Pages

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Στο αρχείο η δικογραφία για τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση






Στο αρχείο μπήκε η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του από εμπλεκόμενους σε υποθέσεις τρομοκρατίας και κάλυψης και ανοχής σε υποδίκους και καταδίκους για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο αρμόδιος για τις έρευνες, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς τόσο από την κατάθεση Πανούση όσο και από  άλλα στοιχεία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη των καταγγελλόμενων αδικημάτων.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη μόνον για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών που είχαν δημόσια τοποθετηθεί και παροτρύνει για την κατάληψη της Πρυτανείας πριν ένα περίπου χρόνο, περίοδο κατά την οποία, όπως είχε καταγγείλει ο Γιάννης Πανούσης υπήρξε αποδέκτης απειλών.
Από την έρευνα του κ. Δασούλα, όπως αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες και στο πόρισμά του, δεν προέκυψαν ενδείξεις για τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος, παράνομης βίας, διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας αφορούσε την κατάληψη της Πρυτανείας επί 19 ημέρες για τη διεκδίκηση αιτημάτων κρατουμένων.
Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, τα οποία συμπεριέλαβε ο εισαγγελέας στο πόρισμά του προέκυψε:
- Ότι ο Γιάννης Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο  Πάνος Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νίκου Παρασκευόπουλου και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, είχε υπόγειες σχέσεις με εμπλεκομένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι μόνες σχέσεις που διατηρούσε, όπως αναφέρεται στο πόριςμα, είχαν να κάνουν με την εκτέλεση εντολών προκειμένου να προσεγγίζει τους κρατούμενους και να  προσπαθεί να συμβάλει στον κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως συμβούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά  την  κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ηταν «ότι ο κ .Πανούσης θα παραιτηθεί». Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ.Λαμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015  λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.
- Ο Γιάννης Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄ τα σημειώματα αυτά τα οποία περιλαμβάνει στο πόρισμα του ο εισαγγελικός λειτουργός, προκύπτει, όπως αναφέρει, ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
- Για πρώτη φορά διατυπώνονται ευθέως απειλές κατά του Γιάννη Πανούση, όπως προκύπτει από τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών, τον Απρίλη του 2015. Τότε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, δύο κρατούμενοι καταγράφονται να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται με απειλές και ύβρεις όχι μόνο σε βάρος του Γιάννη Πανούση αλλά και σε βάρος βάρος  άλλων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και δικαστών.
- Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ' και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα  άρχισαν να στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Πάνου Λάμπρου, όπως προκύπτει από τα εν λόγω σημειώματα. Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαίου στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά να αναφέρεται μεταξύ των κρατουμένων.
- Στις 10 Αυγούστου του 2015, όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό» αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αυτή είναι η εκτίμηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μελέτησε τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων. Και ενώ το κεφάλαιο της έρευνας για τις καταγγελίες Πανούση έκλεισε συνεχίζεται η έρευνα για την αναφορά των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από τις καταγραφές της ΕΥΠ.

Με στοιχεία από kathimerini.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου