Pages

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Bloomberg: Η απόφαση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας ενισχύει την έξοδό της στις αγορές



Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας έχει συμμορφωθεί με τα δημοσιονομικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Βloomberg.
Η τελευταία οικονομική ενίσχυση της χώρας μάλιστα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οδηγεί σύμφωνα με το δημοσίευμα στην απόφαση για την πρώτη πώληση ομολόγων από το 2014.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε την κατάργηση της αποκαλούμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ένα βήμα που λαμβάνεται όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους μέλους είναι πολύ μεγάλο.
Ενώ σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για συμβολικό χαρακτήρα, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε διεθνή προγράμματα διάσωσης για να παραμείνει στην επιφάνεια από το 2010, επιδιώκοντας να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει την πρόσβαση της στην αγορά. 
Οι ξένοι επενδυτές, από την πλευρά τους μιλώντας για ενδείξεις λαμπρής προοπτικής, αγόρασαν το 59% των τριμηνιαίων έντοκων γραμματίων ύψους 812,5 εκατομμυρίων ευρώ, που πώλησε η κυβέρνηση την Τετάρτη.
«Η σύστασή μας να κλείσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα ακόμη θετικό μήνυμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα», δήλωσε ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για την πολιτική των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 
«Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, η οποία είναι σημαντική για να προετοιμάσει η χώρα την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές», πρόσθεσε.
Η σύσταση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα διάσωσης που επικρατεί έναντι των κανόνων της ΕΕ. 
Ωστόσο, η επίσημη αναγνώριση ότι η Αθήνα έχει «διορθώσει» τα οικονομικά της  και δεν παραβαίνει πλέον τους κανόνες της ΕΕ, προστίθεται σε μια σειρά από θετικές ειδήσεις γύρω από τη χώρα και τη διάσωσή της.
Η πώληση των ομολόγων
«Η απόφαση της Επιτροπής είναι ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από την κρίση» ανέφερε η Αθήνα ενώ από από το Μαξίμου τονίζεται ότι «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για οριστική έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018».
Η Αθήνα από την πλευρά της, σκέφτεται να αξιοποιήσει τις αγορές τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσφοράς για την κάλυψη των ομολογιακών δανείων στην δημοπρασία της Τετάρτης ήταν 1,85, ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015 - όταν δηλαδή εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η απόδοση του 2,33% ήταν η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί από τότε.
Βασικά, η αγορά της πλειοψηφίας των χρών από μη εγχώριους επενδυτές μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για ένα νέο θέμα μετά από τρία χρόνια παύσης. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης μειώθηκαν και ο κίνδυνος αθέτησης υποχώρησε.
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχώρησαν 8 μονάδες στο 3,63% στην Αθήνα την Τετάρτη ενώ στο ύψος της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, με πραγματική την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευροζώνη, η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 44,21%.
Το ορόσημο της αποκατάστασης
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση της Επιτροπής σηματοδοτεί επίσης ένα ορόσημο για την ΕΕ. Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα παραμείνουν κάτω από το λεγόμενο διορθωτικό σκέλος της: η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 24 συνολικά χώρες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2011.
Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι οι χώρες υποτίθεται ότι περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και διατηρούν το δείκτη χρέους τους κάτω από το 60%.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το έλλειμμα μειώθηκε από το υψηλότατο 15,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι η Ελλάδα είχε αναλάβει αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να επιτύχει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ύψους 8,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, προσφέροντας μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους για την κρίση.
Σύμφωνα με τους όρους της διάσωσης, προσθέτει το Bloomberg, η χώρα πρέπει να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο αποκλείει τις πληρωμές τόκων - 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα γύρω στο 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου