Ικανοποιημένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής που οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το μείζον θέμα του προσφυγικού.
Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά όσων χωρών προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν και στην ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. «Οι μονομερείς ενέργειες ενείχαν τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν σήμερα στο ψυγείο κι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, αθόρυβα αλλά σε επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, συνεργαστήκαμε ώστε να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ενός που έχουμε παγώσει εμείς, έφυγαν από το τραπέζι. Ανοίγει αντιθέτως η βίζα για τους τούρκους πολίτες προς την ΕΕ».
Τόνισε δε πως «δεν περιχαρακωθήκαμε και τολμήσαμε, την επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής της 8ης Μαρτίου, να πάμε στη Σμύρνη. Τολμήσαμε να το κάνουμε και πήραμε αυτό που θέλαμε: την επιτάχυνση της επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και βεβαίως θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση. Αυτά που συμφωνήσαμε στη Σμύρνη, σήμερα επικυρώθηκαν σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Για άλλα μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος τολμά με σχέδιο, έχει επιτυχίες».
Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, ότι η υλοποίηση της συμφωνία θα είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από τι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπάρχει έτσι σαφής αναφορά στην απόφαση, ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι απολύτως στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και αυτά θα εξετάζονται εξατομικευμένα. Απαιτήσαμε και ρητή αναφορά στο κείμενο ότι η διαδικασία θα γίνεται με τη συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα διεκδίκησε και πήρε μια απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές μας και κυρίως ενίσχυση σε προσωπικό στις υπηρεσίες ασύλου, ενώ προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα έρθουν στη χώρα μας περίπου 2.000 για να βοηθήσουν στις διαδικασίες.
Αν είναι παράτυποι, θα επιστρέφουν άμεσα
«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τα φίλτρα για τη μείωση των ροών έχουμε αποτέλεσμα. Το πρώτοι φίλτρο είναι το χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να πλήξει αποτελεσματικά το δίκτυο αυτό. Το δεύτερο φίλτρο είναι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεσμεύεται να γκρεμίσει τα προσχώματα. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα: ότι δίνουμε ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν τα δίχτυα των διακινητών.Από εκεί και πέρα, ανέφερε: «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τα φίλτρα για τη μείωση των ροών έχουμε αποτέλεσμα. Το πρώτοι φίλτρο είναι το χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να πλήξει αποτελεσματικά το δίκτυο αυτό. Το δεύτερο φίλτρο είναι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεσμεύεται να γκρεμίσει τα προσχώματα. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίστηκε σήμερα: ότι δίνουμε ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες να χρησιμοποιήσουν τα δίχτυα των διακινητών».
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «αυτοί που έρχονται, αν είναι παράτυποι, θα επιστρέφουν άμεσα. Πιστεύουμε ότι το μήνυμα που βγαίνει σήμερα από την απόφαση, είναι η ενεργοποίηση των τριών φίλτρων προκειμένου να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα με μείωση των ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά», συμπληρώνοντας πως «για εμάς αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα βόρεια σύνορά μας. Μια κρίση που δημιουργήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους».
«Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, να φύγουν από την Ειδομένη γιατί η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη δική τους υγείας και να μεταφερθούν ασφαλείς σε κέντρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σημαντική η συνεισφορά Μουζάλα και Καμμένου»
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλέξης Τσίπρας είπε:1. «Οι ελληνικές Αρχές θα ελέγχουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε άμεση συνεργασία με τους εταίρους μας και τις τουρκικές Αρχές. Άλλωστε θα υπάρχουν και έλληνες αξιωματικοί στα τουρκικά παράλια. Αν μπαίναμε στη λογική να μη συνεργαστούμε με την Τουρκία, θα μπαίναμε και στη λογική να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Όλοι –οι 28 και η Τουρκία- θα είμαστε υπόλογοι για το αν τηρούμε τις κοινές μας δεσμεύσεις».
2. «Η επιτυχής τήρηση των συμφωνηθέντων είναι ένα κριτήριο και για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τοιυρκίας στην Ε.Ε. Πάντως επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών δεν μπορούμε να έχουμε όσο συνεχίζεται η παράνομη κατοχή του βορείου μέρους της Κύπρου».
3. «Εδώ βρισκόμαστε για να υλοποιήσουμε μια εθνική γραμμή σε δύσκολες συνθήκες. Το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τόσο τον Γιάννη Μουζάλα όσο και εμένα, ήταν ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας τα οποία θα λύσουμε σε δεύτερο χρόνο. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους, έχουν και τις δυσκολίες τους. Θέλω πάντως να εξάρω τη συνεισφορά τόσο του Γιάννη Μουζάλα όσο και του Πάνου Καμμένου σ’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια».
4. Θα θέλαμε να υπάρχει αναλογική συμμετοχή όλων των κρατών ως προς την μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ωστόσο η αντίθεση σ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται την Ένωση ως μια αλά καρτ διαδικασία στην τήρηση των κανόνων παραμένει. Αυτή η αντίθεση θα ξαναβρεθεί μπροστά μας σε άλλα ζητήματα. Αν δεν θέλουν ορισμένα κράτη να πάρουν πρόσφυγες, θα πρέπει να έχουν μια οικονομική συνεισφορά.
5. Μιλώντας για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ο πρωθυπουργός ανέφερε: «η ελληνική κυβέρνηση κατά γενική ομολογία των θεσμών και των ηγετών έχει τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της. Επαναλαμβάνω διαρκώς ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως όσα συμφωνήσαμε τον προηγούμενο Ιούλιο. Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερα απ’ όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου