Pages

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αποκάλυψη: Είχαν στήσει παγίδα στον Παππά με το ΣτΕ. Πως την “πάτησαν” …

 
 
Σύγχυση προσπάθησαν να δημιουργήσουν στα δελτία των 8 τα συστημικά κανάλια, σχετικά με την προοπτική να μπλοκαριστεί από το ΣτΕ ο νόμος Παππά για τις άδειες. Το thefaq είχε από την προηγούμενη Παρασκευή, την πληροφορία. ότι η έσχατη γραμμή άμυνας των καναλαρχών, μετά την πανωλεθρία στην ονομαστική στην Βουλή ( από όπου ” απουσιάζε ” η καραμανλική ΝΔ ), αλλά και το στραπάτσο από την Κομισιόν, που τους έκοψε τον βήχα για … νέο ” βασικό μέτοχο “, θα ήταν το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πηγή μέσα από το καρτέλ των ιδιωτικών σταθμών, ενημέρωσε την ιστοσελίδα, ότι ” κορυφαίο Νομικό Γραφείο, του Κολωνακίου, είχε ήδη ετοιμάσει την προσφυγή κατά της εφαρμογής του νόμου Παππά, και θα την κατέθετε, λίγα λεπτά μετά την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ” … Σε περίπτωση μάλιστα που η κυβέρνηση αγνοούσε ( όπως κατά κόρον έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια σε αποφασεις που αφορούσαν εφαρμοστικούς νόμους ), πιθανή αρνητική για αυτήν απόφαση, θα ” οδηγούσαν ” ( όπως έλεγαν ), σε παραίτηση την Ολομέλεια του ΣτΕ, οπότε ” η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί ” !


Βέβαια λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προεκιμένη περίπτωση ήταν: α) ο νόμος ν.4339/29.10.2015 του Οκτωβρίου και β) η τοποθέτηση νέου Προέδρου του ΣτΕ, τον Οκτώβριο, του Νικόλαου Σακελλαρίου! Επί της ουσίας τώρα η απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ που χρησιμοποιήθηκε σε σημερινό non paper της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα με τρόπο αποσπασματικό και παραπλανητικό, είναι κυριολεκτικά ” άκυρη ” πλέον από νομικής πλευράς, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που αφορά στον προηγούμενο νόμο για τα media (πριν την ψήφιση του ν.4339/29.10.2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και εμφανίστηκε ωσάν να εφαρμόζεται αυτούσια και σήμερα.

Το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης (παράγραφος 16) στο οποίο παραπέμπει το non paper δεν λαμβάνει καν υπόψη του τη σημερινή αδυναμία συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), δηλαδή της ανεξάρτητης αρχής που προβλέπει το Σύνταγμα. Και, άρα, δεν απαντά στην παραβίαση επί 25 χρόνια της συνταγματικής υποχρέωσης να λειτουργήσουν με άδειες τα ιδιωτικά κανάλια.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι –παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση– αποδείχθηκε αδύνατη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ το οποίο θα διεξήγαγε τον διαγωνισμό, υπήρχε κίνδυνος να ματαιωθεί ξανά (όπως όλες τις τελευταίες δεκαετίες) η αδειοδότηση που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ασφαλώς και γνώριζε τη συγκεκριμένη απόφαση η Κυβέρνηση. Μάλιστα, η γνωμοδότηση του καθηγητή Ι. Δρόσου -που κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής και λαμβάνει υπ’ όψιν της την απόφαση του ΣτΕ- ξεκαθαρίζει ότι το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της αδειοδότησης στο ΕΣΡ. Το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος κατοχυρώνει ένα «πυρήνα» αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων του κράτους για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ίδιας απόφασης (1901/2014) του ΣτΕ, το οποίο δεν προβάλλεται ανάλογα, σημειώνεται ότι «το κράτος (η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή) υποχρεούται, απέχοντας από επεμβάσεις στο περιεχόμενο των εκπομπών να λαμβάνει όλα τα τα αναγκαία θετικά μέτρα (νομοθετικά, οργανωτικά, διοικητικά και ουσιαστικά) […] ώστε να διασφαλίζεται η καθολική παροχή της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας στην εθνική επικράτεια». Ενα τέτοιο μέτρο ακριβώς είναι και η αδειοδότηση.

Εκτός, όμως, από το λόγο που υπαγορεύει το Σύνταγμα, υπάρχει και λόγος δημοσίου συμφέροντος να διεξαχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών, αφού πρόκειται για δέσμευση της χώρας η οποία έχει περιληφθεί στη Συμφωνία με τους δανειστές.

Συμπερασματικά, η απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ σε τίποτα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα ορισμού ενός κρατικού οργάνου που θα διεξαγάγει το διαγωνισμό για τις άδειες. Και, από το Σύνταγμα, μόνον η Βουλή μπορεί να ορίσει το όργανο αυτό.

Και τέλος, πηγές της κυβέρνησης, επεσήμαναν στο thefaq, πως ” ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που έβγαινε μια απόφαση που θα ματαίωνε την χορήγηση αδειών, τότε απλά ΘΑ έπρεπε να κλείσουν άμεσα οι εκπέμποντες σταθμοί, γιατί η συνέχιση έστω και για μία ώρα της λειτουργίας τους, θα παραβίαζε το Σύνταγμα …” !
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου