Pages

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

«Πάγωσαν» οι καναλάρχες! 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια

Αποτέλεσμα εικόνας για «Πάγωσαν» οι καναλάρχες! 35 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια
Στα 35 εκατ. ευρώ όρισε το ΕΣΡ την τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις επτά τηλεοπτικές άδειες! Τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό τίμημα τις επτά άδειες, ενώ δεν αποκλείεται κάποιος να δώσει και περισσότερα στον διαγωνισμό! Υπενθυμίζεται ότι 245 εκατ. ήταν το ποσό που επρόκειτο να εισπραχθεί και στον πρώτο διαγωνισμό για τις τέσσερις άδειες.
Τότε οι τέσσερις άδειες είχαν κατακυρωθεί στον ΣΚΑΙ έναντι 43,6 εκ. ευρώ, στον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα έναντι 52,6 εκ. ευρώ (και επειδή δεν είχε τα χρήματα πήρε ο Ιβάν Σαββίδης με 61 εκ. ευρώ), στον ΑΝΤ1 έναντι 75,9 εκ. ευρώ και στον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 73,9 εκ. ευρώ.

Το Συμβούλιο, το οποίο επίσης είχε αποφασίσει για τον συνολικό αριθμό των αδειών, απέστειλε τη σχετική επιστολή προς τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, ενημερώνοντάς τον για την απόφασή του. Αναμένονται πλέον οι λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο οποίος θα γίνει με βάση το νόμο Παππά.
Με τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές, το δημόσιο θα λάβει κατ΄ ελάχιστον το ποσό που θα ελάμβανε και στον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ θα ισχύσουν οι όροι του νομοσχεδίου Παππά για όλους τους ενδιαφερόμενους για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ένας εκ των οποίων ήταν η εξασφάλιση 400 θέσεων εργασίας τουλάχιστον, για κάθε κανάλι. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Νίκος Παππάς είχε στείλει μήνυμα προς τους καναλάρχες ότι η προστασία των θέσεων εργασίας στον κλάδο αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ).

Ανοικτός ο δρόμος για το νέο διαγωνισμό

Ουσιαστικά τον δρόμο για το νέο διαγωνισμό άνοιξε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η οποία καταργούσε το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το εν λόγω άρθρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και όχι ολόκληρος ο «νόμος Παππά». Το άρθρο ουσιαστικά μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στον εκάστοτε υπουργό Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ειδικότερα, το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έλεγε το εξής:

«Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ.».

Επισημαίνεται ότι με προηγούμενη τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου είχε ανασταλεί μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που έγινε τον Ιανουάριο του 2017, και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου