Pages

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κατά μέτωπο επίθεση της κυβέρνησης στη διαπλοκή

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά

“ 
Τα 3+1 μέτωπα της κυβέρνησης  ”
Τρία ορθάνοιχτα και μείζονα παράλληλα μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την τρέχουσα βδομάδα. Εκτός από το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καλείται να προετοιμαστεί και για τη μάχη εντός των τειχών κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης την επόμενη Δευτέρα.
Κατά μέτωπο επίθεση στα ζητήματα διαπλοκής
Η τελευταία αναμένεται να μετατραπεί σε ευθεία σύγκρουση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ιδίως με πρώην κυβερνητικά κόμματα-, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν  ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στη μάχη αυτή με απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κόμμα του. Γι' αυτό και όταν υπήρξαν οι πρώτοι ψίθυροι εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθέτησε μια απόλυτα επιθετική στρατηγική, ακριβώς για να δείξει ότι "δεν φοβάται τίποτα και κανέναν". Μάλιστα, το τερέν της διαπλοκής και ιδίως το "ανοιχτό γήπεδο" της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κοινοβούλιο θεωρείται προνομιακό για την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι αρχηγοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που κουβαλούν τα βαρίδια του παρελθόντος των κομμάτων τους και θα υποχρεωθούν να βγουν από την ασφαλή θέση της "αφωνίας" τους. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, για το τι επιφυλάσσει η συνέχεια, ένα σημείο από το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Συγκεκριμένα, αυτό που αναφέρεται στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, τα άνευ εγγυήσεων τραπεζικά δάνεια και άλλα οικονομικά εγκλήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, που «ενδεχομένως αγγίζουν ακόμη και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας».

Η δύσκολη εξίσωση του προσφυγικού στην Ευρώπη
Ωστόσο, πρώτα από όλα, η κυβέρνηση εργάζεται για ένα παραγωγικό αποτέλεσμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να συγκεραστούν οι κυπριακές και ελλαδικές θέσεις, οι απαιτήσεις των χωρών που προβληματίζονται από την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες (με επικεφαλής τη Γαλλία) και η άρνηση χωρών να δοθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα (ομάδα στην οποία πρωτοστατεί η Ιταλία). Επιπλέον, αναμένεται ως δεδομένη η προσπάθεια των χωρών του Βίσεγκραντ να θέσουν βέτο.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί το tweet Τουσκ, για το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει βάσιμα κανείς ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τις μονομερείς ενέργειες των ανατολικοευρωπαϊκών αυτών κρατών, εντάσσοντάς τις στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Με δυο λόγια, «να σβήσει με γόμα τη διαχωριστική γραμμή», όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή, με την προσθήκη ότι η θέση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τους Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Αντιθέτως, με αφορμή αυτό το γεγονός, σε μικροπολιτική εκμετάλλευση του προσφυγικού φαίνεται να διολισθαίνει εκ νέου η Ν.Δ.

Απόπειρα "ευρωπαϊκού βηματισμού" Σοσιαλιστών - Αριστεράς
Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικό ενδιαφέρον και για το προσφυγικό αποκτά η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε άτυπη συνάντηση των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα, Σάββατο, στο Παρίσι. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και θα μετέχουν, πέρα από τον ίδιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και άλλοι, ενώ στην ατζέντα της θα περιλαμβάνονται το προσφυγικό και ζητήματα οικονομίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σύγκλισης μεταξύ σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων. Η στόχευση αυτή δεν αφήνει ασυγκίνητο τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσδοκά να διευρύνει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η σημασία να "συρθεί" η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία σε ένα πιο σαφές μέτωπο έναντι της ακροδεξιάς ρητορείας.
Πάντως, ως προϋποθέσεις για συνεννόηση των δύο πολιτικών οικογενειών θεωρούνται, αφενός η προγραμματική μετατόπιση των σοσιαλιστικών κομμάτων "προς τα αριστερά", αφετέρου η συμφωνία των άλλων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει η Κουμουνδούρου. Για τον σκοπό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, αναμένονταν να συμμετάσχει σε συνάντηση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επίσης στο Παρίσι, στην οποία θα συζητούνταν και η σημερινή συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο των σοσιαλιστών.

Στόχος να κλείσει το 90% των θεμάτων σε 10 μέρες στη διαπραγμάτευση
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει το 90% των θεμάτων που είναι ανοιχτά μέσα στο επόμενο 10ήμερο που μεσολαβεί έως τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και να είναι έτοιμη να νομοθετήσει τα πάντα ώς τις 20 Απριλίου ή και αρκετά νωρίτερα. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν χρειαστεί να ξαναέρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Αντιθέτως, θα εκκρεμεί και το πράσινο φως του ΔΝΤ... και αυτό δεν είναι απλό να δοθεί.

Όπως φαίνεται, το ζήτημα του τεράστιου δημοσιονομικού κενού που ισχυριζόταν το Ταμείο ότι υπάρχει δεν φαίνεται να "περνάει" στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό που θα κρίνει την απόφαση του ΔΝΤ για τη συνέχειά του στο ελληνικό πρόγραμμα -και κατά συνέπεια τη συγκατάθεσή του για την εκταμίευση- θα είναι η παρέμβαση στο χρέος που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Εξού και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη λίστα των προαπαιτουμένων άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει και αυτή η συζήτηση...

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου