκατόχους του. Προσπαθεί να ελέγξει τη διαπλοκή προς όφελός του ή έστω προς όφελος της κυβέρνησης του».
«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή του χάος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.
Παράλληλα ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, έπρεπε να είναι να μπει τάξη και να ισχύσει ο πλουραλισμός στα κανάλια, να δίνει φωνή σε όλους και όλοι να έχουν ισότιμη μεταχείριση από τα κανάλια. «Ούτε εκεί ο νόμος αναφέρει τίποτα. Αγνοεί τις παλαιότερες εταιρίες και λέει μόνο για νέες εταιρίες. Αυτό μπορεί να λειτουργεί και σαν συγχωροχάρτι», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.
Καταγγελίες Καμμένου

Καταθέτοντας στη Βουλή, προεκλογικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μικρή και τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων επηρέασαν την κοινή γνώμη.
Ο κ. Καμμένος παρέθεσε σχόλια δημοσιογράφων που, όπως είπε, θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του ΕΣΡ, ενώ κατηγόρησε και επιχειρηματία που είναι ιδιοκτήτης διαδικτυακού ΜΜΕ, ότι εξαπολύει εναντίον του απειλές και κάνει «πόλεμο» στην κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Καμμένος κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να προσθέσει στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ διάταξη σύμφωνα με την οποία «άτομα που θέλουν να εμπλακούν στη μετοχική σύνθεση δεν μπορεί να είναι καταδικασμένοι ή να διώκονται για συκοφαντική δυσφήμιση και εκβίαση».
Ψηφίστηκε η τροπολογία για πρόσληψη αναπληρωτών
Επίσης, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών») η τροπολογία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 1.000 έως και 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλέον των 19.500 προσλήψεων που ήδη δρομολογήθηκαν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου